header2 2

Inlagda tratt­kantareller

Skrivet av Jessica Nybacka 12.11.2017 | 0 Kommentarer

IMG 4275 2

Har man tur så kan man ännu hitta trattkantareller i november. Det vanligaste sättet att ta till vara svamp till vintern är att förvälla och frysa in dem, men det går också bra att lägga in dem i en ättikslag. Här smaksätter jag lagen med vitlök, timjan och peppar. Det här receptet kan också användas till gula kantareller, ifjol lagade jag inlagda kantareller smaksatta med rosmarin och enbär. Svampen passar fint som ett tillbehör till kötträtter, vilt och grytor.

IMG 4245 2

Inlagda trattkantareller

 

400 g trattkantareller eller kantareller

5 vitlöksklyftor

2 liter vatten

1 msk salt

 

1 dl ättika

2 dl socker

3 dl vatten

färska timjankvistar

10 svartpepparkorn

10 rosépepparkorn

2 lagerblad

 

Rensa svampen. Skala vitlöksklyftorna. Koka upp en kastrull med vattnet och salt. Tillsätt svampen och vitlöksklyftorna och låt koka i 5 minuter. Häll av vattnet och låt svalna.

Koka upp ättika, socker och vatten med kryddorna och några timjankvistar. Koka i 5 minuter och låt sedan lagen svalna.

Lägg över svampen och vitlöken i en steriliserad glasburk. Plocka bort timjankvistarna ur lagen och häll sedan lagen över svampen så att det täcker. Lägg eventuellt med nya färska timjankvistar. Förvara i kylskåp.

IMG 6298

Ifjol använde jag samma recept till gula kantareller, smaksatt med rosmarin och enbär istället för timjan och rosépeppar.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar