header2 2

Kållåda med rårörda lingon

Skrivet av Jessica Nybacka 26.11.2017

IMG 4549 2

Kållåda är klassisk husmanskost som jag tycker att man ser mindre och mindre av. Många har en rädsla för kål sedan barndomen, kanske på grund av att den inte alltid luktar så gott, men ju äldre jag blir desto mera har jag börjat uppskatta kål. Kål är inte bara hälsosamt, utan dessutom billigt och odlas mycket i Finland. Kållåda är en enkel rätt att tillreda och smakar bäst serverat med rårörda lingon. I den finska kållådan ingår ofta ris, men jag valde att lämna bort det ur mitt recept. Testa själv hur du föredrar din kållåda!

IMG 4532 2

Kållåda

 

1 kg kål

50 g smör

0,5 dl ättika

1 dl mörk sirap

1 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar

 

500 g köttfärs

1 lök

1 ägg

1 dl vispgrädde

1 msk senap

1 msk fond

1 tsk salt

0,5 tsk peppar

 

Skär bort den hårda stocken i mitten av kålen. Strimla kålen fint. Värm upp en stekpanna med en del av smöret och stek kålen i omgångar tills den börjar ta färg. Lägg över kålen i en kastrull. Tillsätt ättika och sirap och koka tills all vätska har kokat in. Salta och peppra.

Värm ugnen till 200 grader. Skala och finhacka löken. Blanda lök med köttfärsen och resten av ingredienserna till en köttfärssmet. Häll över kålen i en ugnsform och klicka ut smeten bland kålen, blanda ihop lite slarvigt. Grädda i 40 minuter tills lådan har fin färg. Servera med rårörda lingon.

IMG 4529 2

Rårörda lingon

 

250 g lingon, frysta eller färska

1 dl socker

 

Blanda lingon med sockret, mosa lingon lätt medan du rör om. Låt stå tills sockret har smält, rör om nu och då.