header2 2

Hur man groddar och odlar skott

Skrivet av Jessica Nybacka 28.04.2018 | 0 Kommentarer

Kategorier:

Om du saknar gröna fingrar eller inte har tålamod till att odla så kan groddar och skott passa för dig! Med minimal ansträngning får du inom ett par dagar frön, ärtor och bönor att växa till krispiga delikatesser. Groddar är inte enbart goda och lättodlade, utan är också väldigt nyttiga. Då man groddar växter släpper de ifrån sig näringsämnen som de håller bundna i sig i väntan på att växa till en planta. På det sättet är groddar hälsosammare än enbart det torkade fröet, samtidigt som de också är mera lättsmälta för kroppen. Växter som passar att grodda är bland annat bönor, ärtor, frön, linser, kärnor och gryn.

Så vad är en grodd? En grodd är helt enkelt en växt som har börjat gro. För att få igång processen blötläggs växterna i några timmar till över natten och efter det är det endast att skölja dem två till tre gånger per dag så att de inte torkar ut. Enklaste sättet att grodda är att använda ett durkslag så att man enkelt kan skölja växterna, men det går också att använda sig av en burk var man spänner fast en silduk över öppningen. Efter två till fem dagar har du färdiga groddar att använda dig av! Vissa groddar passar bäst att använda råa, medan andra går att upphetta och använda i matlagning.

IMG 5467 2

Skott kallas också för mikrogrönt. För att odla skott planterar man växten i en liten mängd jord eller låter dem växa till sig på ett fuktat hushållspapper eller bomull. En enkel regel är att större växter som behöver blötläggas odlas i jord, medan små frön som inte behöver blötläggas får växa på papper. Att odla skott är lite mer krävande än att grodda och tar ett par dagar längre, men de får en större bladmassa. Med skott så äter man inte hela plantan utan man klipper endast av stjälkar och blad. Att odla skott tar en till två veckor.

Groddar och skott kan användas i stor utbredning i maten. Prova använda dem i sallader, smörgåsar, soppor, smoothies, wok rätter, mixa in dem i biffsmeten eller baka med dem i bröd och knäcke. De är också väldigt vackra att dekorera maten med. 

 

 

 

Så här groddar du:

 

1.       Lägg bönor, linser eller frön i en skål och täck med ordentligt med vatten. Låt ligga i blöt i minst 6 timmar eller över natten för att dra i sig vatten och svälla till sig.

2.       Ta fram ett durkslag. Häll bort vattnet och skölj av groddarna. Ställ durkslaget i skålen och täck med en handduk. Placera skålen på en varm, mörk plats.

3.       Skölj groddarna 2-3 gånger per dag så att de inte torkar ut.

4.       Ställ fram i ljuset efter ett par dagar då groddarna har växt till sig, så blir de gröna. Förvara i kylskåp i en plastpåse i 4-5 dagar.

 

Prova grodda: mungbönor, gula ärtor, linser, alfalfa, quinoa, bovete.

IMG 5549 2

Odla skott på papper:

 

1.       Blöt ett dubbelvikt hushållspapper och placera det på ett fat.

2.        Strö över fröna i ett jämnt lager och spraya över vatten.

3.       Täck fatet med plastfolie och picka några hål i plasten.

4.       Fukta fröna några gånger per dag med en sprayflaska så att de inte torkar ut.

5.       Ställ i ett ljust fönster då skotten börjar växa fram. Efter ca en vecka kan du skörda skott.

 

Frön som passar att odla på papper: senapsfrö, chiafrö, broccolifrö, krasse, rädisfrön.

 

Odla skott i jord:

 

1.       Blötlägg ärtorna eller fröna i vatten över natten.

2.       Lägg ett tunt lager jord på ett fat och fukta jorden ordentligt.

3.        Strö ut ärtorna eller fröna ovanpå, de får ligga tätt. Strö ett tunt lager jord ovanpå och fukta.

4.       Täck fatet med plastfolie och picka hål i plasten.

5.       Fukta jorden regelbundet så att den inte torkar ut.

6.       Ta av plasten efter ett par dagar då skotten börjar växa och ställ fatet i ett ljust fönster. Efter en till två veckor är skotten klara att skördas.

 

Växter som passar att odla i jord: ärtor, solrosfrön med skal.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar