header2 2

Hamburgerbröd

Skrivet av Jessica Nybacka 06.10.2017 | 0 Kommentarer

IMG 3801 2

När det kommer till hembakta hamburgerbröd så anser jag att de så kallade "potato buns", det vill säga semlor med potatismos i, är de absolut godaste! Det kanske låter en aning konstigt att lägga potatismos i sitt hamburgerbröd, det tyckte åtminstone jag första gången jag hörde om det, men jag lovar att det ger de godaste semlorna! Potato buns blev kända via den stora hamburgerkedjan Shake Shack och även flera andra stora kedjor som lagar hamburgare från grunden använder sig av samma bröd. Brödet blir fluffigt och väldigt mjukt.

Jag har en längre tid använt mig av ett recept som bakas på potatismospulver från sidan hamburgare.org. Jag ville dock ha ett recept med äkta potatis och passade på att göra det här receptet när jag hade lite överlopps potatismos i kylen. Receptet är fortfarande rätt så lika, men jag föredrar att det är äkta vara i även fast jag anser att resultaten blev lika bra med båda versionerna. 

På grund av dåligt väder så tog det mig två dagar innan det var tillräckligt mycket naturligt ljus för att jag skulle kunna fotografera semlorna. När du fotograferar mat så lär man sig snabbt att fotona blir absolut bäst om du använder naturligt ljus istället för lampor. Men snart är det vinter och då finns det ju inte så mycket ljus över huvud taget, det är alltid en svår period att klara av att blogga!

IMG 3809 3

Hamburgerbröd
"Potato buns"

12-13 stycken

 

4 dl mjölk

20 g jäst

1,5 dl potatismos

600 g proteinrikt vetemjöl, Manitoba cream

50 g rumsvarmt smör

1 ägg

2 msk socker

1 tsk salt

 

ev. vallmofrön eller sesamfrön

 

Smula jästen i en hushållsmaskin med degkrok och rör ut jästen med mjölken. Tillsätt mjöl, mos, smör, ägg och socker. Kör ihop degen och tillsätt saltet, låt sedan degen gå på medelhastighet i 10 minuter. Täck över bunken med en fuktad bakduk och låt degen vila i 30 minuter.

Stjälp upp degen på ett bakbord och dela upp degen i 95 eller 105 g bitar (blir då 12 eller 13 bröd). Rundriv degbitarna till släta semlor med lätt mjölade händer och doppa dem eventuellt i frön. Om ytan på semlorna är för mjöliga så fastnar inte fröna, pensla i så fall ytan lätt med vatten innan du doppar dem. Lägg semlorna på plåt klädd med bakplåtspapper och platta till dem lätt. Låt jäsa under fuktad bakduk till dubbel storlek.

Ställ in en plåt på botten av ugnen och värm ugnen till 200 grader. Fyll ett litet glas med vatten. När du lyfter in semlorna i ugnen kastar du samtidigt vattnet på plåten i botten av ugnen så att det bildas vattenånga, stäng sedan snabbt ugnen. Ångan ger semlorna en mjuk yta i början av gräddningen vilket tillåter brödet att expandera. Grädda i ca 15-20 minuter tills semlorna har fin färg. Låt svalna innan du skär upp dem. 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar