header2 2

Frukostmuffins med blåbär och yoghurt

Skrivet av Jessica Nybacka 25.06.2017

IMG 2018 2

Att äta muffins till frukost är precis lika gott som det låter, även fast det här är en hälsosammare version sötad med enbart honung. Smeten rör du ihop på ett par minuter kvällen före, så har du bara att ta en muffins nästa morgon när du stiger upp. Perfekt för dig som inte tycker om att stå i köket direkt du vaknar!

IMG 2038 2

Frukostmuffins med blåbär

ca 15 stycken

 

5 dl mjöl (jag använde 4 dl vetemjöl + 1 dl grahamsmjöl)

1,5 dl havregryn + 0,5 dl till topping

1,5 tsk bakpulver

1,5 tsk bikarbonat 

1 mogen banan

2 ägg

2,5 dl grekisk yoghurt

0,5 dl honung

0,5 dl vegetabilisk olja

1 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker

2 dl blåbär, färska eller frysta

 

Värm ugnen till 180 grader. Skala bananen och mosa den med en gaffel. Rör ihop med äggen, yoghurt, honung, olja och vaniljextrakt. Sikta ner mjöl, bakpulver och bikarbonat, tillsätt havregryn och rör ihop. Strö blåbär på toppen av smeten, men rör inte ner dem eftersom det färgar smeten.

Smörja en muffinsplåt med fett eller klä plåten med muffinsformar. Använd två skedar och dela upp smeten i muffinsformarna, se till att blåbären fördelas jämnt. Strö havregryn på toppen. Grädda muffinsen i 25-30 minuter tills de är torra i mitten.

IMG 2058 2


Avokado brownies med frosting

Skrivet av Jessica Nybacka 21.03.2017

IMG 9372 2

För att göra hälsosammare bakverk så kan man byta ut sockret mot dadlar, som sötar bakverket med naturligt fruktsocker. Det har varit populärt en tid redan att göra hälsosamma kokosbollar på dadlar, s.k. dadelbollar eller energibollar, som dämpar sötsuget utan att vara särskilt onyttiga. Men man kan även söta med dadlar i bakverk. De här brownies får sötma från just dadlar och blir saftiga av avokado. Efter en bit av de här är sötsuget borta utan att man behöver känna skuldkänslor! Dessutom är de helt glutenfria.

IMG 9071 2

IMG 9360 2

Avokado brownies

2 st avokado (à 150 g)

18 st dadlar

0,5 dl kokosolja

5 st ägg

3 dl mandelmjöl

2 dl kakao

0,5 tsk vaniljpulver

0,5 tsk salt

200 g mörk choklad 70 %

 

1 avokado (150 g)

1 msk kokosolja

2 msk kakao

2 msk honung

 

Värm ugnen till 175 grader. Klä en rektangulär form, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper.

Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Halvera avokadon och ta bort kärnorna, gröp ur fruktköttet och lägg det i en mixer. Kärna ur dadlarna och lägg med dem i mixern tillsammans med kokosoljan. Mixa till en slät smet. Tillsätt äggen en i taget medan du mixar. Tillsätt mandelmjölet, kakaon, salt och vaniljpulver, kör till en jämn smet. Häll i den smälta chokladen och kör tills allt är blandat.

Häll smeten i formen och stryk ut den jämnt. Grädda i ca 25 minuter. Låt svalna.

Halvera avokadon, ta bort kärnan och gröp ut fruktköttet. Mixa tillsammans med kokosoljan, kakao och honung. Bred ut frostingen. Låt stelna en stund i kylskåp och skär sedan upp i rutor.

IMG 9398 2IMG 9391 2