header2 2

Linsgryta på kokosmjölk med blomkålsris

Skrivet av Jessica Nybacka 31.10.2017

IMG 8799 2

Den här linsgrytan är en version av den indiska linsgrytan dhal. Rätten är både enkel och billig och dessutom helt vegetarisk. Linsgrytan är kryddstark och blir snabbt en ny favorit! Här serverar jag den med ett alternativ till vanligt ris, blomkålsris. Genom att riva blomkålen och snabbt koka den så får du på endast ett par minuter ett nyttigt, enkelt tillbehör. 

IMG 8763 2

Linsgryta

 

1 gul lök

2 morötter

1 röd chili

2 vitlöksklyftor

 

4 dl röda linser

2 msk röd currypasta

1 msk tomatpuré

500 g krossade tomater

500 ml kokosmjölk

1 buljongtärning

1 dl vatten

 

2 tsk spiskummin

1 tsk paprikapulver

0,5 tsk salt

0,5 tsk lökpulver

0,5 tsk kanel

 

Skala löken och morötterna. Hacka löken och tärna morötterna i små tärningar. Finhacka chilin, lämna kvar kärnorna för starkare smak, finhacka vitlöksklyftorna. Hetta upp en kastrull med olja. Fräs löken och morötterna i några minuter, tillsätt chili och vitlök. Tillsätt linserna tillsammans med currypasta och tomatpuré och låt fräsa med en stund under omrörning. Häll över tomatkross, kokosmjölk, vatten och buljongtärningen. Tillsätt kryddorna. Låt koka på svag värme ca 10-15 minuter, rör om med jämna mellanrum eftersom linserna lätt fastnar i botten av kastrullen. Tillsätt mera vatten ifall grytan verkar för tjock.

Servera med antingen blomkålsris (recept nedan) eller vanligt ris och naanbröd

IMG 8745 3

Blomkålsris

 

1 stort blomkålshuvud

 

Plocka bort bladen från huvudet. Riv blomkålen grovt, även roten. Koka upp en kastrull med vatten, salta lätt. Lägg ner den rivna blomkålen i det kokande vattnet i 30 sekunder. Häll av blomkålen i ett durkslag och låt rinna av ordentligt, servera direkt.

IMG 8785 2


Långkokt högrevschili med mörk choklad

Skrivet av Jessica Nybacka 30.10.2017

IMG 8909 2

Långkokt chiligryta är en amerikansk klassiker. Grytan får en mustig smak av att den tillreds på flera sorters chili, som förutom hetta tillför både fruktig sötma och rökighet. Jag har förutom färsk röd chili också använt mig av torkad chipotle och ancho chili. De kan vara svåra att få tag på i Finland, men är du över till Sverige så finns de att köpa på lösvikt i grönsaksavdelningen i de flesta matbutiker!

Att tillsätta choklad i maten är inte så konstigt som det låter. Den mörka chokladen tillför en fyllig och lätt bitter smak till chilin. Grytan kräver några timmar i ugnen för att köttet ska falla sönder, men ju längre det får puttra på desto bättre blir det. Prova servera istället för köttfärsen till texmex bordet!

IMG 8954 2

Långkokt högrevschili med mörk choklad

 

ca 1,2 kg högrev

1 msk spiskummin

salt och peppar

 

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

1 röd chili

2 torkade chipotle chili

2 torkade ancho chili

 

0,33 liter öl (lager eller mörk öl)

400 g krossade tomater

2 msk tomatpuré

2 msk köttfond

2 lagerblad

1 kanelstång

2 msk farinsocker

2 tsk torkad oregano

 

50 g mörk choklad

ca 2 msk maizena

 

Värm ugnen till 150 grader. Skär köttet i tärningar. Bryn köttet i en stekpanna med fett i omgångar. Krydda köttet med salt, peppar och spiskummin och lägg över det i en gryta. Skölj ur pannan med lite vatten mellan varje omgång och häll med vattnet i grytan. 

Skala och hacka löken och vitlöksklyftorna. Hacka den färska chilin. Ta bort stjälken från chipotlen och anchon och mortla dem eller hacka dem med en kniv. Fräs lök, vitlök och röd chili i olja. Tillsätt chipotle och ancho och låt fräsa ytterligare en stund. Lägg över i grytan.

Tillsätt ölen och de krossade tomaterna i grytan. Tillsätt tomatpuré, fond, lagerblad, kanelstång, farinsocker och oregano. Rör om och lägg på locket, placera grytan i ugnen. Låt puttra i ugnen i minst 4 timmar tills köttet faller isär och är trådigt. Rör om i grytan en till två gånger under tillagningen.

Ta ut grytan ur ugnen. Ös bort eventuellt fett från ytan med en slev. Blanda maizenan med kallt vatten och rör bort klimpar. Häll i maizenan i grytan under omrörning. Riv chokladen och tillsätt den. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mera farinsocker. 

Servera med tortillabröd, crème fraiche, limesyrad rödlök (se recept nedan) och antingen persilja eller koriander. 

IMG 8937 2

Limesyrad rödlök

 

1 rödlök

1 lime

salt

 

Skala rödlöken och skiva den tunt, gärna med mandolin. Pressa limesaft över löken och salta lätt. Rör om och låt stå en halv timme innan servering.


Hjortgryta med porter och kantareller

Skrivet av Jessica Nybacka 15.10.2017

IMG 4044 2

Den här grytan är en favorit som jag alltid lagar på hösten. Normalt brukar jag använda mig av nötkött, men efter Slow Food festivalen för en vecka sedan hade jag grytbitar av hjort som jag använde istället. Grytan består av vilda, skogiga smaker som svartvinbär, timjan, enbär och kantareller och passar därför bra ihop med viltkött. Prova gärna också att tillreda den på älgkött om du har möjlighet till det nu när jakten har börjat. Som tillbehör till grytan lagade jag polenta, men potatismos går precis lika bra.

Porter är ett mörkt, överjäst öl med besk, aromatisk smak som passar bra att använda både i matlagning och bakning. För det mesta har porter en högre alkoholhalt än vanlig öl och går då inte att få tag på i vanliga matbutiker, då hittar du det på Alko istället. Denna gång provade jag använda ett närproducerat öl från Svartå bryggeri.


IMG 4058 2

Hjortgryta med porter och kantareller

 

ca 1 kg grytkött av hjort, älg eller nöt

0,5 liter porter

2 dl svartvinbärssaft

1,5 dl sojasås

2 msk fond

2 msk tomatpuré

1 msk farinsocker

8 enbär

3 klyftor vitlök

3 lagerblad

2 tsk torkad timjan

 

3-4 morötter, ca 350 g

200 g gul lök eller smålökar

200 g kantareller (trattkantareller eller champinjoner)

150 g bacon

ca 0,5 dl maizena

 

Låt köttet bli rumstempererat. Värm ugnen till 150 grader. Skär köttet i tärningar. Bryn köttet i en het stekpanna i omgångar, salta och peppra. Lägg över köttet i en gryta, skölj ur pannan med vatten och häll med skyn i grytan. Skala vitlöksklyftorna och krossa dem med sidan av en kniv. Krossa enbären och lägg med dem i grytan med vitlöken. Tillsätt svartvinbärssaft, sojasås, fond, tomatpuré, farinsocker, lagerblad och timjan. Häll över ölen. Lägg på lock och ställ grytan i ugnen i ca 3 timmar.

Skala löken och morötterna. Skiva löken och skär morötterna i slantar. Tillsätt i grytan och ställ in i ugnen ytterligare 40 minuter.

Tärna baconet och stek knaprigt. Häll upp på hushållspapper och låt fettet dra in i pappret. Stek svampen mjuk i smör. 

Blanda ut maizenan med kallt vatten, rör ut alla klumpar. Rör ner maizenan i grytan under omrörning tills du har önskad konsistens. Tillsätt bacon och kantareller. Smaka av med salt vid behov.

IMG 4094 2

Polenta

 

5 dl mjölk

2,5 dl grädde

1,5 dl polentagryn

1 dl riven parmesanost

30 g smör

salt

 

Koka upp mjölk och grädde. Vispa ner polentagrynen och koka under omrörning tills det har en konsistens som lös gröt. Tillsätt parmesan och smör, smaka av med salt.

IMG 4031 2


Grisfilé- och cidergryta med äpple

Skrivet av Jessica Nybacka 27.09.2017

IMG 7988 2

Till hösten när vädret blir kallare passar det perfekt med värmande grytor. Grytor tar en längre tid att koka, men kräver samtidigt lite arbete. Låt din gryta puttra på i ugnen eller på plattan tillräckligt länge så att köttet blir riktigt mört, jag brukar koka mina grytor i minst tre timmar. Passa på att göra en stor sats medan du ändå håller på, grytor blir mer smakrika när de får mogna. Den här grytan är kokt med en torr äppelcider som ger en fruktig smak. Grädden är inte ett måste, lämna bort den om du föredrar det.

IMG 7956 2

Grisfilé- och cidergryta

 

ca 800 g grisytterfilé

0,5 liter torr äppelcider 

2,5 dl buljong

1-2 vitlöksklyftor

1 msk dijonsenap

1 tsk torkad timjan 

1 tsk lökpulver

1 tsk salt

0,5 tsk krossad svartpeppar

 

2,5 dl grädde

200 g champinjoner eller kantareller

2 lökar

 

3 äpplen

ca 0,5 dl maizena

 

Ta fram köttet i god tid och låt det bli rumsvarmt. Värm upp ugnen till 150 grader. Putsa köttet och skär det i jämnstora tärningar. Hetta upp en stekpanna med fett och bryn köttet i två omgångar, salta och peppra och lägg över köttet i en gryta. Skala vitlöksklyftorna och finhacka dem. Lägg med i grytan tillsammans med cider, buljong, senap och kryddorna. Rör om, lägg på lock och ställ in grytan i ugnen i ca 2,5 timmar.

Skala löken och skär dem i klyftor. Tvätta champinjonerna och halvera dem om de är stora. Ta ut grytan ur ugnen och tillsätt grädde, lök och svamp. Ställ in grytan i ugnen ytterligare 40 minuter.

Kärna ur äpplena och tärna dem, du behöver inte skala dem. Blanda ut maizenan med kallt vatten och rör om noggrant så att alla klumpar blandas ut. Rör ner maizenan i grytan under omrörning. Tillsätt äppeltärningarna. Servera med t.ex. mos.

IMG 7976 3