header2 2

Hamburgerbröd

Skrivet av Jessica Nybacka 06.10.2017

IMG 3801 2

När det kommer till hembakta hamburgerbröd så anser jag att de så kallade "potato buns", det vill säga semlor med potatismos i, är de absolut godaste! Det kanske låter en aning konstigt att lägga potatismos i sitt hamburgerbröd, det tyckte åtminstone jag första gången jag hörde om det, men jag lovar att det ger de godaste semlorna! Potato buns blev kända via den stora hamburgerkedjan Shake Shack och även flera andra stora kedjor som lagar hamburgare från grunden använder sig av samma bröd. Brödet blir fluffigt och väldigt mjukt.

Jag har en längre tid använt mig av ett recept som bakas på potatismospulver från sidan hamburgare.org. Jag ville dock ha ett recept med äkta potatis och passade på att göra det här receptet när jag hade lite överlopps potatismos i kylen. Receptet är fortfarande rätt så lika, men jag föredrar att det är äkta vara i även fast jag anser att resultaten blev lika bra med båda versionerna. 

På grund av dåligt väder så tog det mig två dagar innan det var tillräckligt mycket naturligt ljus för att jag skulle kunna fotografera semlorna. När du fotograferar mat så lär man sig snabbt att fotona blir absolut bäst om du använder naturligt ljus istället för lampor. Men snart är det vinter och då finns det ju inte så mycket ljus över huvud taget, det är alltid en svår period att klara av att blogga!

IMG 3809 3

Hamburgerbröd
"Potato buns"

12-13 stycken

 

4 dl mjölk

20 g jäst

1,5 dl potatismos

600 g proteinrikt vetemjöl, Manitoba cream

50 g rumsvarmt smör

1 ägg

2 msk socker

1 tsk salt

 

ev. vallmofrön eller sesamfrön

 

Smula jästen i en hushållsmaskin med degkrok och rör ut jästen med mjölken. Tillsätt mjöl, mos, smör, ägg och socker. Kör ihop degen och tillsätt saltet, låt sedan degen gå på medelhastighet i 10 minuter. Täck över bunken med en fuktad bakduk och låt degen vila i 30 minuter.

Stjälp upp degen på ett bakbord och dela upp degen i 95 eller 105 g bitar (blir då 12 eller 13 bröd). Rundriv degbitarna till släta semlor med lätt mjölade händer och doppa dem eventuellt i frön. Om ytan på semlorna är för mjöliga så fastnar inte fröna, pensla i så fall ytan lätt med vatten innan du doppar dem. Lägg semlorna på plåt klädd med bakplåtspapper och platta till dem lätt. Låt jäsa under fuktad bakduk till dubbel storlek.

Ställ in en plåt på botten av ugnen och värm ugnen till 200 grader. Fyll ett litet glas med vatten. När du lyfter in semlorna i ugnen kastar du samtidigt vattnet på plåten i botten av ugnen så att det bildas vattenånga, stäng sedan snabbt ugnen. Ångan ger semlorna en mjuk yta i början av gräddningen vilket tillåter brödet att expandera. Grädda i ca 15-20 minuter tills semlorna har fin färg. Låt svalna innan du skär upp dem. 


Pajdeg till salta pajer

Skrivet av Jessica Nybacka 30.06.2017 | 1 kommentar(er)

IMG 2066 2

Det här är mitt favorit recept på pajdeg som jag alltid använder när jag gör salta pajer. Pajskalet behöver inte förgräddas och blir ändå frasigt och gott. Jag brukar kombinera vetemjöl och grahamsmjöl, men du kan också använda enbart vetemjöl eller testa byta ut grahamsmjölet till ett helt annat mjöl.

 

Pajdeg till salta pajer

 

1 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

100 g smör

1 msk kallt vatten

 

Mixa samman alla ingredienser i en matberedare eller toppa ihop till en deg för hand. Plasta in degen och ställ den i kylen i en halv timme. Ta fram degen och arbeta upp till en smidig deg. Kavla ut på mjölat bakbord till en rundel lite större än pajformen. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den över formen. Tryck ut degen i formen och ta bort överlopps deg som hänger över kanten. Nagga botten med en gaffel. Ställ formen i kylen under tiden som du förbereder valfri fyllning.

Grädda pajen i 200 grader i ca 30-40 minuter. 

IMG 2084 2


Tårtbotten

Skrivet av Jessica Nybacka 03.06.2017

IMG 1549 2

Det här receptet på tårtbotten, eller anslag som det också kallas, använder jag mig alltid av. Jag bakar tårtbotten på det sättet som jag lärde mig när jag studerade till bagare och konditor, vilket skiljer sig en del från hur de flesta bakar hemma. Resultatet är luftiga, höga bottnar med raka kanter. Här är några tips för hur du ska lyckas baka tårtbotten som en bagare:

  • Vispa ägg och socker länge till en tjock och fluffig smet. Genom att vispa in ordentligt med luft i smeten så får du höga och luftiga bottnar. Jag vispar äggsmeten i 20-25 minuter.
  • Sikta mjöl och bakpulver för att undvika klumpar i smeten. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten med en slickepott eller med ett skrapkort. Om du rör för mycket eller vispar så kan smeten tappa volym och bottnarna bli kompakta.
  • Att baka tårtbotten med tårtring ger dig ett rakt botten. Smörja aldrig kanterna på ringen eftersom smeten i så fall släpper från kanten. Skär loss bottnen från ringen med en kniv efter gräddningen.
  • Om du istället använder en form med löstagbart botten, kläm fast ett bakplåtspapper mellan botten och kanten.
  • Dra upp smeten längs formens kanter innan gräddningen med hjälp av ett skrapkort eller en slickepott. Det gör kanterna raka och jämna samtidigt som det hjälper tårtan att gräddas jämnt.
  • Grädda tårtan direkt när du har lagt upp smeten i formen, annars sjunker smeten ihop om den står och väntar.
  • Låt bottnen stå ett dygn innan du skär upp dem, det är lättare att skära upp dem då och de smular mindre.

IMG 1580 2

Tårtbotten

20 personers, 26 cm i diameter

 

6 ägg

3 dl socker

200 g vetemjöl

100 g potatismjöl

2 tsk bakpulver

 

Värm ugnen till 175 grader. Vik fast ett bakplåtspapper under en tårtring.

Kläck äggen i en bunke, tillsätt sockret. Vispa ordentligt till en tjock och fluffig smet, upp till 20 minuter. Väg upp vetemjöl och potatismjöl, tillsätt bakpulver. Sikta ingredienserna. Tillsätt mjölblandningen i äggsmeten varsamt och blanda precis ihop det till jämn smet utan att röra för mycket.

Häll över smeten i formen. Använd ett skrapkort eller en slickepott för att dra upp smeten på kanterna. Grädda i ca 35-40 minuter tills bottnen är torr i mitten. Ta ut ur ugnen och vänd bottnen upp och ner på ett galler och låt svalna. Ta bort bakplåtspappret och skär loss formen från tårtbottnen med en kniv. Plasta in bottnen och låt det stå till nästa dag. 

Skär eventuellt tunt bort ytan av tårtbottnen. Skär därefter upp det i tre delar och montera ihop efter eget önskemål.

IMG 1585 2