header2 2

Granskottssaft

Skrivet av Jessica Nybacka 25.05.2018 | 0 Kommentarer

IMG 6480 2

Även fast gran är ätbar året runt så är det absolut vanligast att använda vårens granskott i matlagningen. I maj-juni växer ljusgröna, mjuka skott fram på granens kvistar. Skotten är c-vitaminrika och ansågs förr råda bot på vintertrötthet, samt stärka immunförsvaret och bota urinvägsinfektion. Granskott går att plocka från att de visar sig till att de vuxit ett par centimeter och misstar sin mjukhet. Undvik granskott om du har njurproblem eller är gravid.

Granskott är enkla att plocka och man samlar snabbt ihop en till två liter. Tänk dock på att det inte hör till allemansrätten att plocka från träd, alltså behöver du markägarens tillåtelse. Granen mår bäst av att du plockar lite skott här och där, ta hellre skott från flera träd och lämna kvar lite skott på varje kvist.

Granskott smakar fräscht och skogigt, med en syrlig smak. De går att använda som smaksättning, krydda och hela i matlagningen. Smaksätt olja, vinäger, inläggningar och snaps, mixa ner dem i pesto och dressingar eller använd dem hela i grytor, sallader eller stekta i smör som tillbehör. De går bra att frysa ner och använda senare.

Prova också mitt recept från ifjol på granskottssill, en annorlunda sill till midsommarbordet!

IMG 6386 2

Granskottssaft

 

1 liter granskott

1 ekologisk citron

2 liter vatten

2-4 dl råsocker eller strösocker

 

Rensa och skölj vid behov granskotten. Tvätta citronen och skiva den. Lägg granskotten, citronskivorna och sockret i en kastrull. Koka upp vattnet och häll det över granskotten. Låt stå framme i rumsvärme i ett dygn och dra smak.

Sterilisera glasflaskor i 100 °c i 20 minuter. Sila saften och tappa upp på flaskor. Förvara svalt eller frys in om du vill att det håller längre.

IMG 6425 2

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar