header2 2

Lönnsirapskola med whiskey

Skrivet av Jessica Nybacka 15.12.2017

IMG 7798

Att koka egen kola har börjat bli en jultradition för mig, åtminstone när det kommer till den här kolan på lönnsirap, smaksatt med whiskey. Kolan får en fantastisk smak och mjuk konsistens. Jag brukar ge bort dem som julklappar invirade i bakplåtspapper, packade i små påsar.

Det gäller att ha tålamod när man kokar kola eftersom det tar tid. Det viktigaste när man kokar kola är att vara noggrann med temperaturen. Om du har en bra termometer så förenklas arbetet avsevärt. Köp en digital termometer som du kan fästa på kanten av kastrullen eller en ordentlig sockertermometer så behöver du inte stå fast i kastrullen under hela tillagningen. Undvik att röra om för mycket i kastrullen, rör endast snabbt om nu och då så att det inte bränner fast i botten. Det samma gäller när du häller upp smeten i formen, gå inte dit med en slev och dra smeten ut i kanterna, utan vicka på formen tills smeten har fördelats i ett jämnt lager.

Har du inte en termometer så går det även att göra ett kulprov. Lägg upp kallt vatten i ett glas och droppa ner lite av kolasmeten i glaset. Låt kolan ligga ett par sekunder och ta sedan upp den ur vattnet. Forma smeten till en kula mellan fingrarna och känn på konsistensen, är den för lös eller känns den bra? 
IMG 7834 2

Lönnsirapskola med whiskey

 

2,5 dl vispgrädde

75 g smör

2 msk whiskey

0,5 tsk salt

1 krm vaniljpulver

1,5 dl lönnsirap

3 dl socker

 

flingsalt

 

Klä en fyrkantig form, ca 20x20 cm, med bakplåtspapper. Blanda ihop grädde, smör, whiskey, salt och vaniljpulver i en kastrull. Koka upp blandningen så att smöret smälter och ställ sedan kastrullen åt sidan.

Blanda lönnsirap och socker i en stor kastrull. Koka upp blandningen till 138 grader, använd en sockertermometer för att hålla koll på temperaturen. Rör inte om i kastrullen mer efter att sockret smälter.

Häll i gräddblandningen i sockret i omgångar under omrörning. Häll försiktigt eftersom det bubblar och skvätter. Fortsätt att koka tills kolan är 121 grader, rör endast om som hastigast nu och då för att det inte ska bränna i botten.

Häll kolasmeten i formen, vicka på formen för att få smeten jämnt fördelat. Låt svalna en stund och strö sedan flingsalt på ytan. Ställ formen i kylen och låt stelna i 2-3 timmar eller dubbelt så länge i rumsvärme. Skär upp i avlånga bitar och vira eventuellt in i bakplåtspapper eller cellofan. Ät rumsvarm!

IMG 7825 2


Chokladkyssar fylld med päronkonjakstryffel

Skrivet av Jessica Nybacka 25.03.2017

IMG 9233 2

Kyssar, skumbollar eller mums mums, det här bakverket har många namn. Om man frågar mig så är det rätta namnet chokladkyssar. Till det här receptet behöver du en termometer och det är enklast ifall du använder en vispmaskin. Du kan också vispa med en vanlig elvisp men det kräver lite mera tålamod eftersom marängsmeten ska vispas rätt så länge. 

Kyssarna består av ett tunt kexbotten, päronkonjakstryffel med hasselnötter och en fluffig marängsmet som doppas i choklad och eventuellt toppas med kokos eller kakaonibs. Som kexbotten använde jag smörgåsrån från Sverige, men det går också att använda andra kex som till exempel Mariekex.

IMG 9191 2

IMG 9208 2

Chokladkyssar med päronkonjakstryffel, ca 20 stycken

10-20 smörgåsrån (beroende på storleken på utstickaren)

 

Tryffel:

100 g mörk choklad 70%

1 dl grädde

25 g glykos (stärkelsesirap)

1 msk päronkonjak, Xanté

1 msk smör 

krossade hasselnötter

 

Marängsmet:

3 äggvitor

2 dl socker 

0,5 dl vatten

75 g glykos

0,5 tsk vaniljpulver

 

Dekoration:

400 g choklad, mörk eller mjölk

1-2 msk rypsolja

 ev. kokosflingor eller kakaonibs

 

Tryffel: Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädde tillsammans med glykos. Häll grädden över chokladen och rör om tills det har smält. Tillsätt päronkonjak och smör, mixa jämnt med en stavmixer. Lägg plastfolie mot ytan på chokladen och låt stelna i kylen. Plocka ut tryffeln i rumsvärme en stund innan den ska användas. Fyll smeten i en spritspåse.

Tryck ut rundlar av kexen med en utstickare, ca 5 cm i diameter. Spritsa lite tryffel mitt på varje kex och tryck lite krossade hasselnötter ovanpå.

Marängsmet: Lägg äggvitorna i en vispmaskin eller i en bunke av rostfritt stål. Se till att ingen äggula är med bland vitan! Blanda socker, vatten, glykos och vaniljpulver i en kastrull och koka upp. När sockerlagen når 110 grader lägger du äggvitorna och vispa till ett fast skum. Koka upp sockerlagen till 117 grader, häll den sedan i en fin stråle över äggvitorna medan du vispar. Vispa tills smeten är kall.

Lägg marängsmeten i en spritspåse med rund tyll. Spritsa smeten över kexen och ställ i kylen i några timmar.

Dekoration: Smält chokladen över vattenbad eller i mikro. Rör ner oljan. Doppa kyssarna i chokladen med hjälp av en gaffel, slå försiktigt bort överflödig choklad och dra kexbottnen mot kanten av bunken för att få bort extra choklad. Lägg dem på ett bakplåtspapper eller ett galler. Strö eventuellt över kokosflingor eller kakaonibs och låt dem stelna. Förvara kyssarna i kylskåp.

IMG 9244 2

IMG 9261 2