header2 2

Glutenfritt fröknäcke

Skrivet av Jessica Nybacka 01.06.2017

Bild 3

Första gången jag lagade fröknäcke så blev jag överraskad över hur gott det var. Sedan dess gör jag det med jämna mellanrum och det tar alltid lika snabbt slut. Fröknäcket görs med majsmjöl och är då även glutenfritt. Prova laga en plåt och jag lovar att du kommer göra om det igen och igen!

IMG 4202 2

Fröknäcke

 

1 dl solrosfrö

1 dl pumpafrö

1 dl sesamfrö

0,5 dl vallmofrö

0,5 dl linfrö

1 dl majsmjöl

2 dl vatten

0,5 dl olivolja

1 tsk salt

flingsalt eller torkade örter att strö på ytan

 

Värm ugnen till 150 grader. Koka upp vattnet. Blanda ihop alla fröna med salt, majsmjöl och olivolja i en bunke. Rör ner det kokande vattnet och låt stå och svälla i några minuter. Häll upp smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper och bred ut den tunt. Strö över lite flingsalt eller torkade örter på ytan. Grädda i just under en timme. Stäng av ugnen och låt knäcket stå på eftervärme i en halv timme. Låt svalna och bryt upp i portionsbitar.

IMG 4235 2


Avokado brownies med frosting

Skrivet av Jessica Nybacka 21.03.2017

IMG 9372 2

För att göra hälsosammare bakverk så kan man byta ut sockret mot dadlar, som sötar bakverket med naturligt fruktsocker. Det har varit populärt en tid redan att göra hälsosamma kokosbollar på dadlar, s.k. dadelbollar eller energibollar, som dämpar sötsuget utan att vara särskilt onyttiga. Men man kan även söta med dadlar i bakverk. De här brownies får sötma från just dadlar och blir saftiga av avokado. Efter en bit av de här är sötsuget borta utan att man behöver känna skuldkänslor! Dessutom är de helt glutenfria.

IMG 9071 2

IMG 9360 2

Avokado brownies

2 st avokado (à 150 g)

18 st dadlar

0,5 dl kokosolja

5 st ägg

3 dl mandelmjöl

2 dl kakao

0,5 tsk vaniljpulver

0,5 tsk salt

200 g mörk choklad 70 %

 

1 avokado (150 g)

1 msk kokosolja

2 msk kakao

2 msk honung

 

Värm ugnen till 175 grader. Klä en rektangulär form, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper.

Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Halvera avokadon och ta bort kärnorna, gröp ur fruktköttet och lägg det i en mixer. Kärna ur dadlarna och lägg med dem i mixern tillsammans med kokosoljan. Mixa till en slät smet. Tillsätt äggen en i taget medan du mixar. Tillsätt mandelmjölet, kakaon, salt och vaniljpulver, kör till en jämn smet. Häll i den smälta chokladen och kör tills allt är blandat.

Häll smeten i formen och stryk ut den jämnt. Grädda i ca 25 minuter. Låt svalna.

Halvera avokadon, ta bort kärnan och gröp ut fruktköttet. Mixa tillsammans med kokosoljan, kakao och honung. Bred ut frostingen. Låt stelna en stund i kylskåp och skär sedan upp i rutor.

IMG 9398 2IMG 9391 2