header2 2

Isglass på vattenmelon och jordgubbar

Skrivet av Jessica Nybacka 15.08.2017

IMG 3047 2

Kombinationen av vattenmelon och jordgubbar med lite lime ger en törstsläckande och svalkande glass som passar perfekt en varm sommardag. Tyvärr har jag inte sett många varma sommardagar den här sommaren, men vi kan ännu hoppas på att de dyker upp här mot slutet av augusti. Under sommarmånaderna brukar det gå att finna glassformar i vanliga matbutiker, men ifall du inte hittar eller inte vill köpa så går det även att använda plastglas som formar.

IMG 3021 2

Isglass på vattenmelon och jordgubbar

10 stycken

 

400 g vattenmelon, skalad vikt

400 g jordgubbar

0,5 dl limesaft (2 lime)

0,5 dl socker

0,5 dl glykossirap

10 glasspinnar

 

Pressa saften ur limen. Lägg saften i en kastrull tillsammans med socker och glykos. Värm upp tills sockret har smält. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna

Skala vattenmelonen och skär fruktköttet i grova bitar, lägg över i en bunke. Snoppa jordgubbarna och lägg dem i bunken. Mixa till en slät puré med en stavmixer. Rör ner limesaften. 

Häll upp i glassformar. Ställ i frysen i en timme. Ta ut formarna och stick ner en glasspinne i mitten av varje form. Ställ i frysen i minst fyra timmar till, men gärna över natten. Skölj formen snabbt med varmt vatten för att få ut glassen.

IMG 3029 2


Blåbär-yoghurt glasspinnar med granola

Skrivet av Jessica Nybacka 07.05.2017

IMG 0987 2

Det börjar äntligen bli varmare väder och då stiger även mitt glassbegär. Det betyder att jag äntligen fick användning för mina nya glassformar som jag har haft liggande i skåpet i några månader redan. De här glasspinnarna sötade jag med enbart honung så att jag ska kunna äta dem med gott samvete. Kombinationen av blåbär, yoghurt och granola smakar perfekt ihop. Vissa äter till och med den här sortens osötade glasspinnar till frukost, men det är nog ändå för sött för mig. Har du inte glassformar? I så fall går det även bra att använda engångsglas! Glasspinnar behöver du också, men kanske man även kan improvisera där och använda teskedar istället? Testa dig fram!

IMG 0992 2

Blåbär-yoghurt glasspinnar med granola

 

1,5 dl blåbär

0,5 dl turkisk yoghurt

1 tsk honung

1 tsk citronsaft

 

3 dl turkisk yoghurt

2 msk honung

1/3 tsk vaniljpulver

 

1 dl granola

 

6 stycken glasspinnar

 

Låt blåbären tina halvt ifall du använder frysta bär. Mixa dem i en blender tillsammans med yoghurt, honung och citronsaft. Dela upp i botten på 6 stycken glassformar. Ställ formarna i frysen medan du tillreder nästa lager.

Tvätta ur blendern ordentligt så att yoghurten inte tar färg av blåbären. Mixa yoghurt, honung och vaniljpulver. Dela upp yoghurten i glassformarna, lämna lite utrymme längst upp vid kanten för granolan. Ställ i frysen i en timme.

Stick ner en glasspinne i varje glass. Strö granolan runt omkring pinnen och tryck försiktigt det på plats. Frys i minst 4 timmar, men gärna över natten. Skölj glassformarna snabbt med varmt vatten för att få ut glassen ur formen. 

IMG 1021 2

Det fick bli en snabb fotografering när all glass började smälta...