header2 2

Ålands­pannkaka

Skrivet av Jessica Nybacka 30.12.2017

IMG 4737 2

Trots att det redan är en vecka sedan julafton så vill jag dela med mig av ett recept på hur du kan använda upp rester av risgrynsgröt. Det dåliga vädret har gjort att jag inte har haft tillräckligt med dagsljus för att fotografera tidigare under veckan, så gröten har fått stå och vänta i kylen tills idag. Om du inte har kvar rester av gröt så här många dagar efter jul så kan du såklart koka gröt enbart för att testa det här receptet eller så får du prova på det i ett senare skede!

Ålandspannkaka kan lagas på risgryn eller mannagryn och de flesta Ålänningar har sin åsikt om vilkendera som är det rätta. Personligen har jag alltid lagat pannkakan på risgrynsgröt, så även i det här receptet. Om du vill äta Ålandspannkaka på klassiskt sätt så skall den serveras med sviskonkräm, men jag föredrar blåbärssylt. Vill du testa en annan variant så kan du byta ut kardemumman mot saffran och får då Gotlandspannkaka istället!

IMG 4733 2

Ålandspannkaka

ca 8 mindre formar eller 1 stor

 

500 g risgrynsgröt

2 dl mjölk

2 ägg

0,5 dl socker

2 dl vetemjöl

2 tsk kardemumma

50 g smör

 

Värm ugnen till 225 grader. Rör ut gröten med mjölk. Vispa ner äggen och tillsätt socker, kardemumma och vetemjöl. Smält smöret och använd lite av smöret till att pensla formarna med. Tillsätt resten av smöret i pannkakssmeten. Häll över smeten i formarna och grädda i 20 minuter för de små formarna eller i 25-30 minuter för en större form.

Servera med grädde och sviskonkräm eller sylt.

IMG 4727 2


Frukostmuffins med blåbär och yoghurt

Skrivet av Jessica Nybacka 25.06.2017

IMG 2018 2

Att äta muffins till frukost är precis lika gott som det låter, även fast det här är en hälsosammare version sötad med enbart honung. Smeten rör du ihop på ett par minuter kvällen före, så har du bara att ta en muffins nästa morgon när du stiger upp. Perfekt för dig som inte tycker om att stå i köket direkt du vaknar!

IMG 2038 2

Frukostmuffins med blåbär

ca 15 stycken

 

5 dl mjöl (jag använde 4 dl vetemjöl + 1 dl grahamsmjöl)

1,5 dl havregryn + 0,5 dl till topping

1,5 tsk bakpulver

1,5 tsk bikarbonat 

1 mogen banan

2 ägg

2,5 dl grekisk yoghurt

0,5 dl honung

0,5 dl vegetabilisk olja

1 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker

2 dl blåbär, färska eller frysta

 

Värm ugnen till 180 grader. Skala bananen och mosa den med en gaffel. Rör ihop med äggen, yoghurt, honung, olja och vaniljextrakt. Sikta ner mjöl, bakpulver och bikarbonat, tillsätt havregryn och rör ihop. Strö blåbär på toppen av smeten, men rör inte ner dem eftersom det färgar smeten.

Smörja en muffinsplåt med fett eller klä plåten med muffinsformar. Använd två skedar och dela upp smeten i muffinsformarna, se till att blåbären fördelas jämnt. Strö havregryn på toppen. Grädda muffinsen i 25-30 minuter tills de är torra i mitten.

IMG 2058 2


Äggcocotte med parmaskinka och brödstavar

Skrivet av Jessica Nybacka 20.04.2017

IMG 0401 2

Efter påsken blev det en hel del ägg kvar i kylskåpet och då passade jag på att laga små portionsformar med ugnsgräddade ägg. De passar perfekt som frukost men går även bra till brunch eller som en förrätt. Det blev en liten kylskåpsrensning för mig när jag valde fyllningen, det går alltså enkelt att variera med vad du hittar där hemma. Jag råkade ha lite överlopps parmaskinka, fetaost och spenat som det fick bli och gott blev det. Brödstavar gör jag ofta när jag har överlopps bröd hemma som håller på att bli gammalt, det är jätte gott att äta som snacks med en vitlöksdipp!

IMG 0379 2

Äggcocotte 6 port.

6 ägg

100 g spenat

12 körsbärstomater

3 skivor parmaskinka

50 g fetaost

6 skedar crème fraiche eller grädde

salt och peppar

 

4-5 skivor limpa eller rågbröd

0,5 dl olivolja

1 vitlöksklyfta

0,5 tsk torkad timjan

 

Värm ugnen till 200 grader. Finhacka vitlöksklyftan och blanda den med olivolja och timjan. Skär brödet i stavar och rada ut dem på ett bakplåtspapper. Pensla oljan på brödstavarna och grädda i 5-10 minuter tills de börjar få färg. Stavarna blir knapriga när de kallnar.

Ställ en ugnsform i ugnen och häll vatten i den. Smörja sex portionsformar med olja. Halvera parmaskinkan på längden och placera skinkan runt kanten på formarna. Tvätta spenaten och torka den. Hetta upp en stekpanna med olja och fräs spenaten tills den krymper samman. Lägg spenaten i bottnen av formarna. Halvera tomaterna och lägg fyra halvor i varje form. Smula över fetaost. Kläck ett ägg över varje form och salta och peppra. Klicka en sked med crème fraiche vid sidan av äggulorna. 

Lägg in formarna i vattenbadet i ugnen. Grädda i 10-15 tills vitan har stelnat men gulan ännu är krämig. Servera direkt med brödstavarna.

IMG 0432 2

IMG 0422 2


Chiapudding med granola

Skrivet av Jessica Nybacka 02.04.2017 | 1 kommentar(er)

IMG 9668 2

Om du vill spara tid på morgonen så är chiapudding ett perfekt val. Du behöver bara blanda ihop chiafrön med en vätska och valfri smaksättning kvällen före, så tjocknar det under natten och är färdig att äta direkt på morgonen! Dessutom är chiafrön väldigt hälsosamma, de är fyllda med nyttigheter som antioxidanter, vitaminer, kostfiber, omega 3 och mycket mera. Tillsammans med mitt recept på granola och bär blir det en lyxig men enkel frukost! 

IMG 9725 2

Chiapudding med kokos

4 dl kokosmjölk

4 msk chiafrön

4 msk kokosflingor

1/4 tsk vaniljpulver

ev. lite honung

 

Blanda ihop alla ingredienser i en bunke. Plasta in och ställ i kylen över natten. Rör om och varva puddingen i glas med granola och bär.

 

Jessicas granola

3 dl havreflingor

2 dl rågflingor

2 dl kokosflingor

1 dl pumpafrön

1 dl solrosfrön

0,5 dl sesamfrön

0,5 dl linfrön

0,5 dl krossade hasselnötter

1 msk kanel

 

2,5 dl äppeljuice

50 g smör

0,5 dl honung

 

ev. 2 dl kokoschips (eller torkade bär eller chokladknappar)

 

Värm ugnen till 190 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Värm upp juice, smör och honung i en kastrull tills smöret har smält. Blanda ihop med de torra ingredienserna. Bred ut blandningen jämnt på en plåt med bakplåtspapper. 

Rosta i ugnen ca 25 minuter. Ta ut plåten var tionde minut och blanda om allt ordentligt med en gaffel för att få bort klimpar och hindra att granolan bränns på ytan. Om granolan ännu känns fuktig men har fin färg så kan du lämna den på eftervärme i ugnen.

Blanda ihop med kokoschips när granolan har svalnat.

IMG 9684 2


Potatisfrittata med grönkål och pesto

Skrivet av Jessica Nybacka 01.04.2017

IMG 9633 2

Frittata är en italiensk variant av omelett eller spansk tortilla, med frästa grönsaker som toppas med ägg och gräddas färdig i ugn. En frittata är ett perfekt sätt att bli av med överlopps grönsaker som du har i kylskåpet, bara byt ut till vad du råkar ha hemma. Servera den till frukost eller som en lättare lunch.

IMG 9621 2

Potatisfrittata med grönkål och pesto

8 ägg

2 dl mjölk

3 msk pesto

0,5 tsk salt

250 g potatis

ca 75 g grönkål

1 lök

1 dl riven ost

 

Värm ugnen till 200 grader. Vispa upp äggen och tillsätt mjölk, pesto och salt.

Tvätta potatisen och skiva den tunt, gärna med mandolin. Skala löken och skiva den tunt. Skär bort den grova stjälken på grönkålen, skiva den i grövre bitar.

Hetta upp en ugnstålig stekpanna med olivolja. Stek potatis och lök på medelvärme i några minuter. Tillsätt grönkålen och stek en stund till. Krydda med salt och peppar, eventuellt andra kryddor. Häll upp på en tallrik och ställ åt sidan en stund.

Hetta upp stekpannan med lite mera olja och häll i äggblandningen. Låt stå en minut, rör om med en stekspade i botten och längs med kanterna. Fördela grönsakerna jämnt ovanpå äggblandningen. Ställ in stekpannan i ugnen, grädda ca 3-5 minuter. Ta ut stekpannan när frittatan är stelnad i kanterna men den ännu är lite lös i mitten. Strö den rivna osten över frittatan och servera.

IMG 9656 2