header2 2

Råbiff med harsyramajonnäs och mandelpotatischips

Skrivet av Jessica Nybacka 23.05.2018

IMG 6356 2

Till min stora glädje hittade jag ett stort område med harsyra när jag var ut och gå i skogen. Harsyra är en ätbar vild växt som man ofta hittar i skuggiga skogsområden var den brer ut sig som stora mattor. Den är lätt att känna igen på sina klöverliknande blad och sina vita blommor med röda ådror. Harsyran blommar normalt i maj-juni, men på grund av den tidiga hettan så hade alla blommor redan dött där jag plockade dem. 

Harsyra har en syrlig smak som passar bra som krydda och smakförstärkare i sallader, såser och till fisk och kött. Växten innehåller oxalsyra, precis som rabarber, och ska därför inte ätas i allt för stora mängder. Personer med njursten och gravida ska helst undvika den helt. 

IMG 6402 2

Råbiff är en lyxig klassiker som passar fint som förrätt. Om du vill ha det som huvudrätt så rekommenderar jag pommes frites till. Råbiff kan man göra genom att tärna, skrapa eller mala köttet. Om du väljer malet kött så måste det vara malet samma dag, köttfärs i paket går inte! Klassiska tillbehör till råbiff är äggula, kapris, lök, saltgurka eller rödbeta. Här serverar jag den istället med en hemmagjord majonnäs smaksatt med harsyra, egenfriterade mandelpotatischips och friterad kapris. Och äggulan förstås, den hör helt enkelt till!

 

Råbiff med harsyramajonnäs och mandelpotatischips 

4 portioner

 

ca 350-400 g nöt ytterfilé

salt och peppar

olivolja

4 äggulor

100 g kapris

 

Majonnäs

2 äggulor

1 msk vitvinsvinäger

2 tsk dijonsenap

0,5 tsk salt

1 krm peppar

ca 3 dl rypsolja

1 dl tätt packad harsyra 

 

Mandelpotatischips

2-3 mandelpotatisar

ca 3 dl rypsolja

salt

 

Lägg in ytterfilén i frysen ca 30 minuter. Köttet ska inte frysa helt utan endast hårdna till så att det går att skära enklare.

Majonnäs

Lägg harsyran i en bunke med 1 dl av rypsoljan. Mixa med en stavmixer till en slät olja.

Lägg äggulorna i en bunke med vinäger, senap, salt och peppar. Vispa med en elvisp och häll i oljan lite i taget först, sedan i en tunn stråle under vispning. Vispa ner oljan med harsyra, tillsätt mera oljan om majonnäsen är för tunn. Förvara i kylskåp.

Tips! Om majonnäsen skär sig, lägg upp en ny äggula i en bunke och häll försiktigt ner den misslyckade majonnäsen i en tunn stråle under vispning. 

Chips

Skiva mandelpotatisen tunt, helst med mandolin. Skölj potatisskivorna i rikligt med kallt vatten tills stärkelsen har sköljts bort. Lägg upp skivorna på en handduk och torka.

Hetta upp oljan i en liten kastrull till 160 °c. Lägg i potatisskivorna med en hålslev och fritera tills de börjar ta färg. Lägg upp på hushållspapper och salta försiktigt.

Öka värmen på oljan och hetta upp den till 180 °c. Lät kaprisen rinna av och lägg ner den i oljan med hålslev. Fritera i ca 30 sekunder tills kaprisen slår ut som blomknoppar. Lägg upp på ett fat.

Råbiff

Ta ut filén ur frysen och skär den i små tärningar. Lägg köttet i en skål och salta rikligt. Tillsätt lite peppar och en skvätt olivolja, rör om ordentligt. Smaka av att köttet är tillräckligt saltat.

Lägg upp köttet på fyra fat med en grop i mitten. Lägg försiktigt ner en äggula i gropen. Klicka ut majonnäsen och lägg ut chips och friterad kapris. Dekorera med harsyra.

IMG 6362 2


Sparrissoppa

Skrivet av Jessica Nybacka 16.04.2018

IMG 5561 2

Nu känns det ordentligt som vår då snön har smält, de första vårblommorna är i blom, fåglarna kvittrar och jag har inlett sparrissäsongen! Ännu går det inte att få tag på inhemsk sparris, vilket har en kort säsong från maj till juni, men nu får man åtminstone tag på sparris som är odlad i Europa! Sparrisen har en kort säsong i hela Europa och det är därför bra att undvika sparris under hösten och vintern då den har en lång transportväg. Passa istället på att njuta för fullt nu!

Sparrissoppa är ett perfekt val som förrätt. Fräsch i smaken och enkel att tillreda. Jag tillsatte spenat i soppan för att få en grönare färg. Spenaten ger inte så mycket smak så därför går det bra att lämna bort den helt eller så kan du istället öka mängden spenat om du vill ha soppan ännu grönare.

IMG 5587 2

Sparrissoppa

 

500 g sparris

1 lök

1 vitlöksklyfta

smör

ca 50 g spenat

1 dl vitt vin

3 dl vatten

1 kyckling- eller grönsaksbuljongtärning

2 dl grädde

1 dl creme fraiche

salt och peppar

 

Bryt av de hårda ändarna på sparrisen och kasta bort dem. Skär av sparrisknopparna. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka knopparna i 2-3 minuter. Häll av vattnet och skölj knopparna kalla. Spara dem till garnering av soppan.

Skär resten av sparrisstjälkarna i grova bitar. Skala och hacka löken och vitlöksklyftan. Hetta upp en kastrull med en klick smör. Fräs sparris, lök och vitlök i ett par minuter. Tillsätt spenaten och låt den krympa ihop. Häll över vin, vatten och buljongtärningen. Låt koka tills sparrisen är mjuk, ca 10 minuter.

Mixa soppan slät med en stavmixer eller i en blender. Tillsätt grädden i soppan och koka upp på nytt. Tillsätt creme fraiche och smaka av med salt och peppar. Servera direkt tillsammans med sparrisknopparna och eventuellt spenat.

IMG 5579 2


Rågknäcke med gravad röding och pepparrotskräm

Skrivet av Jessica Nybacka 01.12.2017

Bild 2

Om endast ett par dagar fyller Finland 100 år! Jag har tillrett en tre rätters meny som lyfter fram finländska råvaror och traditioner. Recepten går också att hitta i torsdagens upplaga av Vasabladet och Österbottens tidning. 

Den här rätten är tänkt som ett tilltugg till en fördrink eller som en lättare förrätt. Om det låter för krångligt med att baka eget knäckebröd och grava lax till ett litet tilltugg så kan man såklart välja att köpa färdigt. Goda blir de oberoende!

 

Rågknäcke

 

10 g jäst

1,5 dl vatten

1,5 dl rågmjöl

1 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

1 tsk honung

 

Smula jästen i en bunke, rör ut med fingervarmt vatten. Tillsätt mjöl, honung och salt, arbeta ihop till en smidig deg. Lägg upp på mjölat bakbord och täck med en bakduk. Låt vila i 30 minuter. 

Värm ugnen till 225 grader. Dela degen i två delar. Kavla degbitarna riktigt tunt, eventuellt mellan två bakplåtspapper. Forma knäckebrödet enligt eget önskemål, stick ut rundlar, skär rektanglar eller grädda som en platta som du bryter sönder efteråt. Nagga knäcket med en gaffel och grädda i ca 8 minuter tills det har fin färg.

 

Gravad röding

 

500 g rödingfilé eller laxfilé

2 msk socker

1,5 msk grovt havssalt

0,5 tsk vitpepparkorn

dillkvistar

 

Skär filén i två lika stora bitar. Krossa vitpepparkornen i en mortel, tillsätt saltet och stöt ihop. Blanda samman med sockret. Strö saltblandningen på fisken, gnid in i fiskköttet och strö på skinnet. Lägg ihop fiskbitarna, köttsida mot köttsida, med dill emellan. Plasta in och ställ i kylen i två dygn, vänd på fisken efter ett dygn. Plocka bort dillen och skär upp i tunna skivor.

IMG 4316 2

Rågknäcke med gravad röding och pepparrotskräm

 

Rågknäcke

Gravad röding

Dill

 

Inlagd rödlök

1 rödlök

50 g socker

0,25 g ättika

0,75 dl vatten

 

Pepparrotskräm

100 g crème fraiche

0,5 dl majonnäs

ca 1 msk riven pepparrot

salt

 

Skala rödlöken och skiva den tunt, gärna med mandolin. Blanda ihop socker, ättika och vatten, rör om tills sockret har smält. Häll lagen över den skivade löken och låt stå, gärna över natten.

Riv pepparrot fint. Blanda ihop crème fraiche, majonnäs och pepparrot. Smaka av med salt.

Rulla ihop skivor av gravad röding. Lägg upp på knäckebrödet med pepparrotskräm, inlagd rödlök och dill. Servera som ett tilltugg till fördrink eller som en lättare förrätt.


Råstekt vit sparris med knapriga brödsmulor

Skrivet av Jessica Nybacka 04.06.2017

IMG 1603 2

Grön och vit sparris kommer från samma planta, skillnaden är att den gröna sparrisen växer ovanför jorden och får sin gröna färg av solljuset, medan vit sparris får växa under jorden genom att man kupar ett jordlager runt plantan.

Vit sparris behöver man skala innan tillagning eftersom den annars blir trådig. Skala skaftet med en skalkniv, toppen behöver inte skalas. Här har jag valt att råsteka sparrisen, men ifall du hellre kokar den så kräver den vita sparrisen längre koktid än den gröna. För grön sparris kan du räkna med ca 5 minuter koktid och för vit sparris ca 10-15 minuter.

 

Råstekt vit sparris med brödsmulor

 

500 g vit sparris

olja och smör

salt

 

1-2 skivor limpa eller rågbröd

vattenkrasse eller valfri färsk ört

 

Bryt bort den hårda delen av sparrisen. Skala skaftet med en skalkniv, toppen behövs inte skalas. Hacka brödskivorna i smulor. Hetta upp en stekpanna med olja. Stek sparrisen i ett par minuter tills den är mjuk. Lägg i en klick smör och salta. Plocka upp sparrisen och lägg den på ett serveringsfat eller på tallrikar. Lägg i brödsmulorna i stekpannan och stek dem knapriga. Salta och lägg upp brödsmulorna ovanpå sparrisen. Toppa med vattenkrasse eller valfri ört. 

IMG 1609 2