header2 2

Rågknäcke med gravad röding och pepparrotskräm

Skrivet av Jessica Nybacka 01.12.2017

Bild 2

Om endast ett par dagar fyller Finland 100 år! Jag har tillrett en tre rätters meny som lyfter fram finländska råvaror och traditioner. Recepten går också att hitta i torsdagens upplaga av Vasabladet och Österbottens tidning. 

Den här rätten är tänkt som ett tilltugg till en fördrink eller som en lättare förrätt. Om det låter för krångligt med att baka eget knäckebröd och grava lax till ett litet tilltugg så kan man såklart välja att köpa färdigt. Goda blir de oberoende!

 

Rågknäcke

 

10 g jäst

1,5 dl vatten

1,5 dl rågmjöl

1 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

1 tsk honung

 

Smula jästen i en bunke, rör ut med fingervarmt vatten. Tillsätt mjöl, honung och salt, arbeta ihop till en smidig deg. Lägg upp på mjölat bakbord och täck med en bakduk. Låt vila i 30 minuter. 

Värm ugnen till 225 grader. Dela degen i två delar. Kavla degbitarna riktigt tunt, eventuellt mellan två bakplåtspapper. Forma knäckebrödet enligt eget önskemål, stick ut rundlar, skär rektanglar eller grädda som en platta som du bryter sönder efteråt. Nagga knäcket med en gaffel och grädda i ca 8 minuter tills det har fin färg.

 

Gravad röding

 

500 g rödingfilé eller laxfilé

2 msk socker

1,5 msk grovt havssalt

0,5 tsk vitpepparkorn

dillkvistar

 

Skär filén i två lika stora bitar. Krossa vitpepparkornen i en mortel, tillsätt saltet och stöt ihop. Blanda samman med sockret. Strö saltblandningen på fisken, gnid in i fiskköttet och strö på skinnet. Lägg ihop fiskbitarna, köttsida mot köttsida, med dill emellan. Plasta in och ställ i kylen i två dygn, vänd på fisken efter ett dygn. Plocka bort dillen och skär upp i tunna skivor.

IMG 4316 2

Rågknäcke med gravad röding och pepparrotskräm

 

Rågknäcke

Gravad röding

Dill

 

Inlagd rödlök

1 rödlök

50 g socker

0,25 g ättika

0,75 dl vatten

 

Pepparrotskräm

100 g crème fraiche

0,5 dl majonnäs

ca 1 msk riven pepparrot

salt

 

Skala rödlöken och skiva den tunt, gärna med mandolin. Blanda ihop socker, ättika och vatten, rör om tills sockret har smält. Häll lagen över den skivade löken och låt stå, gärna över natten.

Riv pepparrot fint. Blanda ihop crème fraiche, majonnäs och pepparrot. Smaka av med salt.

Rulla ihop skivor av gravad röding. Lägg upp på knäckebrödet med pepparrotskräm, inlagd rödlök och dill. Servera som ett tilltugg till fördrink eller som en lättare förrätt.


Råstekt vit sparris med knapriga brödsmulor

Skrivet av Jessica Nybacka 04.06.2017

IMG 1603 2

Grön och vit sparris kommer från samma planta, skillnaden är att den gröna sparrisen växer ovanför jorden och får sin gröna färg av solljuset, medan vit sparris får växa under jorden genom att man kupar ett jordlager runt plantan.

Vit sparris behöver man skala innan tillagning eftersom den annars blir trådig. Skala skaftet med en skalkniv, toppen behöver inte skalas. Här har jag valt att råsteka sparrisen, men ifall du hellre kokar den så kräver den vita sparrisen längre koktid än den gröna. För grön sparris kan du räkna med ca 5 minuter koktid och för vit sparris ca 10-15 minuter.

 

Råstekt vit sparris med brödsmulor

 

500 g vit sparris

olja och smör

salt

 

1-2 skivor limpa eller rågbröd

vattenkrasse eller valfri färsk ört

 

Bryt bort den hårda delen av sparrisen. Skala skaftet med en skalkniv, toppen behövs inte skalas. Hacka brödskivorna i smulor. Hetta upp en stekpanna med olja. Stek sparrisen i ett par minuter tills den är mjuk. Lägg i en klick smör och salta. Plocka upp sparrisen och lägg den på ett serveringsfat eller på tallrikar. Lägg i brödsmulorna i stekpannan och stek dem knapriga. Salta och lägg upp brödsmulorna ovanpå sparrisen. Toppa med vattenkrasse eller valfri ört. 

IMG 1609 2