header2 2

Fiskars och Slow Food

Skrivet av Jessica Nybacka 08.10.2017 | 0 Kommentarer

IMG 3955 2

I helgen ordnades närmatsmarknaden Slow food festivalen i Fiskars för åttonde året. Det här är det första året som jag har haft möjlighet att delta i festivalen och det var också första gången som jag besökte Fiskars. Från första ögonblicket som vi körde in i byn så var jag förälskad. Byn som har endast ca 600 invånare är uppbyggt runt Fiskars å mellan två forsar. De flesta byggnader är från början av 1800-talet och ritade av flera kända finska arkitekter. Fast det började regna medan vi var på plats så njöt jag för fullt av att gå längs med ån och fotografera de gamla tegelbyggnaderna och forsarna. Jag är nybörjare när det kommer till att fotografera natur och människor och det var roligt att testa nånting annat än att endast fotografera mat hela tiden. Inne på själva festivalen blev jag lite blyg att fotografera eftersom det var så mycket folk över allt, men några bilder lyckades jag knäppa.

IMG 3880 2

Så vad är Slow Food? Det är en organisation som grundades år 1989 och idag finns i 153 länder. Slow Food står för god mat, producerat på ett sätt som tar hänsyn till miljön och som ger människor som jobbar med att producera mat en bra lön för arbetet. I marknaden i Fiskars deltar ca 10 000 besökare för att bekanta sig med och köpa närproducerad mat från Västnyland. 

IMG 3920 2

IMG 3926 2

IMG 3959 2

'IMG 3904 2

Från Holmqvist trädgård i Tenala har jag handlat mycket grönsaker via REKO sedan jag flyttade till Ekenäs! 

IMG 3911 2

Äppelmust producerad i Ekenäs av Ekta bryggeri. Jag har provat en dunk och den smakar syrligt gott!

 
IMG 3909 2

Fiskars bryggeri ser jag fram emot att prova på nytt, deras öl Metsän henki, ale smaksatt med granskott, är en ny favorit! Jag försökte ta en bild på hela serveringsbilen, men kön ringlade sig lång hela tiden och jag fick endast en bild på hela bilen där en man ilsket tittar in i kameran.

IMG 3902 2

IMG 3942 2

Allt som allt spenderade jag och min man tre timmar i Fiskars på festivalen och promenerande runt i byn. Jag skulle lätt ha kunnat stanna lika länge till och skulle gärna spendera en natt på hotellet. En annan gång..

Hem fick jag både hjortkött, vildand, porter, praliner, mjöl och älg chorizo. Så dagarna framöver kommer det bli nya experiment i köket. Idag blev jag dessutom kontaktad av Rilax ekokött om att jag vann deras tävling var man skulle gissa vikten på en tjur. Med hjälp av min man så gissade vi helt rätt på 1080 kg, så nu har jag även en fin bit ekologisk nöt ytterfilé i kylen!

IMG 3917 2

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar