header2 2

Kryddig lingonsill och havtornssill

Skrivet av Jessica Nybacka 18.12.2017

Kategorier:

IMG 4669 2

Inlagd sill är ett måste till julen, liksom till våra flesta andra stora högtider. Det är varken svårt eller tidskrävande att göra din egen sillinläggning. Här är jag smaksatt årets julsillar med två av höstens bär, lingon och havtorn. Tillred gärna din sill ett par dagar innan användning så att den får tid att dra smak.

 

Lingonsill

 

0,5 dl ättika

1 dl socker

1,5 dl vatten

2 lagerblad

1 kanelstång

1 stjärnanis

15 kryddnejlikor

10 kryddpepparkorn

 

ca 400 g sillfiléer

1 dl lingon

1 rödlök, ca 100 g

 

Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt samtliga kryddor och koka upp. Låt koka i ett par minuter och ta sedan bort kastrullen från värmen. Låt lagen svalna.

Sterilisera en väl rengjord glasburk i 100 grader i 20 minuter. 

Skär upp sillfiléerna i bitar. Skala löken och skiva den tunt, gärna med mandolin. Varva sill, lök och lingon i glasburken, häll över lagen med kryddorna. Låt stå i kylen 2-4 dagar innan användning.

IMG 4684 2

Havtornssill

 

0,5 dl ättika

1 dl socker

1,5 dl vatten

2 lagerblad

10 svartpepparkorn

 

ca 400 g sillfiléer

1 dl havtorn

ca 100 g purjolök

 

Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt lagerblad och svartpepparkorn, koka upp. Låt koka i ett par minuter och ta sedan bort kastrullen från värmen. Låt lagen svalna.

Sterilisera en väl rengjord glasburk i 100 grader i 20 minuter.

Skär upp sillfiléerna i bitar. Tvätta purjolöken och skiva den tunt. Varva sill, purjolök och havtorn i glasburken, häll över lagen med kryddorna. Låt stå i kylen 2-4 dagar innan användning.


Rågknäcke med gravad röding och pepparrotskräm

Skrivet av Jessica Nybacka 01.12.2017

Bild 2

Om endast ett par dagar fyller Finland 100 år! Jag har tillrett en tre rätters meny som lyfter fram finländska råvaror och traditioner. Recepten går också att hitta i torsdagens upplaga av Vasabladet och Österbottens tidning. 

Den här rätten är tänkt som ett tilltugg till en fördrink eller som en lättare förrätt. Om det låter för krångligt med att baka eget knäckebröd och grava lax till ett litet tilltugg så kan man såklart välja att köpa färdigt. Goda blir de oberoende!

 

Rågknäcke

 

10 g jäst

1,5 dl vatten

1,5 dl rågmjöl

1 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

1 tsk honung

 

Smula jästen i en bunke, rör ut med fingervarmt vatten. Tillsätt mjöl, honung och salt, arbeta ihop till en smidig deg. Lägg upp på mjölat bakbord och täck med en bakduk. Låt vila i 30 minuter. 

Värm ugnen till 225 grader. Dela degen i två delar. Kavla degbitarna riktigt tunt, eventuellt mellan två bakplåtspapper. Forma knäckebrödet enligt eget önskemål, stick ut rundlar, skär rektanglar eller grädda som en platta som du bryter sönder efteråt. Nagga knäcket med en gaffel och grädda i ca 8 minuter tills det har fin färg.

 

Gravad röding

 

500 g rödingfilé eller laxfilé

2 msk socker

1,5 msk grovt havssalt

0,5 tsk vitpepparkorn

dillkvistar

 

Skär filén i två lika stora bitar. Krossa vitpepparkornen i en mortel, tillsätt saltet och stöt ihop. Blanda samman med sockret. Strö saltblandningen på fisken, gnid in i fiskköttet och strö på skinnet. Lägg ihop fiskbitarna, köttsida mot köttsida, med dill emellan. Plasta in och ställ i kylen i två dygn, vänd på fisken efter ett dygn. Plocka bort dillen och skär upp i tunna skivor.

IMG 4316 2

Rågknäcke med gravad röding och pepparrotskräm

 

Rågknäcke

Gravad röding

Dill

 

Inlagd rödlök

1 rödlök

50 g socker

0,25 g ättika

0,75 dl vatten

 

Pepparrotskräm

100 g crème fraiche

0,5 dl majonnäs

ca 1 msk riven pepparrot

salt

 

Skala rödlöken och skiva den tunt, gärna med mandolin. Blanda ihop socker, ättika och vatten, rör om tills sockret har smält. Häll lagen över den skivade löken och låt stå, gärna över natten.

Riv pepparrot fint. Blanda ihop crème fraiche, majonnäs och pepparrot. Smaka av med salt.

Rulla ihop skivor av gravad röding. Lägg upp på knäckebrödet med pepparrotskräm, inlagd rödlök och dill. Servera som ett tilltugg till fördrink eller som en lättare förrätt.


Abborre i foliepaket

Skrivet av Jessica Nybacka 04.08.2017

IMG 2854 2

Med foliepaket på grillen får du enkelt klart en hel måltid i ett paket. Har du inte en grill så går de lika bra att tillreda i ugnen. Förkoka gärna rotsakerna så går det snabbare att grilla. Om du inte kokar rotfrukterna innan så finns det chans för att fisken och räkorna grillas för länge och blir sega. 

IMG 2867 2

Abborre i foliepaket

 

4 st färskpotatis

1 morot

2 små rödbetor

1 rödlök

½ zucchini 

olivolja

salt och peppar

1 citron

 

4 filéer abborre eller annan vit fisk

50 g räkor, MSC-märkta

50 g smör

färska örter

ev. vitt vin

 

Tvätta rotsakerna. Tärna potatisen, skär moroten i slantar och klyfta rödbetan. Koka eventuellt rotsakerna några minuter för att snabba på grillningen. Skala löken och skär den i klyftor. Halvera zucchini och skär den i grova bitar. Riv fyra ordentliga bitar aluminiumfolie och dela upp de uppskurna ingredienserna på foliebitarna. Ringla över lite olivolja och krydda. 

Tvätta citronen och skär upp fyra skivor. Byxa abborrfiléerna och krydda dem. Rör samman smöret med finhackade örter. Toppa rotsakerna med en citronskiva och en fiskfilé. Lägg en smörklick ovanpå varje fisk och toppa med räkorna. Vik ihop till fyra paket, häll eventuellt en skvätt vin med i varje paket innan du sluter det.

Värm upp grillen och grilla paketen på indirekt värme tills fisken är färdig.

 

IMG 2873 2


Granskottssill med enbär

Skrivet av Jessica Nybacka 15.06.2017

IMG 1790 2

Nu är det högtid för att plocka granskott! Om du tar en promenad i skogen så märker du att granarna är fulla av små ljusgröna skott. Skotten är inte svåra att plocka, dra lätt i dem så lossnar de direkt. Tänk bara på att det inte hör till allemansrätten att plocka skott från träd och därför behöver du markägarens tillåtelse. Om du är gravid eller har njurproblem så ska du undvika att äta granskott.

Midsommaren är dessutom om bara en vecka och precis som vid alla stora högtider här i Finland och i Sverige så betyder det att vi äter sill! Jag ville testa en annorlunda smak detta år och en kombination av granskott och enbär ger en vild och skogig smak! 

IMG 1770 2

Ännu har jag kvar mycket granskott, så jag ska även testa laga granskottssirap och granskottslemonad!

IMG 1736 2

 

Granskottssill

 

150 g sillfiléer

2 dl granskott

15 enbär (finns att köpa vid kryddhyllan)

5 kryddpepparkorn

 

0,5 dl ättika

1 dl socker

1,5 dl vatten

 

Sterilisera glasburken i 100 grader varm ugn i 20 minuter. Koka metallock och packningar i 1 minut. Låt svalna.

Koka upp ättika, socker och vatten tills sockret har löst sig. Låt lagen svalna.

Putsa granskotten och skölj dem under rinnande vatten. Skär sillfiléerna i centimeter tjocka bitar. Krossa enbären lätt i en mortel eller med sidan av kniven. Varva sill, granskott, enbär och kryddpeppar i glasburken. Häll över ättikslagen så att allting täcks. Ställ i kylen och låt stå 1-2 dygn och dra smak.

 

Obs! Det här receptet ger en liten burk, om du ska bjuda på mat åt flera gäster så är det bra att dubbla receptet!

IMG 1794 2


Gravad lax smörgåsar med vaktelägg

Skrivet av Jessica Nybacka 05.04.2017

Kategorier:

IMG 9999 2

 

 Till de här smörgåsarna använde jag den gravade laxen med havtorn som jag skrev om igår. Tillsammans med groddar, vaktelägg och rädisor så blev det väldigt gott!

Det här var första gången som jag använde vaktelägg. Smaken skiljer sig inte särskilt mycket från vanliga hönsägg, men jag tycker de är väldigt dekorativa. De här äggen fick jag från Jeppo. Vaktelägg behöver bara kokas i 2-4 minuter, de på bilderna är kokta exakt 3 minuter. Hittar du inte vaktelägg så går det lika bra med kokta, skivade hönsägg.

IMG 9962 2

Gravad lax smörgåsar med vaktelägg

8 skivor limpa

8-16 skivor gravad lax

smör

alfalfagroddar

4-8 vaktelägg

2 rädisor

 

Koka upp vatten. Lägg ner vakteläggen i det kokande vattnet med en sked. Koka i 2-4 minuter. Lägg över äggen i en skål med iskallt vatten. Skala äggen när de har kallnat och dela dem itu. 

Skiva rädisorna tunt.

Bred smör på limpskivorna. Lägg en till två skivor lax ovanpå. Toppa med groddar och vaktelägg eller rädisor. Strö en nypa salt ovanpå äggen.

IMG 9984 2


Gravad lax med havtorn

Skrivet av Jessica Nybacka 05.04.2017

IMG 9759 2

I min familj är gravad lax ett måste till både jul-, midsommar- och påskbordet. Det som många inte tänker på är att det går bra att smaksätta den gravade laxen. För tillfället är det en trend att tillsätta riven rödbeta vid gravningen vilket ger en vacker röd färg på ytan. Den här gången valde jag havtorn vilket ger en svagt syrlig smak.

IMG 9933 2

Gravad lax med havtorn

1 kg lax

4 msk socker

3 msk havssalt

0,5 tsk vitpepparkorn

2 dl havtorn

½ kruka dill

 

Filea och bena ur laxen, lämna skinnet kvar. Krossa vitpepparn i en mortel, blanda med socker och salt. Gnid in laxfilén med blandningen. Krossa havtornen lätt och fördela bären jämnt över laxen. Lägg dillen över. Plasta in och låt stå i kylen i två dygn, vänd laxen några gånger under tiden.

Torka bort havtornen och dillen och skär upp i tunna, sneda skivor.

IMG 9946 2

En liten smygtitt på vad jag använde laxen till..