header2 2

Färska vårrullar

Skrivet av Jessica Nybacka 23.04.2017 | 0 Kommentarer

IMG 0546 2

Vietnamesiska vårrullar finns i olika varianter och för det mesta tänker vi på friterade vårrullar gjorda på vårrulledeg eller filodeg. En variant som ännu är rätt så okänd i Finland är färska vårrullar eller sommarrullar som de också kallas. Färska vårrullar görs på rispapper som blötläggs och fylls med färska grönsaker, nudlar tillsammans med tofu, räkor eller kött. De är ett fräschare, hälsosammare alternativ till de friterade och är mycket enklare att göra själv. Jag kan tänka mig att de passar perfekt att äta på en varm sommardag, ute på terrassen i solskenet. 

Första gången jag åt färska vårrullar var det min syster som bjöd på dem efter en resa i Asien. Sedan den gången har jag tänkt laga dem själv, men det var först nu tre år senare som jag för första gången gjorde dem. Till vårrullarna lagade jag den klassiska vietnamesiska dippsåsen nuoc cham som är ett måste som tillbehör! Fyllningen i vårrullarna går enkelt att variera mellan olika grönsaker, samt kött, fisk eller vegetariskt. Jag valde jätteräkor denna gång, men jag såg även ett recept på knaprigt stekt grisköttfärs med hackade nötter som jag absolut ska testa nästa gång!

Tänk på när du blötlägger rispappren att temperaturen på vattnet spelar roll för hur länge de behöver blötläggas. Har du riktigt hett vatten behöver de bara doppas snabbt. Jag använde varmt vatten från kranen och doppade då rispappren i ca 10-15 sekunder. När den sista plastkänslan försvinner och rispappret är helt mjukt så tar du upp det direkt och breder ut det på ett skärbräde.

IMG 0497 2

Färska vårrullar 12 stycken

12 rispapper

18 jätteräkor, skalade och kokta (MSC märkta)

1 avokado

½ gurka

1 vårlök

100 g risnudlar

24 blad mynta

24 blad thaibasilika

 

Picklad morot:

3 morötter

1 dl vatten 

0,5 dl risvinäger

3 msk socker

1,5 tsk salt

 

Nuoc cham sås:

1 röd chili

1 vitlöksklyfta

0,5 msk sesamfrö

0,75 dl socker

0,5 dl kokande vatten

0,5 dl fisksås

1 msk risvinäger

1 lime

 

Picklad morot:

Skala morötterna. Skiva dem i tunna skivor på längden och skär skivorna i tunna stavar, s.k. julienne. Blanda vatten, risvinäger, socker och salt i en kastrull. Koka upp blandningen tills sockret har lösts upp. Häll över morotsstavarna och låt svalna.

 

Nuoc cham sås:

Skala vitlöksklyftan och finhacka den. Finhacka chilin och pressa saften ur limen. Lägg sockret i en skål och häll över det kokande vattnet, rör om tills sockret har lösts upp. Blanda med de övriga ingredienserna. Låt stå minst en halv timme innan servering och dra smak.

 

Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen, skölj dem kalla. Skär gurkan i stavar (ca 36 stycken). Skär vårlöken i mindre bitar. Halvera avokadon, kärna ur den och gröp ur fruktköttet, skiva det i tunna skivor. Halvera räkorna.

Lägg varmt vatten i en rund skål, lika stor som rispappren. Doppa ett rispapper i vattnet och låt det mjukna upp. Ta upp pappret och bred ut det på ett skärbräde. Lägg myntablad och thaibasilika mitt på rispappret. Toppa med picklade morötter, tre gurkstavar och en vårlökskvist. Lägg en liten bunt nudlar ovanpå. Lägg tre räkhalvor just framför nudlarna och två skivor avokado. Rulla ihop halvvägs, vik in kanterna från sidorna och rulla ihop hela vägen. Lägg på ett fat och toppa med en fuktad handduk. Rulla resten av vårrullarna. Servera direkt med nuoc cham såsen.

IMG 0544 2

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar