header2 2

Rabarbersaft

Skrivet av Jessica Nybacka 06.06.2018

Kategorier:
Taggar:

IMG 6561 2

Rabarbersaft är en favorit för mig med sin härligt syliga smak. Det går bra att koka saft på rabarber under hela sommaren, vilket är ett bra sätt att ta tillvara på den grovfibriga rabarbern i slutet av sommaren som man inte vill baka med. Då man kokar saft på rabarber så ska man inte skala den eftersom färgen sitter hos många rabarbersorter endast i stjälkens skal. Färgen på saften kan bli allt från ljust rosa till knall röd beroende på hur röd färg din rabarber har. Om du vill testa olika varianter av rabarbersaft så går det enkelt att smaksätta den, prova till exempel tillsätta en snittad vaniljstång eller två kanelstänger.

Rabarbersaft

 

1,5 kg rabarber

2 liter vatten

1 citron

 

ca 3 dl socker / liter saft

 

Skär rabarbern i grova bitar, du behöver inte skala dem. Lägg bitarna i en kastrull och häll över vattnet. Koka upp och låt koka i 15 minuter utan att röra om. Häll saften genom en silduk, låt stå och rinna igenom av sig själv upp till en timme. Pressa inte!

Mät upp mängden saft och räkna ut sockermängden. Pressa saften ur citronen. Häll upp saften i en ren kastrull och koka upp tillsammans med citronsaften. Tillsätt sockret och koka tills sockret har smält. Skumma av.

Häll upp den varma saften på steriliserade, varma flaskor. Förslut flaskan direkt och täck med en handduk medan de svalnar. Förvara svalt.


Granskottssaft

Skrivet av Jessica Nybacka 25.05.2018

IMG 6480 2

Även fast gran är ätbar året runt så är det absolut vanligast att använda vårens granskott i matlagningen. I maj-juni växer ljusgröna, mjuka skott fram på granens kvistar. Skotten är c-vitaminrika och ansågs förr råda bot på vintertrötthet, samt stärka immunförsvaret och bota urinvägsinfektion. Granskott går att plocka från att de visar sig till att de vuxit ett par centimeter och misstar sin mjukhet. Undvik granskott om du har njurproblem eller är gravid.

Granskott är enkla att plocka och man samlar snabbt ihop en till två liter. Tänk dock på att det inte hör till allemansrätten att plocka från träd, alltså behöver du markägarens tillåtelse. Granen mår bäst av att du plockar lite skott här och där, ta hellre skott från flera träd och lämna kvar lite skott på varje kvist.

Granskott smakar fräscht och skogigt, med en syrlig smak. De går att använda som smaksättning, krydda och hela i matlagningen. Smaksätt olja, vinäger, inläggningar och snaps, mixa ner dem i pesto och dressingar eller använd dem hela i grytor, sallader eller stekta i smör som tillbehör. De går bra att frysa ner och använda senare.

Prova också mitt recept från ifjol på granskottssill, en annorlunda sill till midsommarbordet!

IMG 6386 2

Granskottssaft

 

1 liter granskott

1 ekologisk citron

2 liter vatten

2-4 dl råsocker eller strösocker

 

Rensa och skölj vid behov granskotten. Tvätta citronen och skiva den. Lägg granskotten, citronskivorna och sockret i en kastrull. Koka upp vattnet och häll det över granskotten. Låt stå framme i rumsvärme i ett dygn och dra smak.

Sterilisera glasflaskor i 100 °c i 20 minuter. Sila saften och tappa upp på flaskor. Förvara svalt eller frys in om du vill att det håller längre.

IMG 6425 2


Lingonglögg på rödvin

Skrivet av Jessica Nybacka 10.12.2017

IMG 4426 2

I lördagens tidning av Vasabladet och Österbottens tidning kan ni läsa två av mina recept till julen, tillsammans med julrecept av Foodlys andra bloggare. Det här receptet på rödvinsglögg smaksatt med lingon och apelsin är en favorit som jag ofta gör vid julen. Hemmagjord glögg är enkelt att göra på valfri dryck som du kokar upp tillsammans med glöggkryddor. Ju längre du låter glöggen dra smak av kryddorna, desto bättre smak får den. Jag rekommenderar minst en timme, men helst över natten för bästa resultat. Om du inte vill ha alkohol i din glögg så kan du byta ut rödvinet mot mera lingonjuice.

 

Lingonglögg

4 muggar

 

1 flaska rödvin, 0,75 liter

2 dl lingonjuice

1 dl lingon

1 dl farinsocker

½ apelsin, skalet

3 kanelstänger

2 stjärnanis

20 kryddnejlikor

0,5 tsk kardemummafrön

 

Tvätta apelsinen och skala remsor av skalet från halva frukten med en skalkniv. Häll rödvin och lingonjuice i en kastrull och tillsätt lingon, apelsinskal, farinsocker och alla kryddorna. Koka upp glöggen och låt koka i ett par minuter. Ta bort kastrullen från värmen och låt stå och dra smak av kryddorna i minst en timme. Om du vill ha starkare smak av kryddorna kan du låta glöggen stå och dra i kylen över natten. Sila bort kryddorna och värm upp glöggen, servera tillsammans med mandel och russin.


Ice tea med citron och persika

Skrivet av Jessica Nybacka 31.07.2017

IMG 2842 2

Iste har en fräsch smak som passar perfekt att svalka sig med en varm sommardag. Den hemmagjorda varianten går knappt att jämföra med iste som man köper på burk i butiken. Du kan enkelt variera smaken enligt vilken frukt du tillsätter, prova även på jordgubbar och mynta.

Det kräver inte mycket arbete att göra iste, endast tålamod när det ska svalna och sedan dra smak. Låt drycken dra smak av frukterna i minst ett par timmar, det får starkare smak ju längre du låter den stå. Sedan är det bara att fylla på med is och servera ute i solen!

IMG 2793 2

IMG 2802 2

Ice tea med citron och persika

 

1 liter vatten

5 earl grey tepåsar

0,5-1 dl farinsocker (beroende på om du vill ha sötare eller surare)

2 citroner

2 persikor

1 stor näve citronmeliss

 

Koka upp vattnet. Lägg i tepåsarna och låt dra i 5 minuter. Lyft upp påsarna och tillsätt farinsockret. Låt svalna.

Pressa saften ur den ena citronen och rör ner saften i drycken. Tvätta den andra citronen och skiva den. Halvera persikorna och ta bort kärnorna, skär persikohalvorna i skivor. Varva citron, persika och citronmeliss i en kanna och häll över teet. Ställ kannan i kylen och dra smak, helst i ett par timmar. Lägg i is innan servering.  

IMG 2832 2


Rabarbersnaps med jordgubbar och vanilj

Skrivet av Jessica Nybacka 17.06.2017

IMG 1861 2

Det går att smaksätta sin snaps i det oändliga och det är ett uppskattat inslag till midsommarbordet eller vid andra högtider. Jag har testat ett par olika smakvarianter vid tidigare tillfällen, men nu provade jag en ny variant med säsongsbetonade ingredienser. Rabarber och jordgubbar ger en passlig blandning av sött och surt.

Använd en svagare spritsort när du lagar smaksatt snaps, enligt mig blir 32 % bäst eftersom för stark sprit dödar smakerna. Tillsätt socker eller honung för att framhäva smakerna. Det är bäst att fylla upp ingredienserna i en burk istället för en flaska för att både kunna fylla och tömma bort ingredienserna enkelt. Sila sedan upp den färdiga snapsen i en flaska. Servera snapsen kylskåpskall, smaksatt snaps från frysen dämpar smakerna.

Egen kryddad snaps är även en fin present att ge bort, kanske som en gåva till värdparet under midsommar? Testa dig fram med smaker du tycker om och se vad du har i trädgården för tillfället. Kryddor, bär, frukt, örter, ätbara blommor och ogräs, allt går att använda!

IMG 1876 2

Rabarbersnaps med jordgubbar och vanilj

 

3-4 dl vodka, 32 %

100 g rabarber

50-80 g jordgubbar

½ vaniljstång eller 1/4 tsk vaniljpulver

1 tsk socker

 

Skär rabarbern i tunna stänger eller skiva den. Du behöver inte skala rabarbern, färgen sitter i skalet. Snoppa jordgubbarna och skär dem i halvor eller i fjärdedelar. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg rabarbern och jordgubbar i en burk eller flaska, en burk är enklare att fylla och tömma. Tillsätt vaniljstång och frön samt sockret. Fyll på med vodka så att alla ingredienser täcks. Låt snapsen dra smak i kylskåpet i minst två dagar, gärna upp till fyra dagar. Skaka om flaskan nu och då.

Sila över snapsen i en flaska. Servera kylskåpskall, inte fryst.

IMG 1869 2


Moscow mule

Skrivet av Jessica Nybacka 30.04.2017

IMG 0804 2
Moscow mule är en drink som består av vodka, ginger beer och lime. Drinken skall egentligen serveras i en kopparmugg, men eftersom det är ett rätt så ovanligt kärl att ha hemma så duger såklart ett vanligt highballglas lika bra. Moscow mule uppkom i Hollywood i början av 40-talet. Historien berättar om en ägare till ett vodka destilleri som hade problem att sälja vodka, en barägare som hade för många flaskor ginger beer och en rysk kvinna som sålde kopparmuggar till baren. Tillsammans sägs de ha kommit på Moscow mule som blev en bästsäljare i Amerika under de nästa årtiondena. 

Drinken var en stor hit förra året då den beskrevs som årets trendigaste drink. Jag valde att tillsätta mynta som egentligen inte hör till drinken, men jag älskar kombinationen av mynta och lime. Ginger beer hittar du i Alko på hyllan med alkoholfria blandtillbehör. 

IMG 0759 2

Moscow mule

4 cl vodka

2 dl ginger beer

4 limeklyftor

mynta

is

 

Tvätta limen och skär den i klyftor. Lägg fyra klyftor i ett glas och muddla klyftorna. Tillsätt is och myntablad. Häll i vodkan och fyll upp med ginger beer.

IMG 0785 2