header2 2

Små smultron och vit chokladpajer

Skrivet av Jessica Nybacka 12.07.2018

IMG 7312 2

Smultron växer vilt i hela landet och det är nu i juli som bären mognar. När jag är ute på promenad så ser jag att dikeskanterna är fyllda av de små bären, och stannar också hela tiden för att äta av dem. Trots att jag inte kan följa rådet själv när det kommer till smultron så ska man inte äta dem som växer nära vägar, var de får smuts och avgaser på sig. Smultronen på bilden är dock ändå odlade. Då mina föräldrar var bortresta fick jag lov att plundra deras smultronland, vilket kändes helt värt den nästan 40 km långa resan. Alla har vi olika prioriteringar.

Smultron smakar absolut bäst som färska och så valde jag också att använda dem. Det här enkla bakverket består av mandelskal som fylls med vit chokladgrädde och toppas med färska smultron. Får du inte tag på smultron så går det självklart att byta ut dem mot övriga färska bär. Det här receptet ger sex stycken små pajer, men om du föredrar så kan du även baka endast en stor paj eller en hög med små tarteletter. Vit chokladgrädden är väldigt simpelt att göra, men kräver en längre tid för att få kylas ordentligt innan den vispas upp. Jag föredrar att förbereda den dagen innan jag vispar upp den, för att garantera att den är tillräckligt kyld.

IMG 7252 2

IMG 7263 2

Små smultron och vit chokladpajer

6 små pajformar

 

100 g smör

2,5 dl vetemjöl

50 g mandelmjöl

1 dl socker

1 ägg

 

180 g vit choklad

3 dl vispgrädde

 

smultron

 

Dag 1:

Hacka vit chokladen i mindre bitar och lägg över i en bunke. Hetta upp grädden i en kastrull tills just före den börjar koka. Häll grädden över chokladen och rör slät. Dra plastfolie mot ytan av grädden och ställ i kylskåpet till nästa dag.

 

Dag 2:

Arbeta ihop ingredienserna till pajdegen i en matberedare eller för hand. Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet upp till en timme. 

Värm ugnen till 200 grader. Dela degen i lika stora bitar och tryck ut degen i pajformarna ända upp till kanterna. Grädda tills pajskalen får fin färg, ca 15-20 minuter. Låt svalna helt.

Vispa upp vit chokladgrädden. Fördela grädden i pajskalen. Toppa med färska smultron.

IMG 7324

IMG 7292 2


Ålands­pannkaka

Skrivet av Jessica Nybacka 30.12.2017

IMG 4737 2

Trots att det redan är en vecka sedan julafton så vill jag dela med mig av ett recept på hur du kan använda upp rester av risgrynsgröt. Det dåliga vädret har gjort att jag inte har haft tillräckligt med dagsljus för att fotografera tidigare under veckan, så gröten har fått stå och vänta i kylen tills idag. Om du inte har kvar rester av gröt så här många dagar efter jul så kan du såklart koka gröt enbart för att testa det här receptet eller så får du prova på det i ett senare skede!

Ålandspannkaka kan lagas på risgryn eller mannagryn och de flesta Ålänningar har sin åsikt om vilkendera som är det rätta. Personligen har jag alltid lagat pannkakan på risgrynsgröt, så även i det här receptet. Om du vill äta Ålandspannkaka på klassiskt sätt så skall den serveras med sviskonkräm, men jag föredrar blåbärssylt. Vill du testa en annan variant så kan du byta ut kardemumman mot saffran och får då Gotlandspannkaka istället!

IMG 4733 2

Ålandspannkaka

ca 8 mindre formar eller 1 stor

 

500 g risgrynsgröt

2 dl mjölk

2 ägg

0,5 dl socker

2 dl vetemjöl

2 tsk kardemumma

50 g smör

 

Värm ugnen till 225 grader. Rör ut gröten med mjölk. Vispa ner äggen och tillsätt socker, kardemumma och vetemjöl. Smält smöret och använd lite av smöret till att pensla formarna med. Tillsätt resten av smöret i pannkakssmeten. Häll över smeten i formarna och grädda i 20 minuter för de små formarna eller i 25-30 minuter för en större form.

Servera med grädde och sviskonkräm eller sylt.

IMG 4727 2


Lingontrifle med brynt kinuskisås

Skrivet av Jessica Nybacka 04.12.2017

IMG 4344 2

Som avslutning på min självständighetsmiddag blev det en enkel dessert i glas på typiskt finska ingredienser. Jag tog inspiration från den klassiska finska efterrätten frysta tranbär med varm kinuskisås när jag gjorde receptet. Det går lätt att förbereda alla komponenter i god tid och sedan snabbt varva i glas innan servering. Ingredienserna blir en perfekt kombination av sött och surt som faller de flesta i smaken!

IMG 4367 2

Lingontrifle med brynt kinuskisås

4 portioner

 

Kinuskisås på brynt smör

100 g smör

2 dl grädde

2 dl muscovadosocker

2 krm salt

1 krm vaniljpulver eller inkråmet av 1 vaniljstång

 

2 dl vispgrädde

200 g kvarg

1 msk vaniljsocker

 

1 dl havregryn

20 g smör

0,5 tsk kanel

 

100 g frysta lingon

 

Bryn smöret i kastrull tills det har fin brun färg, men akta att du inte bränner det! Häll i grädden och muscovado, låt koka på medelvärme i ca 5 minuter tills den tjocknar. Tillsätt salt och vaniljpulver, låt svalna.

Värm upp en panna med smör. Tillsätt havregryn och kanel, bryn tills det får färg. Låt svalna.

Vispa grädden löst. Tillsätt kvarg och vaniljsocker, vispa ihop.

Varva kvarg-grädde, kinuskisås, havresmulor och frysta lingon i glas. Servera direkt.


Grillade nektariner med limegrädde

Skrivet av Jessica Nybacka 12.07.2017

IMG 2381 2

Att grilla frukt blir en enkel efterrätt som framhäver fruktens sötma. Lägg frukten på grillen över efterglöden om du använder kolgrill eller värm snabbt upp gasolgrillen. Nektariner blir saftiga och söta på grillen och toppas efter det med honung och en syrlig limegrädde. Perfekt en solig sommardag!

IMG 2366 2

Grillade nektariner med limegrädde

 

4 st nektariner (eller persikor)

ca 2 msk honung

 

0,5 dl vispgrädde

0,5 dl grekisk yoghurt

1 lime

1 tsk vaniljsocker

 

Vispa grädden tjock. Blanda med yoghurt och vaniljsocker. Tvätta limen och riv skalet. Blanda ner hälften av limeskalet och pressa i lite limesaft. Smaka av.

Tvätta nektarinerna. Halvera dem och ta bort kärnorna. Grilla halvorna på båda sidorna tills de får färg och börjar mjukna. Lägg över dem på ett fat och ringla över honung. Toppa med limegrädde och rivet limeskal. 

IMG 2370 2


Trifle med lemon curd och mascarponekräm

Skrivet av Jessica Nybacka 11.06.2017

IMG 1667 2

Trifle är en engelsk efterrätt som består av olika lager som är varvade i portionsglas eller en större skål. I helgen lagade jag en måltid var jag behövde en enkel efterrätt som jag kunde förbereda tidigare på dagen och sedan snabbt lägga upp vid serveringen. Mitt val blev denna trifle, var jag har varvat havrecrunch med kolasmak, lemon curd och en mascarponekräm med vanilj. Efterrätten var en fin blandning av syrligt och sött och var väldigt uppskattad!

 

Trifle med lemon curd och mascarponekräm

4 stycken

 

Havrecrunch

100 g mjukt smör

0,5 dl ljus sirap

1 dl farinsocker

1,5 dl havregryn

0,5 dl mjöl

en nypa salt

 

Lemon curd

1 dl vatten

0,5 dl socker

1,5 msk maizena

2 msk citronsaft

1 äggula

1 tsk smör

 

Mascarponekräm

250 g mascarpone

1,5 dl vispgrädde

1 msk socker

1 msk vaniljsocker

 

små maränger

 

Havrecrunch

Värm ugnen till 175 grader. Mät upp alla ingredienser i en bunke och toppa ihop till en kletig blandning. Klä en plåt med bakplåtspapper och lägg ut smeten i klumpar. Grädda i ca 10-15 minuter. Smeten kommer att rinna ut i ugnen, rör om en eller två gånger under gräddningen så att kanterna inte bränns. Ta ut ur ugnen när det har fin brun färg. Låt kallna och hacka upp till smulor med en kniv.

 

Lemon curd

Blanda vatten, socker, maizena och citronsaft i en kastrull. Koka upp under omrörning tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från värmen och rör ner äggulan. Låt krämen sjuda och ta sedan bort kastrullen. Rör ner smöret och sila krämen ner i en skål. Lägg plast mot ytan av krämen för att undvika att en hinna bildas och låt krämen svalna.

 

Mascarponekräm

Vispa grädden lätt tillsammans med socker och vaniljsocker. Vispa ner mascarponen till en jämn kräm.

 

Varva smulor, lemon curd och mascarponekräm i glas. Toppa med små maränger och servera.

IMG 1687 2