header2 2

Champagne­mousse­tårta

Skrivet av Jessica Nybacka 03.03.2018 | 0 Kommentarer

IMG 5020 2

För en vecka sedan fanns det här receptet med i Vasabladets och Österbottens tidnings fest- och bröllopsbilaga som ett förslag på en bröllopstårta till sommaren. Tårtan består av mandelbotten med en fyllning av rabarberkompott och jordgubbspannacotta och är omgjutet av champagnemousse. 

Mousser anses vara svåra att lyckas med, men bara du följer receptet och jobbar systematiskt så är det inte så svårt som man kan tro. För att göra den här tårtan behöver du kakformar i två olika storlekar. Använd en mindre form till botten och fyllningen och en större form för att fylla upp tårtan i. Enklaste sättet är att använda sig av tårtringar, men ifall du inte har sådana så kan du istället ta formar med löstagbara kanter. Fodra insidan av kanten med plastband eller en remsa av bakplåtspapper så att du enkelt kan ta bort formen utan att förstöra kanterna. Frys in tårtan efter tillagning för att moussen ska få perfekt konsistens och bättre kvalitet. I frysen håller även tårtorna länge och kan förberedas i god tid. Tina upp de färdiga tårtorna i kylskåp innan de ska avnjutas.

IMG 4989 2

Champagnemoussetårta

 

Mandelbotten

150 g mandelmassa

75 g rumsvarmt smör

1 ägg

0,5 dl flagad mandel

 

Rabarberkompott

200 g rabarber

0,5 dl socker

½ vaniljstång

1 msk citronsaft

1 gelatinblad

 

Jordgubbspannacotta

100 g jordgubbar

2 dl grädde

1 msk socker

1 gelatinblad

 

Champagnemousse

1 dl champagne/ mousserande vin

200 g mascarpone

5 gelatinblad

2 dl grädde

2 st (70 g ) äggvitor

1,5 dl socker

0,5 dl vatten

 

Rabarberkompott

Förbered en tårtring eller form, ca 18 cm i diameter. Lägg bakplåtspapper i botten av formen och klä insidan av kanten med antingen plastband eller en remsa med bakplåtspapper.

Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Skär rabarbern i bitar och lägg dem i en kastrull. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med en kniv. Tillsätt både fröna och stången i kastrullen tillsammans med sockret. Koka upp och låt småkoka till rabarbern kokar sönder, mosa ihop med en visp. Plocka bort vaniljstången och tillsätt citronsaft. Krama vattnet ur gelatinbladet och låt smälta med i kompotten under omrörning.

Bred ut kompotten i ett jämnt lager i botten av formen. Ställ formen i frysen.

 

Jordgubbspannacotta

Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Mixa jordgubbarna till en puré. Blanda purén med grädden och sockret i en kastrull. Koka upp under omrörning. Krama vattnet ur gelatinbladet och låt smälta i kastrullen under omrörning. Låt blandningen svalna något.

Ta ut formen med kompotten ur frysen. Häll försiktigt pannacottan över kompotten. Ställ formen tillbaka in i frysen.

 

Mandelbotten

Förbered en tårtring eller en form, ca 18 cm i diameter. Lägg bakplåtspapper i botten av formen.

Värm ugnen till 200 °c. Rör mandelmassan mjuk. Tillsätt smöret i små klickar under omrörning tills du har en jämn och mjuk smet. Tillsätt ägget och rör ihop.

Bred ut smeten i botten av formen. Strö flagad mandel över. Grädda i ca 12-15 minuter tills den här fin brun färg.

 

Champagnemousse

Förbered en tårtring eller en form, ca 20 cm i diameter. Lägg bakplåtspapper i botten av formen och klä insidan av kanten med plastband eller bakplåtspapper. Lägg ner mandelkakan i formen, placera den precis i mitten.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Vispa grädden löst.

Lägg äggvitorna i en hushållsassistent med visp eller i en skål om du använder elvisp. Lägg socker och vatten i en kastrull och koka upp. Börja vispa äggvitorna då sockerlagen kokar. Koka sockerlagen till 121 °c. Häll försiktigt sockerlagen i äggvitorna under vispning. Fortsätt vispa tills marängen är kall.

Blanda ihop mascarponen och champagnen. Krama vattnet ur gelatinbladen och lägg dem i en skål. Smält gelatinet i mikro i ca 20 sekunder. Blanda i en sked av mascarponen i gelatinet. Rör sedan ner gelatinet i resten av mascarponen. Vänd försiktigt ner marängen. Vänd slutligen ner den lösvispade grädden. Lägg upp moussen i en spritspåse.

 

Montering av tårtan

Spritsa moussen vid sidan av mandelkakan och ett lager ovanpå. Ta ut formen med kompott och pannacotta ur frysen och ta bort formen och plastbandet. Placera den frysta plattan ovanpå den utspritsade moussen. Fortsätt spritsa mousse runt och ovanpå plattan, ända upp till kanten av formen. Dra ytan jämn med en palett. Ställ in formen i frysen och stelna.

Ta ut tårtan ur frysen i god tid, plocka bort formen och plastbandet. Lägg upp på ett tårtfat och låt tina i kylskåp. Dekorera med t.ex. färska bär, ätbara blommor, macarons, chokladfigurer eller örter.

IMG 5044 2

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar