header2 2

Blomkålsbiffar med vårlök och fetaost

Skrivet av Jessica Nybacka 28.04.2017 | 0 Kommentarer

IMG 0610 2

Jag försöker äta vegetarisk mat ett par gånger i veckan, men det känns som att jag har glömt bort det de senaste veckorna. Så igår fick det bli vegetariska biffar till lunch. Jag älskar blomkål och använder mig ofta av det när jag lagar vegetarisk mat, så även denna gång. Mixad blomkål blandad med kokt quinoa och smaksatt med vårlök och fetaost fick bli de här goda biffarna. Till biffarna serverade jag en yoghurtsås som du snabbt blandar ihop med turkisk yoghurt, citronsaft, hackade örter, vitlök och kryddor. 

IMG 0575 2

Visste du om att rekommendationerna för konsumtion av kött är endast 500 g i veckan? Om man börjar räkna ihop allt kött man äter varje dag så kommer man ganska snabbt upp i det. För att minska på köttet i min matlagning har jag börjat följa tre enkla tips: ersätt skinka och övriga pålägg med ost och grönsaker i frukostsmörgåsen, ersätt en del av köttfärsen med riven morot eller annan rotfrukt när du gör köttfärsbiffar eller köttbullar och slutligen ersätt en del av köttet med grönsaker, rotfrukter och svamp när du gör grytor och såser. Väldigt simpla knep för att minska på köttet utan att lämna bort det helt!

IMG 0605 2

Blomkålsbiffar ca 12 stycken

300 g blomkålsbuketter

2 dl quinoa

2 vitlöksklyftor

100 g vårlök

2 dl panko ströbröd

4 ägg

rivet skal av 1 citron

1 dl persilja

100 g fetaost

1 tsk salt

1 tsk grovmalen peppar

 

Koka quinoan enligt anvisningar på förpackningen. Skölj den kall.

Skala vitlöksklyftorna. Mixa blomkålsbuketterna och vitlöken fint i en matberedare. Blanda i en skål tillsammans med quinoan. Strimla vårlöken fint och hacka persiljan. Tvätta citronen och riv skalet. Tillsätt vårlök, persilja och citronskal i skålen tillsammans med panko, ägg, salt och peppar. Rör om till en jämn smet. Smula i fetaosten och rör ihop. Ställ smeten i kylen i 30 minuter.

Forma smeten till jämnstora biffar. Stek biffarna i olja, i en stekpanna eller en plättpanna, ca 3 minuter per sida tills de har fin brun färg.

IMG 0608 2

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar