header2 2

Björnbärs- och vit chokladmuffins med crumble

Skrivet av Jessica Nybacka 10.10.2017 | 1 Kommentarer

IMG 3965 2

Det var många år sedan jag plockade björnbär senast, så jag blev väldigt glad när jag upptäckte en buske i min fammos trädgård. Hon förklarade att hon inte har fått bär på busken på flera år, men att de nu har börjat växa igen. Efter att ha väntat hela hösten på att bären skulle mogna så blev jag slutligen ganska sen med att plocka dem, men för två helgar sedan fick jag slutligen chansen. En burk med björnbär blev det och resultatet blev en plåt med muffins, plus en hel del småätas av bären. De här muffinsen är rätt så söta med både björnbär och vit choklad i, men de är också otroligt goda. Smultoppingen på toppen gör det hela perfekt. Har du inte tillgång till björnbär så blir det såklart lika gott med blåbär eller hallon istället!

IMG 3795 2

IMG 3975 2

Björnbärs-vit chokladmuffins med crumble

ca 15 stycken

 

 

2 ägg

1,5 dl socker

1 tsk vaniljsocker

2 dl mjölk

100 g smör

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 krm salt

 

200 g björnbär

100 g vit choklad

 

75 g smör

2 dl havregryn

1 dl vetemjöl

1 dl socker

 

Börja med crumble. Tärna kallt smör och lägg i en bunke med havregryn, mjöl och socker. Nyp ihop med handen till en smulig massa.

Grovhacka vit chokladen.

Värm ugnen till 175 grader. Rada muffinsformar på en plåt. Värm smöret och mjölken i en kastrull tills smöret har smält. Låt svalna. Blanda samman mjöl med bakpulver och salt.

Vispa ägg med socker och vaniljsocker till en vit och luftig smet. Rör ner smörblandningen varvat med mjölblandningen till en jämn smet. Lägg upp smet i botten av muffinsformarna. Lägg över hälften av björnbären och vitchokladen. Täck med smet så att du fyller 2/3 av formarna, lägg på resten av bären och chokladen. Toppa med crumble. Grädda muffinsarna i ca 25 minuter tills de är torra i mitten.

IMG 4019 2

Kommentarer

  • Julia 14/10/2017 3:52pm (13 månader sen)

    Vad gott det låter och vad lyxigt att kunna plocka bären från fammos bärbuske! :)

Skriv en kommentar