header2 2

Små smultron och vit chokladpajer

Skrivet av Jessica Nybacka 12.07.2018

IMG 7312 2

Smultron växer vilt i hela landet och det är nu i juli som bären mognar. När jag är ute på promenad så ser jag att dikeskanterna är fyllda av de små bären, och stannar också hela tiden för att äta av dem. Trots att jag inte kan följa rådet själv när det kommer till smultron så ska man inte äta dem som växer nära vägar, var de får smuts och avgaser på sig. Smultronen på bilden är dock ändå odlade. Då mina föräldrar var bortresta fick jag lov att plundra deras smultronland, vilket kändes helt värt den nästan 40 km långa resan. Alla har vi olika prioriteringar.

Smultron smakar absolut bäst som färska och så valde jag också att använda dem. Det här enkla bakverket består av mandelskal som fylls med vit chokladgrädde och toppas med färska smultron. Får du inte tag på smultron så går det självklart att byta ut dem mot övriga färska bär. Det här receptet ger sex stycken små pajer, men om du föredrar så kan du även baka endast en stor paj eller en hög med små tarteletter. Vit chokladgrädden är väldigt simpelt att göra, men kräver en längre tid för att få kylas ordentligt innan den vispas upp. Jag föredrar att förbereda den dagen innan jag vispar upp den, för att garantera att den är tillräckligt kyld.

IMG 7252 2

IMG 7263 2

Små smultron och vit chokladpajer

6 små pajformar

 

100 g smör

2,5 dl vetemjöl

50 g mandelmjöl

1 dl socker

1 ägg

 

180 g vit choklad

3 dl vispgrädde

 

smultron

 

Dag 1:

Hacka vit chokladen i mindre bitar och lägg över i en bunke. Hetta upp grädden i en kastrull tills just före den börjar koka. Häll grädden över chokladen och rör slät. Dra plastfolie mot ytan av grädden och ställ i kylskåpet till nästa dag.

 

Dag 2:

Arbeta ihop ingredienserna till pajdegen i en matberedare eller för hand. Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet upp till en timme. 

Värm ugnen till 200 grader. Dela degen i lika stora bitar och tryck ut degen i pajformarna ända upp till kanterna. Grädda tills pajskalen får fin färg, ca 15-20 minuter. Låt svalna helt.

Vispa upp vit chokladgrädden. Fördela grädden i pajskalen. Toppa med färska smultron.

IMG 7324

IMG 7292 2


Pavlova med passionscurd

Skrivet av Jessica Nybacka 02.04.2018

IMG 5425 2

Pavlova är en tårtliknande dessert som består av marängbotten som toppas med grädde och bär. Desserten uppfanns i antingen Australien eller Nya Zeeland och har fått sitt namn efter den ryska ballerinan Anna Pavlova. Det fina med en pavlova är att den inte behöver se perfekt ut, utan får ha ett slarvigt, ihopkastat utseende. Laga klart de olika komponenterna på förhand och montera ihop den precis innan den ska ätas, så blir inte marängen blöt. Det går också enkelt att laga i portionsstorlekar istället för en stor tårta, spritsa då ut flera små rundlar av marängen.

I flera recept görs marängbotten på en kallvispad maräng som det tillsätts majsstärkelse och vinäger till. Det beror på att majsstärkelsen ger marängen stadga och vinägern hjälper äggvitan att binda luft. Hjälpmedlen är inte ett måste och kan ge bismak till marängen, så därför valde jag att lämna bort dem. Jag valde även att göra en varmvispad maräng, eftersom det ger en frasig yta med en seg mitt. Ifall du inte ska äta pavlovan direkt så är det ändå en bättre idé att använda vanlig kallvispad maräng som är torrare i konsistensen. 

 

Pavlova med passionscurd

 

4 äggvitor

2 dl socker

 

3 passionsfrukter

0,5 dl citronsaft

1 dl vatten

1 dl socker

2 msk maizena

2 äggulor

25 g smör

 

2 dl vispgrädde

1 tsk vaniljsocker

2 passionsfrukter

 

Värm ugnen till 125 grader. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg äggvitorna och sockret i en värmetålig bunke som passar över kastrullen. Värm marängsmeten över vattenbad medan du vispar. Vispa tills smeten har en temperatur på 55-60 grader, eller känn efter när sockerkristallerna har smält. Plocka bort bunken från vattenbadet och fortsätt vispa tills smeten har kallnat.

Klä en plåt med bakplåtspapper och bred ut smeten lite slarvigt till en cirkel, gärna med en fördjupning i mitten. Grädda i 60 minuter, stäng sedan av värmen och låt formen stå kvar tills ugnen har kallnat. Låt marängen svalna helt innan du lyfter upp den från plåten.

 

Passionscurd 

Gröp ur passionsfrukterna och lägg fruktköttet i en kastrull. Blanda med citronsaft, vatten, socker och maizena. Koka upp under omrörning tills blandningen tjocknar. Rör ner äggulorna och låt försiktigt sjuda upp under omrörning. Ta bort kastrullen från värmen och klicka i smöret. Rör till en jämn kräm. Låt svalna.

 

Montering

Vispa grädden med vaniljsockret löst. Lägg marängen på ett tårtfat och toppa med passionscurd. Stryk över den lösvispade grädden. Gröp ur passionsfrukterna och sprid ut fruktköttet över grädden.


Chokladkaka

Skrivet av Jessica Nybacka 18.03.2018

Kategorier:

IMG 5287 2

På fredagen blev Foodly 1 år gammal, vilket då även betyder att jag började blogga här på sajten för ett år sedan! Innan dess bloggade jag i nästan ett och ett halvt år på en annan sajt. Att få synlighet som bloggare var inte så enkelt som jag trodde och jag konstaterade snabbt att jag behövde hjälp. Då jag såg en annons i tidningen om att en ny matsajt sökte matbloggare skickade jag snabbt in en ansökan. Sedan dess har ett händelserikt år gått, var bloggen tar upp mycket tid med planering av recept, tillagning av recepten, fotograferande, fotoredigering och skrivande av inlägg. Men jag älskar det! Jag har valt att hålla mitt privatliv borta från bloggen och koncentrerat mig på maten, men nu vill jag passa på att fråga er läsare vad ni tycker? Är ni nöjda med mitt innehåll eller skulle ni gärna se mer av någonting annat? Kommentera gärna vad ni anser!

För några dagar sedan fyllde jag i Foodlys veckolista och svarade då på frågan "vad skulle du baka som Foodlys födelsedagstårta?". Mitt svar blev snabbt och enkelt en tårta med mycket choklad. Personligen så älskar jag allt som har med choklad att göra och eftersom det här även är min bloggs födelsedagstårta så fick det bli en tårta i min smak. Frågar du mig så behöver alla ett recept på en enkel och god chokladkaka och det här är min. Simplare än så här kan det inte bli då suget på en maffig chokladkaka slår till!

IMG 5332 2

Chokladkaka

 

3 dl vetemjöl

1 dl kakao

2 dl socker

1 dl farinsocker

2 tsk bakpulver

150 g smör

2 ägg

1 dl mjölk

0,5 dl kokande vatten

 

Värm ugnen till 175 °c. Smörj två stycken kakformar, ca 18 cm i diameter.

Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna.

Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner smöret, äggen och mjölken. Tillsätt det kokande vattnet och rör till en jämn smet. Fördela smeten mellan formarna. Grädda bottnarna i ca 25 minuter, känn efter med en sticka att de inte är klibbiga. Låt svalna.

Ta loss bottnen ur formarna. Eventuellt kan du plasta in dem och lägg dem i kylen över natten för att gotta till sig.

IMG 5326 2

Chokladfrosting

 

100 g rumsvarmt smör

50 g mörk choklad, 70 %

50 g mjölkchoklad

1 dl grädde

2 tsk glykos (stärkelsesirap)

 

Hacka chokladen och lägg över i en bunke. Koka upp grädden tillsammans med glykosen. Häll grädden över chokladen och rör ihop. Låt svalna.

Vispa smöret med en elvisp eller i en hushållsassistent med vinge. Häll i chokladen lite i taget under vispning. Vispa upp till en fluffig kräm.

Bred ut ett lager av krämen mellan tårtbottnen. Stryk in kakan med resten av krämen. Ställ in kakan i kylen så att krämen stelnar.

IMG 5278 2


Red velvet cupcakes med vit chokladfrosting

Skrivet av Jessica Nybacka 13.02.2018

IMG 8884

Imorgon är det alla hjärtans dag och vad passar då bättre än red velvet tårta? Fast här i form av cupcakes med en vit chokladfrosting på toppen!

Red velvet tårta härstammar från den Amerikanska södern. Tårtan har blivit en amerikansk klassiker som har ökat stadigt i popularitet under de senaste åren. Namnet red velvet, som alltså betyder röd sammet, kommer från tårtans röda färg och att konsistens är mjuk och luftig som sammet. Konsistens beror på en speciell ingrediens - vinäger. Syran i vinägern reagerar med bikarbonat och blir bubbligt, vilket gör kakan luftig.

Förr i tiden tillsattes ofta rödbeta i tårtan för att ge en rödare färg. Dock var det inte enbart av det som tårtan fick sin färg, utan även på grund av kakaon. Traditionellt innehåller nämligen kakao ämnet antocyanin, ett färgämne som blir rödare då det kombineras med syra. I dagens läge är kakaon ofta processad och reagerar inte på samma sätt med syra. Därför tillsätter vi numera istället röd karamellfärg i red velvet för att få fram samma färg.

IMG 8882

Red velvet cupcakes

ca 15 stycken

 

75 g rumsvarmt smör

2 dl socker

1 ägg

2 msk kakao

2 msk röd karamellfärg

1 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker

1,5 dl filmjölk / piimä

2,5 dl vetemjöl

0,5 tsk bikarbonat

0,5 msk vitvinsvinäger

0,5 tsk salt

 

Frosting

70 g vit choklad

100 g rumsvarmt smör

100 g philadelphiaost

3,5 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

 

ev. jordgubbar att dekorera med

 

Värm ugnen till 175 °c. Vispa smör och socker samman till en luftig massa. Tillsätt ägget under vispning och vispa ihop till en smet.

Blanda samman kakao, karamellfärg och vanilj, vispa ner i smeten. Rör ner hälften av filmjölken under långsam vispning, tillsätt hälften av mjölet och vispa jämnt. Tillsätt resten av filmjölken och mjölet.

Blanda samman bikarbonat och vinäger i en kopp, det skummar hastigt till. Tillsätt i smeten tillsammans med saltet och vispa ihop. 

Skeda upp smeten i muffinsformar, fyll till 2/3 av formen. Grädda i 20-25 minuter tills de är torra i mitten. Låt svalna.

 

Frosting

Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Låt svalna något.

Vispa ihop smör med florsocker och vaniljsocker luftigt. Vispa ner philadelphiaosten. Tillsätt den smälta chokladen i omgångar och vispa jämnt.

Lägg upp frostingen i en spritspåse med tyll. Spritsa upp på cupcakes på valfritt sätt. Dekorera eventuellt med jordgubbar eller annan dekoration. 

IMG 8867


Runebergstårtor

Skrivet av Jessica Nybacka 04.02.2018 | 1 kommentar(er)

IMG 8807 3

Imorgon firar vi Runebergsdagen i Finland, vilket såklart betyder att det är dags att baka Runebergstårtor! Det vanligaste sättet att baka bakelserna är att grädda dem i cylindriska formar. Eftersom jag inte har sådana formar så använder jag vanliga muffinsformar med lika fint resultat!

Ska Runebergstårtan hållas torr eller ska den fuktas med punsch eller rom? Det har blivit en stor fråga. Om du köper en Runebergstårta på ett bageri så är de högst troligen fuktade. Trots det så anses originalet som Fredrika bakade ha varit torra. Jag är definitivt på sidan för att hålla bakelserna torra, men oberoende av hur du vill göra så är det här ett gott och enkelt recept. Baka och njut, så väntar vi sedan ett år tills vi får äta dem nästa gång!

IMG 8830 2 

Runebergstårtor

ca 8 stycken (med 2 dl muffinsformar)

 

200 g rumsvarmt smör

2 dl socker

2 ägg

1 dl vetemjöl

2 dl ströbröd

2 dl mandelmjöl

2 tsk bakpulver

ev. 1 tsk kardemumma

2 dl vispgrädde

 

1 dl florsocker

1,5-2 tsk vatten

hallonsylt

 

Värm ugnen till 200 °c. Vispa ihop smöret med sockret. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ihop mellan varje ägg. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt dem i smeten växelvis med grädden. Vispa till en jämn smet.

Rada ut muffinsformar på en plåt. Fyll upp formarna med smet till 2/3 av formen. Grädda i 20-25 minuter tills de är torra i mitten. Låt svalna.

Rör ihop florsocker och vatten till en tjock glasyr. Klicka ut hallonsylt på varje tårta och spritsa glasyr i en ring runt sylten.


Björnbärs- och vit chokladmuffins med crumble

Skrivet av Jessica Nybacka 10.10.2017 | 1 kommentar(er)

IMG 3965 2

Det var många år sedan jag plockade björnbär senast, så jag blev väldigt glad när jag upptäckte en buske i min fammos trädgård. Hon förklarade att hon inte har fått bär på busken på flera år, men att de nu har börjat växa igen. Efter att ha väntat hela hösten på att bären skulle mogna så blev jag slutligen ganska sen med att plocka dem, men för två helgar sedan fick jag slutligen chansen. En burk med björnbär blev det och resultatet blev en plåt med muffins, plus en hel del småätas av bären. De här muffinsen är rätt så söta med både björnbär och vit choklad i, men de är också otroligt goda. Smultoppingen på toppen gör det hela perfekt. Har du inte tillgång till björnbär så blir det såklart lika gott med blåbär eller hallon istället!

IMG 3795 2

IMG 3975 2

Björnbärs-vit chokladmuffins med crumble

ca 15 stycken

 

 

2 ägg

1,5 dl socker

1 tsk vaniljsocker

2 dl mjölk

100 g smör

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 krm salt

 

200 g björnbär

100 g vit choklad

 

75 g smör

2 dl havregryn

1 dl vetemjöl

1 dl socker

 

Börja med crumble. Tärna kallt smör och lägg i en bunke med havregryn, mjöl och socker. Nyp ihop med handen till en smulig massa.

Grovhacka vit chokladen.

Värm ugnen till 175 grader. Rada muffinsformar på en plåt. Värm smöret och mjölken i en kastrull tills smöret har smält. Låt svalna. Blanda samman mjöl med bakpulver och salt.

Vispa ägg med socker och vaniljsocker till en vit och luftig smet. Rör ner smörblandningen varvat med mjölblandningen till en jämn smet. Lägg upp smet i botten av muffinsformarna. Lägg över hälften av björnbären och vitchokladen. Täck med smet så att du fyller 2/3 av formarna, lägg på resten av bären och chokladen. Toppa med crumble. Grädda muffinsarna i ca 25 minuter tills de är torra i mitten.

IMG 4019 2


Kanelbullar med apelsin

Skrivet av Jessica Nybacka 03.10.2017

IMG 7258 2

Imorgon den 4 oktober infaller kanelbullens dag. Nu för tiden finns det så mycket olika dagar att jag inte brukar uppmärksamma dem, men just kanelbullens dag har firats ända sedan 1999 och känns mera traditionsenligt för mig. I år blir det inte att baka några bullar för min del, men det här receptet som jag skrev förra året fungerar lika fint även i år! Kanelbullarna är fyllda med en remons som är smaksatt med kanel, kardemumma och rivet apelsinskal.

IMG 7191 2

Tips för att lyckas med bullar:

  • Använd rumstempererade ingredienser. Degvätskan behöver inte värmas upp till 37 grader eftersom temperaturen stiger flera grader medan den knådas.
  • Tillsätt saltet i degen först efter att den har knådats ihop. Saltet kan störa jäsprocessen vid direktkontakt.
  • Tillsätt inte allt mjöl på en gång, utan lämna lite att sätta i ifall det behövs. Överdosering av mjöl ger torra och kompakta bullar.
  • Bearbeta degen väl i maskin i ca 10 minuter. Du kan testa om degen är färdig genom att ta en bit deg och dra ut den tunt, om degen inte går sönder så lätt har du starka glutentrådar och degen är färdig.
  • Tillsätt en nypa salt och lite vatten till ägget vid penslingen. Det löser upp hinnor och gör det lösare och enklare att pensla med. 
  • Prova på att kalljäsa bullarna i kylskåpet över natten och grädda dem nästa dag. Bullarna kan också frysas ner ojästa. Låt sedan bullarna tina på plåt i kylskåp, innan du tar ut dem och jäsa i rumsvärme och slutligen gräddar dem. Mycket godare med färskgräddat än att frysa ner färdig gräddade bullar!

IMG 7236 2

Kanelbullar med apelsin

ca 25-30 stycken

 

4 dl rumsvarm mjölk

50 g jäst

ca 14 dl vetemjöl

1,5 dl socker

0,5 tsk salt

1 msk kardemumma

1 ägg

100 g rumsvarmt smör

 

Fyllning:

300 g rumsvarmt smör

2 dl socker

4 msk kanel

2 tsk kardemumma

2 tsk vaniljsocker

2 apelsiner

 

Pensling:

1 ägg 

en nypa salt

pärlsocker

 

Smula ner jästen i en hushållsassistent med degkrok och rör ut jästen med mjölken. Tillsätt mjöl, socker, kardemumma, ägg och smör. Kör ihop degen och tillsätt saltet, låt sedan degen gå på medelhastighet i 10 minuter. Täck bunken med en fuktad bakduk och låt vila i 30 minuter. 

Tvätta apelsinerna och riv skalet. Rör ihop smöret med apelsinskalet, socker, kanel, kardemumma och vaniljsocker. 

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar och rundriv degbitarna. Forma den ena degbiten till en fyrkant och kavla ut den till en stor rektangel. Bred ut halva fyllningen jämnt och vik degen dubbelt. Skär degen i remsor, ca 2 cm breda. Skär varje remsa på hälften, men låt den översta delen sitta ihop så att det ser ut som ett par byxor med långa ben. Snurra ihop benen runt varandra och snurra sedan ihop remsan till en knut. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper och täck med en fuktad bakduk. Låt jäsa till dubbel storlek. Upprepa med den andra degbiten.

Värm ugnen till 225 grader. Vispa upp ägget, tillsätt en skvätt vatten och nypa salt. Pensla bullarna med ägget och strö över pärlsocker. Grädda tills bullarna har fin färg, ca 7-10 minuter. 

IMG 7273 2


Blåbärsmacarons med päronkonjaks­tryffel

Skrivet av Jessica Nybacka 20.09.2017

IMG 3705 2

Det franska bakverket macaron är små marängkakor som bakas på mandelmjöl. Kakorna läggs ihop två och två med en fyllning emellan. Det finns två versioner av hur man lagar smeten till macarons. I den ena vispar man en vanlig maräng med socker som tillsätts i uppvispad äggvita. I den andra versioner vispar man en italiensk maräng var en het sockerlag vispas ner i äggvitan. I det här receptet använder jag mig av en vanlig kallvispad maräng för att göra det lite enklare.

En macaronkaka kännetecknas av den så kallade foten som bildas när kakan reser sig i ugnen. Genom att låta kakorna torka i rumsvärme i en timme innan du gräddar dem så undviker du att ytan spricker och istället reser sig kakorna från plåten så att foten bildas.

Macarons är känd som ett väldigt svårt bakverk som lätt misslyckas och visst finns det flera små saker som kan gå fel vid bakningen. Mitt bästa tips är att inte övertänka det hela, utan bara följa receptet så blir det bra! 

IMG 3724 2

IMG 3739 2

Blåbärsmacarons med päronkonjakstryffel

 

90 g mandelmjöl

160 g florsocker

25 g strösocker

75 g rumsvarm äggvita (ca 2 ägg)

2-3 tsk blåbärspulver

 

125 g mörk choklad

1 dl grädde

1 msk smör

0,5-1 msk päronkonjaklikör, xanté

 

Blanda ihop mandelmjölet med blåbärspulvret och hälften av florsockret. Sikta blandningen, om en del av mandelmjölet är för grovt så kan du mortla eller mixa det finare. Blanda samman strösockret och den andra hälften av florsockret.

Vispa äggvitan med elvisp till ett fast skum. Tillsätt sockerblandningen lite i taget under vispning tills du får en seg maräng. Tillsätt mandelmjölsblandningen och vänd försiktigt  ihop med en slickepott tills du får en jämn och glansig smet.

Lägg över smeten i en spritspåse med en rund tyll. Spritsa ut små macarons på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt plåten stå i en timme så att ytan torkar innan du gräddar dem. Grädda i 150 grader i 12-14 minuter.

Grovhacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om tills chokladen har smält, tillsätt smöret och alkoholen. Mixa blandningen slät med en stavmixer. Häll över chokladen i en spritspåse och ställ i kylskåpet för att svalna. Ta ut ur kylskåpet när den har tjocknat.

Spritsa tryffeln på hälften av macarons och lägg på den andra hälften som lock. 

IMG 3701 2IMG 3708 2


Vinbärskaka

Skrivet av Jessica Nybacka 13.08.2017

IMG 2976 2

Trots att vinbär hör till våra vanligaste bärbuskar i trädgården så vet inte många hur de kan använda dem. Det vanligaste är att koka saft på bären, men det går att använda till mycket mera. Röda vinbär passar utmärkt att baka med på grund av sin syrliga smak. Här kombinerar jag de syrliga bären med ett sött mandelbotten, servera gärna kakan tillsammans med vaniljgrädde. Klasar av röda vinbär är väldigt dekorativa och passar fint ovanpå kakan, men jag brukar även dekorera kötträtter med vinbärsklasar. 

IMG 3007 2

Vinbärskaka

 

3 ägg

2,5 dl socker

100 g smör

1,5 dl gräddmjölk

3 dl vetemjöl

2 dl mandelmjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

3-4 dl röda vinbär (svarta eller vita)

0,5 dl mandelspån

 

Värm ugnen till 175 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbara kanter, 24 cm i diameter. Smörja och bröa kanten på ringen.

Värm upp smör och gräddmjölk i en kastrull tills smöret har smält. Blanda samman vetemjöl, mandelmjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Rör ner smörblandningen och de torra ingredienserna i omgångar. Häll smeten i formen. Strö över vinbären jämnt på kakan och toppa med mandelspån. Grädda i ca 45-50 minuter tills kakan är torr i mitten. Täck formen med aluminiumfolie om kakan får för mörk färg under gräddningen.

Servera med grädde, vaniljsås eller glass.

IMG 2997 2


Vanilj­cupcakes med rabarber­curd

Skrivet av Jessica Nybacka 16.07.2017

IMG 2205 2

Igår gifte sig min syster och jag hade blivit ombedd att baka cupcakes. De ville ha en fyllning med rabarber, men annars hade jag ganska långt fria händer. Efter att jag provbakade ett par alternativ för några månader sedan så bestämde sig brudparet för det här receptet, en söt vaniljcupcake med en syrlig rabarbercurd fyllning. 100 stycken cupcakes blev det, hälften med vit frosting och hälften med rosa, dekorerade med vita pärlor och lite marsipanrosor. Men lika fint är det att dekorera med färska jordgubbar som jag har gjort här när jag provbakade!

IMG 2223 2

Vaniljcupcakes med rabarbercurd

12 stycken mindre

 

Rabarbercurd

250 g rabarber

0,5 dl vatten

1,5 dl socker

1 msk maizena

1 msk citronsaft

0,5 msk rivet citronskal

3 äggulor

25 g smör

 

Skär rabarbern i grova bitar. Koka upp vatten och socker och tillsätt rabarbern. Låt koka ca 15 minuter tills rabarbern går att mosa. Mixa med stavmixer. 

Blanda ihop maizenan med citronsaft och skal, rör om så att alla klumpar löses upp. Rör ner blandningen i kastrullen under omrörning. Koka upp och låt tjockna. Ta kastrullen från plattan.

Vispa ner äggulorna. Sjud krämen tills den tjocknar under omrörning, koka inte. Ta från värmen och rör ner smöret. Sila krämen i en bunke och lägg plastfolie mot ytan av krämen. Låt svalna och ställ sedan i kylskåpet tills den är helt kall.

 

Cupcakebotten

75 g smör

1,5 dl socker

2 tsk vaniljsocker

2 ägg

1 dl gräddmjölk

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver 

0,25 tsk salt

 

Värm ugnen till 175 grader. Vispa samman smör med socker och vaniljsocker till en mjuk smet, gärna med vinge. Tillsätt ett ägg i taget och vispa samman emellan. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt mjölblandningen och gräddmjölken i omgångar under vispning.

Rada upp muffinsformar på en plåt och fördela smeten jämnt i formarna, fyll till 2/3 av formen. Grädda i ca 20 minuter tills de är torra i mitten och har fin färg. Lyft bort muffinsen från den varma plåten. Tryck ett hål i mitten med ett finger när de har svalnat något, men innan de har kallnat helt. Spritsa rabarbercurd i hålet. 

IMG 2237 2

Vaniljfrosting

100 g philadelphiaost

50 g smör

3 dl florsocker

0,5 msk vaniljsocker

 

4 stora jordgubbar

 

Rör ihop smör med florsocker och vaniljsocker, gärna med vinge. Tillsätt philadelphiaosten och vispa upp till en luftig och krämig frosting. Lägg över i en spritspåse med stjärntyll. Spritsa ovanpå cupcakebotten. Skär jordgubbarna i fjärdedelar och lägg på toppen av frostingen. Låt frostingen stelna i kylskåp.