header2 2

Lingonglögg på rödvin

Skrivet av Jessica Nybacka 10.12.2017

IMG 4426 2

I lördagens tidning av Vasabladet och Österbottens tidning kan ni läsa två av mina recept till julen, tillsammans med julrecept av Foodlys andra bloggare. Det här receptet på rödvinsglögg smaksatt med lingon och apelsin är en favorit som jag ofta gör vid julen. Hemmagjord glögg är enkelt att göra på valfri dryck som du kokar upp tillsammans med glöggkryddor. Ju längre du låter glöggen dra smak av kryddorna, desto bättre smak får den. Jag rekommenderar minst en timme, men helst över natten för bästa resultat. Om du inte vill ha alkohol i din glögg så kan du byta ut rödvinet mot mera lingonjuice.

 

Lingonglögg

4 muggar

 

1 flaska rödvin, 0,75 liter

2 dl lingonjuice

1 dl lingon

1 dl farinsocker

½ apelsin, skalet

3 kanelstänger

2 stjärnanis

20 kryddnejlikor

0,5 tsk kardemummafrön

 

Tvätta apelsinen och skala remsor av skalet från halva frukten med en skalkniv. Häll rödvin och lingonjuice i en kastrull och tillsätt lingon, apelsinskal, farinsocker och alla kryddorna. Koka upp glöggen och låt koka i ett par minuter. Ta bort kastrullen från värmen och låt stå och dra smak av kryddorna i minst en timme. Om du vill ha starkare smak av kryddorna kan du låta glöggen stå och dra i kylen över natten. Sila bort kryddorna och värm upp glöggen, servera tillsammans med mandel och russin.


Rabarbersnaps med jordgubbar och vanilj

Skrivet av Jessica Nybacka 17.06.2017

IMG 1861 2

Det går att smaksätta sin snaps i det oändliga och det är ett uppskattat inslag till midsommarbordet eller vid andra högtider. Jag har testat ett par olika smakvarianter vid tidigare tillfällen, men nu provade jag en ny variant med säsongsbetonade ingredienser. Rabarber och jordgubbar ger en passlig blandning av sött och surt.

Använd en svagare spritsort när du lagar smaksatt snaps, enligt mig blir 32 % bäst eftersom för stark sprit dödar smakerna. Tillsätt socker eller honung för att framhäva smakerna. Det är bäst att fylla upp ingredienserna i en burk istället för en flaska för att både kunna fylla och tömma bort ingredienserna enkelt. Sila sedan upp den färdiga snapsen i en flaska. Servera snapsen kylskåpskall, smaksatt snaps från frysen dämpar smakerna.

Egen kryddad snaps är även en fin present att ge bort, kanske som en gåva till värdparet under midsommar? Testa dig fram med smaker du tycker om och se vad du har i trädgården för tillfället. Kryddor, bär, frukt, örter, ätbara blommor och ogräs, allt går att använda!

IMG 1876 2

Rabarbersnaps med jordgubbar och vanilj

 

3-4 dl vodka, 32 %

100 g rabarber

50-80 g jordgubbar

½ vaniljstång eller 1/4 tsk vaniljpulver

1 tsk socker

 

Skär rabarbern i tunna stänger eller skiva den. Du behöver inte skala rabarbern, färgen sitter i skalet. Snoppa jordgubbarna och skär dem i halvor eller i fjärdedelar. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg rabarbern och jordgubbar i en burk eller flaska, en burk är enklare att fylla och tömma. Tillsätt vaniljstång och frön samt sockret. Fyll på med vodka så att alla ingredienser täcks. Låt snapsen dra smak i kylskåpet i minst två dagar, gärna upp till fyra dagar. Skaka om flaskan nu och då.

Sila över snapsen i en flaska. Servera kylskåpskall, inte fryst.

IMG 1869 2


Moscow mule

Skrivet av Jessica Nybacka 30.04.2017

IMG 0804 2
Moscow mule är en drink som består av vodka, ginger beer och lime. Drinken skall egentligen serveras i en kopparmugg, men eftersom det är ett rätt så ovanligt kärl att ha hemma så duger såklart ett vanligt highballglas lika bra. Moscow mule uppkom i Hollywood i början av 40-talet. Historien berättar om en ägare till ett vodka destilleri som hade problem att sälja vodka, en barägare som hade för många flaskor ginger beer och en rysk kvinna som sålde kopparmuggar till baren. Tillsammans sägs de ha kommit på Moscow mule som blev en bästsäljare i Amerika under de nästa årtiondena. 

Drinken var en stor hit förra året då den beskrevs som årets trendigaste drink. Jag valde att tillsätta mynta som egentligen inte hör till drinken, men jag älskar kombinationen av mynta och lime. Ginger beer hittar du i Alko på hyllan med alkoholfria blandtillbehör. 

IMG 0759 2

Moscow mule

4 cl vodka

2 dl ginger beer

4 limeklyftor

mynta

is

 

Tvätta limen och skär den i klyftor. Lägg fyra klyftor i ett glas och muddla klyftorna. Tillsätt is och myntablad. Häll i vodkan och fyll upp med ginger beer.

IMG 0785 2