header2 2

Glutenfritt fröknäcke

Skrivet av Jessica Nybacka 01.06.2017

Bild 3

Första gången jag lagade fröknäcke så blev jag överraskad över hur gott det var. Sedan dess gör jag det med jämna mellanrum och det tar alltid lika snabbt slut. Fröknäcket görs med majsmjöl och är då även glutenfritt. Prova laga en plåt och jag lovar att du kommer göra om det igen och igen!

IMG 4202 2

Fröknäcke

 

1 dl solrosfrö

1 dl pumpafrö

1 dl sesamfrö

0,5 dl vallmofrö

0,5 dl linfrö

1 dl majsmjöl

2 dl vatten

0,5 dl olivolja

1 tsk salt

flingsalt eller torkade örter att strö på ytan

 

Värm ugnen till 150 grader. Koka upp vattnet. Blanda ihop alla fröna med salt, majsmjöl och olivolja i en bunke. Rör ner det kokande vattnet och låt stå och svälla i några minuter. Häll upp smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper och bred ut den tunt. Strö över lite flingsalt eller torkade örter på ytan. Grädda i just under en timme. Stäng av ugnen och låt knäcket stå på eftervärme i en halv timme. Låt svalna och bryt upp i portionsbitar.

IMG 4235 2


Smörgås­tårta med skinka

Skrivet av Jessica Nybacka 26.05.2017

IMG 4855 2

Nu börjar tiden för student- och examensfester och då vill jag dela med mig av receptet på en smörgåstårta som jag lagade förra året. Den här tårtan är fylld med en skinkröra och en ört-färskoströra. När jag lagar smörgåstårtor så fyller jag dem alltid dagen före jag dekorerar dem. Då får de stå i kylen över natten och stadga sig och brödet drar i sig fukt. Då behöver brödet inte heller fuktas medan man fyller det, men ifall du gör allt på samma dag så kan det vara bra att fukta brödet med buljong, mjölk eller vichy så att tårtan inte blir torr. Provsmaka rörorna medan du lagar dem eftersom mängderna är lite uppskattade då jag aldrig använder mått när jag gör röror, utan bara blandar på högt!

IMG 4885 2

Smörgåstårta med skinka

 

1,5 paket landgångsbröd

 

Skinkfyllning:

200 g crème fraiche

1 dl majonnäs

1 dl senapsrelish

250 g skinktärningar

pepparmix

lökpulver

 

Ört-färskostfyllning:

100 g färskost, t.ex. smaksatt med soltorkade tomater

0,5 dl gräddfil

0,5 dl majonnäs

persilja

gräslök

pepparmix

lökpulver

 

Placera en tårtring, ca 26 cm i diameter, på ett stadigt underlag som ryms i kylskåpet, t.ex. ett skärbräde eller färdigt på ett tårtfat. Dra runt overhead plast eller bakplåtspapper längs med kanten på insidan av formen. 

 

Skinkfyllning:

Blanda ihop crème fraiche, majonnäs och senapsrelish. Tillsätt skinktärningarna och smaksätt med peppar och lökpulver. Provsmaka att kryddningen är bra.

 

Ört-färskostfyllning:

Rör ihop färskosten med gräddfil och majonnäs. Finhacka örterna och tillsätt dem. Smaksätt med peppar och lökpulver. Provsmaka att kryddningen är bra.

 

Montering:

Skär bort kanterna på landgångsbrödet. Skär brödet så att det täcker bottnet på formen. Lägg ovanpå halva mängden skinkfyllning och stryk ut det jämnt över hela bottnet. Skär brödet till ett nytt lager ovanpå fyllningen och stryk ut ört-färskostfyllningen ovanpå. Skär ut ett nytt lager bröd och bred ut den sista skinkfyllningen. Skär ut ett sista lager bröd ovanpå fyllningen och tryck lätt på toppen så att allt sitter stadigt. Plasta in tårtan och ställ den i kylen över natten.

 IMG 4863 2

Dekoration:

150 g crème fraiche

0,5 dl majonnäs

 

1 kruka sallad, t.ex. röd salanova

150 g skinka eller nötstek med pepparsmak

gurka

100 g körsbärstomater

100 g vindruvor

1 apelsin

physalis

persilja, ärtskott eller ätbara blommor

 

Ta bort formen och overhead plasten runt tårtan. Blanda ihop crème fraiche och majonnäs och stryk in hela tårtan med blandningen. Placera salladsblad runt kanterna. Rulla slarvigt ihop skinka eller nötstek och placera ut dem längs med kanterna. Halvera körsbärstomaterna och vindruvorna och skär upp gurka och apelsin. Dekorera mitten av tårtan med tomat, vindruvor, gurka och apelsin. Dekorera slutligen med physalis, örter eller ätbara blommor.


Färskpotatis­sallad med primörer och senaps­vinägrett

Skrivet av Jessica Nybacka 22.05.2017

IMG 1096 21

Snart börjar säsongen för färskpotatis! Den här salladen tillsammans med primörer och en vinägrett på grovkornig senap passar perfekt ihop med grillat.

 

Färskpotatissallad med primörer och senapsvinägrett

 

1 kg färskpotatis

500 g sparris

150 g rädisor

3 stjälkar vårlök

ca 50-70 g blandade gröna blad, t.ex. ruccola, spenat och mangoldskott

 

0,5 dl grovkornig senap

0,5 dl olivolja

1 msk honung

1 msk vitvinsvinäger

salt & peppar

 

Tvätta potatisen. Bryt bort den hårda ändan på sparrisen och skär dem i två delar. Skölj rädisorna och skiva dem tunt, gärna med mandolin. Lägg skivorna i en skål med kallt vatten. Skiva vårlöken.

Rör ihop ingredienserna till vinägretten. Smaka av med salt och peppar.

Koka upp en kastrull med rikligt saltat vatten. Koka potatisen mjuk ca 20-30 minuter, se till att du inte överkokar dem! Plocka upp potatisarna ur vattnet och lägg i sparrisbitarna, låt koka 2-3 minuter. Blanda potatisen och sparrisen med senapsvinägretten.

Strö ut hälften av salladsbladen på ett fat. Lägg potatisen och sparrisen ovanpå. Toppa med rädisorna, vårlöken och resten av salladsbladen.

IMG 1109 2


Rabarber­chutney

Skrivet av Jessica Nybacka 21.05.2017

IMG 1130 2

Chutney härstammar från det Indiska köket och är ett kryddigt tillbehör och smaksättare till mat. Chutneyn kokas precis som sylt på bär, frukt eller grönsaker tillsammans med socker, men består oftast av vinäger som tillför syra, samt lök, chili och övriga kryddor som gör den smakrik och kryddig. På våren går det utmärkt att koka chutney på rabarber tillsammans med chili, ingefära och vanilj som passar perfekt som ett tillbehör till grillat kött. Kom ihåg att sterilisera burkarna så håller chutneyn längre. 

Så här steriliserar du glasburkar:

1. Diska burkarna noggrant.

2. Ställ in burkarna i ugnen på 100 grader i 20 minuter.

3. Koka upp vatten och koka metallock och gummipackningar i 1 minut.

IMG 1158 2

Rabarberchutney

 

500 g rabarber 

1 lök

1 vitlöksklyfta

1 röd chili

1 msk riven ingefära

0,75 dl honung

0,25 dl äppelcidervinäger

0,5 dl råsocker

½ vaniljstång

0,5 tsk salt

 

Skala löken och vitlöksklyftan, skär dem i mindre bitar. Skiva chilin, lämna kvar kärnorna om du vill ha mera styrka. Skala rabarbern, späd rabarber behövs inte skalas, och skär i bitar. Riv ingefäran.

Fräs löken, vitlök och chili i lite olja i en stekpanna eller kastrull tills löken är mjuk. Tillsätt rabarber och ingefära. Häll i vinäger, honung och socker. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna, tillsätt både frön och stång i pannan. Låt allt koka ihop i ca 15 minuter. Smaka av med salt.

Plocka bort vaniljstången och häll upp chutneyn på steriliserade glasburkar. Förvara i kylskåp.

IMG 1146 2


Chili-vitlöks­marinad till griskött

Skrivet av Jessica Nybacka 20.05.2017

IMG 4619 2

Det här är min favorit marinad till griskött. Marinaden består av chilisås smaksatt med vitlök och lite timjan. Alltid när jag marinerar kött så låter jag köttet ligga i marinaden över natten för att få mera smak, men låt det marineras minst ett par timmar.

 

Marinad med chili och vitlök

 

ca 1 kg kött, t.ex. grisytterfilé

 

1 dl chilisås (t.ex. felix eller heinz) 

1 dl olivolja

4 hackade vitlöksklyftor

3 msk vinäger

1 msk soja

2 tsk paprikapulver

2 tsk torkad timjan

svartpeppar

 

Putsa köttet och skär det i jämntjocka skivor. Banka köttet tunnare med en kötthammare. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Vänd köttskivorna i marinaden och placera dem i en fryspåse eller i en bunke. Häll över den sista marinaden och knyt fast fryspåsen eller plasta över bunken. Låt stå i kylen, gärna över natten men minst i några timmar. Ta fram köttet och tempereras innan tillagning.


Grillade quesadillas med avokado och kyckling

Skrivet av Jessica Nybacka 17.05.2017

IMG 1056 2

Igår tog vi äntligen fram grillen här hemma hos mig och för att inviga grillsäsongen för i år lagade jag snabba quesadillas. Det är en mexikansk maträtt som det behövs endast två ingredienser för att laga - tortillabröd och ost. Placera osten mellan två tortillabröd eller på ett dubbelvikt tortillabröd och grilla, stek eller grädda i ugnen tills osten har smält. Förutom osten och brödet så kan du välja valfri fyllning, det är ett perfekt sätt att tömma kylskåpet på rester. För mig betydde det avokado, kyckling och örter som passade perfekt. Snabbt, enkelt och gott!

IMG 1041 2

Quesadillas

8 stycken

 

8 tortillabröd

500 g kycklingfiléer

chiliflakes

salt & peppar

2 avokado

1 lime

150 g riven ost

eventuellt färska örter

 

Låt kycklingen bli rumsvarm. Pensla filéerna lätt med olja och klappa in salt, peppar och chiliflakes, eventuellt övriga kryddor. Grilla eller stek kycklingen tills filéerna är genomstekta. Låt svalna och skär sedan upp dem i skivor.

Halvera och kärna ur avokadon, gröp ur fruktköttet med en sked. Mosa avokadon i en skål och pressa över saften från limen. Krydda med salt och peppar.

Dela upp den mosade avokadon mellan tortillabröden och stryk ut över halva tortillan. Lägg över den skivade kycklingen och strö över den rivna osten. Lägg på eventuella örter och dubbelvik bröden över fyllningen.

Pensla bröden lätt med olja och grilla eller stek snabbt tills bröden tar färg på båda sidorna.

IMG 1073 2


Rabarber­kaka med rårörd vaniljsås

Skrivet av Jessica Nybacka 13.05.2017

IMG 4818 2

Rabarbertiden har inte börjat ännu här i Österbotten, men bor du längre söderut så har kanske din rabarber börjat växa upp i trädgården redan. Jag väntar ivrigt på att få tag på rabarber till alla idéer jag har på nya recept och rätter, men tills dess kan jag bjuda på ett recept på en kaka jag bakade förra våren! Kakan är smaksatt med kardemumma och citron så den får en frisk, god smak och till den serverade jag en rårörd vaniljsås.

IMG 4702 2

Rabarberkaka

 

4-6 rabarberstjälkar, beroende på tjocklek

3 ägg

2,5 dl socker

2 tsk vaniljsocker

50 g smör

1 dl mjölk

100 g mandelmassa

3,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

1 tsk kardemumma

rivet skal av en halv citron

 

 

flagad mandel

pärlsocker

 

Värm ugnen till 175 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbart botten, ca 24 cm i diameter. Skala grova stjälkar och halvera tjocka stjälkar, späda stjälkar behövs inte skalas.

Smält smöret och rör ner mjölken. Riv mandelmassan och riv skalet från en halv citron. Blanda ihop mjölet med bakpulver, salt, kardemumma och citronskal. Vispa äggen tillsammans med socker och vaniljsocker till en vit och tjock smet. Rör ner det smälta smöret med mjölken. Vänd försiktigt ner mjölblandningen  och tillsätt den rivna mandelmassan. Häll ut smeten i formen. Skär rabarberstjälkarna så att de passar i formen, placera ut dem ovanpå smeten, tätt intill varandra. Strö pärlsocker och flagad mandel ovanpå. Grädda kakan i ca 40 minuter tills den är torr i mitten och har fin färg.

 

IMG 4744 2

Rårörd vaniljsås

 

2 dl vispgrädde

2 ägg

2 msk socker

1 msk vaniljsocker

 

Dela äggen i vitor och gulor. Vispa äggulorna tillsammans med socker och vaniljsocker tills det är ljust och krämigt. Vispa grädden luftigt och vänd ner det i äggblandningen. Vispa äggvitorna hårt och vänd försiktigt ner dem i såsen.

IMG 4808 2


Kirskålspaj

Skrivet av Jessica Nybacka 11.05.2017

IMG 4529 2

En av de mest hatade växterna i trädgården är kirskål, ett ogräs som breder ut sig överallt. Men kirskål är också en ätbar växt som kan användas i matlagningen både färsk och tillagad på ganska samma sätt spenat. Kirskål är som bäst nu på våren när bladen är späda, större blad och grova stammar blir beska i smaken. Fast även de grövre bladen från senare på sommaren går bra att mixa ner i smoothie. Bladen går även bra att förvälla och frysa in eller att torka så kan du njuta av växten hela året. Kom bara ihåg att inte plocka vilda växter för nära vägar och stigar där de utsätts för avgaser, hundkiss och annan smuts. 

IMG 4561 2

Kirskålspaj

 

100 g smör

1 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

1 msk kallt vatten

 

ca 100 g kirskål

100 g fetaost

1 rödlök

2 vitlöksklyftor

 

2,5 dl grädde

2 ägg

100 g riven ost

0,5-1 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar

0,5 tsk lökpulver

2 tsk kantarellfond

 

Lägg smör, mjöl och vatten i en bunke och toppa ihop till en deg. Plasta in degen och ställ den i kylen en halv timme. Arbeta upp degen och kavla ut den på mjölat bakbord. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den över pajformen. Tryck ut degen i formen och nagga bottnen med en gaffel. Ställ formen i kylen medan du lagar fyllningen.

Värm ugnen till 200 grader. Rensa bort grova stammar och dåliga blad på kirskålen. Skölj bladen och lägg ut dem på en handduk och torka. Skala och skiva löken och finhacka vitlöksklyftorna. Fräs löken i smör. Grovhacka kirskålen och tillsätt i stekpannan, låt fräsa med hastigt. Bred ut på pajdegen och toppa med fetaost.

Vispa upp äggen och rör ner grädden och den rivna osten. Krydda med salt, peppar, lökpulver och fond. Häll äggstanningen över pajen. Grädda i 30-40 minuter tills den har fin färg och äggstanningen har stelnat. Låt stå i 10 minuter innan servering.

IMG 4552 2


Tunnbröd med varm batat-lins­sallad och chorizo­korv

Skrivet av Jessica Nybacka 08.05.2017

IMG 0923 2

Jag älskar att delta i tävlingar där man ska ta fram recept. Så när jag fick en förfrågan om jag ville delta i en tävling för att ta fram ett recept för Snellmans All Natural korvar så funderade jag inte allt för länge innan jag anmälde mig. Min maträtt består av tunnbröd med lätt smak av örter och vitlök som går bra att både steka eller grilla. Till det har jag en varm batat-linssallad som består av ugnsrostad batat blandat med belugalinser och ruccola. Toppa det hela med grillade eller stekta chorizokorvar och en enkel yoghurtsås. Receptet ger 6 portioner. Vill du göra det enklare för dig så kan du såklart köpa färdigt tunnbröd, då har du maten klar på nolltid!

IMG 0878 2

Ört-vitlöks tunnbröd 

6 stycken

 

20 g jäst

2,5 dl rumsvarmt vatten

3,5 dl vetemjöl

2 dl grahamsmjöl

2 tsk torkad timjan

1-2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

0,5 msk honung

0,5 tsk salt

 

Smula ner jästen i en vispmaskin med degkrok eller i en bunke. Rör ut jästen med vattnet. Tillsätt mjöl, timjan, olivolja, honung och pressad vitlök. Kör ihop till en deg och tillsätt sedan saltet. Knåda degen i några minuter, degen kommer att vara lätt kladdig. Strö över mjöl och lägg en fuktad bakduk över bunken. Låt jäsa till dubbel storlek.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela upp degen i 6 lika stora bitar, ca 95 gram styck. Knåda till runda bullar. Låt vila under bakduk ett par minuter.

Hetta upp en lätt oljad stekpanna eller grillen. Kavla ut bullarna till tunna bröd. Nagga bröden och grädda dem en åt gången, 2-3 minuter per sida så att de tar färg. Bröden smakar bäst när de är nygräddade.

IMG 0937 2

Varm batat- linssallad

 

500 g batat

1 dl belugalinser

1 tsk buljongpulver (eller ½ tärning)

flingsalt

peppar

torkad timjan

olivolja

en stor näve ruccola

 

Värm ugnen till 200 grader. Tvätta bataten, du behöver inte skala den. Skär den i jämnstora tärningar och lägg över tärningarna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, krydda med flingsalt, peppar och timjan. Grädda ca 15 minuter tills tärningarna är mjuka.

Koka upp 2 dl vatten. Skölj linserna under kallt vatten och lägg dem i kastrullen tillsammans med buljongpulver. Koka i 20-25 minuter tills linserna har lätt tuggmotstånd. Blanda linserna med batattärningarna och ruccola.

 

Yoghurtsås

 

100 g turkisk yoghurt

1 msk citronsaft

1 tsk honung

salt och peppar

 

Blanda yoghurt med pressad citronsaft och honung. Smaka av med salt och peppar.

 

Chorizo

 

3 paket Snellmans All Natural Chorizo korv (2 korvar per bröd)

 

Stek eller grilla korven. Lägg ihop bröden med batat-linssallad, yoghurtsås och två chorizokorvar. 

IMG 0955 2

Tips!  Citronhalvan som blir överlopps från såsen kan du prova grilla. Grilla snittytan av citronhalvan tills den får färg, citronen får då en sötare smak. Pressa saften över maträtten.


Blåbär-yoghurt glasspinnar med granola

Skrivet av Jessica Nybacka 07.05.2017

IMG 0987 2

Det börjar äntligen bli varmare väder och då stiger även mitt glassbegär. Det betyder att jag äntligen fick användning för mina nya glassformar som jag har haft liggande i skåpet i några månader redan. De här glasspinnarna sötade jag med enbart honung så att jag ska kunna äta dem med gott samvete. Kombinationen av blåbär, yoghurt och granola smakar perfekt ihop. Vissa äter till och med den här sortens osötade glasspinnar till frukost, men det är nog ändå för sött för mig. Har du inte glassformar? I så fall går det även bra att använda engångsglas! Glasspinnar behöver du också, men kanske man även kan improvisera där och använda teskedar istället? Testa dig fram!

IMG 0992 2

Blåbär-yoghurt glasspinnar med granola

 

1,5 dl blåbär

0,5 dl turkisk yoghurt

1 tsk honung

1 tsk citronsaft

 

3 dl turkisk yoghurt

2 msk honung

1/3 tsk vaniljpulver

 

1 dl granola

 

6 stycken glasspinnar

 

Låt blåbären tina halvt ifall du använder frysta bär. Mixa dem i en blender tillsammans med yoghurt, honung och citronsaft. Dela upp i botten på 6 stycken glassformar. Ställ formarna i frysen medan du tillreder nästa lager.

Tvätta ur blendern ordentligt så att yoghurten inte tar färg av blåbären. Mixa yoghurt, honung och vaniljpulver. Dela upp yoghurten i glassformarna, lämna lite utrymme längst upp vid kanten för granolan. Ställ i frysen i en timme.

Stick ner en glasspinne i varje glass. Strö granolan runt omkring pinnen och tryck försiktigt det på plats. Frys i minst 4 timmar, men gärna över natten. Skölj glassformarna snabbt med varmt vatten för att få ut glassen ur formen. 

IMG 1021 2

Det fick bli en snabb fotografering när all glass började smälta...