header2 2

Sparrisrisotto

Skrivet av Jessica Nybacka 30.03.2017

IMG 9601 3

Nu känns det verkligen som att våren är här när sparrissäsongen inleds! Sparrisen har en kort säsong från april till juni så det gäller att passa på nu medan chansen finns. Jag startade den här sparrissäsongen med en krämig risotto. Sparrisrisotto är gott att servera både som en egen vegetarisk rätt eller som ett tillbehör till t.ex kyckling.

Det är inte så svårt att lyckas med en risotto som många tror. Man är ute efter en krämig men lätt rinnig konsistens, med en mjuk yta och en fast kärna på riskornen. Här är några tips för hur du lyckas med risotton:

  • Använda stärkelserika riskorn med tydlig kärna som carnaroli eller arborio. Carnaroliris har en något hårdare kärna och anses av många som det bättre valet.
  • Koka risotton i en tjockbottnad kastrull, den fördelar värmen jämnare.
  • Fräs riset på hög värme under konstant omrörning ett par minuter, utan att riset tar färg. Det ger en fin konsistens på riset när risotton har kokat färdigt.
  • Koka gärna din egen buljong! Det höjer smaken ordentligt jämfört med buljong på buljongtärningar.
  • Tillsätt varm buljong lite i taget under konstant omrörning. Under omrörningen släpps stärkelse ur riset som gör risotton krämig. Låt inte risotton koka torr innan du tillsätter mera buljong, den ska hela tiden ha en lätt rinnig konsistens.
  • Koka inte riset för mycket, det ska ha en tydlig kärna. Risotton kommer vara rätt så lös när den är färdig eftersom det ännu tjocknar till när du tillsätter osten.
  • Servera risotton direkt när den är klar, då är den som godast! Ställ dig alltså inte som jag och fotografera rätten i 15 minuter efteråt...

IMG 9463 3

Sparrisrisotto

500 g sparris

3 dl risottoris, carnaroli eller arborio

8 dl buljong, grönsaks eller kyckling

2 dl vitt vin

2 schalottenlökar

olivolja

1-1,5 dl riven parmesanost

25 g smör

salt och peppar

 

ev. 3-4 sparrisar till dekoration

 

Bryt av den nedersta, hårda delen av sparrisen. Koka upp buljongen tillsammans med sparrisändarna och låt koka ett par minuter. Plocka upp ändarna och släng bort dem. Håll buljongen sjudande.

Finhacka löken och skär resten av sparrisen i jämnstora bitar. Hetta upp en kastrull med olivolja. Fräs löken genomskinlig på svag värme. Tillsätt riset och höj till medelvärme. Rosta riset ett par minuter under konstant omrörning. Tillsätt vinet och låt det koka in. Tillsätt den varma buljongen lite i taget under omrörning, låt buljongen koka in så att du får en lätt rinnig konsistens innan du tillsätter mera. Koka risotton i ca 15 minuter.

Lägg i sparrisbitarna. Låt koka tre minuter till med den sista buljongen. Dra kastrullen från värmen och tillsätt osten och smöret. Smaka av med salt och peppar och servera direkt!

Dekoration: Skiva sparrisen tunt på längden med en mandolin. Servera sparrisen rå eller blanchera den snabbt så att den mjuknar. Toppa risotton med sparrisen och hyvlad parmesanost.

IMG 9582 3


Chokladkyssar fylld med päronkonjakstryffel

Skrivet av Jessica Nybacka 25.03.2017

IMG 9233 2

Kyssar, skumbollar eller mums mums, det här bakverket har många namn. Om man frågar mig så är det rätta namnet chokladkyssar. Till det här receptet behöver du en termometer och det är enklast ifall du använder en vispmaskin. Du kan också vispa med en vanlig elvisp men det kräver lite mera tålamod eftersom marängsmeten ska vispas rätt så länge. 

Kyssarna består av ett tunt kexbotten, päronkonjakstryffel med hasselnötter och en fluffig marängsmet som doppas i choklad och eventuellt toppas med kokos eller kakaonibs. Som kexbotten använde jag smörgåsrån från Sverige, men det går också att använda andra kex som till exempel Mariekex.

IMG 9191 2

IMG 9208 2

Chokladkyssar med päronkonjakstryffel, ca 20 stycken

10-20 smörgåsrån (beroende på storleken på utstickaren)

 

Tryffel:

100 g mörk choklad 70%

1 dl grädde

25 g glykos (stärkelsesirap)

1 msk päronkonjak, Xanté

1 msk smör 

krossade hasselnötter

 

Marängsmet:

3 äggvitor

2 dl socker 

0,5 dl vatten

75 g glykos

0,5 tsk vaniljpulver

 

Dekoration:

400 g choklad, mörk eller mjölk

1-2 msk rypsolja

 ev. kokosflingor eller kakaonibs

 

Tryffel: Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädde tillsammans med glykos. Häll grädden över chokladen och rör om tills det har smält. Tillsätt päronkonjak och smör, mixa jämnt med en stavmixer. Lägg plastfolie mot ytan på chokladen och låt stelna i kylen. Plocka ut tryffeln i rumsvärme en stund innan den ska användas. Fyll smeten i en spritspåse.

Tryck ut rundlar av kexen med en utstickare, ca 5 cm i diameter. Spritsa lite tryffel mitt på varje kex och tryck lite krossade hasselnötter ovanpå.

Marängsmet: Lägg äggvitorna i en vispmaskin eller i en bunke av rostfritt stål. Se till att ingen äggula är med bland vitan! Blanda socker, vatten, glykos och vaniljpulver i en kastrull och koka upp. När sockerlagen når 110 grader lägger du äggvitorna och vispa till ett fast skum. Koka upp sockerlagen till 117 grader, häll den sedan i en fin stråle över äggvitorna medan du vispar. Vispa tills smeten är kall.

Lägg marängsmeten i en spritspåse med rund tyll. Spritsa smeten över kexen och ställ i kylen i några timmar.

Dekoration: Smält chokladen över vattenbad eller i mikro. Rör ner oljan. Doppa kyssarna i chokladen med hjälp av en gaffel, slå försiktigt bort överflödig choklad och dra kexbottnen mot kanten av bunken för att få bort extra choklad. Lägg dem på ett bakplåtspapper eller ett galler. Strö eventuellt över kokosflingor eller kakaonibs och låt dem stelna. Förvara kyssarna i kylskåp.

IMG 9244 2

IMG 9261 2


Kyckling-nudelsoppa med kokosmjölk

Skrivet av Jessica Nybacka 24.03.2017

IMG 9425 2

Det här är min version av den thailändska soppan Tom kha gai, en kycklingsoppa på kokosmjölk. Soppan har en fin blandning av surt, salt och hetta och har blivit en ny favorit hemma hos mig.

IMG 9446 2

IMG 9462 2

Kyckling-nudelsoppa med kokosmjölk

400 g kycklingfilé (eller strimlor)

200 g äggnudlar

3 morötter

150 g champinjoner

150 g blomkål

 

5 dl kokosmjölk

5 dl kycklingbuljong

1 stjälk citrongräs

1 röd chili

5 st kaffirlimeblad

1 tsk riven ingefära

1 msk röd currypasta

1 msk fisksås

½ lime, pressad saft

vårlök

 

Skala och riv ingefäran. Krossa citrongräset och skär det i grova bitar. Strimla chilin fint. Blanda kokosmjölk och buljong i en kastrull, tillsätt citrongräs, chili, ingefära, kaffirlimeblad och currypasta. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Plocka bort citrongräset och limebladen.

Koka upp vatten och koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen. Skölj nudlarna kalla och ställ åt sidan.

Skala moroten och skiva tunt. Skär kycklingfilén i skivor. Tillsätt morot och kyckling i soppan och låt koka ca 5 minuter. 

Skiva champinjonerna och skär blomkålen i små buketter. Tillsätt i soppan och låt koka ett par minuter. Smaka av soppan med fisksås och limesaft. 

Fördela nudlarna i fyra skålar. Häll över soppan och toppa med hackad vårlök.

IMG 9460 2


Avokado brownies med frosting

Skrivet av Jessica Nybacka 21.03.2017

IMG 9372 2

För att göra hälsosammare bakverk så kan man byta ut sockret mot dadlar, som sötar bakverket med naturligt fruktsocker. Det har varit populärt en tid redan att göra hälsosamma kokosbollar på dadlar, s.k. dadelbollar eller energibollar, som dämpar sötsuget utan att vara särskilt onyttiga. Men man kan även söta med dadlar i bakverk. De här brownies får sötma från just dadlar och blir saftiga av avokado. Efter en bit av de här är sötsuget borta utan att man behöver känna skuldkänslor! Dessutom är de helt glutenfria.

IMG 9071 2

IMG 9360 2

Avokado brownies

2 st avokado (à 150 g)

18 st dadlar

0,5 dl kokosolja

5 st ägg

3 dl mandelmjöl

2 dl kakao

0,5 tsk vaniljpulver

0,5 tsk salt

200 g mörk choklad 70 %

 

1 avokado (150 g)

1 msk kokosolja

2 msk kakao

2 msk honung

 

Värm ugnen till 175 grader. Klä en rektangulär form, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper.

Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Halvera avokadon och ta bort kärnorna, gröp ur fruktköttet och lägg det i en mixer. Kärna ur dadlarna och lägg med dem i mixern tillsammans med kokosoljan. Mixa till en slät smet. Tillsätt äggen en i taget medan du mixar. Tillsätt mandelmjölet, kakaon, salt och vaniljpulver, kör till en jämn smet. Häll i den smälta chokladen och kör tills allt är blandat.

Häll smeten i formen och stryk ut den jämnt. Grädda i ca 25 minuter. Låt svalna.

Halvera avokadon, ta bort kärnan och gröp ut fruktköttet. Mixa tillsammans med kokosoljan, kakao och honung. Bred ut frostingen. Låt stelna en stund i kylskåp och skär sedan upp i rutor.

IMG 9398 2IMG 9391 2


Vildsvinsragu

Skrivet av Jessica Nybacka 19.03.2017 | 2 kommentar(er)

IMG 9291 3

Ragu härstammar från Italien och är en långkokt kötträtt i stil med stuvning eller köttsås, som serveras tillsammans med pasta. Ragu kan tillredas på tärnat kött som får puttar på länge tills det är mört och mustigt, men jag gjorde en lite snabbvariant var jag använde malet kött istället.

Vildsvinskött fick jag tag på via REKO men det kan vara svårt att hitta i en vanlig matbutik. I så fall kan du använda vanligt gris malet kött istället.

IMG 9288 2

Vildsvinsragu

1 lök

1 morot

1 selleristjälk

1 vitlöksklyfta

400 g vildsvinsfärs eller grisfärs

75 g sidfläsk eller tjock bacon

2 lagerblad

2 msk tomatpuré

3 dl vitt vin

1 dl vatten + 1 dl pastavatten

1 dl grädde eller mjölk

 

250 g pappardelle eller tagliatelle pasta

1 dl riven parmesan

1 dl hackad persilja

25 g smör

 

Skala och finhacka löken. Skala moroten och vitlöksklyftan, tärna moroten fint och finhacka vitlöken. Skiva selleristjälken och tärna fläsket.

Hetta upp en stekpanna och fräs vildsvinsfärsen så att det får färg. Lägg åt sidan. Värm upp en stor stekpanna eller en kastrull med olivolja. Fräs löken mjuk på låg värme. Tillsätt morot, vitlök, selleri och fläsk, låt fräsa med ett par minuter tills fläsket får färg. Lägg ner färsen och tillsätt tomatpuré och lagerblad. Häll över vitt vin och 1 dl vatten. Låt koka på låg värme i 30 minuter.

Koka upp en kastrull med vatten och salta rikligt. Koka pastan men plocka bort den ett par minuter innan den är färdig. Spara 1 dl av kokvattnet och tillsätt det i ragun tillsammans med grädden. Koka upp och tillsätt sedan pastan. Låt såsen koka ihop med pastan under omrörning. Tillsätt parmesanost, persilja och smör. Smaka av med salt och peppar.

IMG 9317 2


Morötter med brynt hasselnötssmör

Skrivet av Jessica Nybacka 16.03.2017

IMG 9051 2

Morötter finns i flera olika färger men det kan vara svårt att få tag på andra färger än orange. Du kanske inte visste att moroten inte var orange från början, utan ursprungligen var lila eller röd till färgen. Idag går det att odla åtminstone de mer ovanliga färgerna lila, gul, vit, svart och röd. 

Jag blev glad när jag för några veckor sedan hittade jag en påse färgade morötter i butiken. Smakmässigt så skiljer de sig inte men det ser väldigt trevligt ut att servera dem tillsammans! Prova gärna att hålla skalet på dem, det ger högre näringsvärde och minskar på svinnet. 

IMG 9027 2

Det här receptet passar att servera som en vegetarisk rätt, som tillbehör till kött eller som en enkel förrätt. Sötman från morötterna passar fint ihop med det nötiga smöret. Väldigt simpelt men så gott!

IMG 9028 2

Morötter med brynt hasselnötssmör

10 jämnstora morötter (gärna blandade färger)

olivolja

salt

timjan

 

75 g smör

40 g hasselnötter

 

Värm ugnen till 200 grader. Skala morötterna eller tvätta dem om du vill behålla skalet på. Placera dem i en ugnsform och pensla dem med olivolja. Strö över salt och timjan. Grädda ca 30 minuter tills morötterna är mjuka men fortfarande har tuggmotstånd.

Grovhacka hasselnötterna. Smält smöret i en kastrull och tillsätt hasselnötterna. Låt smöret få brun färg men akta att det inte bränns! Häll det brynta smöret och nötterna över morötterna.

IMG 9048 2


”Matlagning, bakning, styling och fotografering”

Skrivet av Jessica Nybacka 15.03.2017

Välkommen!

Idag börjar jag en ny start med min blogg och jag är ivrig över att komma igång. Matlagning och bakning är min passion och här kombinerar jag det med mitt nya intresse för matstyling och fotografering.

Fokusen ligger på att tillaga mat från grunden på varor i säsong. Utöver det så går här att hitta recept på nästan vad som helst. Jag älskar att experimentera i köket vilket gör att mina blogginlägg blir en salig blandning av sött och salt, mat från världens alla hörn, hälsosamt och onyttigt, traditionell husmanskost och modern restaurangmat. 

blogg2

Jag hoppas att ni kan hitta inspiration och matglädje här!