header2 2

Chili-vitlöks­marinad till griskött

Skrivet av Jessica Nybacka 20.05.2017

IMG 4619 2

Det här är min favorit marinad till griskött. Marinaden består av chilisås smaksatt med vitlök och lite timjan. Alltid när jag marinerar kött så låter jag köttet ligga i marinaden över natten för att få mera smak, men låt det marineras minst ett par timmar.

 

Marinad med chili och vitlök

 

ca 1 kg kött, t.ex. grisytterfilé

 

1 dl chilisås (t.ex. felix eller heinz) 

1 dl olivolja

4 hackade vitlöksklyftor

3 msk vinäger

1 msk soja

2 tsk paprikapulver

2 tsk torkad timjan

svartpeppar

 

Putsa köttet och skär det i jämntjocka skivor. Banka köttet tunnare med en kötthammare. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Vänd köttskivorna i marinaden och placera dem i en fryspåse eller i en bunke. Häll över den sista marinaden och knyt fast fryspåsen eller plasta över bunken. Låt stå i kylen, gärna över natten men minst i några timmar. Ta fram köttet och tempereras innan tillagning.


Grillade quesadillas med avokado och kyckling

Skrivet av Jessica Nybacka 17.05.2017

IMG 1056 2

Igår tog vi äntligen fram grillen här hemma hos mig och för att inviga grillsäsongen för i år lagade jag snabba quesadillas. Det är en mexikansk maträtt som det behövs endast två ingredienser för att laga - tortillabröd och ost. Placera osten mellan två tortillabröd eller på ett dubbelvikt tortillabröd och grilla, stek eller grädda i ugnen tills osten har smält. Förutom osten och brödet så kan du välja valfri fyllning, det är ett perfekt sätt att tömma kylskåpet på rester. För mig betydde det avokado, kyckling och örter som passade perfekt. Snabbt, enkelt och gott!

IMG 1041 2

Quesadillas

8 stycken

 

8 tortillabröd

500 g kycklingfiléer

chiliflakes

salt & peppar

2 avokado

1 lime

150 g riven ost

eventuellt färska örter

 

Låt kycklingen bli rumsvarm. Pensla filéerna lätt med olja och klappa in salt, peppar och chiliflakes, eventuellt övriga kryddor. Grilla eller stek kycklingen tills filéerna är genomstekta. Låt svalna och skär sedan upp dem i skivor.

Halvera och kärna ur avokadon, gröp ur fruktköttet med en sked. Mosa avokadon i en skål och pressa över saften från limen. Krydda med salt och peppar.

Dela upp den mosade avokadon mellan tortillabröden och stryk ut över halva tortillan. Lägg över den skivade kycklingen och strö över den rivna osten. Lägg på eventuella örter och dubbelvik bröden över fyllningen.

Pensla bröden lätt med olja och grilla eller stek snabbt tills bröden tar färg på båda sidorna.

IMG 1073 2


Rabarber­kaka med rårörd vaniljsås

Skrivet av Jessica Nybacka 13.05.2017

IMG 4818 2

Rabarbertiden har inte börjat ännu här i Österbotten, men bor du längre söderut så har kanske din rabarber börjat växa upp i trädgården redan. Jag väntar ivrigt på att få tag på rabarber till alla idéer jag har på nya recept och rätter, men tills dess kan jag bjuda på ett recept på en kaka jag bakade förra våren! Kakan är smaksatt med kardemumma och citron så den får en frisk, god smak och till den serverade jag en rårörd vaniljsås.

IMG 4702 2

Rabarberkaka

 

4-6 rabarberstjälkar, beroende på tjocklek

3 ägg

2,5 dl socker

2 tsk vaniljsocker

50 g smör

1 dl mjölk

100 g mandelmassa

3,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

1 tsk kardemumma

rivet skal av en halv citron

 

 

flagad mandel

pärlsocker

 

Värm ugnen till 175 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbart botten, ca 24 cm i diameter. Skala grova stjälkar och halvera tjocka stjälkar, späda stjälkar behövs inte skalas.

Smält smöret och rör ner mjölken. Riv mandelmassan och riv skalet från en halv citron. Blanda ihop mjölet med bakpulver, salt, kardemumma och citronskal. Vispa äggen tillsammans med socker och vaniljsocker till en vit och tjock smet. Rör ner det smälta smöret med mjölken. Vänd försiktigt ner mjölblandningen  och tillsätt den rivna mandelmassan. Häll ut smeten i formen. Skär rabarberstjälkarna så att de passar i formen, placera ut dem ovanpå smeten, tätt intill varandra. Strö pärlsocker och flagad mandel ovanpå. Grädda kakan i ca 40 minuter tills den är torr i mitten och har fin färg.

 

IMG 4744 2

Rårörd vaniljsås

 

2 dl vispgrädde

2 ägg

2 msk socker

1 msk vaniljsocker

 

Dela äggen i vitor och gulor. Vispa äggulorna tillsammans med socker och vaniljsocker tills det är ljust och krämigt. Vispa grädden luftigt och vänd ner det i äggblandningen. Vispa äggvitorna hårt och vänd försiktigt ner dem i såsen.

IMG 4808 2


Kirskålspaj

Skrivet av Jessica Nybacka 11.05.2017

IMG 4529 2

En av de mest hatade växterna i trädgården är kirskål, ett ogräs som breder ut sig överallt. Men kirskål är också en ätbar växt som kan användas i matlagningen både färsk och tillagad på ganska samma sätt spenat. Kirskål är som bäst nu på våren när bladen är späda, större blad och grova stammar blir beska i smaken. Fast även de grövre bladen från senare på sommaren går bra att mixa ner i smoothie. Bladen går även bra att förvälla och frysa in eller att torka så kan du njuta av växten hela året. Kom bara ihåg att inte plocka vilda växter för nära vägar och stigar där de utsätts för avgaser, hundkiss och annan smuts. 

IMG 4561 2

Kirskålspaj

 

100 g smör

1 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

1 msk kallt vatten

 

ca 100 g kirskål

100 g fetaost

1 rödlök

2 vitlöksklyftor

 

2,5 dl grädde

2 ägg

100 g riven ost

0,5-1 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar

0,5 tsk lökpulver

2 tsk kantarellfond

 

Lägg smör, mjöl och vatten i en bunke och toppa ihop till en deg. Plasta in degen och ställ den i kylen en halv timme. Arbeta upp degen och kavla ut den på mjölat bakbord. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den över pajformen. Tryck ut degen i formen och nagga bottnen med en gaffel. Ställ formen i kylen medan du lagar fyllningen.

Värm ugnen till 200 grader. Rensa bort grova stammar och dåliga blad på kirskålen. Skölj bladen och lägg ut dem på en handduk och torka. Skala och skiva löken och finhacka vitlöksklyftorna. Fräs löken i smör. Grovhacka kirskålen och tillsätt i stekpannan, låt fräsa med hastigt. Bred ut på pajdegen och toppa med fetaost.

Vispa upp äggen och rör ner grädden och den rivna osten. Krydda med salt, peppar, lökpulver och fond. Häll äggstanningen över pajen. Grädda i 30-40 minuter tills den har fin färg och äggstanningen har stelnat. Låt stå i 10 minuter innan servering.

IMG 4552 2


Tunnbröd med varm batat-lins­sallad och chorizo­korv

Skrivet av Jessica Nybacka 08.05.2017

IMG 0923 2

Jag älskar att delta i tävlingar där man ska ta fram recept. Så när jag fick en förfrågan om jag ville delta i en tävling för att ta fram ett recept för Snellmans All Natural korvar så funderade jag inte allt för länge innan jag anmälde mig. Min maträtt består av tunnbröd med lätt smak av örter och vitlök som går bra att både steka eller grilla. Till det har jag en varm batat-linssallad som består av ugnsrostad batat blandat med belugalinser och ruccola. Toppa det hela med grillade eller stekta chorizokorvar och en enkel yoghurtsås. Receptet ger 6 portioner. Vill du göra det enklare för dig så kan du såklart köpa färdigt tunnbröd, då har du maten klar på nolltid!

IMG 0878 2

Ört-vitlöks tunnbröd 

6 stycken

 

20 g jäst

2,5 dl rumsvarmt vatten

3,5 dl vetemjöl

2 dl grahamsmjöl

2 tsk torkad timjan

1-2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

0,5 msk honung

0,5 tsk salt

 

Smula ner jästen i en vispmaskin med degkrok eller i en bunke. Rör ut jästen med vattnet. Tillsätt mjöl, timjan, olivolja, honung och pressad vitlök. Kör ihop till en deg och tillsätt sedan saltet. Knåda degen i några minuter, degen kommer att vara lätt kladdig. Strö över mjöl och lägg en fuktad bakduk över bunken. Låt jäsa till dubbel storlek.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela upp degen i 6 lika stora bitar, ca 95 gram styck. Knåda till runda bullar. Låt vila under bakduk ett par minuter.

Hetta upp en lätt oljad stekpanna eller grillen. Kavla ut bullarna till tunna bröd. Nagga bröden och grädda dem en åt gången, 2-3 minuter per sida så att de tar färg. Bröden smakar bäst när de är nygräddade.

IMG 0937 2

Varm batat- linssallad

 

500 g batat

1 dl belugalinser

1 tsk buljongpulver (eller ½ tärning)

flingsalt

peppar

torkad timjan

olivolja

en stor näve ruccola

 

Värm ugnen till 200 grader. Tvätta bataten, du behöver inte skala den. Skär den i jämnstora tärningar och lägg över tärningarna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, krydda med flingsalt, peppar och timjan. Grädda ca 15 minuter tills tärningarna är mjuka.

Koka upp 2 dl vatten. Skölj linserna under kallt vatten och lägg dem i kastrullen tillsammans med buljongpulver. Koka i 20-25 minuter tills linserna har lätt tuggmotstånd. Blanda linserna med batattärningarna och ruccola.

 

Yoghurtsås

 

100 g turkisk yoghurt

1 msk citronsaft

1 tsk honung

salt och peppar

 

Blanda yoghurt med pressad citronsaft och honung. Smaka av med salt och peppar.

 

Chorizo

 

3 paket Snellmans All Natural Chorizo korv (2 korvar per bröd)

 

Stek eller grilla korven. Lägg ihop bröden med batat-linssallad, yoghurtsås och två chorizokorvar. 

IMG 0955 2

Tips!  Citronhalvan som blir överlopps från såsen kan du prova grilla. Grilla snittytan av citronhalvan tills den får färg, citronen får då en sötare smak. Pressa saften över maträtten.


Blåbär-yoghurt glasspinnar med granola

Skrivet av Jessica Nybacka 07.05.2017

IMG 0987 2

Det börjar äntligen bli varmare väder och då stiger även mitt glassbegär. Det betyder att jag äntligen fick användning för mina nya glassformar som jag har haft liggande i skåpet i några månader redan. De här glasspinnarna sötade jag med enbart honung så att jag ska kunna äta dem med gott samvete. Kombinationen av blåbär, yoghurt och granola smakar perfekt ihop. Vissa äter till och med den här sortens osötade glasspinnar till frukost, men det är nog ändå för sött för mig. Har du inte glassformar? I så fall går det även bra att använda engångsglas! Glasspinnar behöver du också, men kanske man även kan improvisera där och använda teskedar istället? Testa dig fram!

IMG 0992 2

Blåbär-yoghurt glasspinnar med granola

 

1,5 dl blåbär

0,5 dl turkisk yoghurt

1 tsk honung

1 tsk citronsaft

 

3 dl turkisk yoghurt

2 msk honung

1/3 tsk vaniljpulver

 

1 dl granola

 

6 stycken glasspinnar

 

Låt blåbären tina halvt ifall du använder frysta bär. Mixa dem i en blender tillsammans med yoghurt, honung och citronsaft. Dela upp i botten på 6 stycken glassformar. Ställ formarna i frysen medan du tillreder nästa lager.

Tvätta ur blendern ordentligt så att yoghurten inte tar färg av blåbären. Mixa yoghurt, honung och vaniljpulver. Dela upp yoghurten i glassformarna, lämna lite utrymme längst upp vid kanten för granolan. Ställ i frysen i en timme.

Stick ner en glasspinne i varje glass. Strö granolan runt omkring pinnen och tryck försiktigt det på plats. Frys i minst 4 timmar, men gärna över natten. Skölj glassformarna snabbt med varmt vatten för att få ut glassen ur formen. 

IMG 1021 2

Det fick bli en snabb fotografering när all glass började smälta...


Sparrisflarn med ädelost och ärter

Skrivet av Jessica Nybacka 03.05.2017

IMG 0852 2

Sparris säsongen är allt för kort så varje vår äter jag så mycket sparris jag kan så att jag sedan ska orka vänta till nästa år igen. Det här är en snabblagad rätt med frysta smördegsplattor som man slänger ihop på nolltid. Även fast jag älskar att laga mat från grunden, vilket kanske mitt bloggnamn skvallrar om, så är det skönt med snabba lösningar. Alla dagar känner man inte för att stå i köket så länge.

Ädelost eller mögelost är totalt förbjudet i vårt hem om jag vill att min man ska äta av maten jag lagar. Men idag jobbade han till så sent på kvällen så jag passade på att använda mögelost i den här rätten. Är du också som min man övertygad att du kommer dö om du äter av en ost som har mögel i namnet så kan du såklart byta ut den till en annan ost som getost eller fetaost.

IMG 0869 2

Sparrisflarn

 

500 g smördeg (5 plattor)

1 dl crème fraiche

75 g ädelost

8 färska gröna sparrisar

1 ägg

150 g frysta ärter

 

Tina smördegsplattorna. Lägg de frysta ärterna på ett fat och låt dem tina. Värm ugnen till 200 grader. Lägg smördegsplattorna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Skär en ram runt plattorna, ca 1 cm in från kanten, skär inte helt igenom. Nagga botten med en gaffel, men inte ramen. 

Smula ädelosten i en bunke och mosa ihop med crème fraichen med en gaffel. Smaka av med salt och peppar. Bred ut fyllningen i mitten av plattorna, lämna ramen utan fyllning. 

Bryt loss den hårda ändan av sparrisen. Dela sparrisarna på hälften på längden. Placera ut halvorna ovanpå fyllningen, tre på varje platta. Vispa upp ägget och pensla kanterna. Grädda flarnen i ca 15 minuter tills de har fin brun färg. Dela upp de tinade ärtorna på varje flarn.

IMG 0832 2


Moscow mule

Skrivet av Jessica Nybacka 30.04.2017

IMG 0804 2
Moscow mule är en drink som består av vodka, ginger beer och lime. Drinken skall egentligen serveras i en kopparmugg, men eftersom det är ett rätt så ovanligt kärl att ha hemma så duger såklart ett vanligt highballglas lika bra. Moscow mule uppkom i Hollywood i början av 40-talet. Historien berättar om en ägare till ett vodka destilleri som hade problem att sälja vodka, en barägare som hade för många flaskor ginger beer och en rysk kvinna som sålde kopparmuggar till baren. Tillsammans sägs de ha kommit på Moscow mule som blev en bästsäljare i Amerika under de nästa årtiondena. 

Drinken var en stor hit förra året då den beskrevs som årets trendigaste drink. Jag valde att tillsätta mynta som egentligen inte hör till drinken, men jag älskar kombinationen av mynta och lime. Ginger beer hittar du i Alko på hyllan med alkoholfria blandtillbehör. 

IMG 0759 2

Moscow mule

4 cl vodka

2 dl ginger beer

4 limeklyftor

mynta

is

 

Tvätta limen och skär den i klyftor. Lägg fyra klyftor i ett glas och muddla klyftorna. Tillsätt is och myntablad. Häll i vodkan och fyll upp med ginger beer.

IMG 0785 2


Munkar

Skrivet av Jessica Nybacka 29.04.2017

IMG 0687 2

Även fast jag inte är överdrivet förtjust i friterade bakverk så är det ett måste till Vappen! När jag var liten älskade jag både munkar och mjöd som hör Vappen till och åt så många jag bara fick, men nu för tiden så räcker det med en munk per år så är jag nöjd. Jag brukar normalt vända mina munkar i enbart socker, men den här gången vände jag hälften av munkarna i kanelsocker och den andra hälften glaserade jag med vit chokladglasyr toppat med kokoschips.

IMG 0673 2

Munkar 

22 stycken

 

2,5 dl rumsvarm mjölk

25 g jäst

600 g, ca 10 dl vetemjöl

100 g socker

100 g rumsvarmt smör

1 ägg

1 tsk kardemumma

1 tsk salt 

 

1-2 paket kokosfett (0,5-1 kg)

 

Smula ner jästen i en vispmaskin med degkrok och rör ut jästen med mjölk. Tillsätt mjöl, socker, smör, ägg och kardemumma. Kör ihop degen och tillsätt saltet, låt sedan degen gå på medelhastighet i ca 10 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och rundriv degen. Strö mjöl på toppen av degen och täck in den med en bakduk. Låt jäsa till dubbel storlek upp till en timme.

Dela upp degen i 22 lika stora bitar (50 g styck). Knåda till runda bullar och antingen tryck ett finger genom varje bulle och snurra degen runt fingret till en ring eller rulla ut bullarna till långa längder och rulla ihop ändarna så att du får ringar. Täck munkarna med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek.

Värm upp kokosfettet i en tjockbottnad kastrull till 175-180 grader. Lägg ner ett par munkar åt gången med hålslev och fritera dem tills de är gyllenbruna. Lägg över munkarna på galler. Vänd munkarna direkt i kanelsocker eller låt munkarna svalna om du glaserar dem.

IMG 0746 2

Kanelsocker

1 dl socker

1 msk kanel

 

Blanda ihop socker och kanel på en tallrik. Vänd de ny friterade munkarna i blandningen.

 

Vit chokladglasyr med kokoschips 

(räcker till hälften av munkarna)

100 g vit choklad

0,5 dl grädde

2 dl kokoschips

 

Bryt chokladen i mindre bitar och lägg den i en skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen, rör om tills all choklad har smält och glasyren är jämn. Låt glasyren kallna i kylskåp, rör om med jämna mellanrum tills den får en tjockare, lätt rinnig konsistens. Doppa munkarna i glasyren, skaka bort överlopps glasyr. Strö över kokoschips.


Blomkålsbiffar med vårlök och fetaost

Skrivet av Jessica Nybacka 28.04.2017

IMG 0610 2

Jag försöker äta vegetarisk mat ett par gånger i veckan, men det känns som att jag har glömt bort det de senaste veckorna. Så igår fick det bli vegetariska biffar till lunch. Jag älskar blomkål och använder mig ofta av det när jag lagar vegetarisk mat, så även denna gång. Mixad blomkål blandad med kokt quinoa och smaksatt med vårlök och fetaost fick bli de här goda biffarna. Till biffarna serverade jag en yoghurtsås som du snabbt blandar ihop med turkisk yoghurt, citronsaft, hackade örter, vitlök och kryddor. 

IMG 0575 2

Visste du om att rekommendationerna för konsumtion av kött är endast 500 g i veckan? Om man börjar räkna ihop allt kött man äter varje dag så kommer man ganska snabbt upp i det. För att minska på köttet i min matlagning har jag börjat följa tre enkla tips: ersätt skinka och övriga pålägg med ost och grönsaker i frukostsmörgåsen, ersätt en del av köttfärsen med riven morot eller annan rotfrukt när du gör köttfärsbiffar eller köttbullar och slutligen ersätt en del av köttet med grönsaker, rotfrukter och svamp när du gör grytor och såser. Väldigt simpla knep för att minska på köttet utan att lämna bort det helt!

IMG 0605 2

Blomkålsbiffar ca 12 stycken

300 g blomkålsbuketter

2 dl quinoa

2 vitlöksklyftor

100 g vårlök

2 dl panko ströbröd

4 ägg

rivet skal av 1 citron

1 dl persilja

100 g fetaost

1 tsk salt

1 tsk grovmalen peppar

 

Koka quinoan enligt anvisningar på förpackningen. Skölj den kall.

Skala vitlöksklyftorna. Mixa blomkålsbuketterna och vitlöken fint i en matberedare. Blanda i en skål tillsammans med quinoan. Strimla vårlöken fint och hacka persiljan. Tvätta citronen och riv skalet. Tillsätt vårlök, persilja och citronskal i skålen tillsammans med panko, ägg, salt och peppar. Rör om till en jämn smet. Smula i fetaosten och rör ihop. Ställ smeten i kylen i 30 minuter.

Forma smeten till jämnstora biffar. Stek biffarna i olja, i en stekpanna eller en plättpanna, ca 3 minuter per sida tills de har fin brun färg.

IMG 0608 2


Färska vårrullar

Skrivet av Jessica Nybacka 23.04.2017

IMG 0546 2

Vietnamesiska vårrullar finns i olika varianter och för det mesta tänker vi på friterade vårrullar gjorda på vårrulledeg eller filodeg. En variant som ännu är rätt så okänd i Finland är färska vårrullar eller sommarrullar som de också kallas. Färska vårrullar görs på rispapper som blötläggs och fylls med färska grönsaker, nudlar tillsammans med tofu, räkor eller kött. De är ett fräschare, hälsosammare alternativ till de friterade och är mycket enklare att göra själv. Jag kan tänka mig att de passar perfekt att äta på en varm sommardag, ute på terrassen i solskenet. 

Första gången jag åt färska vårrullar var det min syster som bjöd på dem efter en resa i Asien. Sedan den gången har jag tänkt laga dem själv, men det var först nu tre år senare som jag för första gången gjorde dem. Till vårrullarna lagade jag den klassiska vietnamesiska dippsåsen nuoc cham som är ett måste som tillbehör! Fyllningen i vårrullarna går enkelt att variera mellan olika grönsaker, samt kött, fisk eller vegetariskt. Jag valde jätteräkor denna gång, men jag såg även ett recept på knaprigt stekt grisköttfärs med hackade nötter som jag absolut ska testa nästa gång!

Tänk på när du blötlägger rispappren att temperaturen på vattnet spelar roll för hur länge de behöver blötläggas. Har du riktigt hett vatten behöver de bara doppas snabbt. Jag använde varmt vatten från kranen och doppade då rispappren i ca 10-15 sekunder. När den sista plastkänslan försvinner och rispappret är helt mjukt så tar du upp det direkt och breder ut det på ett skärbräde.

IMG 0497 2

Färska vårrullar 12 stycken

12 rispapper

18 jätteräkor, skalade och kokta (MSC märkta)

1 avokado

½ gurka

1 vårlök

100 g risnudlar

24 blad mynta

24 blad thaibasilika

 

Picklad morot:

3 morötter

1 dl vatten 

0,5 dl risvinäger

3 msk socker

1,5 tsk salt

 

Nuoc cham sås:

1 röd chili

1 vitlöksklyfta

0,5 msk sesamfrö

0,75 dl socker

0,5 dl kokande vatten

0,5 dl fisksås

1 msk risvinäger

1 lime

 

Picklad morot:

Skala morötterna. Skiva dem i tunna skivor på längden och skär skivorna i tunna stavar, s.k. julienne. Blanda vatten, risvinäger, socker och salt i en kastrull. Koka upp blandningen tills sockret har lösts upp. Häll över morotsstavarna och låt svalna.

 

Nuoc cham sås:

Skala vitlöksklyftan och finhacka den. Finhacka chilin och pressa saften ur limen. Lägg sockret i en skål och häll över det kokande vattnet, rör om tills sockret har lösts upp. Blanda med de övriga ingredienserna. Låt stå minst en halv timme innan servering och dra smak.

 

Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen, skölj dem kalla. Skär gurkan i stavar (ca 36 stycken). Skär vårlöken i mindre bitar. Halvera avokadon, kärna ur den och gröp ur fruktköttet, skiva det i tunna skivor. Halvera räkorna.

Lägg varmt vatten i en rund skål, lika stor som rispappren. Doppa ett rispapper i vattnet och låt det mjukna upp. Ta upp pappret och bred ut det på ett skärbräde. Lägg myntablad och thaibasilika mitt på rispappret. Toppa med picklade morötter, tre gurkstavar och en vårlökskvist. Lägg en liten bunt nudlar ovanpå. Lägg tre räkhalvor just framför nudlarna och två skivor avokado. Rulla ihop halvvägs, vik in kanterna från sidorna och rulla ihop hela vägen. Lägg på ett fat och toppa med en fuktad handduk. Rulla resten av vårrullarna. Servera direkt med nuoc cham såsen.

IMG 0544 2


Citronmuffins med vallmofrön

Skrivet av Jessica Nybacka 23.04.2017

IMG 0444 2

Citron och vallmofrö är en oväntad kombination som smakar överraskande bra tillsammans! De har en fräsch smak och tar inte länge att baka. Glasyren på toppen blandade jag med citronsaft vilket gör den syrligare.

IMG 0464 2

Citronmuffins med vallmofrön ca 15 stycken

3 ägg

2 dl socker

100 g smör

1,5 dl grädde

1 citron

3 dl mjöl

0,5 dl vallmofrö

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

 

2 dl florsocker

ca 1,5 msk citronsaft

 

Värm ugnen till 175 grader. Tvätta citronen och riv skalet. Pressa saften ur halva citronen, spara den andra halvan till glasyren. Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt det smälta smöret och grädden. Blanda samman mjöl, vallmofrö, citronskal, vaniljsocker, bakpulver och salt. Tillsätt de torra ingredienserna i smeten och rör ihop. Tillsätt citronsaften till sist.

Rada upp muffinsformar på en plåt och fyll smeten till 3/4 av formen. Grädda i 15-20 minuter. Låt svalna.

Blanda samman florsocker och citronsaft till en tjock glasyr. Lägg en sked ovanpå varje muffins och strö över vallmofrön innan glasyren stelnar. 

IMG 0491 2


Äggcocotte med parmaskinka och brödstavar

Skrivet av Jessica Nybacka 20.04.2017

IMG 0401 2

Efter påsken blev det en hel del ägg kvar i kylskåpet och då passade jag på att laga små portionsformar med ugnsgräddade ägg. De passar perfekt som frukost men går även bra till brunch eller som en förrätt. Det blev en liten kylskåpsrensning för mig när jag valde fyllningen, det går alltså enkelt att variera med vad du hittar där hemma. Jag råkade ha lite överlopps parmaskinka, fetaost och spenat som det fick bli och gott blev det. Brödstavar gör jag ofta när jag har överlopps bröd hemma som håller på att bli gammalt, det är jätte gott att äta som snacks med en vitlöksdipp!

IMG 0379 2

Äggcocotte 6 port.

6 ägg

100 g spenat

12 körsbärstomater

3 skivor parmaskinka

50 g fetaost

6 skedar crème fraiche eller grädde

salt och peppar

 

4-5 skivor limpa eller rågbröd

0,5 dl olivolja

1 vitlöksklyfta

0,5 tsk torkad timjan

 

Värm ugnen till 200 grader. Finhacka vitlöksklyftan och blanda den med olivolja och timjan. Skär brödet i stavar och rada ut dem på ett bakplåtspapper. Pensla oljan på brödstavarna och grädda i 5-10 minuter tills de börjar få färg. Stavarna blir knapriga när de kallnar.

Ställ en ugnsform i ugnen och häll vatten i den. Smörja sex portionsformar med olja. Halvera parmaskinkan på längden och placera skinkan runt kanten på formarna. Tvätta spenaten och torka den. Hetta upp en stekpanna med olja och fräs spenaten tills den krymper samman. Lägg spenaten i bottnen av formarna. Halvera tomaterna och lägg fyra halvor i varje form. Smula över fetaost. Kläck ett ägg över varje form och salta och peppra. Klicka en sked med crème fraiche vid sidan av äggulorna. 

Lägg in formarna i vattenbadet i ugnen. Grädda i 10-15 tills vitan har stelnat men gulan ännu är krämig. Servera direkt med brödstavarna.

IMG 0432 2

IMG 0422 2