header2 2

Hamburgerbröd

Skrivet av Jessica Nybacka 06.10.2017

IMG 3801 2

När det kommer till hembakta hamburgerbröd så anser jag att de så kallade "potato buns", det vill säga semlor med potatismos i, är de absolut godaste! Det kanske låter en aning konstigt att lägga potatismos i sitt hamburgerbröd, det tyckte åtminstone jag första gången jag hörde om det, men jag lovar att det ger de godaste semlorna! Potato buns blev kända via den stora hamburgerkedjan Shake Shack och även flera andra stora kedjor som lagar hamburgare från grunden använder sig av samma bröd. Brödet blir fluffigt och väldigt mjukt.

Jag har en längre tid använt mig av ett recept som bakas på potatismospulver från sidan hamburgare.org. Jag ville dock ha ett recept med äkta potatis och passade på att göra det här receptet när jag hade lite överlopps potatismos i kylen. Receptet är fortfarande rätt så lika, men jag föredrar att det är äkta vara i även fast jag anser att resultaten blev lika bra med båda versionerna. 

På grund av dåligt väder så tog det mig två dagar innan det var tillräckligt mycket naturligt ljus för att jag skulle kunna fotografera semlorna. När du fotograferar mat så lär man sig snabbt att fotona blir absolut bäst om du använder naturligt ljus istället för lampor. Men snart är det vinter och då finns det ju inte så mycket ljus över huvud taget, det är alltid en svår period att klara av att blogga!

IMG 3809 3

Hamburgerbröd
"Potato buns"

12-13 stycken

 

4 dl mjölk

20 g jäst

1,5 dl potatismos

600 g proteinrikt vetemjöl, Manitoba cream

50 g rumsvarmt smör

1 ägg

2 msk socker

1 tsk salt

 

ev. vallmofrön eller sesamfrön

 

Smula jästen i en hushållsmaskin med degkrok och rör ut jästen med mjölken. Tillsätt mjöl, mos, smör, ägg och socker. Kör ihop degen och tillsätt saltet, låt sedan degen gå på medelhastighet i 10 minuter. Täck över bunken med en fuktad bakduk och låt degen vila i 30 minuter.

Stjälp upp degen på ett bakbord och dela upp degen i 95 eller 105 g bitar (blir då 12 eller 13 bröd). Rundriv degbitarna till släta semlor med lätt mjölade händer och doppa dem eventuellt i frön. Om ytan på semlorna är för mjöliga så fastnar inte fröna, pensla i så fall ytan lätt med vatten innan du doppar dem. Lägg semlorna på plåt klädd med bakplåtspapper och platta till dem lätt. Låt jäsa under fuktad bakduk till dubbel storlek.

Ställ in en plåt på botten av ugnen och värm ugnen till 200 grader. Fyll ett litet glas med vatten. När du lyfter in semlorna i ugnen kastar du samtidigt vattnet på plåten i botten av ugnen så att det bildas vattenånga, stäng sedan snabbt ugnen. Ångan ger semlorna en mjuk yta i början av gräddningen vilket tillåter brödet att expandera. Grädda i ca 15-20 minuter tills semlorna har fin färg. Låt svalna innan du skär upp dem. 


Kanelbullar med apelsin

Skrivet av Jessica Nybacka 03.10.2017

IMG 7258 2

Imorgon den 4 oktober infaller kanelbullens dag. Nu för tiden finns det så mycket olika dagar att jag inte brukar uppmärksamma dem, men just kanelbullens dag har firats ända sedan 1999 och känns mera traditionsenligt för mig. I år blir det inte att baka några bullar för min del, men det här receptet som jag skrev förra året fungerar lika fint även i år! Kanelbullarna är fyllda med en remons som är smaksatt med kanel, kardemumma och rivet apelsinskal.

IMG 7191 2

Tips för att lyckas med bullar:

  • Använd rumstempererade ingredienser. Degvätskan behöver inte värmas upp till 37 grader eftersom temperaturen stiger flera grader medan den knådas.
  • Tillsätt saltet i degen först efter att den har knådats ihop. Saltet kan störa jäsprocessen vid direktkontakt.
  • Tillsätt inte allt mjöl på en gång, utan lämna lite att sätta i ifall det behövs. Överdosering av mjöl ger torra och kompakta bullar.
  • Bearbeta degen väl i maskin i ca 10 minuter. Du kan testa om degen är färdig genom att ta en bit deg och dra ut den tunt, om degen inte går sönder så lätt har du starka glutentrådar och degen är färdig.
  • Tillsätt en nypa salt och lite vatten till ägget vid penslingen. Det löser upp hinnor och gör det lösare och enklare att pensla med. 
  • Prova på att kalljäsa bullarna i kylskåpet över natten och grädda dem nästa dag. Bullarna kan också frysas ner ojästa. Låt sedan bullarna tina på plåt i kylskåp, innan du tar ut dem och jäsa i rumsvärme och slutligen gräddar dem. Mycket godare med färskgräddat än att frysa ner färdig gräddade bullar!

IMG 7236 2

Kanelbullar med apelsin

ca 25-30 stycken

 

4 dl rumsvarm mjölk

50 g jäst

ca 14 dl vetemjöl

1,5 dl socker

0,5 tsk salt

1 msk kardemumma

1 ägg

100 g rumsvarmt smör

 

Fyllning:

300 g rumsvarmt smör

2 dl socker

4 msk kanel

2 tsk kardemumma

2 tsk vaniljsocker

2 apelsiner

 

Pensling:

1 ägg 

en nypa salt

pärlsocker

 

Smula ner jästen i en hushållsassistent med degkrok och rör ut jästen med mjölken. Tillsätt mjöl, socker, kardemumma, ägg och smör. Kör ihop degen och tillsätt saltet, låt sedan degen gå på medelhastighet i 10 minuter. Täck bunken med en fuktad bakduk och låt vila i 30 minuter. 

Tvätta apelsinerna och riv skalet. Rör ihop smöret med apelsinskalet, socker, kanel, kardemumma och vaniljsocker. 

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar och rundriv degbitarna. Forma den ena degbiten till en fyrkant och kavla ut den till en stor rektangel. Bred ut halva fyllningen jämnt och vik degen dubbelt. Skär degen i remsor, ca 2 cm breda. Skär varje remsa på hälften, men låt den översta delen sitta ihop så att det ser ut som ett par byxor med långa ben. Snurra ihop benen runt varandra och snurra sedan ihop remsan till en knut. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper och täck med en fuktad bakduk. Låt jäsa till dubbel storlek. Upprepa med den andra degbiten.

Värm ugnen till 225 grader. Vispa upp ägget, tillsätt en skvätt vatten och nypa salt. Pensla bullarna med ägget och strö över pärlsocker. Grädda tills bullarna har fin färg, ca 7-10 minuter. 

IMG 7273 2


Grisfilé- och cidergryta med äpple

Skrivet av Jessica Nybacka 27.09.2017

IMG 7988 2

Till hösten när vädret blir kallare passar det perfekt med värmande grytor. Grytor tar en längre tid att koka, men kräver samtidigt lite arbete. Låt din gryta puttra på i ugnen eller på plattan tillräckligt länge så att köttet blir riktigt mört, jag brukar koka mina grytor i minst tre timmar. Passa på att göra en stor sats medan du ändå håller på, grytor blir mer smakrika när de får mogna. Den här grytan är kokt med en torr äppelcider som ger en fruktig smak. Grädden är inte ett måste, lämna bort den om du föredrar det.

IMG 7956 2

Grisfilé- och cidergryta

 

ca 800 g grisytterfilé

0,5 liter torr äppelcider 

2,5 dl buljong

1-2 vitlöksklyftor

1 msk dijonsenap

1 tsk torkad timjan 

1 tsk lökpulver

1 tsk salt

0,5 tsk krossad svartpeppar

 

2,5 dl grädde

200 g champinjoner eller kantareller

2 lökar

 

3 äpplen

ca 0,5 dl maizena

 

Ta fram köttet i god tid och låt det bli rumsvarmt. Värm upp ugnen till 150 grader. Putsa köttet och skär det i jämnstora tärningar. Hetta upp en stekpanna med fett och bryn köttet i två omgångar, salta och peppra och lägg över köttet i en gryta. Skala vitlöksklyftorna och finhacka dem. Lägg med i grytan tillsammans med cider, buljong, senap och kryddorna. Rör om, lägg på lock och ställ in grytan i ugnen i ca 2,5 timmar.

Skala löken och skär dem i klyftor. Tvätta champinjonerna och halvera dem om de är stora. Ta ut grytan ur ugnen och tillsätt grädde, lök och svamp. Ställ in grytan i ugnen ytterligare 40 minuter.

Kärna ur äpplena och tärna dem, du behöver inte skala dem. Blanda ut maizenan med kallt vatten och rör om noggrant så att alla klumpar blandas ut. Rör ner maizenan i grytan under omrörning. Tillsätt äppeltärningarna. Servera med t.ex. mos.

IMG 7976 3


Veckolistan om att matblogga

Skrivet av Jessica Nybacka 24.09.2017

Kategorier:

Därför började jag blogga om mat:

Jag funderade på att starta en matblogg en längre tid, men ansåg att jag inte kunde fotografera tillräckligt bra. När jag sedan köpte en systemkamera så började jag experimentera med att fota mat och sen en dag startade jag upp min första blogg. Jag valde att blogga om mat eftersom jag älskar att syssla med matlagning och bakning och ville dela med mig av vad jag gör.

Mitt första matblogginlägg:

I mitt första inlägg delade jag med mig av mitt recept på granola. Det är ett recept som jag lagade ofta förut och som var väldigt uppskattad i min familj och valde därför att dela med mig av det till först.

IMG 2001 2

Foto från mitt första blogginlägg på granola

Min bloggstil:

Jag vill dela med mig av goda recept med fina tillhörande fotografier. Utöver det så blandar jag inte in mitt privatliv för mycket och skriver sällan om någonting annat än mat.

Min bloggfilosofi:

Mat gjord från grunden på råvaror i säsong är min grundtanke bakom min blogg. Jag lagar inte alltid alla ingredienser från grunden, det skulle ta för mycket tid. Men jag försöker bygga upp en grund med basrecept som jag kan länka till som gör att läsaren själv kan välja hur stor del av receptet man vill göra från grunden. Bakar du även brödet själv eller köper du färdigt från butiken?

Mitt förhållande till matfotografering:

Enligt mig är fotografierna en stor del av ett recept och därför försöker jag alltid satsa på tilltalande foton till mina inlägg. Jag började fotografera mat för två år sedan och har kommit en lång väg sedan dess. Jag är väldigt självkritisk och är inte alltid helt nöjd, men jag blir bättre hela tiden! Nu sparar jag till att köpa ett nytt ljuskänsligt objektiv till min kamera så att jag ska ha lättare att fota när vintern och mörkret kommer.

Mitt förhållande till recept:

När jag lagar mat så följer jag sällan recept, utan tillsätter lite vad jag vill. När det gäller bakning så följer jag däremot alltid receptet, om jag inte skriver ett eget.

Ett bra basrecept är:

Min blogg har blivit min samling med basrecept. Flera bra recept som jag har använt i flera år har jag lagt ut här och det finns alltid lättillgängligt att slå upp på telefonen när jag behöver det. 

Mitt första recept:

Jag skrev sällan egna recept innan jag startade bloggen. Om jag skrev ner nånting så var det oftast bara en lista på ingredienser eftersom jag aldrig använde mått utan bara kastade i ingredienser på högt. Jag tror att det första receptet som jag skrev ner ordentligt med mängder och anvisningar var min granola.

Matbloggar jag läser:

Jag läser sällan bloggar, men jag tycker om att vara in och kolla på bilder från bloggare som på riktigt kan fotografera snygga matbilder! Till exempel Call me cupcake, Made by Mary (heter visst All things green nu för tiden) och by Diadonna är några vanliga exempel på bloggare som kan fota fantastiskt! 


Blåbärsmacarons med päronkonjaks­tryffel

Skrivet av Jessica Nybacka 20.09.2017

IMG 3705 2

Det franska bakverket macaron är små marängkakor som bakas på mandelmjöl. Kakorna läggs ihop två och två med en fyllning emellan. Det finns två versioner av hur man lagar smeten till macarons. I den ena vispar man en vanlig maräng med socker som tillsätts i uppvispad äggvita. I den andra versioner vispar man en italiensk maräng var en het sockerlag vispas ner i äggvitan. I det här receptet använder jag mig av en vanlig kallvispad maräng för att göra det lite enklare.

En macaronkaka kännetecknas av den så kallade foten som bildas när kakan reser sig i ugnen. Genom att låta kakorna torka i rumsvärme i en timme innan du gräddar dem så undviker du att ytan spricker och istället reser sig kakorna från plåten så att foten bildas.

Macarons är känd som ett väldigt svårt bakverk som lätt misslyckas och visst finns det flera små saker som kan gå fel vid bakningen. Mitt bästa tips är att inte övertänka det hela, utan bara följa receptet så blir det bra! 

IMG 3724 2

IMG 3739 2

Blåbärsmacarons med päronkonjakstryffel

 

90 g mandelmjöl

160 g florsocker

25 g strösocker

75 g rumsvarm äggvita (ca 2 ägg)

2-3 tsk blåbärspulver

 

125 g mörk choklad

1 dl grädde

1 msk smör

0,5-1 msk päronkonjaklikör, xanté

 

Blanda ihop mandelmjölet med blåbärspulvret och hälften av florsockret. Sikta blandningen, om en del av mandelmjölet är för grovt så kan du mortla eller mixa det finare. Blanda samman strösockret och den andra hälften av florsockret.

Vispa äggvitan med elvisp till ett fast skum. Tillsätt sockerblandningen lite i taget under vispning tills du får en seg maräng. Tillsätt mandelmjölsblandningen och vänd försiktigt  ihop med en slickepott tills du får en jämn och glansig smet.

Lägg över smeten i en spritspåse med en rund tyll. Spritsa ut små macarons på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt plåten stå i en timme så att ytan torkar innan du gräddar dem. Grädda i 150 grader i 12-14 minuter.

Grovhacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om tills chokladen har smält, tillsätt smöret och alkoholen. Mixa blandningen slät med en stavmixer. Häll över chokladen i en spritspåse och ställ i kylskåpet för att svalna. Ta ut ur kylskåpet när den har tjocknat.

Spritsa tryffeln på hälften av macarons och lägg på den andra hälften som lock. 

IMG 3701 2IMG 3708 2


Morgonlistan

Skrivet av Jessica Nybacka 17.09.2017

Jag hade egentligen tänkt dela med mig av ett recept idag, men alla dagar så lyckas min matlagning inte så som jag har planerat. Då passar det bra att svara på en veckolista istället, den här veckan är temat morgon. Morgnar är inte min favorit tid på dygnet och jag har ett rykte om att vara en väldigt grinig person på morgonen. Oberoende vad jag anser om morgnar så kan jag ändå svara på frågorna!

IMG 5338 kopia

Den här dynan låg på sängen på hotellrummet under min bröllopsresa, texten passar perfekt för mig...

 

Det bästa med morgnar är:

Lediga morgnar när jag får ligga och dra mig och skjuta upp att stiga upp ur sängen allt för länge.

Då stiger jag upp:

På vardagar stiger jag upp 5.50. På helgar sover jag oftast till mellan kl.9-11.

Det här äter jag till frukost: 

Normalt skulle jag svara smörgåsar, vilket brukar vara det enda som jag äter till frukost. Men den senaste veckan har jag provat på smoothies. Det är inte första gången som jag provar på det, men de tidigare gångerna har jag tröttnat ganska snabbt, både för att det tar för länge att göra dem och jag får så kallt efteråt. 

Det första jag gör på morgonen:

Ett wc besök är alltid först, sen frukost.

Den perfekta morgonen ser ut så här:

Om jag får sova så länge jag vill och stiger upp till en solig dag, min man är hemma och jag har inte några måsten för dagen, då är allt perfekt!

Så här länge tar det att göra mig klar till jobb:

Min buss går 45 minuter efter att jag stiger upp och då tar det mig fem minuter att gå till busshållplatsen. Så ca 35-40 minuter tar det innan jag är färdig att starta. 

Mitt alarm på telefonen är:

En lugn melodi, men jag använder aldrig alarmet på telefonen. Jag har en wake-up light klocka som börjar lysa innan alarmet går av.

Mitt bästa tips mot morgontrötthet är:

Den här frågan kom till helt fel person, eftersom jag som sagt är en väldigt morgontrött person. Mitt bästa tips är att gå och sova i tid så att du får sova tillräckligt länge, då blir morgnarna enklare.


Sallad med polkabetor och gratinerad getost

Skrivet av Jessica Nybacka 13.09.2017

IMG 3642 2

Polkabetan är släkt med rödbetan, men är röd- och vitrandig som en polkagris på insidan. Snittytan på polkabetor är väldigt dekorativa, men om du tillreder dem så försvinner färgkontrasten och de blir istället rosa. Därför passar det bra att skiva dem råa och servera dem i en sallad. 

Du har säkert hört att getost och rödbeta är en väldigt lyckad kombination, det samma gäller även med getost och polkabeta. Ringla över lite honung på osten och gratinera snabbt i ugnen, det doftar lika fantastiskt som det smakar!

IMG 3620 2

Sallad med polkabetor och gratinerad getost

2 portioner

 

100 g salladsbladsmix

100 g björnbär

0,5 dl pumpafrön

1 polkabeta

olivolja

salt & peppar

100-200 g getost, på rulle

flytande honung

2 skivor surdegsbröd

 

Skrubba polkabetan ren med en rotsaksborste. Skiva den tunt, gärna med mandolin. Ringla över lite olivolja och krydda med salt och peppar. 

Värm ugnen till 250 grader med grillelementet på. Skiva getosten och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite honung. Lägg brödet bredvid osten, ringla över olivolja.

Lägg upp salladsblad på två tallrikar. Strö över pumpafrön och björnbär, lägg över skivad polkabeta. Lägg in plåten i ugnen och gratinera i ca 3-5 minuter, tills osten och brödet har fått färg. Toppa salladen med getosten och servera med bröd.

IMG 3630 2

IMG 3664 2


Stekta bönor med grönkål och bacon

Skrivet av Jessica Nybacka 08.09.2017

IMG 3589 2

Det här blir ett enkelt tillbehör till maten som passar till både kött, kyckling och fisk. Om du vill göra det snabbare så kan du förkoka bönorna i ett par minuter innan du steker dem. Fast bönor som du steker råa får en knaprig konsistens som jag föredrar. 

IMG 3585 2

Stekta bönor med grönkål och bacon 

 

300 g bönor (gröna bönor och vaxbönor)

1-2 vitlöksklyftor

salt och peppar

200 g grönkål

200 g bacon 

 

Skär baconet i bitar. Hetta upp en stekpanna utan fett och stek baconet tills det är knaprigt. Häll ut baconet på en tallrik med hushållspapper på. 

Skär bort den tjocka mittenstammen på grönkålsbladen och skär grönkålen i strimlor. Tvätta bönorna vid behov. Skala vitlöksklyftorna och finhacka dem. Hetta upp en stekpanna med olivolja. Stek bönorna tills de börjar ta färg. Tillsätt vitlöken och salta och peppra. Lägg över bönorna på ett serveringsfat. Hetta upp olivolja i pannan och fräs grönkålen under omrörning. Salta och peppra. Grönkålen är klar när den krymper ihop och börjar ta färg.

Blanda grönkålen och bönor, strö över baconbitar. Servera som tillbehör till maten.

IMG 3597 2


Rödbetspaj med fetaost och rosmarin

Skrivet av Jessica Nybacka 06.09.2017

IMG 3549 2

Det här är en paj som alltid överraskar mig med hur god den är! Kombinationen av rödbeta, fetaost, rosmarin och honung passar ihop så bra. Byt ut fetaosten mot getost om du föredrar det! Pajen får en härlig färg när den röda färgen från betorna blandar sig med resten av ingredienserna.  

IMG 3501 3

IMG 3522 2

Rödbetspaj

 

1 sats pajdeg

 

3 rödbetor

100 g fetaost eller getost

en kvist färsk rosmarin

 

2 dl grädde

1 ägg

0,5 msk honung

0,5 tsk salt

0,5 tsk grovmalen svartpeppar

0,5 tsk lökpulver

30 g riven ost

 

Gör pajdegen enligt receptet.

Tvätta rödbetorna och koka dem med skalet på tills de är mjuka. Spola dem kalla under kallt vatten. Skala och skiva rödbetorna.

Värm ugnen till 200 grader. Rada ut rödbetsskivorna över pajdegen. Smula över fetaosten. Plocka bladen från rosmarinstjälken och strö dem ovanpå.

Vispa upp ägget och blanda ihop med grädden. Tillsätt honung och kryddor. Häll äggstanningen över pajen och strö riven ost på toppen. Grädda pajen tills äggstanningen har stannat och pajen har fin färg, ca 30-40 minuter.

IMG 3537 2

IMG 3560 2


Foodlys veckolista med temat böcker och tidningar

Skrivet av Jessica Nybacka 04.09.2017

Just nu läser jag:

Avslutade nyligen Sookie Stackhouse serien av Charlaine Harris för säkert fjärde gången, har inte påbörjat något nytt sedan dess. Har the Magicians av Lev Grossman på hälft.

Min favorit kokbok:

Just nu är jag väldigt förtjust i Lisa på landet av Lisa Lemke. Tycker om kombinationen av härliga recept och berättelser om att bo på landet.

Tidningen jag köper före en resa:

Lantliv Mat & Vin och Allt om historia. Fast den först nämnda köper jag oberoende om jag ska på resa eller inte.

En tidning jag prenumererar på:

Allt om Mat är den enda tidningen jag prenumererar på. Jag har försökt börja prenumerera på Lantliv Mat & Vin, men av okänd orsak har jag inte fått igenom det ännu efter flera försök.

Språket jag oftast läser på:

Svenska och engelska, lika mycket av båda. Förutom kokböcker som jag endast läser på svenska, jag är förvånansvärt dålig på matlagningstermer på engelska samt engelska mått och volymer.

IMG 7092 2

Min favorit bok:

Svår fråga eftersom jag har så många, men jag tror att jag skulle välja Johnny be good eller Chasing Daisy av Paige Toon.

Min favorit författare:

Tror att jag även här skulle välja Paige Toon. Normalt läser jag inte chick lits, men jag har älskat hennes böcker ända sedan en kompis tvingade dem på mig för närmare 10 år sedan.

En bok jag vill läsa:

Vindens namn av Patrick Rothfuss. Jag har boken i min bokhylla, men har inte läst den ännu.

En bok/tidning jag rekommenderar:

Nämnde jag redan Paige Toon? Nå jag rekommenderar i alla fall alla hennes böcker. Härliga historier om kärlek skrivet på ett humoristiskt sätt. Tidningen jag rekommenderar är definitivt redan nämnda Lantliv Mat & Vin. Fantastiska bilder och recept, samt massor av inspiration!

I min bokhylla har jag:

Millennium serien av Stieg Larsson, alla Dan Browns böcker, alla Paige Toons böcker, Harry Potter böckerna, Sookie Stackhouse böckerna av Charlaine Harris, a song of ice and fire av George R.R Martin och lite annat blandat. Mest fantasy böcker. Sedan har jag massor av kokböcker, jag älskar att köpa hem ett par nya kokböcker med jämna mellanrum som jag kan hitta inspiration ifrån.


Ugnstorkade tomater

Skrivet av Jessica Nybacka 03.09.2017

IMG 3433 2

Ugnstorkade tomater inlagda i olja blir söta i smaken och passar perfekt till salladen eller som ett tillbehör till maten. Det tar lite tid att torka tomaterna, men det är väl värt tiden. Även fast olivolja verkar som det självklara valet att lägga in de torkade tomaterna i så föredrar jag rypsolja. Helt enkelt av den enkla orsaken att tomaterna ska förvaras i kylskåp var olivolja blir grumligt och klumpar sig. Då är rypsolja det bättre valet!

Tomaterna smakar även bra som halvtorkade, höj i så fall lite på ugnstemperaturen, ringla över lite honung och ta ut dem efter två timmar. Servera dem direkt till en sallad, det blir väldigt gott!

IMG 3409 2

IMG 3423 2
Ugnstorkade tomater

 

500 g blandade små tomater

vitlöksklyftor

färsk timjan

flingsalt och peppar

ca 2 dl rypsolja

 

Värm ugnen till 100 grader. Halvera tomaterna och sprid ut dem på en plåt med snittytan uppåt. Skala vitlöksklyftorna och lägg ut dem bland tomaterna. Strö över lite flingsalt, peppar och timjan. Ugnstorka tomaterna i ca 4-6 timmar. Öppna ugnsluckan nu och då och släpp ut fukt. Nagga snittytan på tomaterna efter halva tiden så att saften rinner ut lättare. Tiden varierar beroende på ugn och storlek på tomaterna.

Låt tomaterna svalna och lägg över dem i en steriliserad glasburk. Lägg med vitlöksklyftorna och färska kvistar timjan. Täck med rypsolja och förvara i kylskåpet.

IMG 3479 2


Skaldjursfond och kräftsoppa

Skrivet av Jessica Nybacka 01.09.2017

IMG 3383 2

Att koka egen fond är inte svårt, men kräver lite tid. Däremot ger en egen kokt fond en djup smak och maten du lagar smakar mycket mera. Fond är en perfekt bas i soppor, såser och grytor och du får användning för alla delar av djuret. Koka en skaldjursfond efter kräftskivan när du har mycket kräftskal över. Om du aldrig har provat koka en egen fond så rekommenderar jag att du gör det direkt, det kommer att förhöja smaken på din mat ordentligt!

När jag kokar skaldjursfond så använder jag den oftast till att laga kräftsoppa. Min kräftsoppa har blivit en stor favorit hemma hos mig och jag är särskilt förtjust i den som förrätt. Om du inte har användning av din fond direkt så kan du även frysa in den. Prova även att frysa in som iskuber så kan du enkelt ta fram en isbit och tillsätta i matlagningen.


IMG 3292 2

Skaldjursfond

 

1 kg kräftor eller räkor

150 g morot

100 g fänkål

1 lök

ett par kvistar dill

2 msk tomatpuré

10 svartpepparkorn

3 lagerblad

2 dl vitt vin

1 liter vatten

1 tsk råsocker

 

Skala kräftorna eller räkorna. Spara skalet från klo, stjärt och sköld, men släng bort mage, gälar och mundelar eftersom de ger en besk smak. Spara de rensade kräftstjärtarna i kylen till soppa eller annan maträtt.

Skala moroten och löken. Tärna morot, lök och fänkål. Hetta upp en kastrull med olja. Fräs grönsakerna på hög värme under omrörning ett par minuter. Tillsätt skalen från skaldjuren och rosta så att det tar färg. Krossa pepparkornen grovt och smula lagerbladen. Tillsätt kryddorna i kastrullen tillsammans med dillkvistar, socker och tomatpuré. Rör om allting och tillsätt sedan vinet. Häll över vattnet och låt koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda utan lock i 30 minuter.

Flytta bort kastrullen från värmen och låt stå i 30 minuter. Sila över fonden i en annan kastrull, låt rinna av ordentligt. Koka ihop fonden till 2/3. Använd fonden till soppor, grytor eller såser. Du kan även frysa in fonden till iskuber och tillsätta en isbit i maträtter.

IMG 3317 2

IMG 3344 2

Kräftsoppa

 

1 sats skaldjursfond, se recept ovan

3 dl grädde

1 dl färskost eller t.ex. koskenlaskija mat

ca 0,5 dl maizena

salt och peppar

cayennepeppar eller chilipulver

lökpulver

vitlökspulver

 

kräftstjärtar

dill

bröd, mörkt eller ljust

 

Koka upp skaldjursfonden. Häll i grädden och färskosten. Krydda med salt och peppar, samt övriga valfria kryddor. Provsmaka. Blanda maizenan med kallt vatten och rör ut alla klumpar. Häll i den kokande soppan under omrörning tills du har önskad tjocklek.

Lägg upp kräftstjärtar och dill i bottnen på tallrikarna. Häll upp soppan runt om. Servera med bröd.

IMG 3373 2


Tips till kräftskiva

Skrivet av Jessica Nybacka 31.08.2017

Från början av augusti ända in i september är det högtid för kräftor. Fram till år 1994 var det i Sverige reglerat med lag när det var lovligt att fiska kräftor. Kräftpremiären inföll årligen den första onsdagen i augusti och trots att lagen avskaffades för många år sedan så hålls traditionen om kräftpremiär kvar.

Kräftätandet i Sverige går tillbaka till medeltiden och var under 1500-talet en del av festligheter för de kungliga, fast då åts de varma i stuvningar och färser. Under 1800-talet uppkom traditionen att äta kräftan hel och kall under de borgerliga festerna "kräftsupar", då man tog farväl till sommaren och välkomnade hösten. Först under 1900-talet spreds kräftorna från överklassen till alla samhällsklasser.

Det var den ökade konsumtionen av kräftor under slutet av 1800-talet som ledde till en utfiskning av svenska kräftor. Dessutom spred sig kräftpesten i början av 1900-talet vilket ledde till att stora populationer av flodkräftan dog ut. Det tvingade fram en lagstadgad begränsning för kräftfisket med ett premiärdatum med tillåtelse att fiska fram till november. Lagen avskaffades efter att det från 60-talet blev allt vanligare att importera kräftor.

Idag är Sverige ett av de länder i världen dit det importeras mest kräftor. Förutom Sverige så hålls kräftskivor även i Finland, mest bland oss finlandssvenskar även om det hela tiden sprids mer till de finskspråkiga, samt i Norge där kräftfisket börjar i augusti. Här är några av mina bästa tips för dig som planerar en kräftskiva.

IMG 3248 2

Koka egen lag

Förhöj smaken på frysta kräftor genom att koka en ny lag. Tina kräftorna långsamt i kylen över två dagar innan du kokar lagen. Låt kräftorna ligga i den nya lagen över natten. På det här sättet får kräftorna en nykokt smak och blir mycket godare!

 

Till 1 kg kräftor:

2 liter vatten

2 dl öl

0,5 dl salt

2 tsk socker

1 lök

1 tsk fänkålsfrön

ett knippe krondill eller dill

 

Skala och klyfta löken. Koka upp alla ingredienser till lagen i en kastrull, låt sjuda ett par minuter. Låt lagen kallna. Häll lagen över kräftorna och ställ in i kylen över natten. 

 

Tillbehör

Till en kräftskiva krävs mer än enbart kräftorna i matväg. Samtidigt med kräftorna serveras gärna vitt bröd eller rostbröd tillsammans med smör, majonnäs och dill. Ställ gärna fram brödrosten.

Västerbottenpaj är det klassiska tillbehöret i Sverige, men personligen föredrar jag kantarellpaj. Bjud på matiga sallader serverade på fat. Smördegsknyten eller pastejer samt småplock passar även till.

 

Krydda din egen snaps

Snapsen hör till kräftskivan tillsammans med ett häfte med snapsvisor. Krydda gärna din snaps för att få smak och variation. Testa smaksättningar som dill, havtorn eller lingon. 

Lägg smaksättningen i en burk. Tillsätt socker eller honung för att framhäva smakerna. Fyll upp med sprit med 32 % alkoholhalt så att alla ingredienser täcks. Låt dra smak i kylskåpet i minst två dagar, upp till fyra dagar. Sila över spriten på en flaska och servera kylskåpskall.

 

Melodi: Gubben Noa

Våran kräfta,

våran kräfta,

har båd´ klo och stjärt.

Klon den ska vi knäcka,

stjärten ska vi spräcka.

Sedan supen,

ner i strupen,

häller vi så tvärt.

 

Koka fond av skalen

Kasta inte bort kräftskalen efter festen, använd dem till att koka din egen skaldjursfond. Spara skalen från klo, stjärt och sköld, men spara inte delar med mage, gälar och mundelar eftersom de ger besk smak. Förvara skalen i kylen eller frys in dem tills du har möjlighet att koka fond. Hemmagjord skaldjursfond ger fantastisk smak i soppor, grytor och såser. Recept kommer imorgon!

IMG 3280 2 

Melodi: räven raskar 

Stopp en stund med skratt och pratet

Kniv och gaffel lägg på fatet

Seden är, att så här,

man handskas med destillatet.

Man lyfter glaset med höger hand

och trycker läpparna mot dess rand

Man dricker ur,

och grinar sur

och väntar på resultatet