header2 2

Abborre i foliepaket

Skrivet av Jessica Nybacka 04.08.2017

IMG 2854 2

Med foliepaket på grillen får du enkelt klart en hel måltid i ett paket. Har du inte en grill så går de lika bra att tillreda i ugnen. Förkoka gärna rotsakerna så går det snabbare att grilla. Om du inte kokar rotfrukterna innan så finns det chans för att fisken och räkorna grillas för länge och blir sega. 

IMG 2867 2

Abborre i foliepaket

 

4 st färskpotatis

1 morot

2 små rödbetor

1 rödlök

½ zucchini 

olivolja

salt och peppar

1 citron

 

4 filéer abborre eller annan vit fisk

50 g räkor, MSC-märkta

50 g smör

färska örter

ev. vitt vin

 

Tvätta rotsakerna. Tärna potatisen, skär moroten i slantar och klyfta rödbetan. Koka eventuellt rotsakerna några minuter för att snabba på grillningen. Skala löken och skär den i klyftor. Halvera zucchini och skär den i grova bitar. Riv fyra ordentliga bitar aluminiumfolie och dela upp de uppskurna ingredienserna på foliebitarna. Ringla över lite olivolja och krydda. 

Tvätta citronen och skär upp fyra skivor. Byxa abborrfiléerna och krydda dem. Rör samman smöret med finhackade örter. Toppa rotsakerna med en citronskiva och en fiskfilé. Lägg en smörklick ovanpå varje fisk och toppa med räkorna. Vik ihop till fyra paket, häll eventuellt en skvätt vin med i varje paket innan du sluter det.

Värm upp grillen och grilla paketen på indirekt värme tills fisken är färdig.

 

IMG 2873 2


Ice tea med citron och persika

Skrivet av Jessica Nybacka 31.07.2017

IMG 2842 2

Iste har en fräsch smak som passar perfekt att svalka sig med en varm sommardag. Den hemmagjorda varianten går knappt att jämföra med iste som man köper på burk i butiken. Du kan enkelt variera smaken enligt vilken frukt du tillsätter, prova även på jordgubbar och mynta.

Det kräver inte mycket arbete att göra iste, endast tålamod när det ska svalna och sedan dra smak. Låt drycken dra smak av frukterna i minst ett par timmar, det får starkare smak ju längre du låter den stå. Sedan är det bara att fylla på med is och servera ute i solen!

IMG 2793 2

IMG 2802 2

Ice tea med citron och persika

 

1 liter vatten

5 earl grey tepåsar

0,5-1 dl farinsocker (beroende på om du vill ha sötare eller surare)

2 citroner

2 persikor

1 stor näve citronmeliss

 

Koka upp vattnet. Lägg i tepåsarna och låt dra i 5 minuter. Lyft upp påsarna och tillsätt farinsockret. Låt svalna.

Pressa saften ur den ena citronen och rör ner saften i drycken. Tvätta den andra citronen och skiva den. Halvera persikorna och ta bort kärnorna, skär persikohalvorna i skivor. Varva citron, persika och citronmeliss i en kanna och häll över teet. Ställ kannan i kylen och dra smak, helst i ett par timmar. Lägg i is innan servering.  

IMG 2832 2


Örtolja på oregano

Skrivet av Jessica Nybacka 30.07.2017

IMG 2775 2

Oregano är en lättodlad ört som passar perfekt för nybörjare. Plantan sprider sig lätt i trädgården och kan ta över odlingar likt ogräs, därför anser många att det är bäst att odla örten i kruka. Om du odlar oregano ett år så kommer den upp på nytt i flera år efter. 

Örter anses ha kraftigare smak innan de blommar och ska därför skördas innan det. Jag var bortrest i två veckor under semestern och när jag kom hem stod min oregano i full blom. Lite besviket skördade jag den då och lagade den till en örtolja. Det här receptet går även att använda till andra örter eller i en kombination av flera. Oljan får en djupgrön färg och blir god till flera maträtter, pröva ringla den på sallad, pasta eller pizza. Örtresterna som blir kvar efter att du har silat oljan går också att använda, lägg med det i bröddegen, omeletten eller rör runt det med ugnsrotsaker.

IMG 2716 2

Örtolja

 

50 g oregano eller annan färsk ört

2 dl olivolja

ev. 0,5 tsk salt

 

Rensa bort dåliga blad och skräp. Hetta upp olivoljan till 75 grader (den höga temperaturen frigör smakerna från örterna). Mixa örter i en matberedare och tillsätt oljan, mixa örterna så fint det går. Lägg ett kaffefilter i en tratt och sila ner oljan i en väl rengjord flaska. Låt oljan sila över natten. Förvara oljan mörkt och svalt så håller den ett par månader.

Tips! Du behöver inte sila oljan, den är god att använda även med de mixade örterna. I så fall håller den ca två veckor.

 


Hel­grillade morötter med honungs­glaze

Skrivet av Jessica Nybacka 26.07.2017

IMG 2665 2

De här morötterna grillas hela med indirekt grillning. Det innebär att du inte lägger maten direkt över värmekällan, utan vid sidan om. Använder du dig av gasolgrill så tänder du på brännarna vid ändarna och lämnar brännaren i mitten avstängd, placera maten på gallret i mitten. Använder du kolgrill så placerar du kolen på ena sidan av grillen och placerar maten på gallret på andra sidan från kolen. När morötterna blir mjuka flyttar du dem över värmekällan, direkt grillning, och penslar dem med en klibbig sötsur glaze tills morötterna får färg.

Ifall du får tag på morötter som har blasten kvar så ska du inte kasta blasten, även den går att äta! Dekorera maten, blanda med i en sallad eller prova göra en pesto på överlopps morotsblast.

IMG 2658 2

Helgrillade morötter med honungsglaze

 

4-6 morötter

0,5 dl honung

1 msk soja

1 msk vinäger

1 msk limesaft

1 tsk riven ingefära

½ röd chili

rostade sesamfrön

flingsalt

 

Finhacka chili och riv skalad ingefära. Blanda samman med honung, soja, vinäger och limesaft i en kastrull. Koka på svag värme i ca 10 minuter tills glazen tjocknat. Låt svalna.

Pensla morötterna med olja. Grilla på indirekt värme i ca 30 minuter tills de är mjuka. Flytta över morötterna till direkt värme och pensla på glazen upprepade gånger, grilla tills morötterna fått färg. Strö över sesamfrön och flingsalt. 


IMG 2692 2


Galette med knipplök och färskpotatis

Skrivet av Jessica Nybacka 25.07.2017

IMG 2743 2

Galette är en frasig paj som bakas utan form, där degkanterna viks upp över fyllningen. De kan göras både med söt och salt fyllning, med allt från bär och frukt till grönsaker och kött. Denna gång blev min fyllning knipplök med blasten kvar som fått koka i balsamvinäger och honung, tillsammans med tunt skivad färskpotatis. Pajdegen är bakad med kvarg och anses därför vara ett hälsosammare alternativ mot normal pajdeg eftersom det innehåller mindre fett.

IMG 2627 2

IMG 2723 2

Galette med knipplök och färskpotatis

 

1,5 dl vetemjöl

1,5 dl grahamsmjöl

50 g smör

200 g kvarg

1 krm salt

 

8 st knipplök med blast

2 vitlöksklyftor

2 kvistar timjan

0,5 dl balsamvinäger

2 msk honung

salt och peppar

 

200 g färskpotatis

100 g riven ost

färsk timjan

1 ägg

 

Rör samman mjöl med smör, i en matberedare eller för hand. Tillsätt kvarg och salt, blanda samman till en deg. Plasta in degen och ställ den i kylskåpet i en halv timme.

Skär löken och blasten i grova bitar. Finhacka vitlöken och repa bladen från timjankvistarna. Hetta upp en stekpanna med smör och stek löken mjuk i ett par minuter. Tillsätt vitlök och timjan. Häll över balsamvinäger och honung, låt vätskan koka in i löken på medel värme. Salta och peppra.

Värm ugnen till 200 grader. Tvätta potatisen och skiva den tunt. Arbeta upp pajdegen på mjölat bakbord och kavla ut degen till en rund cirkel. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den på en plåt klädd med bakplåtspapper. Strö ut den rivna osten på mitten av degen, lämna en kant utan fyllning. Rada ut potatisskivorna ovanpå osten och strö timjan på. Toppa med löken. Vik upp kanterna runt om. Vispa upp ägget och pensla kanterna. Grädda tills kanterna har fått fin färg, ca 25 minuter.

 

IMG 2746 2


Örtsalt

Skrivet av Jessica Nybacka 23.07.2017

IMG 6495 2

Om du som jag odlar mycket örter så är örtsalt ett perfekt sätt att ta tillvara örterna till vintern. Du kan enkelt variera smaken på saltet enligt vad du har i trädgården. Det här receptet använde jag mig av förra året där jag använde mig av lite av varje ört som jag hade tillgång till, men det går även bra att laga saltet så att det passar speciellt till vissa rätter som till exempel grillat, fisk eller vilt. Förutom örter kan man även smaksätta saltet med övrigt som du odlar i trädgården, prova dig fram med lök, chili, morot, rödbeta, äpple eller ätbara ogräs som nässlor och kirskål. Var bara försiktig med ingredienser som ger en skarp smak som chili och mynta.
IMG 6307 2

Örtsalt

 

ca 1,2 liter blandade örter

t.ex. persilja

dill

timjan 

rosmarin

gräslök

oregano

basilika 

mynta

 

1 lök

2 vitlöksklyftor

ev. 1 msk vatten

3-4 dl grovt salt

 

Plocka bort grova stjälkar från örterna och klipp större örter i mindre bitar. Skala löken och vitlöksklyftorna. Lägg örterna och löken i en matberedare och mixa till en blöt massa, tillsätt eventuellt vatten om det känns torrt. Tillsätt saltet och mixa tills allt har blandats väl. Häll ut massan på en plåt klädd med bakplåtspapper och bred ut det jämnt.

Nu kan du torka saltet på två sätt:

1. Placera plåten på ett mörkt och torrt ställe och låt det torka ca 1-2 veckor. Rör om nu och då.

2. Torka i ugn på 50 grader, släpp ut fukten med jämna mellanrum och rör om. Det tar flera timmar.

När saltet är torrt så kan du mixa det i matberedare eller krossa det i en mortel till ett finare salt. Häll upp saltet i rena, torra burkar med tätslutande lock. Se till att saltet är helt torrt innan du häller upp det på burk, annars kan det förstöras!

IMG 6489 2


Jambalaya med chorizo och räkor

Skrivet av Jessica Nybacka 19.07.2017 | 1 kommentar(er)

IMG 2566 2

Jambalaya är en risrätt som härstammar från New Orleans, men påminner starkt om den spanska rätten paella. Rätten består av ris blandat med grönsaker och kött, kyckling eller skaldjur. Jambalaya delas upp i två huvudsakliga kategorier, den kreolska jambalayan och cajun jambalaya. Största skillnaden mellan dem är användningen av tomat och i vilken ordning ingredienserna tillsätts.

Jag använder mig av samma grund när jag tillverkar både jambalaya och paella. På grund av det skiljer sig min jambalaya från originalet en del, bland annat genom att jag tillsätter saffran. Rätten är kryddig, med lätt styrka och är en favorit hemma hos mig!

IMG 2598 2

Jambalaya med chorizo och räkor

 

1 stor gul lök

2 vitlöksklyftor

4 dl ris (vildrisblandning eller långkornigt ris)

0,5 g saffran

1 tsk chiliflakes

6 dl buljong

300 g krossade tomater

0,5 dl vitt vin

 

2 tsk cajunkrydda

1 tsk spiskummin

1 tsk paprikapulver

1 tsk lökpulver

1 tsk pepparmix

1 tsk salt

 

400 g chorizo

1 stor röd paprika

200 g ärter

150 g majs

150 g räkor

 

Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp en kastrull eller traktörpanna med olja. Fräs löken tills den är mjuk. Tillsätt vitlöken, riset, saffran och chiliflakes, fräs under omrörning ett par minuter. Häll över buljong, krossade tomater och vin. Tillsätt kryddorna, rör om och lägg på locket. Låt koka på medel värme under lock, rör om nu och då.

Under tiden, tärna paprikan och skär chorizon i slantar. Hetta upp en stekpanna med olja. Stek chorizon och paprikan i några minuter tills paprikan mjuknar och korven börjar ta färg.

När största delen av vätskan har kokat in i riset, tillsätt chorizo och paprika. Låt koka tills all vätska har kokat in och riset är färdigt. Tillsätt ärter och majs. Rör sist ner räkorna och servera direkt.

IMG 2603 2


Vanilj­cupcakes med rabarber­curd

Skrivet av Jessica Nybacka 16.07.2017

IMG 2205 2

Igår gifte sig min syster och jag hade blivit ombedd att baka cupcakes. De ville ha en fyllning med rabarber, men annars hade jag ganska långt fria händer. Efter att jag provbakade ett par alternativ för några månader sedan så bestämde sig brudparet för det här receptet, en söt vaniljcupcake med en syrlig rabarbercurd fyllning. 100 stycken cupcakes blev det, hälften med vit frosting och hälften med rosa, dekorerade med vita pärlor och lite marsipanrosor. Men lika fint är det att dekorera med färska jordgubbar som jag har gjort här när jag provbakade!

IMG 2223 2

Vaniljcupcakes med rabarbercurd

12 stycken mindre

 

Rabarbercurd

250 g rabarber

0,5 dl vatten

1,5 dl socker

1 msk maizena

1 msk citronsaft

0,5 msk rivet citronskal

3 äggulor

25 g smör

 

Skär rabarbern i grova bitar. Koka upp vatten och socker och tillsätt rabarbern. Låt koka ca 15 minuter tills rabarbern går att mosa. Mixa med stavmixer. 

Blanda ihop maizenan med citronsaft och skal, rör om så att alla klumpar löses upp. Rör ner blandningen i kastrullen under omrörning. Koka upp och låt tjockna. Ta kastrullen från plattan.

Vispa ner äggulorna. Sjud krämen tills den tjocknar under omrörning, koka inte. Ta från värmen och rör ner smöret. Sila krämen i en bunke och lägg plastfolie mot ytan av krämen. Låt svalna och ställ sedan i kylskåpet tills den är helt kall.

 

Cupcakebotten

75 g smör

1,5 dl socker

2 tsk vaniljsocker

2 ägg

1 dl gräddmjölk

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver 

0,25 tsk salt

 

Värm ugnen till 175 grader. Vispa samman smör med socker och vaniljsocker till en mjuk smet, gärna med vinge. Tillsätt ett ägg i taget och vispa samman emellan. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt mjölblandningen och gräddmjölken i omgångar under vispning.

Rada upp muffinsformar på en plåt och fördela smeten jämnt i formarna, fyll till 2/3 av formen. Grädda i ca 20 minuter tills de är torra i mitten och har fin färg. Lyft bort muffinsen från den varma plåten. Tryck ett hål i mitten med ett finger när de har svalnat något, men innan de har kallnat helt. Spritsa rabarbercurd i hålet. 

IMG 2237 2

Vaniljfrosting

100 g philadelphiaost

50 g smör

3 dl florsocker

0,5 msk vaniljsocker

 

4 stora jordgubbar

 

Rör ihop smör med florsocker och vaniljsocker, gärna med vinge. Tillsätt philadelphiaosten och vispa upp till en luftig och krämig frosting. Lägg över i en spritspåse med stjärntyll. Spritsa ovanpå cupcakebotten. Skär jordgubbarna i fjärdedelar och lägg på toppen av frostingen. Låt frostingen stelna i kylskåp.


Grillade nektariner med limegrädde

Skrivet av Jessica Nybacka 12.07.2017

IMG 2381 2

Att grilla frukt blir en enkel efterrätt som framhäver fruktens sötma. Lägg frukten på grillen över efterglöden om du använder kolgrill eller värm snabbt upp gasolgrillen. Nektariner blir saftiga och söta på grillen och toppas efter det med honung och en syrlig limegrädde. Perfekt en solig sommardag!

IMG 2366 2

Grillade nektariner med limegrädde

 

4 st nektariner (eller persikor)

ca 2 msk honung

 

0,5 dl vispgrädde

0,5 dl grekisk yoghurt

1 lime

1 tsk vaniljsocker

 

Vispa grädden tjock. Blanda med yoghurt och vaniljsocker. Tvätta limen och riv skalet. Blanda ner hälften av limeskalet och pressa i lite limesaft. Smaka av.

Tvätta nektarinerna. Halvera dem och ta bort kärnorna. Grilla halvorna på båda sidorna tills de får färg och börjar mjukna. Lägg över dem på ett fat och ringla över honung. Toppa med limegrädde och rivet limeskal. 

IMG 2370 2


Syrendrömmar

Skrivet av Jessica Nybacka 07.07.2017

IMG 2394 2

Drömmar är klassiska små, spröda småbröd som bakas på hjorthornssalt istället för bakpulver, vilket ger dem den spröda konsistensen. Hjorthornssalt är ett kemiskt jäsmedel som används till torra och tunna bakverk, även fast det är rätt så ovanligt i dagens bakverk. I Finland hittar du hittar hjorthornssalt på apoteket.

Jag använde mig av syrensocker som jag lagade förra veckan när jag bakade mina drömmar. Såklart kan du använda vanligt strösocker istället, men tillsätt gärna 1 msk vaniljsocker i smeten i så fall.

 

Syrendrömmar

20 stycken

 

50 g rumsvarmt smör

1,5 dl syrensocker

0,5 dl matolja

2 dl vetemjöl

0,5 tsk hjorthornssalt

 

Värm ugnen till 150 grader. Rör samman smöret med sockret. Häll i oljan lite i taget medan du rör om. Blanda samman hjorthornssaltet med lite mjöl och rör ner det i smeten. Tillsätt resten av mjölet.

Rulla till jämna bollar och placera ut dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda ca 15-20 minuter. Ta bort drömmarna från den varma plåten och låt svalna.

IMG 2431 2