header2 2

Förenkla din vardag med en matkasse

Skrivet av Jessica Nybacka 24.02.2018

Taggar:

IMG 5213 2

I samarbete med matkasse.se

 

Vad är en matkasse?

Att beställa en matkasse innebär att du får ingredienser och recept för en veckas måltid levererat direkt till din dörr. Konceptet startade i Sverige år 2007 och slog snabbt igenom. Idag finns det ett stort utbud av matkassar från olika leverantörer på flera håll i världen, och konceptet växer hela tiden!

Förenkla din vardag

Genom att prenumerera på en matkasse så kan man lätt förenkla vardagen för sig själv. Man sparar tid på flera fronter genom att inte behöva planera och handla maten. Det är ofta billigare än att handla själv och man har stenkoll på hur mycket pengar det går åt till maten. Dessutom blir det mindre spontanköp och det hamnar inte ner en onödig godispåse i butikskärran.

Välj vilken matkasse som passar för dig

Förutom att det finns en mängd olika leverantörer av matkassar så finns det också flera olika modeller anpassade för olika behov att välja mellan! Kassarna varierar mellan hur många som bor i hushållet, om man följer en viss diet eller om man vill ha barnvänlig mat. Prova allt från ekologisk mat till vegetarisk eller glutenfri. Jämför matkassar och hitta den som passar för just dina behov!

Nyttigt, varierande och miljövänligt

Maten är utformad att vara nyttig och näringsrik. Ingredienserna är fräscha och innehållet varierar hela tiden. När man själv planerar sin mat är det lätt hänt att det blir enformigt och svårt att komma på vad man ska laga. Med en matkasse är det problemet borta och man kan samtidigt lära sig flera nya rätter som man aldrig har lagat förut!

För mig är det en viktig punkt att matkassar är ett miljövänligt alternativ som minskar på matsvinnet. Det uppskattas att en tredjedel av mat som produceras i världen kastas bort och i Norden kastar vi mest mat i världen. Matkassar är noggrant planerade för att alla ingredienser ska användas upp under veckans gång. På det sättet slipper man både rester av råvaror och måltider som sedan skulle ha hamnat i soporna! 

IMG 5129 2


Osso buco med gremo­lata

Skrivet av Jessica Nybacka 21.02.2018

IMG 5139 2

Osso buco är en klassisk Italiensk gryträtt som härstammar från Milano. Till rätten använder man kalvlägg i skivor som har både ben och märg kvar, en smakrik del som kräver aningen längre tillagningstid för att bli mört. Det går att hitta kött till osso buco i de flesta köttdiskar i vanliga mataffärer. Kalvläggen bräsera man med grönsaker, vitt vin och buljong och i modernare versioner även med tomat, vilket jag har valt att göra. På klassiskt vis serveras rätten med gremolata, en blandning av persilja, citronskal och vitlök, och antingen risotto eller polenta. Glöm inte att smaka på benmärgen i mitten av benet!

IMG 5156 2 

Osso buco med gremolata 

 

4 stycken kalvlägg

0,5 dl vetemjöl

1 tsk salt

0,5 tsk peppar

 

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 morötter, ca 300 g

1 bit rotselleri, ca 250 g

1 tsk torkad timjan

 

500 g krossade tomater

3 dl vitt vin

3 dl vatten

2 msk kalvfond

2 lagerblad

 

1 dl finhackad persilja

rivet skal av 1 citron

1 vitlöksklyfta

 

Skala och hacka lök och vitlök. Skala morot och rotselleri och tärna dem. Skär ett par snitt längs med kanterna av kalvläggen, det förhindrar att köttet drar ihop och böjer sig när du steker det. Blanda ihop vetemjöl, salt och peppar och vänd köttet i mjölet.

Hetta upp en stekpanna med smör eller olja. Bryn köttet på båda sidorna så att det får färg. Lägg över köttet i en gryta. Fräs grönsakerna tillsammans med timjan i fett i ett par minuter. Lägg över grönsakerna i grytan. 

Tillsätt krossade tomater, vin, vatten, fond och lagerblad i grytan. Låt koka upp och koka sakta under lock i ca 1,5-2 timmar tills köttet är mjukt. Red av med mjöl eller maizena om du tycker att såsen är för tunn och smaka av med salt och peppar.

Skala och finhacka vitlöksklyftan och finhacka persiljan. Riv skalet av citronen. Blanda samman till gremolatan.

Servera köttet med t.ex. risotto, potatismos, polenta eller pasta och strö gremolatan över.


Kärna smör

Skrivet av Jessica Nybacka 19.02.2018

IMG 5096 2

Att framställa eget smör är enkelt, allt du behöver är en ingrediens - grädde. Förr i tiden när enskilda hushåll ännu framställde sitt eget smör så fanns det flera särskilda redskap för att kärna smör, var stötkärna var den vanligaste. Idag krävs det inte mera än en elvisp för att enkelt få hemmagjort smör på ca 10 minuter.

Då man kraftigt övervispar grädde bildas smörkorn och kärnmjölk. Kärnmjölken är en biprodukt, men den behöver inte slängas bort, den går bra att använda som degvätska då du bakar bröd eller bullar. Smöret ska ännu tvättas i isvatten så att så mycket som möjligt av kärnmjölken kommer bort, eftersom det förlänger hållbarheten. Vet du om att du snart ska använda smöret så behöver du inte tvätta smöret lika noggrant, eftersom en del av smaken försvinner med kärnmjölken.

Smöret kan ännu smaksättas med olika ingredienser, var det vanligaste är salt. Alla har en personlig mängd salt som de föredrar, så testa dig fram. Saltar du smöret för mycket så kan du tvätta det i vatten en gång till för att få bort en del av saltet. Utöver det så kan du ännu smaksätta ditt smör med till exempel citronskal, olivolja eller olika örter.  

IMG 5063 2

Smör

 

5 dl grädde, 40 %

2-4 krm salt, fint havssalt eller flingsalt 

 

eventuell smaksättning som t.ex. rivet citronskal, olivolja eller örter

 

Ta fram grädden i rumsvärme och låt den blir ca 15 grader varm. 

Vispa grädden med elvisp eller i en hushållsassistent. Vispa tills det blir från övervispad grädde till en grynig massa och slutligen kärnmjölken släpps helt.

Sila bort kärnmjölken (spara den och använd den som degvätska då du bakar bröd eller bullar).

Fyll en bunke med iskallt vatten. Knåda smöret i vattnet så att ytterligare kärnmjölken frigörs. Byt vatten några gånger tills vattnet inte längre blir grumligt. Ju noggrannare du tvättar smöret, desto bättre hållbarhet får det. Om du ska använda smöret snart så behöver du inte tvätta det lika noggrant, då håller det ca 2 dagar.

Knåda in salt i smöret och eventuell smaksättning. Vira in i papper eller lägg i en lufttät burk och förvara i kylskåp. Smöret håller i ca 1 vecka.


Red velvet cupcakes med vit chokladfrosting

Skrivet av Jessica Nybacka 13.02.2018

IMG 8884

Imorgon är det alla hjärtans dag och vad passar då bättre än red velvet tårta? Fast här i form av cupcakes med en vit chokladfrosting på toppen!

Red velvet tårta härstammar från den Amerikanska södern. Tårtan har blivit en amerikansk klassiker som har ökat stadigt i popularitet under de senaste åren. Namnet red velvet, som alltså betyder röd sammet, kommer från tårtans röda färg och att konsistens är mjuk och luftig som sammet. Konsistens beror på en speciell ingrediens - vinäger. Syran i vinägern reagerar med bikarbonat och blir bubbligt, vilket gör kakan luftig.

Förr i tiden tillsattes ofta rödbeta i tårtan för att ge en rödare färg. Dock var det inte enbart av det som tårtan fick sin färg, utan även på grund av kakaon. Traditionellt innehåller nämligen kakao ämnet antocyanin, ett färgämne som blir rödare då det kombineras med syra. I dagens läge är kakaon ofta processad och reagerar inte på samma sätt med syra. Därför tillsätter vi numera istället röd karamellfärg i red velvet för att få fram samma färg.

IMG 8882

Red velvet cupcakes

ca 15 stycken

 

75 g rumsvarmt smör

2 dl socker

1 ägg

2 msk kakao

2 msk röd karamellfärg

1 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker

1,5 dl filmjölk / piimä

2,5 dl vetemjöl

0,5 tsk bikarbonat

0,5 msk vitvinsvinäger

0,5 tsk salt

 

Frosting

70 g vit choklad

100 g rumsvarmt smör

100 g philadelphiaost

3,5 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

 

ev. jordgubbar att dekorera med

 

Värm ugnen till 175 °c. Vispa smör och socker samman till en luftig massa. Tillsätt ägget under vispning och vispa ihop till en smet.

Blanda samman kakao, karamellfärg och vanilj, vispa ner i smeten. Rör ner hälften av filmjölken under långsam vispning, tillsätt hälften av mjölet och vispa jämnt. Tillsätt resten av filmjölken och mjölet.

Blanda samman bikarbonat och vinäger i en kopp, det skummar hastigt till. Tillsätt i smeten tillsammans med saltet och vispa ihop. 

Skeda upp smeten i muffinsformar, fyll till 2/3 av formen. Grädda i 20-25 minuter tills de är torra i mitten. Låt svalna.

 

Frosting

Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Låt svalna något.

Vispa ihop smör med florsocker och vaniljsocker luftigt. Vispa ner philadelphiaosten. Tillsätt den smälta chokladen i omgångar och vispa jämnt.

Lägg upp frostingen i en spritspåse med tyll. Spritsa upp på cupcakes på valfritt sätt. Dekorera eventuellt med jordgubbar eller annan dekoration. 

IMG 8867


Runebergstårtor

Skrivet av Jessica Nybacka 04.02.2018 | 1 kommentar(er)

IMG 8807 3

Imorgon firar vi Runebergsdagen i Finland, vilket såklart betyder att det är dags att baka Runebergstårtor! Det vanligaste sättet att baka bakelserna är att grädda dem i cylindriska formar. Eftersom jag inte har sådana formar så använder jag vanliga muffinsformar med lika fint resultat!

Ska Runebergstårtan hållas torr eller ska den fuktas med punsch eller rom? Det har blivit en stor fråga. Om du köper en Runebergstårta på ett bageri så är de högst troligen fuktade. Trots det så anses originalet som Fredrika bakade ha varit torra. Jag är definitivt på sidan för att hålla bakelserna torra, men oberoende av hur du vill göra så är det här ett gott och enkelt recept. Baka och njut, så väntar vi sedan ett år tills vi får äta dem nästa gång!

IMG 8830 2 

Runebergstårtor

ca 8 stycken (med 2 dl muffinsformar)

 

200 g rumsvarmt smör

2 dl socker

2 ägg

1 dl vetemjöl

2 dl ströbröd

2 dl mandelmjöl

2 tsk bakpulver

ev. 1 tsk kardemumma

2 dl vispgrädde

 

1 dl florsocker

1,5-2 tsk vatten

hallonsylt

 

Värm ugnen till 200 °c. Vispa ihop smöret med sockret. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ihop mellan varje ägg. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt dem i smeten växelvis med grädden. Vispa till en jämn smet.

Rada ut muffinsformar på en plåt. Fyll upp formarna med smet till 2/3 av formen. Grädda i 20-25 minuter tills de är torra i mitten. Låt svalna.

Rör ihop florsocker och vatten till en tjock glasyr. Klicka ut hallonsylt på varje tårta och spritsa glasyr i en ring runt sylten.


Ugnsbakad batat med rostade kikärtor och fetaost

Skrivet av Jessica Nybacka 28.01.2018

IMG 4893 2

Om du gillar ugnsbakad potatis så är ugnsbakad batat, eller sötpotatis som det också heter, en lika god variation. Bataten är oftast väldigt stor och därför har jag halverat dem för att minska på ugnstiden. Ibland kan man ändå hitta batat i samma storlek som potatis och då går det bra att grädda dem hela på samma sätt som när du gör ugnsbakad potatis. Den här rätten kräver minimalt med arbetstid och är god som tillbehör till maten eller som en egen vegetarisk rätt. Variera på fyllningen efter vad du föredrar eller råkar ha hemma!

IMG 4900 2

Ugnsbakad batat med rostade kikärtor och fetaost

 

2 stora sötpotatisar/batater

ca 200 g fetaost

1 konservburk kikärtor (ca 300 g)

paprikapulver

salt

olja

pumpafrön

ruccola eller salladsblandning

 

Värm ugnen till 200 °c. Tvätta sötpotatisarna och halvera dem på längden. Lägg dem på en plåt med snittytan neråt. Nagga halvorna med en gaffel ett par gånger och pensla ytan med olja. Grädda i 30 minuter.

Låt kikärtorna rinna av. Ta ut plåten ur ugnen och vänd på halvorna så att snittytan kommer uppåt. Strö ut kikärtorna vid sidan av sötpotatisen, ringla på olja över ärtorna och krydda med salt och paprikapulver. Ställ in plåten i ugnen i ytterligare 30 minuter. Rör eventuellt om kikärtorna en gång under gräddningen.

Ta ut plåten och smula fetaosten på halvorna. Toppa med de rostade kikärtorna, pumpafrön och salladsblandning.


Ärtbiffar på kikärtor och gröna ärtor

Skrivet av Jessica Nybacka 21.01.2018

IMG 4806 2

De här vegetariska biffarna är både enkla att göra och fantastiskt goda. Smeten gör du genom att mixa samman ingredienserna i en matberedare, men ifall du inte har en matberedare så kan du också mosa ihop dem i en bunke. Grönsaksbiffar har en tendens att lätt falla sönder när du steker dem och av den orsaken föredrar jag att steka dem i en plättpanna så att de håller formen. 

IMG 4775 2

Ärtbiffar

ca 6-8 stycken

 

1 konservburk kikärtor, ca 300 g

2 dl gröna ärtor

0,5 dl panko, japansk ströbröd

0,5 dl riven parmesan eller annan ost

1 ägg

1-2 msk olivolja

4 vitlöksklyftor

1 tsk salt

1 tsk lökpulver

1 tsk paprikapulver

0,5 tsk peppar

 

ca 1-2 dl panko, japansk ströbröd

olja eller smör att steka i

 

Låt kikärtorna rinna av. Skala vitlöksklyftorna. Lägg alla ingredienser till biffarna i en matberedare med knivblad. Mixa till en smet. Forma biffar med blöta händer och vänd biffarna i panko. Hetta upp en stekpanna eller en plättpanna med fett och stek biffarna tills de har fin färg på båda sidorna.

IMG 4822 2


Min gröna januari

Skrivet av Jessica Nybacka 11.01.2018

IMG 8799 2

Januari är den tid på året som de flesta vill få en ny, fräsch start efter allt som julen innebär med att frossa i god mat, slösa pengar och festa sena nätter Då väljer många att ta sig själv i kragen med hjälp av olika utmaningar. Du känner säkert flera som har en januari utan alkohol, en sparsam månad eller en månad där de ska träna varje dag. För andra året i rad valde jag att hålla en grön januari, alltså en månad då jag äter endast vegetarisk mat.

När jag ifjol valde att hålla en grön januari för första gången hade jag förväntat mig en tuff tid, men blev överraskad. Jag hade en rolig månad där jag fick tänka över mina normala matvanor och hitta på för mig nya sätt att laga mat. Trenden med att äta växtbaserad mat växer sig större hela tiden och det är idag enkelt att hitta inspiration på internet för hur man lagar god vegetarisk mat. 

Det som snabbt slog mig var hur inrotat det är att varje måltid måste bestå av kött. Plötsligt kunde jag inte äta mat på arbetet eftersom det fanns kött i allt, om jag gick ut på stan och äta så serverade inte alla matplatser vegetariska alternativ och jag fick mycket negativa reaktioner av bekanta angående hur äckligt vegetarisk mat är. Särskilt många visade oro över ifall jag även tvingade i min man samma hemskheter. Nej, jag tvingar inte i honom maten, han har ingenting emot att äta den vegetariska mat jag lagar när han är hemma och äter sedan "normal" mat när han arbetar.

Så varför tjatar så många om vegetarisk mat, gröna måndagar och om att minska på sitt köttintag mitt i allt? Som så mycket annat just nu handlar det om miljön. Köttproduktionen orsakar större utsläpp av växthusgaser än vad hela transportsektorn gör. Kanske den informationen kan göra det värt att tänka på om faktiskt varenda en måltid måste innehålla kött?

Det är tre veckor kvar av min gröna januari och jag hoppas att jag hinner dela med mig av ett par nya köttfria recept innan månaden är slut. Innan dess kan ni här se på några av mina tidigare vegetariska recept, på bilden ovan är en av mina favoriter, linsgryta med kokosmjölk!

IMG 0610 2

Vegetariska biffar på blomkål med quinoa, salladslök och fetaost. Stek dem i en plättpanna för att få dem jämna och fina!

IMG 2665 2

De här morötterna har jag grillat hela med honungsglaze på, fantastiskt gott som snack eller tillbehör till maten! 

IMG 3642 2

Vegetariska sallader finns det hur mycket goda alternativ som helst på, här med gratinerad getost, polkabeta och björnbär!

IMG 8629 2

Lasagne är en barndomsfavorit för många, men i den här versionen har jag bytt ut pastan mot skivad zucchini och köttfärsen mot portobello svamp. Resultatet blir en hälsosammare version som dessutom är både vegetarisk och glutenfri!

IMG 3522 2

Paj med rödbeta, fetaost och rosmarin blir ett perfekt kvällsmål som överraskar med hur gott det är! 


Ålands­pannkaka

Skrivet av Jessica Nybacka 30.12.2017

IMG 4737 2

Trots att det redan är en vecka sedan julafton så vill jag dela med mig av ett recept på hur du kan använda upp rester av risgrynsgröt. Det dåliga vädret har gjort att jag inte har haft tillräckligt med dagsljus för att fotografera tidigare under veckan, så gröten har fått stå och vänta i kylen tills idag. Om du inte har kvar rester av gröt så här många dagar efter jul så kan du såklart koka gröt enbart för att testa det här receptet eller så får du prova på det i ett senare skede!

Ålandspannkaka kan lagas på risgryn eller mannagryn och de flesta Ålänningar har sin åsikt om vilkendera som är det rätta. Personligen har jag alltid lagat pannkakan på risgrynsgröt, så även i det här receptet. Om du vill äta Ålandspannkaka på klassiskt sätt så skall den serveras med sviskonkräm, men jag föredrar blåbärssylt. Vill du testa en annan variant så kan du byta ut kardemumman mot saffran och får då Gotlandspannkaka istället!

IMG 4733 2

Ålandspannkaka

ca 8 mindre formar eller 1 stor

 

500 g risgrynsgröt

2 dl mjölk

2 ägg

0,5 dl socker

2 dl vetemjöl

2 tsk kardemumma

50 g smör

 

Värm ugnen till 225 grader. Rör ut gröten med mjölk. Vispa ner äggen och tillsätt socker, kardemumma och vetemjöl. Smält smöret och använd lite av smöret till att pensla formarna med. Tillsätt resten av smöret i pannkakssmeten. Häll över smeten i formarna och grädda i 20 minuter för de små formarna eller i 25-30 minuter för en större form.

Servera med grädde och sviskonkräm eller sylt.

IMG 4727 2


Kryddig lingonsill och havtornssill

Skrivet av Jessica Nybacka 18.12.2017

Kategorier:

IMG 4669 2

Inlagd sill är ett måste till julen, liksom till våra flesta andra stora högtider. Det är varken svårt eller tidskrävande att göra din egen sillinläggning. Här är jag smaksatt årets julsillar med två av höstens bär, lingon och havtorn. Tillred gärna din sill ett par dagar innan användning så att den får tid att dra smak.

 

Lingonsill

 

0,5 dl ättika

1 dl socker

1,5 dl vatten

2 lagerblad

1 kanelstång

1 stjärnanis

15 kryddnejlikor

10 kryddpepparkorn

 

ca 400 g sillfiléer

1 dl lingon

1 rödlök, ca 100 g

 

Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt samtliga kryddor och koka upp. Låt koka i ett par minuter och ta sedan bort kastrullen från värmen. Låt lagen svalna.

Sterilisera en väl rengjord glasburk i 100 grader i 20 minuter. 

Skär upp sillfiléerna i bitar. Skala löken och skiva den tunt, gärna med mandolin. Varva sill, lök och lingon i glasburken, häll över lagen med kryddorna. Låt stå i kylen 2-4 dagar innan användning.

IMG 4684 2

Havtornssill

 

0,5 dl ättika

1 dl socker

1,5 dl vatten

2 lagerblad

10 svartpepparkorn

 

ca 400 g sillfiléer

1 dl havtorn

ca 100 g purjolök

 

Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt lagerblad och svartpepparkorn, koka upp. Låt koka i ett par minuter och ta sedan bort kastrullen från värmen. Låt lagen svalna.

Sterilisera en väl rengjord glasburk i 100 grader i 20 minuter.

Skär upp sillfiléerna i bitar. Tvätta purjolöken och skiva den tunt. Varva sill, purjolök och havtorn i glasburken, häll över lagen med kryddorna. Låt stå i kylen 2-4 dagar innan användning.


Lingonlimpa

Skrivet av Jessica Nybacka 17.12.2017

Kategorier:

IMG 4590 2

Det snabbaste sättet att baka bröd på är att baka med bikarbonat istället för jäst. Allt som krävs är att du rör ihop alla ingredienser till en smet, klickar över i en brödform och gräddar den direkt. Enklare kan det inte bli! Smeten blir rätt så tjock och känns lite svårarbetad när man ska få den jämnt ut i formen, men oroa dig inte, den ska vara precis så. Brödet blir mjukt och smakrikt och om du förvarar det rätt så kan det hålla upp till en vecka!

IMG 4614 2

Lingonlimpa

 

4 dl rågmjöl

2 dl vetemjöl

2 dl brödmalt

2 tsk bikarbonat

1 tsk salt

1 tsk fänkålsfrön

400 g yoghurt

100 g lingonsylt

1 dl mörk sirap

100 g lingon

 

Värm ugnen till 175 grader. Smörja och bröa en 1,5 liters brödform med smör och rågmjöl.

Blanda samman yoghurt med lingonsylt och sirap. Tillsätt mjöl, malt, bikarbonat och salt. Stöt fänkålsfröna grovt i en mortel och tillsätt. Rör samman till en jämn smet, tillsätt lingonen och rör ihop. Lägg över smeten i brödformen och stryk smeten jämnt i formen. Sikta över ett tunt lager med rågmjöl. Grädda limpan i 1 timme och 15 minuter. Stjälp upp limpan ur brödformen och låt den kallna på galler.

IMG 4634 2


Sötstark senap med äppelmos

Skrivet av Jessica Nybacka 16.12.2017

IMG 4565 2

Senap är en av världens äldsta och mest använda smaksättningar. Senap görs på tre typer av senapsfrön, vita som även kallas för gula, bruna och svarta. De gula fröna är mildare i smaken medan de bruna och svarta fröna har en pepprigare smak. När man krossar senapsfrön frigörs enzymer som blandat med vatten utvecklar den heta smaken. Dock försvinner den brännande smaken snabbt om man inte blandar med någon form av syra, oftast i form av vinäger eller ättika. Låt senapen stå i ett par dagar efter att du har gjort den eftersom smakerna mognar och blir mildare.

Den här senapen har en stark smak, men får en viss sötma av att blanda i äppelmos. Kanske råkar du som jag ha hemmagjord äppelmos i frysen från tidigare i höst eller så köper du färdig från butiken. Ge bort en burk i present eller koka till julens skinka. 

 

Sötstark senap med äppelmos

2 stycken 1,3 dl burkar

 

60 g senapspulver

100 g socker

1 dl vatten

1 msk ättika

1 msk honung

1 dl (120 g) äppelmos

 

Sterilisera väl rengjorda glasburkar i 100 grader i 20 minuter.

Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt koka i ett par minuter så att sockret smälter och senapen tjocknar till sig. Häll upp senapen i burkarna och förslut genast. Förvara i kylskåp i ett par dagar innan användning. Hållbar i minst 6 månader, dock kan smaken avta med tiden.


Lönnsirapskola med whiskey

Skrivet av Jessica Nybacka 15.12.2017

IMG 7798

Att koka egen kola har börjat bli en jultradition för mig, åtminstone när det kommer till den här kolan på lönnsirap, smaksatt med whiskey. Kolan får en fantastisk smak och mjuk konsistens. Jag brukar ge bort dem som julklappar invirade i bakplåtspapper, packade i små påsar.

Det gäller att ha tålamod när man kokar kola eftersom det tar tid. Det viktigaste när man kokar kola är att vara noggrann med temperaturen. Om du har en bra termometer så förenklas arbetet avsevärt. Köp en digital termometer som du kan fästa på kanten av kastrullen eller en ordentlig sockertermometer så behöver du inte stå fast i kastrullen under hela tillagningen. Undvik att röra om för mycket i kastrullen, rör endast snabbt om nu och då så att det inte bränner fast i botten. Det samma gäller när du häller upp smeten i formen, gå inte dit med en slev och dra smeten ut i kanterna, utan vicka på formen tills smeten har fördelats i ett jämnt lager.

Har du inte en termometer så går det även att göra ett kulprov. Lägg upp kallt vatten i ett glas och droppa ner lite av kolasmeten i glaset. Låt kolan ligga ett par sekunder och ta sedan upp den ur vattnet. Forma smeten till en kula mellan fingrarna och känn på konsistensen, är den för lös eller känns den bra? 
IMG 7834 2

Lönnsirapskola med whiskey

 

2,5 dl vispgrädde

75 g smör

2 msk whiskey

0,5 tsk salt

1 krm vaniljpulver

1,5 dl lönnsirap

3 dl socker

 

flingsalt

 

Klä en fyrkantig form, ca 20x20 cm, med bakplåtspapper. Blanda ihop grädde, smör, whiskey, salt och vaniljpulver i en kastrull. Koka upp blandningen så att smöret smälter och ställ sedan kastrullen åt sidan.

Blanda lönnsirap och socker i en stor kastrull. Koka upp blandningen till 138 grader, använd en sockertermometer för att hålla koll på temperaturen. Rör inte om i kastrullen mer efter att sockret smälter.

Häll i gräddblandningen i sockret i omgångar under omrörning. Häll försiktigt eftersom det bubblar och skvätter. Fortsätt att koka tills kolan är 121 grader, rör endast om som hastigast nu och då för att det inte ska bränna i botten.

Häll kolasmeten i formen, vicka på formen för att få smeten jämnt fördelat. Låt svalna en stund och strö sedan flingsalt på ytan. Ställ formen i kylen och låt stelna i 2-3 timmar eller dubbelt så länge i rumsvärme. Skär upp i avlånga bitar och vira eventuellt in i bakplåtspapper eller cellofan. Ät rumsvarm!

IMG 7825 2