header2 2

Råbiff med harsyramajonnäs och mandelpotatischips

Skrivet av Jessica Nybacka 23.05.2018

IMG 6356 2

Till min stora glädje hittade jag ett stort område med harsyra när jag var ut och gå i skogen. Harsyra är en ätbar vild växt som man ofta hittar i skuggiga skogsområden var den brer ut sig som stora mattor. Den är lätt att känna igen på sina klöverliknande blad och sina vita blommor med röda ådror. Harsyran blommar normalt i maj-juni, men på grund av den tidiga hettan så hade alla blommor redan dött där jag plockade dem. 

Harsyra har en syrlig smak som passar bra som krydda och smakförstärkare i sallader, såser och till fisk och kött. Växten innehåller oxalsyra, precis som rabarber, och ska därför inte ätas i allt för stora mängder. Personer med njursten och gravida ska helst undvika den helt. 

IMG 6402 2

Råbiff är en lyxig klassiker som passar fint som förrätt. Om du vill ha det som huvudrätt så rekommenderar jag pommes frites till. Råbiff kan man göra genom att tärna, skrapa eller mala köttet. Om du väljer malet kött så måste det vara malet samma dag, köttfärs i paket går inte! Klassiska tillbehör till råbiff är äggula, kapris, lök, saltgurka eller rödbeta. Här serverar jag den istället med en hemmagjord majonnäs smaksatt med harsyra, egenfriterade mandelpotatischips och friterad kapris. Och äggulan förstås, den hör helt enkelt till!

 

Råbiff med harsyramajonnäs och mandelpotatischips 

4 portioner

 

ca 350-400 g nöt ytterfilé

salt och peppar

olivolja

4 äggulor

100 g kapris

 

Majonnäs

2 äggulor

1 msk vitvinsvinäger

2 tsk dijonsenap

0,5 tsk salt

1 krm peppar

ca 3 dl rypsolja

1 dl tätt packad harsyra 

 

Mandelpotatischips

2-3 mandelpotatisar

ca 3 dl rypsolja

salt

 

Lägg in ytterfilén i frysen ca 30 minuter. Köttet ska inte frysa helt utan endast hårdna till så att det går att skära enklare.

Majonnäs

Lägg harsyran i en bunke med 1 dl av rypsoljan. Mixa med en stavmixer till en slät olja.

Lägg äggulorna i en bunke med vinäger, senap, salt och peppar. Vispa med en elvisp och häll i oljan lite i taget först, sedan i en tunn stråle under vispning. Vispa ner oljan med harsyra, tillsätt mera oljan om majonnäsen är för tunn. Förvara i kylskåp.

Tips! Om majonnäsen skär sig, lägg upp en ny äggula i en bunke och häll försiktigt ner den misslyckade majonnäsen i en tunn stråle under vispning. 

Chips

Skiva mandelpotatisen tunt, helst med mandolin. Skölj potatisskivorna i rikligt med kallt vatten tills stärkelsen har sköljts bort. Lägg upp skivorna på en handduk och torka.

Hetta upp oljan i en liten kastrull till 160 °c. Lägg i potatisskivorna med en hålslev och fritera tills de börjar ta färg. Lägg upp på hushållspapper och salta försiktigt.

Öka värmen på oljan och hetta upp den till 180 °c. Lät kaprisen rinna av och lägg ner den i oljan med hålslev. Fritera i ca 30 sekunder tills kaprisen slår ut som blomknoppar. Lägg upp på ett fat.

Råbiff

Ta ut filén ur frysen och skär den i små tärningar. Lägg köttet i en skål och salta rikligt. Tillsätt lite peppar och en skvätt olivolja, rör om ordentligt. Smaka av att köttet är tillräckligt saltat.

Lägg upp köttet på fyra fat med en grop i mitten. Lägg försiktigt ner en äggula i gropen. Klicka ut majonnäsen och lägg ut chips och friterad kapris. Dekorera med harsyra.

IMG 6362 2


Quesadillas med cheddar och skinka

Skrivet av Jessica Nybacka 19.05.2018

IMG 6298 2

Quesadillas är en favorit för mig när grillsäsongen inleds. Rätten är både snabb att förbereda och snabb att tillreda och dessutom blir de så goda. Jag fyllde mina quesadillas med cheddar, skinka, mango chutney och spenat, en väldigt lyckad kombination! Ifjol lade jag även ut en recept på quesadillas med kyckling och avokado, prova även på det!

 

Quesadillas med cheddar och skinka

 

8 stycken majs tortillabröd

8 skivor cheddarost

16 skivor skinka

mango chutney

färsk spenat

krossad svartpeppar

ev. matolja

 

Rada upp tortillabröden på ett arbetsbord. Bred ut ett tunt lager mangochutney över ena halvan på bröden. Toppa med lite färsk spenat, två skivor skinka och en skiva ost. Strö svartpeppar över. Vik bröden dubbelt över fyllningen. 

Hetta upp grillen, ugnen eller en stekpanna. Pensla eventuellt brödytan lite lätt med olja. Grilla eller stek bröden på båda sidorna tills de har vacker brun färg och osten har smält i mitten.

IMG 6314 2


Hur man groddar och odlar skott

Skrivet av Jessica Nybacka 28.04.2018

Kategorier:

Om du saknar gröna fingrar eller inte har tålamod till att odla så kan groddar och skott passa för dig! Med minimal ansträngning får du inom ett par dagar frön, ärtor och bönor att växa till krispiga delikatesser. Groddar är inte enbart goda och lättodlade, utan är också väldigt nyttiga. Då man groddar växter släpper de ifrån sig näringsämnen som de håller bundna i sig i väntan på att växa till en planta. På det sättet är groddar hälsosammare än enbart det torkade fröet, samtidigt som de också är mera lättsmälta för kroppen. Växter som passar att grodda är bland annat bönor, ärtor, frön, linser, kärnor och gryn.

Så vad är en grodd? En grodd är helt enkelt en växt som har börjat gro. För att få igång processen blötläggs växterna i några timmar till över natten och efter det är det endast att skölja dem två till tre gånger per dag så att de inte torkar ut. Enklaste sättet att grodda är att använda ett durkslag så att man enkelt kan skölja växterna, men det går också att använda sig av en burk var man spänner fast en silduk över öppningen. Efter två till fem dagar har du färdiga groddar att använda dig av! Vissa groddar passar bäst att använda råa, medan andra går att upphetta och använda i matlagning.

IMG 5467 2

Skott kallas också för mikrogrönt. För att odla skott planterar man växten i en liten mängd jord eller låter dem växa till sig på ett fuktat hushållspapper eller bomull. En enkel regel är att större växter som behöver blötläggas odlas i jord, medan små frön som inte behöver blötläggas får växa på papper. Att odla skott är lite mer krävande än att grodda och tar ett par dagar längre, men de får en större bladmassa. Med skott så äter man inte hela plantan utan man klipper endast av stjälkar och blad. Att odla skott tar en till två veckor.

Groddar och skott kan användas i stor utbredning i maten. Prova använda dem i sallader, smörgåsar, soppor, smoothies, wok rätter, mixa in dem i biffsmeten eller baka med dem i bröd och knäcke. De är också väldigt vackra att dekorera maten med. 

 

 

 

Så här groddar du:

 

1.       Lägg bönor, linser eller frön i en skål och täck med ordentligt med vatten. Låt ligga i blöt i minst 6 timmar eller över natten för att dra i sig vatten och svälla till sig.

2.       Ta fram ett durkslag. Häll bort vattnet och skölj av groddarna. Ställ durkslaget i skålen och täck med en handduk. Placera skålen på en varm, mörk plats.

3.       Skölj groddarna 2-3 gånger per dag så att de inte torkar ut.

4.       Ställ fram i ljuset efter ett par dagar då groddarna har växt till sig, så blir de gröna. Förvara i kylskåp i en plastpåse i 4-5 dagar.

 

Prova grodda: mungbönor, gula ärtor, linser, alfalfa, quinoa, bovete.

IMG 5549 2

Odla skott på papper:

 

1.       Blöt ett dubbelvikt hushållspapper och placera det på ett fat.

2.        Strö över fröna i ett jämnt lager och spraya över vatten.

3.       Täck fatet med plastfolie och picka några hål i plasten.

4.       Fukta fröna några gånger per dag med en sprayflaska så att de inte torkar ut.

5.       Ställ i ett ljust fönster då skotten börjar växa fram. Efter ca en vecka kan du skörda skott.

 

Frön som passar att odla på papper: senapsfrö, chiafrö, broccolifrö, krasse, rädisfrön.

 

Odla skott i jord:

 

1.       Blötlägg ärtorna eller fröna i vatten över natten.

2.       Lägg ett tunt lager jord på ett fat och fukta jorden ordentligt.

3.        Strö ut ärtorna eller fröna ovanpå, de får ligga tätt. Strö ett tunt lager jord ovanpå och fukta.

4.       Täck fatet med plastfolie och picka hål i plasten.

5.       Fukta jorden regelbundet så att den inte torkar ut.

6.       Ta av plasten efter ett par dagar då skotten börjar växa och ställ fatet i ett ljust fönster. Efter en till två veckor är skotten klara att skördas.

 

Växter som passar att odla i jord: ärtor, solrosfrön med skal.


Sparrissoppa

Skrivet av Jessica Nybacka 16.04.2018

IMG 5561 2

Nu känns det ordentligt som vår då snön har smält, de första vårblommorna är i blom, fåglarna kvittrar och jag har inlett sparrissäsongen! Ännu går det inte att få tag på inhemsk sparris, vilket har en kort säsong från maj till juni, men nu får man åtminstone tag på sparris som är odlad i Europa! Sparrisen har en kort säsong i hela Europa och det är därför bra att undvika sparris under hösten och vintern då den har en lång transportväg. Passa istället på att njuta för fullt nu!

Sparrissoppa är ett perfekt val som förrätt. Fräsch i smaken och enkel att tillreda. Jag tillsatte spenat i soppan för att få en grönare färg. Spenaten ger inte så mycket smak så därför går det bra att lämna bort den helt eller så kan du istället öka mängden spenat om du vill ha soppan ännu grönare.

IMG 5587 2

Sparrissoppa

 

500 g sparris

1 lök

1 vitlöksklyfta

smör

ca 50 g spenat

1 dl vitt vin

3 dl vatten

1 kyckling- eller grönsaksbuljongtärning

2 dl grädde

1 dl creme fraiche

salt och peppar

 

Bryt av de hårda ändarna på sparrisen och kasta bort dem. Skär av sparrisknopparna. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka knopparna i 2-3 minuter. Häll av vattnet och skölj knopparna kalla. Spara dem till garnering av soppan.

Skär resten av sparrisstjälkarna i grova bitar. Skala och hacka löken och vitlöksklyftan. Hetta upp en kastrull med en klick smör. Fräs sparris, lök och vitlök i ett par minuter. Tillsätt spenaten och låt den krympa ihop. Häll över vin, vatten och buljongtärningen. Låt koka tills sparrisen är mjuk, ca 10 minuter.

Mixa soppan slät med en stavmixer eller i en blender. Tillsätt grädden i soppan och koka upp på nytt. Tillsätt creme fraiche och smaka av med salt och peppar. Servera direkt tillsammans med sparrisknopparna och eventuellt spenat.

IMG 5579 2


Pavlova med passionscurd

Skrivet av Jessica Nybacka 02.04.2018

IMG 5425 2

Pavlova är en tårtliknande dessert som består av marängbotten som toppas med grädde och bär. Desserten uppfanns i antingen Australien eller Nya Zeeland och har fått sitt namn efter den ryska ballerinan Anna Pavlova. Det fina med en pavlova är att den inte behöver se perfekt ut, utan får ha ett slarvigt, ihopkastat utseende. Laga klart de olika komponenterna på förhand och montera ihop den precis innan den ska ätas, så blir inte marängen blöt. Det går också enkelt att laga i portionsstorlekar istället för en stor tårta, spritsa då ut flera små rundlar av marängen.

I flera recept görs marängbotten på en kallvispad maräng som det tillsätts majsstärkelse och vinäger till. Det beror på att majsstärkelsen ger marängen stadga och vinägern hjälper äggvitan att binda luft. Hjälpmedlen är inte ett måste och kan ge bismak till marängen, så därför valde jag att lämna bort dem. Jag valde även att göra en varmvispad maräng, eftersom det ger en frasig yta med en seg mitt. Ifall du inte ska äta pavlovan direkt så är det ändå en bättre idé att använda vanlig kallvispad maräng som är torrare i konsistensen. 

 

Pavlova med passionscurd

 

4 äggvitor

2 dl socker

 

3 passionsfrukter

0,5 dl citronsaft

1 dl vatten

1 dl socker

2 msk maizena

2 äggulor

25 g smör

 

2 dl vispgrädde

1 tsk vaniljsocker

2 passionsfrukter

 

Värm ugnen till 125 grader. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg äggvitorna och sockret i en värmetålig bunke som passar över kastrullen. Värm marängsmeten över vattenbad medan du vispar. Vispa tills smeten har en temperatur på 55-60 grader, eller känn efter när sockerkristallerna har smält. Plocka bort bunken från vattenbadet och fortsätt vispa tills smeten har kallnat.

Klä en plåt med bakplåtspapper och bred ut smeten lite slarvigt till en cirkel, gärna med en fördjupning i mitten. Grädda i 60 minuter, stäng sedan av värmen och låt formen stå kvar tills ugnen har kallnat. Låt marängen svalna helt innan du lyfter upp den från plåten.

 

Passionscurd 

Gröp ur passionsfrukterna och lägg fruktköttet i en kastrull. Blanda med citronsaft, vatten, socker och maizena. Koka upp under omrörning tills blandningen tjocknar. Rör ner äggulorna och låt försiktigt sjuda upp under omrörning. Ta bort kastrullen från värmen och klicka i smöret. Rör till en jämn kräm. Låt svalna.

 

Montering

Vispa grädden med vaniljsockret löst. Lägg marängen på ett tårtfat och toppa med passionscurd. Stryk över den lösvispade grädden. Gröp ur passionsfrukterna och sprid ut fruktköttet över grädden.


Färga ägg med naturliga råvaror

Skrivet av Jessica Nybacka 26.03.2018

IMG 5361 2

Det vanligaste pysslet under påsk måste vara att färga ägg. Men eftersom de köpta färgerna är fulla med ohälsosamma kemikalier så är det ett bättre val att färga med vanliga livsmedel! Det är roligt att se hur vanliga råvaror som man har färdigt hemma ger olika färger och nyanser. Koka en färglag med råvaran tillsammans med ättika och låt äggen ligga i lagen från en timme till över natten. Ju längre du låter äggen ligga i lagen desto kraftigare färg får äggen. Jag testade två råvaror som ger olika nyanser av blå - rödkål och blåbär. Med rödkål får man en klarare blå, medan blåbär ger en mörkare, dämpad blå. De äggen som har mörkast färg på bilderna är gjorda på bruna ägg och blir då mycket mörkare i färgen än de vita äggen. 

 

Vilken råvara ger vilken färg:

Rödkål - Klarblå 

Blåbär - Mörkblå 

Rödbeta - Ljust brunröd

Gurkmeja eller saffran - Gul

Persilja eller spenat - Grön

Kaffe - Brun

Hallon - Ljust rosa

Lökskal - Gulbrun

Rödlöksskal - Rödbrun

 

IMG 5376 2

Ägg färgade med rödkål

 

5 ägg

0,5 liter vatten

1 msk ättika eller vinäger

ca 200 g rödkål

 

Koka äggen enligt önskad koktid. Skölj dem kalla.

Strimla rödkålen. Koka upp vattnet och tillsätt ättikan och rödkålen. Låt koka i ca 15 minuter. Låt svalna.

Lägg över äggen i ett kärl var äggen ligger tätt. Sila över lagen, se till att äggen täcks. Låt stå från en timme till över natten. Ju längre äggen ligger i lagen desto kraftigare färg får de. Plocka upp äggen och torka dem försiktigt med papper. Låt torka.

 

Ägg färgade med blåbär

 

5 ägg

0,5 liter vatten

1 msk ättika eller vinäger

ca 0,5 dl frysta blåbär

 

Koka äggen enligt önskad koktid. Skölj dem kalla.

Koka upp vattnet och tillsätt ättikan och blåbären. Låt koka i ca 15 minuter. Låt svalna.

Lägg över äggen i ett kärl var äggen ligger tätt. Sila över lagen, se till att äggen täcks. Låt stå från en timme till över natten. Ju längre äggen ligger i lagen desto kraftigare färg får de. Plocka upp äggen och torka dem försiktigt med papper. Låt torka.

IMG 5412 2


Chokladkaka

Skrivet av Jessica Nybacka 18.03.2018

Kategorier:

IMG 5287 2

På fredagen blev Foodly 1 år gammal, vilket då även betyder att jag började blogga här på sajten för ett år sedan! Innan dess bloggade jag i nästan ett och ett halvt år på en annan sajt. Att få synlighet som bloggare var inte så enkelt som jag trodde och jag konstaterade snabbt att jag behövde hjälp. Då jag såg en annons i tidningen om att en ny matsajt sökte matbloggare skickade jag snabbt in en ansökan. Sedan dess har ett händelserikt år gått, var bloggen tar upp mycket tid med planering av recept, tillagning av recepten, fotograferande, fotoredigering och skrivande av inlägg. Men jag älskar det! Jag har valt att hålla mitt privatliv borta från bloggen och koncentrerat mig på maten, men nu vill jag passa på att fråga er läsare vad ni tycker? Är ni nöjda med mitt innehåll eller skulle ni gärna se mer av någonting annat? Kommentera gärna vad ni anser!

För några dagar sedan fyllde jag i Foodlys veckolista och svarade då på frågan "vad skulle du baka som Foodlys födelsedagstårta?". Mitt svar blev snabbt och enkelt en tårta med mycket choklad. Personligen så älskar jag allt som har med choklad att göra och eftersom det här även är min bloggs födelsedagstårta så fick det bli en tårta i min smak. Frågar du mig så behöver alla ett recept på en enkel och god chokladkaka och det här är min. Simplare än så här kan det inte bli då suget på en maffig chokladkaka slår till!

IMG 5332 2

Chokladkaka

 

3 dl vetemjöl

1 dl kakao

2 dl socker

1 dl farinsocker

2 tsk bakpulver

150 g smör

2 ägg

1 dl mjölk

0,5 dl kokande vatten

 

Värm ugnen till 175 °c. Smörj två stycken kakformar, ca 18 cm i diameter.

Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna.

Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner smöret, äggen och mjölken. Tillsätt det kokande vattnet och rör till en jämn smet. Fördela smeten mellan formarna. Grädda bottnarna i ca 25 minuter, känn efter med en sticka att de inte är klibbiga. Låt svalna.

Ta loss bottnen ur formarna. Eventuellt kan du plasta in dem och lägg dem i kylen över natten för att gotta till sig.

IMG 5326 2

Chokladfrosting

 

100 g rumsvarmt smör

50 g mörk choklad, 70 %

50 g mjölkchoklad

1 dl grädde

2 tsk glykos (stärkelsesirap)

 

Hacka chokladen och lägg över i en bunke. Koka upp grädden tillsammans med glykosen. Häll grädden över chokladen och rör ihop. Låt svalna.

Vispa smöret med en elvisp eller i en hushållsassistent med vinge. Häll i chokladen lite i taget under vispning. Vispa upp till en fluffig kräm.

Bred ut ett lager av krämen mellan tårtbottnen. Stryk in kakan med resten av krämen. Ställ in kakan i kylen så att krämen stelnar.

IMG 5278 2


1 år med Foodly och bloggen!

Skrivet av Jessica Nybacka 15.03.2018

Kategorier:

Foodly blir på fredag ett år gammal, vilket också betyder att det har gått ett år sedan jag avslutade min första blogg och startade på nytt från noll på här! Som start på firandet fyller alla bloggare på sajten i en veckolista om Foodly och bloggandet. 

 

1. Mitt bästa inlägg:

Oj, hur väljer man endast ett? Färskt i minnet är mitt recept på champagnemoussetårta som också var med i ÖT och VB i fest- och bröllopsbilagan. Det var en tid sedan jag lagade moussetårtor senast och jag hade glömt hur roligt det är att baka dem! Dessutom blev den så god..

Annars räknade jag snabbt att jag har gjort ca 120 inlägg sedan jag började skriva på Foodly, så det finns en hel del recept att välja mellan!

IMG 5020 2


2. Ett recept jag provat:

Kan erkänna att jag så gott som aldrig provar på recept, experimenterar alltid fram min egna.


3. Mitt favoritrecept på dryck:

På vardagar tar jag gärna en iskaffe sötad med lite honung, en varm sommardag ett glas hemmagjord ice tea smaksatt med citron och persika och en lördags kväll tackar jag inte nej till en mojito. Hittills har jag endast delat med mig av receptet på ice tea, men kanske de andra kommer i något skede!

IMG 2832 2

4. Det här skulle jag baka som Foodlys födelsedagstårta:

För tillfället känner jag för en tårta med mycket choklad! Kanske jag kan fixa fram det till helgen..?


5. En annan grym bloggare på Foodly:

Gå in och kolla på alla Foodlys bloggare, vi börjar bli många! Alla bloggare här har sin egen stil och nisch som tilltalar de flesta!


6. Ett recept jag ofta återkommer till:

Eftersom jag så ofta testar fram nya recept så använder jag mig sällan av samma. När jag gör det är det för det mesta för att min man begär en särskild rätt, varav han mest begär min kräftsoppa eller min kyckling-nudelsoppa.


Lammrillette

Skrivet av Jessica Nybacka 13.03.2018

IMG 5271 2

Med rillette menas kött som tillagats i gryta på låg värme tills köttet är smältande mört, för att sedan rivas fint till en trådig konsistens. Rillette kokas ofta i fett eller vin och kan smaksättas med örter, senap och vitlök, för att sedan serveras som pålägg till surdegsbröd tillsammans med cornichoner. Om köttet finfördelas riktigt fint så kan det jämföras med en trådig paté och blir då bredbart, men jag föredrar att endast riva köttet fint så att det även går att använda till annat än som pålägg.

Vanligast är det att laga rillette på griskött, men det går också bra med andra kött eller fisk. Nu när vi närmar oss påsktider passar det utmärkt att använda lamm! Det tar lång tid att tillreda rillette, men det kräver minimalt med arbete. Lägg in grytan i ugnen före du går och sova, så är det färdigt nästa morgon! För att förlänga hållbarheten på din rillette så kan du packa den tätt i en burk och toppa med ett lager olja. Varför provar du inte också på att servera köttet med pasta eller i en sallad?

 

Lammrillette

 

ca 1,5-2 kg lammbog med ben

1 gul lök

5 vitlöksklyftor

1 knippe färsk timjan

3 lagerblad

1 msk salt

2 tsk peppar

5 dl vitt vin

ca 2-3 dl vatten

 

1 dl grovkornig senap

1-2 dl finhackade färska örter, t.ex. persilja och timjan

1-1,5 dl reducerad buljong

 

 

Skär upp köttet i grova bitar och lägg över det i en gryta tillsammans med benen. Skala och hacka vitlöksklyftorna och löken, lägg med i grytan med lagerblad och timjan. Krydda med salt och peppar och häll över vin och så pass mycket vatten att köttet precis täcks. Vänd runt så att alla ingredienser blandas väl. Täck grytan med lock.

Värm ugnen till 100 °c och lägg in köttet i ugnen över natten eller i ca 10 timmar tills köttet är smältande mört.

Ta ut grytan ur ugnen och ta bort benen. Plocka upp köttet och lägg över det i en bunke. Ta bort lagerblad och timjankvistar. Lägg grytan på plattan och koka upp buljongen, låt det koka ihop till en tredjedel av mängden. 

Mosa sönder köttet med en träslev, dra isär med två gafflar eller vispa sönder köttet med en elvisp. Rör ihop med senap, finhackade örter och den reducerade buljongen. Smaka av med salt och peppar. Servera på rostat surdegsbröd med cornichoner.

IMG 5257 2


Champagne­mousse­tårta

Skrivet av Jessica Nybacka 03.03.2018

IMG 5020 2

För en vecka sedan fanns det här receptet med i Vasabladets och Österbottens tidnings fest- och bröllopsbilaga som ett förslag på en bröllopstårta till sommaren. Tårtan består av mandelbotten med en fyllning av rabarberkompott och jordgubbspannacotta och är omgjutet av champagnemousse. 

Mousser anses vara svåra att lyckas med, men bara du följer receptet och jobbar systematiskt så är det inte så svårt som man kan tro. För att göra den här tårtan behöver du kakformar i två olika storlekar. Använd en mindre form till botten och fyllningen och en större form för att fylla upp tårtan i. Enklaste sättet är att använda sig av tårtringar, men ifall du inte har sådana så kan du istället ta formar med löstagbara kanter. Fodra insidan av kanten med plastband eller en remsa av bakplåtspapper så att du enkelt kan ta bort formen utan att förstöra kanterna. Frys in tårtan efter tillagning för att moussen ska få perfekt konsistens och bättre kvalitet. I frysen håller även tårtorna länge och kan förberedas i god tid. Tina upp de färdiga tårtorna i kylskåp innan de ska avnjutas.

IMG 4989 2

Champagnemoussetårta

 

Mandelbotten

150 g mandelmassa

75 g rumsvarmt smör

1 ägg

0,5 dl flagad mandel

 

Rabarberkompott

200 g rabarber

0,5 dl socker

½ vaniljstång

1 msk citronsaft

1 gelatinblad

 

Jordgubbspannacotta

100 g jordgubbar

2 dl grädde

1 msk socker

1 gelatinblad

 

Champagnemousse

1 dl champagne/ mousserande vin

200 g mascarpone

5 gelatinblad

2 dl grädde

2 st (70 g ) äggvitor

1,5 dl socker

0,5 dl vatten

 

Rabarberkompott

Förbered en tårtring eller form, ca 18 cm i diameter. Lägg bakplåtspapper i botten av formen och klä insidan av kanten med antingen plastband eller en remsa med bakplåtspapper.

Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Skär rabarbern i bitar och lägg dem i en kastrull. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med en kniv. Tillsätt både fröna och stången i kastrullen tillsammans med sockret. Koka upp och låt småkoka till rabarbern kokar sönder, mosa ihop med en visp. Plocka bort vaniljstången och tillsätt citronsaft. Krama vattnet ur gelatinbladet och låt smälta med i kompotten under omrörning.

Bred ut kompotten i ett jämnt lager i botten av formen. Ställ formen i frysen.

 

Jordgubbspannacotta

Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Mixa jordgubbarna till en puré. Blanda purén med grädden och sockret i en kastrull. Koka upp under omrörning. Krama vattnet ur gelatinbladet och låt smälta i kastrullen under omrörning. Låt blandningen svalna något.

Ta ut formen med kompotten ur frysen. Häll försiktigt pannacottan över kompotten. Ställ formen tillbaka in i frysen.

 

Mandelbotten

Förbered en tårtring eller en form, ca 18 cm i diameter. Lägg bakplåtspapper i botten av formen.

Värm ugnen till 200 °c. Rör mandelmassan mjuk. Tillsätt smöret i små klickar under omrörning tills du har en jämn och mjuk smet. Tillsätt ägget och rör ihop.

Bred ut smeten i botten av formen. Strö flagad mandel över. Grädda i ca 12-15 minuter tills den här fin brun färg.

 

Champagnemousse

Förbered en tårtring eller en form, ca 20 cm i diameter. Lägg bakplåtspapper i botten av formen och klä insidan av kanten med plastband eller bakplåtspapper. Lägg ner mandelkakan i formen, placera den precis i mitten.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Vispa grädden löst.

Lägg äggvitorna i en hushållsassistent med visp eller i en skål om du använder elvisp. Lägg socker och vatten i en kastrull och koka upp. Börja vispa äggvitorna då sockerlagen kokar. Koka sockerlagen till 121 °c. Häll försiktigt sockerlagen i äggvitorna under vispning. Fortsätt vispa tills marängen är kall.

Blanda ihop mascarponen och champagnen. Krama vattnet ur gelatinbladen och lägg dem i en skål. Smält gelatinet i mikro i ca 20 sekunder. Blanda i en sked av mascarponen i gelatinet. Rör sedan ner gelatinet i resten av mascarponen. Vänd försiktigt ner marängen. Vänd slutligen ner den lösvispade grädden. Lägg upp moussen i en spritspåse.

 

Montering av tårtan

Spritsa moussen vid sidan av mandelkakan och ett lager ovanpå. Ta ut formen med kompott och pannacotta ur frysen och ta bort formen och plastbandet. Placera den frysta plattan ovanpå den utspritsade moussen. Fortsätt spritsa mousse runt och ovanpå plattan, ända upp till kanten av formen. Dra ytan jämn med en palett. Ställ in formen i frysen och stelna.

Ta ut tårtan ur frysen i god tid, plocka bort formen och plastbandet. Lägg upp på ett tårtfat och låt tina i kylskåp. Dekorera med t.ex. färska bär, ätbara blommor, macarons, chokladfigurer eller örter.

IMG 5044 2


Förenkla din vardag med en matkasse

Skrivet av Jessica Nybacka 24.02.2018

Taggar:

IMG 5213 2

I samarbete med matkasse.se

 

Vad är en matkasse?

Att beställa en matkasse innebär att du får ingredienser och recept för en veckas måltid levererat direkt till din dörr. Konceptet startade i Sverige år 2007 och slog snabbt igenom. Idag finns det ett stort utbud av matkassar från olika leverantörer på flera håll i världen, och konceptet växer hela tiden!

Förenkla din vardag

Genom att prenumerera på en matkasse så kan man lätt förenkla vardagen för sig själv. Man sparar tid på flera fronter genom att inte behöva planera och handla maten. Det är ofta billigare än att handla själv och man har stenkoll på hur mycket pengar det går åt till maten. Dessutom blir det mindre spontanköp och det hamnar inte ner en onödig godispåse i butikskärran.

Välj vilken matkasse som passar för dig

Förutom att det finns en mängd olika leverantörer av matkassar så finns det också flera olika modeller anpassade för olika behov att välja mellan! Kassarna varierar mellan hur många som bor i hushållet, om man följer en viss diet eller om man vill ha barnvänlig mat. Prova allt från ekologisk mat till vegetarisk eller glutenfri. Jämför matkassar och hitta den som passar för just dina behov!

Nyttigt, varierande och miljövänligt

Maten är utformad att vara nyttig och näringsrik. Ingredienserna är fräscha och innehållet varierar hela tiden. När man själv planerar sin mat är det lätt hänt att det blir enformigt och svårt att komma på vad man ska laga. Med en matkasse är det problemet borta och man kan samtidigt lära sig flera nya rätter som man aldrig har lagat förut!

För mig är det en viktig punkt att matkassar är ett miljövänligt alternativ som minskar på matsvinnet. Det uppskattas att en tredjedel av mat som produceras i världen kastas bort och i Norden kastar vi mest mat i världen. Matkassar är noggrant planerade för att alla ingredienser ska användas upp under veckans gång. På det sättet slipper man både rester av råvaror och måltider som sedan skulle ha hamnat i soporna! 

IMG 5129 2


Osso buco med gremo­lata

Skrivet av Jessica Nybacka 21.02.2018

IMG 5139 2

Osso buco är en klassisk Italiensk gryträtt som härstammar från Milano. Till rätten använder man kalvlägg i skivor som har både ben och märg kvar, en smakrik del som kräver aningen längre tillagningstid för att bli mört. Det går att hitta kött till osso buco i de flesta köttdiskar i vanliga mataffärer. Kalvläggen bräsera man med grönsaker, vitt vin och buljong och i modernare versioner även med tomat, vilket jag har valt att göra. På klassiskt vis serveras rätten med gremolata, en blandning av persilja, citronskal och vitlök, och antingen risotto eller polenta. Glöm inte att smaka på benmärgen i mitten av benet!

IMG 5156 2 

Osso buco med gremolata 

 

4 stycken kalvlägg

0,5 dl vetemjöl

1 tsk salt

0,5 tsk peppar

 

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 morötter, ca 300 g

1 bit rotselleri, ca 250 g

1 tsk torkad timjan

 

500 g krossade tomater

3 dl vitt vin

3 dl vatten

2 msk kalvfond

2 lagerblad

 

1 dl finhackad persilja

rivet skal av 1 citron

1 vitlöksklyfta

 

Skala och hacka lök och vitlök. Skala morot och rotselleri och tärna dem. Skär ett par snitt längs med kanterna av kalvläggen, det förhindrar att köttet drar ihop och böjer sig när du steker det. Blanda ihop vetemjöl, salt och peppar och vänd köttet i mjölet.

Hetta upp en stekpanna med smör eller olja. Bryn köttet på båda sidorna så att det får färg. Lägg över köttet i en gryta. Fräs grönsakerna tillsammans med timjan i fett i ett par minuter. Lägg över grönsakerna i grytan. 

Tillsätt krossade tomater, vin, vatten, fond och lagerblad i grytan. Låt koka upp och koka sakta under lock i ca 1,5-2 timmar tills köttet är mjukt. Red av med mjöl eller maizena om du tycker att såsen är för tunn och smaka av med salt och peppar.

Skala och finhacka vitlöksklyftan och finhacka persiljan. Riv skalet av citronen. Blanda samman till gremolatan.

Servera köttet med t.ex. risotto, potatismos, polenta eller pasta och strö gremolatan över.


Kärna smör

Skrivet av Jessica Nybacka 19.02.2018

IMG 5096 2

Att framställa eget smör är enkelt, allt du behöver är en ingrediens - grädde. Förr i tiden när enskilda hushåll ännu framställde sitt eget smör så fanns det flera särskilda redskap för att kärna smör, var stötkärna var den vanligaste. Idag krävs det inte mera än en elvisp för att enkelt få hemmagjort smör på ca 10 minuter.

Då man kraftigt övervispar grädde bildas smörkorn och kärnmjölk. Kärnmjölken är en biprodukt, men den behöver inte slängas bort, den går bra att använda som degvätska då du bakar bröd eller bullar. Smöret ska ännu tvättas i isvatten så att så mycket som möjligt av kärnmjölken kommer bort, eftersom det förlänger hållbarheten. Vet du om att du snart ska använda smöret så behöver du inte tvätta smöret lika noggrant, eftersom en del av smaken försvinner med kärnmjölken.

Smöret kan ännu smaksättas med olika ingredienser, var det vanligaste är salt. Alla har en personlig mängd salt som de föredrar, så testa dig fram. Saltar du smöret för mycket så kan du tvätta det i vatten en gång till för att få bort en del av saltet. Utöver det så kan du ännu smaksätta ditt smör med till exempel citronskal, olivolja eller olika örter.  

IMG 5063 2

Smör

 

5 dl grädde, 40 %

2-4 krm salt, fint havssalt eller flingsalt 

 

eventuell smaksättning som t.ex. rivet citronskal, olivolja eller örter

 

Ta fram grädden i rumsvärme och låt den blir ca 15 grader varm. 

Vispa grädden med elvisp eller i en hushållsassistent. Vispa tills det blir från övervispad grädde till en grynig massa och slutligen kärnmjölken släpps helt.

Sila bort kärnmjölken (spara den och använd den som degvätska då du bakar bröd eller bullar).

Fyll en bunke med iskallt vatten. Knåda smöret i vattnet så att ytterligare kärnmjölken frigörs. Byt vatten några gånger tills vattnet inte längre blir grumligt. Ju noggrannare du tvättar smöret, desto bättre hållbarhet får det. Om du ska använda smöret snart så behöver du inte tvätta det lika noggrant, då håller det ca 2 dagar.

Knåda in salt i smöret och eventuell smaksättning. Vira in i papper eller lägg i en lufttät burk och förvara i kylskåp. Smöret håller i ca 1 vecka.