header2 2

Min gröna januari

Skrivet av Jessica Nybacka 11.01.2018

IMG 8799 2

Januari är den tid på året som de flesta vill få en ny, fräsch start efter allt som julen innebär med att frossa i god mat, slösa pengar och festa sena nätter Då väljer många att ta sig själv i kragen med hjälp av olika utmaningar. Du känner säkert flera som har en januari utan alkohol, en sparsam månad eller en månad där de ska träna varje dag. För andra året i rad valde jag att hålla en grön januari, alltså en månad då jag äter endast vegetarisk mat.

När jag ifjol valde att hålla en grön januari för första gången hade jag förväntat mig en tuff tid, men blev överraskad. Jag hade en rolig månad där jag fick tänka över mina normala matvanor och hitta på för mig nya sätt att laga mat. Trenden med att äta växtbaserad mat växer sig större hela tiden och det är idag enkelt att hitta inspiration på internet för hur man lagar god vegetarisk mat. 

Det som snabbt slog mig var hur inrotat det är att varje måltid måste bestå av kött. Plötsligt kunde jag inte äta mat på arbetet eftersom det fanns kött i allt, om jag gick ut på stan och äta så serverade inte alla matplatser vegetariska alternativ och jag fick mycket negativa reaktioner av bekanta angående hur äckligt vegetarisk mat är. Särskilt många visade oro över ifall jag även tvingade i min man samma hemskheter. Nej, jag tvingar inte i honom maten, han har ingenting emot att äta den vegetariska mat jag lagar när han är hemma och äter sedan "normal" mat när han arbetar.

Så varför tjatar så många om vegetarisk mat, gröna måndagar och om att minska på sitt köttintag mitt i allt? Som så mycket annat just nu handlar det om miljön. Köttproduktionen orsakar större utsläpp av växthusgaser än vad hela transportsektorn gör. Kanske den informationen kan göra det värt att tänka på om faktiskt varenda en måltid måste innehålla kött?

Det är tre veckor kvar av min gröna januari och jag hoppas att jag hinner dela med mig av ett par nya köttfria recept innan månaden är slut. Innan dess kan ni här se på några av mina tidigare vegetariska recept, på bilden ovan är en av mina favoriter, linsgryta med kokosmjölk!

IMG 0610 2

Vegetariska biffar på blomkål med quinoa, salladslök och fetaost. Stek dem i en plättpanna för att få dem jämna och fina!

IMG 2665 2

De här morötterna har jag grillat hela med honungsglaze på, fantastiskt gott som snack eller tillbehör till maten! 

IMG 3642 2

Vegetariska sallader finns det hur mycket goda alternativ som helst på, här med gratinerad getost, polkabeta och björnbär!

IMG 8629 2

Lasagne är en barndomsfavorit för många, men i den här versionen har jag bytt ut pastan mot skivad zucchini och köttfärsen mot portobello svamp. Resultatet blir en hälsosammare version som dessutom är både vegetarisk och glutenfri!

IMG 3522 2

Paj med rödbeta, fetaost och rosmarin blir ett perfekt kvällsmål som överraskar med hur gott det är! 


Ålands­pannkaka

Skrivet av Jessica Nybacka 30.12.2017

IMG 4737 2

Trots att det redan är en vecka sedan julafton så vill jag dela med mig av ett recept på hur du kan använda upp rester av risgrynsgröt. Det dåliga vädret har gjort att jag inte har haft tillräckligt med dagsljus för att fotografera tidigare under veckan, så gröten har fått stå och vänta i kylen tills idag. Om du inte har kvar rester av gröt så här många dagar efter jul så kan du såklart koka gröt enbart för att testa det här receptet eller så får du prova på det i ett senare skede!

Ålandspannkaka kan lagas på risgryn eller mannagryn och de flesta Ålänningar har sin åsikt om vilkendera som är det rätta. Personligen har jag alltid lagat pannkakan på risgrynsgröt, så även i det här receptet. Om du vill äta Ålandspannkaka på klassiskt sätt så skall den serveras med sviskonkräm, men jag föredrar blåbärssylt. Vill du testa en annan variant så kan du byta ut kardemumman mot saffran och får då Gotlandspannkaka istället!

IMG 4733 2

Ålandspannkaka

ca 8 mindre formar eller 1 stor

 

500 g risgrynsgröt

2 dl mjölk

2 ägg

0,5 dl socker

2 dl vetemjöl

2 tsk kardemumma

50 g smör

 

Värm ugnen till 225 grader. Rör ut gröten med mjölk. Vispa ner äggen och tillsätt socker, kardemumma och vetemjöl. Smält smöret och använd lite av smöret till att pensla formarna med. Tillsätt resten av smöret i pannkakssmeten. Häll över smeten i formarna och grädda i 20 minuter för de små formarna eller i 25-30 minuter för en större form.

Servera med grädde och sviskonkräm eller sylt.

IMG 4727 2


Kryddig lingonsill och havtornssill

Skrivet av Jessica Nybacka 18.12.2017

IMG 4669 2

Inlagd sill är ett måste till julen, liksom till våra flesta andra stora högtider. Det är varken svårt eller tidskrävande att göra din egen sillinläggning. Här är jag smaksatt årets julsillar med två av höstens bär, lingon och havtorn. Tillred gärna din sill ett par dagar innan användning så att den får tid att dra smak.

 

Lingonsill

 

0,5 dl ättika

1 dl socker

1,5 dl vatten

2 lagerblad

1 kanelstång

1 stjärnanis

15 kryddnejlikor

10 kryddpepparkorn

 

ca 400 g sillfiléer

1 dl lingon

1 rödlök, ca 100 g

 

Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt samtliga kryddor och koka upp. Låt koka i ett par minuter och ta sedan bort kastrullen från värmen. Låt lagen svalna.

Sterilisera en väl rengjord glasburk i 100 grader i 20 minuter. 

Skär upp sillfiléerna i bitar. Skala löken och skiva den tunt, gärna med mandolin. Varva sill, lök och lingon i glasburken, häll över lagen med kryddorna. Låt stå i kylen 2-4 dagar innan användning.

IMG 4684 2

Havtornssill

 

0,5 dl ättika

1 dl socker

1,5 dl vatten

2 lagerblad

10 svartpepparkorn

 

ca 400 g sillfiléer

1 dl havtorn

ca 100 g purjolök

 

Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt lagerblad och svartpepparkorn, koka upp. Låt koka i ett par minuter och ta sedan bort kastrullen från värmen. Låt lagen svalna.

Sterilisera en väl rengjord glasburk i 100 grader i 20 minuter.

Skär upp sillfiléerna i bitar. Tvätta purjolöken och skiva den tunt. Varva sill, purjolök och havtorn i glasburken, häll över lagen med kryddorna. Låt stå i kylen 2-4 dagar innan användning.


Lingonlimpa

Skrivet av Jessica Nybacka 17.12.2017

IMG 4590 2

Det snabbaste sättet att baka bröd på är att baka med bikarbonat istället för jäst. Allt som krävs är att du rör ihop alla ingredienser till en smet, klickar över i en brödform och gräddar den direkt. Enklare kan det inte bli! Smeten blir rätt så tjock och känns lite svårarbetad när man ska få den jämnt ut i formen, men oroa dig inte, den ska vara precis så. Brödet blir mjukt och smakrikt och om du förvarar det rätt så kan det hålla upp till en vecka!

IMG 4614 2

Lingonlimpa

 

4 dl rågmjöl

2 dl vetemjöl

2 dl brödmalt

2 tsk bikarbonat

1 tsk salt

1 tsk fänkålsfrön

400 g yoghurt

100 g lingonsylt

1 dl mörk sirap

100 g lingon

 

Värm ugnen till 175 grader. Smörja och bröa en 1,5 liters brödform med smör och rågmjöl.

Blanda samman yoghurt med lingonsylt och sirap. Tillsätt mjöl, malt, bikarbonat och salt. Stöt fänkålsfröna grovt i en mortel och tillsätt. Rör samman till en jämn smet, tillsätt lingonen och rör ihop. Lägg över smeten i brödformen och stryk smeten jämnt i formen. Sikta över ett tunt lager med rågmjöl. Grädda limpan i 1 timme och 15 minuter. Stjälp upp limpan ur brödformen och låt den kallna på galler.

IMG 4634 2


Sötstark senap med äppelmos

Skrivet av Jessica Nybacka 16.12.2017

IMG 4565 2

Senap är en av världens äldsta och mest använda smaksättningar. Senap görs på tre typer av senapsfrön, vita som även kallas för gula, bruna och svarta. De gula fröna är mildare i smaken medan de bruna och svarta fröna har en pepprigare smak. När man krossar senapsfrön frigörs enzymer som blandat med vatten utvecklar den heta smaken. Dock försvinner den brännande smaken snabbt om man inte blandar med någon form av syra, oftast i form av vinäger eller ättika. Låt senapen stå i ett par dagar efter att du har gjort den eftersom smakerna mognar och blir mildare.

Den här senapen har en stark smak, men får en viss sötma av att blanda i äppelmos. Kanske råkar du som jag ha hemmagjord äppelmos i frysen från tidigare i höst eller så köper du färdig från butiken. Ge bort en burk i present eller koka till julens skinka. 

 

Sötstark senap med äppelmos

2 stycken 1,3 dl burkar

 

60 g senapspulver

100 g socker

1 dl vatten

1 msk ättika

1 msk honung

1 dl (120 g) äppelmos

 

Sterilisera väl rengjorda glasburkar i 100 grader i 20 minuter.

Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt koka i ett par minuter så att sockret smälter och senapen tjocknar till sig. Häll upp senapen i burkarna och förslut genast. Förvara i kylskåp i ett par dagar innan användning. Hållbar i minst 6 månader, dock kan smaken avta med tiden.


Lönnsirapskola med whiskey

Skrivet av Jessica Nybacka 15.12.2017

IMG 7798

Att koka egen kola har börjat bli en jultradition för mig, åtminstone när det kommer till den här kolan på lönnsirap, smaksatt med whiskey. Kolan får en fantastisk smak och mjuk konsistens. Jag brukar ge bort dem som julklappar invirade i bakplåtspapper, packade i små påsar.

Det gäller att ha tålamod när man kokar kola eftersom det tar tid. Det viktigaste när man kokar kola är att vara noggrann med temperaturen. Om du har en bra termometer så förenklas arbetet avsevärt. Köp en digital termometer som du kan fästa på kanten av kastrullen eller en ordentlig sockertermometer så behöver du inte stå fast i kastrullen under hela tillagningen. Undvik att röra om för mycket i kastrullen, rör endast snabbt om nu och då så att det inte bränner fast i botten. Det samma gäller när du häller upp smeten i formen, gå inte dit med en slev och dra smeten ut i kanterna, utan vicka på formen tills smeten har fördelats i ett jämnt lager.

Har du inte en termometer så går det även att göra ett kulprov. Lägg upp kallt vatten i ett glas och droppa ner lite av kolasmeten i glaset. Låt kolan ligga ett par sekunder och ta sedan upp den ur vattnet. Forma smeten till en kula mellan fingrarna och känn på konsistensen, är den för lös eller känns den bra? 
IMG 7834 2

Lönnsirapskola med whiskey

 

2,5 dl vispgrädde

75 g smör

2 msk whiskey

0,5 tsk salt

1 krm vaniljpulver

1,5 dl lönnsirap

3 dl socker

 

flingsalt

 

Klä en fyrkantig form, ca 20x20 cm, med bakplåtspapper. Blanda ihop grädde, smör, whiskey, salt och vaniljpulver i en kastrull. Koka upp blandningen så att smöret smälter och ställ sedan kastrullen åt sidan.

Blanda lönnsirap och socker i en stor kastrull. Koka upp blandningen till 138 grader, använd en sockertermometer för att hålla koll på temperaturen. Rör inte om i kastrullen mer efter att sockret smälter.

Häll i gräddblandningen i sockret i omgångar under omrörning. Häll försiktigt eftersom det bubblar och skvätter. Fortsätt att koka tills kolan är 121 grader, rör endast om som hastigast nu och då för att det inte ska bränna i botten.

Häll kolasmeten i formen, vicka på formen för att få smeten jämnt fördelat. Låt svalna en stund och strö sedan flingsalt på ytan. Ställ formen i kylen och låt stelna i 2-3 timmar eller dubbelt så länge i rumsvärme. Skär upp i avlånga bitar och vira eventuellt in i bakplåtspapper eller cellofan. Ät rumsvarm!

IMG 7825 2


Lingonglögg på rödvin

Skrivet av Jessica Nybacka 10.12.2017

IMG 4426 2

I lördagens tidning av Vasabladet och Österbottens tidning kan ni läsa två av mina recept till julen, tillsammans med julrecept av Foodlys andra bloggare. Det här receptet på rödvinsglögg smaksatt med lingon och apelsin är en favorit som jag ofta gör vid julen. Hemmagjord glögg är enkelt att göra på valfri dryck som du kokar upp tillsammans med glöggkryddor. Ju längre du låter glöggen dra smak av kryddorna, desto bättre smak får den. Jag rekommenderar minst en timme, men helst över natten för bästa resultat. Om du inte vill ha alkohol i din glögg så kan du byta ut rödvinet mot mera lingonjuice.

 

Lingonglögg

4 muggar

 

1 flaska rödvin, 0,75 liter

2 dl lingonjuice

1 dl lingon

1 dl farinsocker

½ apelsin, skalet

3 kanelstänger

2 stjärnanis

20 kryddnejlikor

0,5 tsk kardemummafrön

 

Tvätta apelsinen och skala remsor av skalet från halva frukten med en skalkniv. Häll rödvin och lingonjuice i en kastrull och tillsätt lingon, apelsinskal, farinsocker och alla kryddorna. Koka upp glöggen och låt koka i ett par minuter. Ta bort kastrullen från värmen och låt stå och dra smak av kryddorna i minst en timme. Om du vill ha starkare smak av kryddorna kan du låta glöggen stå och dra i kylen över natten. Sila bort kryddorna och värm upp glöggen, servera tillsammans med mandel och russin.


Lingontrifle med brynt kinuskisås

Skrivet av Jessica Nybacka 04.12.2017

IMG 4344 2

Som avslutning på min självständighetsmiddag blev det en enkel dessert i glas på typiskt finska ingredienser. Jag tog inspiration från den klassiska finska efterrätten frysta tranbär med varm kinuskisås när jag gjorde receptet. Det går lätt att förbereda alla komponenter i god tid och sedan snabbt varva i glas innan servering. Ingredienserna blir en perfekt kombination av sött och surt som faller de flesta i smaken!

IMG 4367 2

Lingontrifle med brynt kinuskisås

4 portioner

 

Kinuskisås på brynt smör

100 g smör

2 dl grädde

2 dl muscovadosocker

2 krm salt

1 krm vaniljpulver eller inkråmet av 1 vaniljstång

 

2 dl vispgrädde

200 g kvarg

1 msk vaniljsocker

 

1 dl havregryn

20 g smör

0,5 tsk kanel

 

100 g frysta lingon

 

Bryn smöret i kastrull tills det har fin brun färg, men akta att du inte bränner det! Häll i grädden och muscovado, låt koka på medelvärme i ca 5 minuter tills den tjocknar. Tillsätt salt och vaniljpulver, låt svalna.

Värm upp en panna med smör. Tillsätt havregryn och kanel, bryn tills det får färg. Låt svalna.

Vispa grädden löst. Tillsätt kvarg och vaniljsocker, vispa ihop.

Varva kvarg-grädde, kinuskisås, havresmulor och frysta lingon i glas. Servera direkt.


Helstekt filé med jordärtskocks­puré och blåbärssås

Skrivet av Jessica Nybacka 02.12.2017

Bild 1

Till huvudrätten i min tre rätters meny till självständighetsdagen valde jag att använda ingredienser från skogen. Använd viltkött av älg, hjort eller ren och ifall du inte får tag på vilt så går nötkött lika bra. Koka en rödvinsås med blåbär och en puré på jordärtskocka, servera med smörstekta kantareller. Även fast det är för sent att plocka både blåbär och kantareller så är det ingredienser som de flesta har färdigt i frysen eller som annars går att köpa fryst från butiken.

IMG 4418 2

Helstekt filé med jordärtskockspuré och blåbärssås

4 portioner

 

600 g filé av viltkött eller nötkött

salt och peppar

smör

1 kvist rosmarin

1 vitlöksklyfta

 

Jordärtskockpuré

400 g skalad jordärtskocka

200 g skalad potatis

0,25 dl grädde

salt

 

Blåbärssås

1 schalottenlök

1 klick smör

2 dl blåbär

1 dl rödvin

2 dl buljong

1 msk farinsocker

2 tsk maizena

salt

 

200 g kantareller eller annan svamp

smör, salt och peppar

 

 Ta fram köttet minst en timme på förhand och låt det bli rumstempererat. Värm ugnen till 120 grader. Klappa in salt och peppar på köttet. Skala vitlöksklyftan och krossa den med sidan av en kniv. Hetta upp en stekpanna tills den är riktigt het och lägg i en klick smör. Lägg i köttet, rosmarinkvisten och vitlöksklyftan. Bryn köttet på alla sidor så att det får fin färg. Lägg över på ett ugnståligt fat och häll över smöret och kryddorna från pannan. Placera en termometer i mitten av köttet och lägg in i ugnen. Grädda till en innertemperatur av 58-60 grader.

Skala jordärtskockorna och potatisen, lägg i en kastrull med vatten. Koka tills de är mjuka. Häll av vattnet och mixa slät med en stavmixer. Mixa i grädden och smaka av med salt.

Skala och hacka schalottenlöken. Fräs i smör i en kastrull. Häll över rödvinet och låt koka in i ett par minuter. Tillsätt blåbär, buljong och farinsocker. Låt koka samman. Blanda ut maizenan med kallt vatten och rör ut alla klumpar. Häll maizenan i såsen under omrörning. Sila eventuellt såsen om du vill ha den slät. Smaka av med salt.

Hetta upp en stekpanna med smör. Stek svampen mjuk, salta och peppra.

Vira in köttet i aluminiumfolie när du tar ut det ur ugnen. Låt vila i 10 minuter innan du skär upp det i skivor.

Lägg upp jordärtskockspuré på tallrikar, toppa med skivat kött, blåbärssås och kantareller.


Rågknäcke med gravad röding och pepparrotskräm

Skrivet av Jessica Nybacka 01.12.2017

Bild 2

Om endast ett par dagar fyller Finland 100 år! Jag har tillrett en tre rätters meny som lyfter fram finländska råvaror och traditioner. Recepten går också att hitta i torsdagens upplaga av Vasabladet och Österbottens tidning. 

Den här rätten är tänkt som ett tilltugg till en fördrink eller som en lättare förrätt. Om det låter för krångligt med att baka eget knäckebröd och grava lax till ett litet tilltugg så kan man såklart välja att köpa färdigt. Goda blir de oberoende!

 

Rågknäcke

 

10 g jäst

1,5 dl vatten

1,5 dl rågmjöl

1 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

1 tsk honung

 

Smula jästen i en bunke, rör ut med fingervarmt vatten. Tillsätt mjöl, honung och salt, arbeta ihop till en smidig deg. Lägg upp på mjölat bakbord och täck med en bakduk. Låt vila i 30 minuter. 

Värm ugnen till 225 grader. Dela degen i två delar. Kavla degbitarna riktigt tunt, eventuellt mellan två bakplåtspapper. Forma knäckebrödet enligt eget önskemål, stick ut rundlar, skär rektanglar eller grädda som en platta som du bryter sönder efteråt. Nagga knäcket med en gaffel och grädda i ca 8 minuter tills det har fin färg.

 

Gravad röding

 

500 g rödingfilé eller laxfilé

2 msk socker

1,5 msk grovt havssalt

0,5 tsk vitpepparkorn

dillkvistar

 

Skär filén i två lika stora bitar. Krossa vitpepparkornen i en mortel, tillsätt saltet och stöt ihop. Blanda samman med sockret. Strö saltblandningen på fisken, gnid in i fiskköttet och strö på skinnet. Lägg ihop fiskbitarna, köttsida mot köttsida, med dill emellan. Plasta in och ställ i kylen i två dygn, vänd på fisken efter ett dygn. Plocka bort dillen och skär upp i tunna skivor.

IMG 4316 2

Rågknäcke med gravad röding och pepparrotskräm

 

Rågknäcke

Gravad röding

Dill

 

Inlagd rödlök

1 rödlök

50 g socker

0,25 g ättika

0,75 dl vatten

 

Pepparrotskräm

100 g crème fraiche

0,5 dl majonnäs

ca 1 msk riven pepparrot

salt

 

Skala rödlöken och skiva den tunt, gärna med mandolin. Blanda ihop socker, ättika och vatten, rör om tills sockret har smält. Häll lagen över den skivade löken och låt stå, gärna över natten.

Riv pepparrot fint. Blanda ihop crème fraiche, majonnäs och pepparrot. Smaka av med salt.

Rulla ihop skivor av gravad röding. Lägg upp på knäckebrödet med pepparrotskräm, inlagd rödlök och dill. Servera som ett tilltugg till fördrink eller som en lättare förrätt.