header2 2

Inlagda tratt­kantareller

Skrivet av Jessica Nybacka 12.11.2017

IMG 4275 2

Har man tur så kan man ännu hitta trattkantareller i november. Det vanligaste sättet att ta till vara svamp till vintern är att förvälla och frysa in dem, men det går också bra att lägga in dem i en ättikslag. Här smaksätter jag lagen med vitlök, timjan och peppar. Det här receptet kan också användas till gula kantareller, ifjol lagade jag inlagda kantareller smaksatta med rosmarin och enbär. Svampen passar fint som ett tillbehör till kötträtter, vilt och grytor.

IMG 4245 2

Inlagda trattkantareller

 

400 g trattkantareller eller kantareller

5 vitlöksklyftor

2 liter vatten

1 msk salt

 

1 dl ättika

2 dl socker

3 dl vatten

färska timjankvistar

10 svartpepparkorn

10 rosépepparkorn

2 lagerblad

 

Rensa svampen. Skala vitlöksklyftorna. Koka upp en kastrull med vattnet och salt. Tillsätt svampen och vitlöksklyftorna och låt koka i 5 minuter. Häll av vattnet och låt svalna.

Koka upp ättika, socker och vatten med kryddorna och några timjankvistar. Koka i 5 minuter och låt sedan lagen svalna.

Lägg över svampen och vitlöken i en steriliserad glasburk. Plocka bort timjankvistarna ur lagen och häll sedan lagen över svampen så att det täcker. Lägg eventuellt med nya färska timjankvistar. Förvara i kylskåp.

IMG 6298

Ifjol använde jag samma recept till gula kantareller, smaksatt med rosmarin och enbär istället för timjan och rosépeppar.


Rönnbärsketchup

Skrivet av Jessica Nybacka 08.11.2017

IMG 4253 2

Rönnbär är, trots att många tror motsatsen, ätbara bär som dessutom är fyllda med vitaminer! Råa är de väldigt sura och beska, men efter att ha varit frysta minskar beskan. Därför är det bäst att plocka bären efter den första frosten eller att frysa in dem i ett dygn innan användning. Dessutom skiljer sig beskan i bären från träd till träd eftersom vi i Finland har fyra olika rönnbärsvarianter, så prova plocka bär från olika träd! 

Ketchup går att koka på andra ingredienser än tomat, bland annat på flera olika bär. Den här ketchupen med rönnbär och äpple blir en syrligare variant som jag tror faller de vuxna mer i smaken. Ett annorlunda alternativ att testa och kanske även en fin present att ge bort nu när vi sakta närmar oss jultider?

IMG 3883 2

IMG 4271 2

Rönnbärsketchup

 

500 g rönnbär

2 äpplen, ca 200 g

2 lökar, ca 300 g

3 vitlöksklyftor

0,5 dl olja

2 tsk torkad timjan

3 dl råsocker

1,5 dl äppelcidervinäger

1,5 dl vatten

0,5 tsk salt

0,5-1 tsk svartpeppar

 

Koka upp lättsaltat vatten. Koka rönnbären i ca 5 minuter, häll av vattnet.

Skala  och hacka lökarna och vitlöksklyftorna. Kärna ur äpplena och tärna dem. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs löken, vitlöken och timjan i ett par minuter. Tillsätt rönnbären och äpplena och fräs ytterligare en stund. Tillsätt sockret och häll över vinäger och vatten. Låt koka i ca 15 minuter, rör om med jämna mellanrum.

Mixa till slät massa. Smaka av med salt och peppar. Passera genom en sil om du vill ha ketchupen helt slät. Häll upp på steriliserade flaskor eller burkar och förvara i kylskåp. Hållbar i minst en månad. 

IMG 4214 2


Linsgryta på kokosmjölk med blomkålsris

Skrivet av Jessica Nybacka 31.10.2017

IMG 8799 2

Den här linsgrytan är en version av den indiska linsgrytan dhal. Rätten är både enkel och billig och dessutom helt vegetarisk. Linsgrytan är kryddstark och blir snabbt en ny favorit! Här serverar jag den med ett alternativ till vanligt ris, blomkålsris. Genom att riva blomkålen och snabbt koka den så får du på endast ett par minuter ett nyttigt, enkelt tillbehör. 

IMG 8763 2

Linsgryta

 

1 gul lök

2 morötter

1 röd chili

2 vitlöksklyftor

 

4 dl röda linser

2 msk röd currypasta

1 msk tomatpuré

500 g krossade tomater

500 ml kokosmjölk

1 buljongtärning

1 dl vatten

 

2 tsk spiskummin

1 tsk paprikapulver

0,5 tsk salt

0,5 tsk lökpulver

0,5 tsk kanel

 

Skala löken och morötterna. Hacka löken och tärna morötterna i små tärningar. Finhacka chilin, lämna kvar kärnorna för starkare smak, finhacka vitlöksklyftorna. Hetta upp en kastrull med olja. Fräs löken och morötterna i några minuter, tillsätt chili och vitlök. Tillsätt linserna tillsammans med currypasta och tomatpuré och låt fräsa med en stund under omrörning. Häll över tomatkross, kokosmjölk, vatten och buljongtärningen. Tillsätt kryddorna. Låt koka på svag värme ca 10-15 minuter, rör om med jämna mellanrum eftersom linserna lätt fastnar i botten av kastrullen. Tillsätt mera vatten ifall grytan verkar för tjock.

Servera med antingen blomkålsris (recept nedan) eller vanligt ris och naanbröd

IMG 8745 3

Blomkålsris

 

1 stort blomkålshuvud

 

Plocka bort bladen från huvudet. Riv blomkålen grovt, även roten. Koka upp en kastrull med vatten, salta lätt. Lägg ner den rivna blomkålen i det kokande vattnet i 30 sekunder. Häll av blomkålen i ett durkslag och låt rinna av ordentligt, servera direkt.

IMG 8785 2


Långkokt högrevschili med mörk choklad

Skrivet av Jessica Nybacka 30.10.2017

IMG 8909 2

Långkokt chiligryta är en amerikansk klassiker. Grytan får en mustig smak av att den tillreds på flera sorters chili, som förutom hetta tillför både fruktig sötma och rökighet. Jag har förutom färsk röd chili också använt mig av torkad chipotle och ancho chili. De kan vara svåra att få tag på i Finland, men är du över till Sverige så finns de att köpa på lösvikt i grönsaksavdelningen i de flesta matbutiker!

Att tillsätta choklad i maten är inte så konstigt som det låter. Den mörka chokladen tillför en fyllig och lätt bitter smak till chilin. Grytan kräver några timmar i ugnen för att köttet ska falla sönder, men ju längre det får puttra på desto bättre blir det. Prova servera istället för köttfärsen till texmex bordet!

IMG 8954 2

Långkokt högrevschili med mörk choklad

 

ca 1,2 kg högrev

1 msk spiskummin

salt och peppar

 

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

1 röd chili

2 torkade chipotle chili

2 torkade ancho chili

 

0,33 liter öl (lager eller mörk öl)

400 g krossade tomater

2 msk tomatpuré

2 msk köttfond

2 lagerblad

1 kanelstång

2 msk farinsocker

2 tsk torkad oregano

 

50 g mörk choklad

ca 2 msk maizena

 

Värm ugnen till 150 grader. Skär köttet i tärningar. Bryn köttet i en stekpanna med fett i omgångar. Krydda köttet med salt, peppar och spiskummin och lägg över det i en gryta. Skölj ur pannan med lite vatten mellan varje omgång och häll med vattnet i grytan. 

Skala och hacka löken och vitlöksklyftorna. Hacka den färska chilin. Ta bort stjälken från chipotlen och anchon och mortla dem eller hacka dem med en kniv. Fräs lök, vitlök och röd chili i olja. Tillsätt chipotle och ancho och låt fräsa ytterligare en stund. Lägg över i grytan.

Tillsätt ölen och de krossade tomaterna i grytan. Tillsätt tomatpuré, fond, lagerblad, kanelstång, farinsocker och oregano. Rör om och lägg på locket, placera grytan i ugnen. Låt puttra i ugnen i minst 4 timmar tills köttet faller isär och är trådigt. Rör om i grytan en till två gånger under tillagningen.

Ta ut grytan ur ugnen. Ös bort eventuellt fett från ytan med en slev. Blanda maizenan med kallt vatten och rör bort klimpar. Häll i maizenan i grytan under omrörning. Riv chokladen och tillsätt den. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mera farinsocker. 

Servera med tortillabröd, crème fraiche, limesyrad rödlök (se recept nedan) och antingen persilja eller koriander. 

IMG 8937 2

Limesyrad rödlök

 

1 rödlök

1 lime

salt

 

Skala rödlöken och skiva den tunt, gärna med mandolin. Pressa limesaft över löken och salta lätt. Rör om och låt stå en halv timme innan servering.


Viltkrydda

Skrivet av Jessica Nybacka 20.10.2017

IMG 4106 2

Kryddor som vi köper från butiken kan innehålla besprutade växter, tillsatser, kemikalier och smakförstärkare. Ett enkelt sätt att veta säkert vad du stoppar i dig är att göra dina egna kryddblandningar på ekologiska kryddor. Den här kryddblandningen passar till vilt och är smaksatt med örter, enbär, peppar och vitlök. Mest arom får du när du mortlar kryddorna precis innan användning. Prova även att mortla kryddorna grovt och sedan lägga dem i en kryddkvarn.

IMG 4128 2

Viltkrydda

 

2 msk torkad timjan

2 msk torkad rosmarin

20 enbär

30 svartpepparkorn

15 kryddpepparkorn

5 lagerblad

2 tsk vitlöksflingor

1 tsk fänkålsfrön

 

Bryt lagerbladen i mindre bitar och blanda ihop samtliga kryddor. Mortla eller mixa ihop, välj själv hur grovt eller fint du mortlar kryddblandningen. Förvara i en burk på en mörk plats.

IMG 4118 2


Hjortgryta med porter och kantareller

Skrivet av Jessica Nybacka 15.10.2017

IMG 4044 2

Den här grytan är en favorit som jag alltid lagar på hösten. Normalt brukar jag använda mig av nötkött, men efter Slow Food festivalen för en vecka sedan hade jag grytbitar av hjort som jag använde istället. Grytan består av vilda, skogiga smaker som svartvinbär, timjan, enbär och kantareller och passar därför bra ihop med viltkött. Prova gärna också att tillreda den på älgkött om du har möjlighet till det nu när jakten har börjat. Som tillbehör till grytan lagade jag polenta, men potatismos går precis lika bra.

Porter är ett mörkt, överjäst öl med besk, aromatisk smak som passar bra att använda både i matlagning och bakning. För det mesta har porter en högre alkoholhalt än vanlig öl och går då inte att få tag på i vanliga matbutiker, då hittar du det på Alko istället. Denna gång provade jag använda ett närproducerat öl från Svartå bryggeri.


IMG 4058 2

Hjortgryta med porter och kantareller

 

ca 1 kg grytkött av hjort, älg eller nöt

0,5 liter porter

2 dl svartvinbärssaft

1,5 dl sojasås

2 msk fond

2 msk tomatpuré

1 msk farinsocker

8 enbär

3 klyftor vitlök

3 lagerblad

2 tsk torkad timjan

 

3-4 morötter, ca 350 g

200 g gul lök eller smålökar

200 g kantareller (trattkantareller eller champinjoner)

150 g bacon

ca 0,5 dl maizena

 

Låt köttet bli rumstempererat. Värm ugnen till 150 grader. Skär köttet i tärningar. Bryn köttet i en het stekpanna i omgångar, salta och peppra. Lägg över köttet i en gryta, skölj ur pannan med vatten och häll med skyn i grytan. Skala vitlöksklyftorna och krossa dem med sidan av en kniv. Krossa enbären och lägg med dem i grytan med vitlöken. Tillsätt svartvinbärssaft, sojasås, fond, tomatpuré, farinsocker, lagerblad och timjan. Häll över ölen. Lägg på lock och ställ grytan i ugnen i ca 3 timmar.

Skala löken och morötterna. Skiva löken och skär morötterna i slantar. Tillsätt i grytan och ställ in i ugnen ytterligare 40 minuter.

Tärna baconet och stek knaprigt. Häll upp på hushållspapper och låt fettet dra in i pappret. Stek svampen mjuk i smör. 

Blanda ut maizenan med kallt vatten, rör ut alla klumpar. Rör ner maizenan i grytan under omrörning tills du har önskad konsistens. Tillsätt bacon och kantareller. Smaka av med salt vid behov.

IMG 4094 2

Polenta

 

5 dl mjölk

2,5 dl grädde

1,5 dl polentagryn

1 dl riven parmesanost

30 g smör

salt

 

Koka upp mjölk och grädde. Vispa ner polentagrynen och koka under omrörning tills det har en konsistens som lös gröt. Tillsätt parmesan och smör, smaka av med salt.

IMG 4031 2


Björnbärs- och vit chokladmuffins med crumble

Skrivet av Jessica Nybacka 10.10.2017 | 1 kommentar(er)

IMG 3965 2

Det var många år sedan jag plockade björnbär senast, så jag blev väldigt glad när jag upptäckte en buske i min fammos trädgård. Hon förklarade att hon inte har fått bär på busken på flera år, men att de nu har börjat växa igen. Efter att ha väntat hela hösten på att bären skulle mogna så blev jag slutligen ganska sen med att plocka dem, men för två helgar sedan fick jag slutligen chansen. En burk med björnbär blev det och resultatet blev en plåt med muffins, plus en hel del småätas av bären. De här muffinsen är rätt så söta med både björnbär och vit choklad i, men de är också otroligt goda. Smultoppingen på toppen gör det hela perfekt. Har du inte tillgång till björnbär så blir det såklart lika gott med blåbär eller hallon istället!

IMG 3795 2

IMG 3975 2

Björnbärs-vit chokladmuffins med crumble

ca 15 stycken

 

 

2 ägg

1,5 dl socker

1 tsk vaniljsocker

2 dl mjölk

100 g smör

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 krm salt

 

200 g björnbär

100 g vit choklad

 

75 g smör

2 dl havregryn

1 dl vetemjöl

1 dl socker

 

Börja med crumble. Tärna kallt smör och lägg i en bunke med havregryn, mjöl och socker. Nyp ihop med handen till en smulig massa.

Grovhacka vit chokladen.

Värm ugnen till 175 grader. Rada muffinsformar på en plåt. Värm smöret och mjölken i en kastrull tills smöret har smält. Låt svalna. Blanda samman mjöl med bakpulver och salt.

Vispa ägg med socker och vaniljsocker till en vit och luftig smet. Rör ner smörblandningen varvat med mjölblandningen till en jämn smet. Lägg upp smet i botten av muffinsformarna. Lägg över hälften av björnbären och vitchokladen. Täck med smet så att du fyller 2/3 av formarna, lägg på resten av bären och chokladen. Toppa med crumble. Grädda muffinsarna i ca 25 minuter tills de är torra i mitten.

IMG 4019 2


Fiskars och Slow Food

Skrivet av Jessica Nybacka 08.10.2017

IMG 3955 2

I helgen ordnades närmatsmarknaden Slow food festivalen i Fiskars för åttonde året. Det här är det första året som jag har haft möjlighet att delta i festivalen och det var också första gången som jag besökte Fiskars. Från första ögonblicket som vi körde in i byn så var jag förälskad. Byn som har endast ca 600 invånare är uppbyggt runt Fiskars å mellan två forsar. De flesta byggnader är från början av 1800-talet och ritade av flera kända finska arkitekter. Fast det började regna medan vi var på plats så njöt jag för fullt av att gå längs med ån och fotografera de gamla tegelbyggnaderna och forsarna. Jag är nybörjare när det kommer till att fotografera natur och människor och det var roligt att testa nånting annat än att endast fotografera mat hela tiden. Inne på själva festivalen blev jag lite blyg att fotografera eftersom det var så mycket folk över allt, men några bilder lyckades jag knäppa.

IMG 3880 2

Så vad är Slow Food? Det är en organisation som grundades år 1989 och idag finns i 153 länder. Slow Food står för god mat, producerat på ett sätt som tar hänsyn till miljön och som ger människor som jobbar med att producera mat en bra lön för arbetet. I marknaden i Fiskars deltar ca 10 000 besökare för att bekanta sig med och köpa närproducerad mat från Västnyland. 

IMG 3920 2

IMG 3926 2

IMG 3959 2

'IMG 3904 2

Från Holmqvist trädgård i Tenala har jag handlat mycket grönsaker via REKO sedan jag flyttade till Ekenäs! 

IMG 3911 2

Äppelmust producerad i Ekenäs av Ekta bryggeri. Jag har provat en dunk och den smakar syrligt gott!

 
IMG 3909 2

Fiskars bryggeri ser jag fram emot att prova på nytt, deras öl Metsän henki, ale smaksatt med granskott, är en ny favorit! Jag försökte ta en bild på hela serveringsbilen, men kön ringlade sig lång hela tiden och jag fick endast en bild på hela bilen där en man ilsket tittar in i kameran.

IMG 3902 2

IMG 3942 2

Allt som allt spenderade jag och min man tre timmar i Fiskars på festivalen och promenerande runt i byn. Jag skulle lätt ha kunnat stanna lika länge till och skulle gärna spendera en natt på hotellet. En annan gång..

Hem fick jag både hjortkött, vildand, porter, praliner, mjöl och älg chorizo. Så dagarna framöver kommer det bli nya experiment i köket. Idag blev jag dessutom kontaktad av Rilax ekokött om att jag vann deras tävling var man skulle gissa vikten på en tjur. Med hjälp av min man så gissade vi helt rätt på 1080 kg, så nu har jag även en fin bit ekologisk nöt ytterfilé i kylen!

IMG 3917 2


Hamburgerbröd

Skrivet av Jessica Nybacka 06.10.2017

IMG 3801 2

När det kommer till hembakta hamburgerbröd så anser jag att de så kallade "potato buns", det vill säga semlor med potatismos i, är de absolut godaste! Det kanske låter en aning konstigt att lägga potatismos i sitt hamburgerbröd, det tyckte åtminstone jag första gången jag hörde om det, men jag lovar att det ger de godaste semlorna! Potato buns blev kända via den stora hamburgerkedjan Shake Shack och även flera andra stora kedjor som lagar hamburgare från grunden använder sig av samma bröd. Brödet blir fluffigt och väldigt mjukt.

Jag har en längre tid använt mig av ett recept som bakas på potatismospulver från sidan hamburgare.org. Jag ville dock ha ett recept med äkta potatis och passade på att göra det här receptet när jag hade lite överlopps potatismos i kylen. Receptet är fortfarande rätt så lika, men jag föredrar att det är äkta vara i även fast jag anser att resultaten blev lika bra med båda versionerna. 

På grund av dåligt väder så tog det mig två dagar innan det var tillräckligt mycket naturligt ljus för att jag skulle kunna fotografera semlorna. När du fotograferar mat så lär man sig snabbt att fotona blir absolut bäst om du använder naturligt ljus istället för lampor. Men snart är det vinter och då finns det ju inte så mycket ljus över huvud taget, det är alltid en svår period att klara av att blogga!

IMG 3809 3

Hamburgerbröd
"Potato buns"

12-13 stycken

 

4 dl mjölk

20 g jäst

1,5 dl potatismos

600 g proteinrikt vetemjöl, Manitoba cream

50 g rumsvarmt smör

1 ägg

2 msk socker

1 tsk salt

 

ev. vallmofrön eller sesamfrön

 

Smula jästen i en hushållsmaskin med degkrok och rör ut jästen med mjölken. Tillsätt mjöl, mos, smör, ägg och socker. Kör ihop degen och tillsätt saltet, låt sedan degen gå på medelhastighet i 10 minuter. Täck över bunken med en fuktad bakduk och låt degen vila i 30 minuter.

Stjälp upp degen på ett bakbord och dela upp degen i 95 eller 105 g bitar (blir då 12 eller 13 bröd). Rundriv degbitarna till släta semlor med lätt mjölade händer och doppa dem eventuellt i frön. Om ytan på semlorna är för mjöliga så fastnar inte fröna, pensla i så fall ytan lätt med vatten innan du doppar dem. Lägg semlorna på plåt klädd med bakplåtspapper och platta till dem lätt. Låt jäsa under fuktad bakduk till dubbel storlek.

Ställ in en plåt på botten av ugnen och värm ugnen till 200 grader. Fyll ett litet glas med vatten. När du lyfter in semlorna i ugnen kastar du samtidigt vattnet på plåten i botten av ugnen så att det bildas vattenånga, stäng sedan snabbt ugnen. Ångan ger semlorna en mjuk yta i början av gräddningen vilket tillåter brödet att expandera. Grädda i ca 15-20 minuter tills semlorna har fin färg. Låt svalna innan du skär upp dem. 


Kanelbullar med apelsin

Skrivet av Jessica Nybacka 03.10.2017

IMG 7258 2

Imorgon den 4 oktober infaller kanelbullens dag. Nu för tiden finns det så mycket olika dagar att jag inte brukar uppmärksamma dem, men just kanelbullens dag har firats ända sedan 1999 och känns mera traditionsenligt för mig. I år blir det inte att baka några bullar för min del, men det här receptet som jag skrev förra året fungerar lika fint även i år! Kanelbullarna är fyllda med en remons som är smaksatt med kanel, kardemumma och rivet apelsinskal.

IMG 7191 2

Tips för att lyckas med bullar:

  • Använd rumstempererade ingredienser. Degvätskan behöver inte värmas upp till 37 grader eftersom temperaturen stiger flera grader medan den knådas.
  • Tillsätt saltet i degen först efter att den har knådats ihop. Saltet kan störa jäsprocessen vid direktkontakt.
  • Tillsätt inte allt mjöl på en gång, utan lämna lite att sätta i ifall det behövs. Överdosering av mjöl ger torra och kompakta bullar.
  • Bearbeta degen väl i maskin i ca 10 minuter. Du kan testa om degen är färdig genom att ta en bit deg och dra ut den tunt, om degen inte går sönder så lätt har du starka glutentrådar och degen är färdig.
  • Tillsätt en nypa salt och lite vatten till ägget vid penslingen. Det löser upp hinnor och gör det lösare och enklare att pensla med. 
  • Prova på att kalljäsa bullarna i kylskåpet över natten och grädda dem nästa dag. Bullarna kan också frysas ner ojästa. Låt sedan bullarna tina på plåt i kylskåp, innan du tar ut dem och jäsa i rumsvärme och slutligen gräddar dem. Mycket godare med färskgräddat än att frysa ner färdig gräddade bullar!

IMG 7236 2

Kanelbullar med apelsin

ca 25-30 stycken

 

4 dl rumsvarm mjölk

50 g jäst

ca 14 dl vetemjöl

1,5 dl socker

0,5 tsk salt

1 msk kardemumma

1 ägg

100 g rumsvarmt smör

 

Fyllning:

300 g rumsvarmt smör

2 dl socker

4 msk kanel

2 tsk kardemumma

2 tsk vaniljsocker

2 apelsiner

 

Pensling:

1 ägg 

en nypa salt

pärlsocker

 

Smula ner jästen i en hushållsassistent med degkrok och rör ut jästen med mjölken. Tillsätt mjöl, socker, kardemumma, ägg och smör. Kör ihop degen och tillsätt saltet, låt sedan degen gå på medelhastighet i 10 minuter. Täck bunken med en fuktad bakduk och låt vila i 30 minuter. 

Tvätta apelsinerna och riv skalet. Rör ihop smöret med apelsinskalet, socker, kanel, kardemumma och vaniljsocker. 

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar och rundriv degbitarna. Forma den ena degbiten till en fyrkant och kavla ut den till en stor rektangel. Bred ut halva fyllningen jämnt och vik degen dubbelt. Skär degen i remsor, ca 2 cm breda. Skär varje remsa på hälften, men låt den översta delen sitta ihop så att det ser ut som ett par byxor med långa ben. Snurra ihop benen runt varandra och snurra sedan ihop remsan till en knut. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper och täck med en fuktad bakduk. Låt jäsa till dubbel storlek. Upprepa med den andra degbiten.

Värm ugnen till 225 grader. Vispa upp ägget, tillsätt en skvätt vatten och nypa salt. Pensla bullarna med ägget och strö över pärlsocker. Grädda tills bullarna har fin färg, ca 7-10 minuter. 

IMG 7273 2