header2 2

Inlagd gurka med rödlök och krondill

Skrivet av Jessica Nybacka 18.08.2017

IMG 3108 2

Hemmagjord inlagd gurka har en fantastisk smak, med knapriga, lätt saltiga skivor. Med det här receptet får du snabbt och enkelt ihop ett par vackra burkar!

IMG 3068 2

Inlagd gurka

 

1 kg frilandsgurka

2 rödlökar

0,5 dl gula senapsfrön

ett par dillkronor

 

400 g socker

2 dl ättika

3 dl vatten

0,5 dl salt

 

Tvätta gurkorna och skiva dem i lika tjocka skivor, enklast är det att använda en mandolin. Skala löken och skiva dem. Varva gurka, rödlök och dillkronor tätt i steriliserade burkar. Häll över senapsfrön.

Blanda ättika och vatten med socker och salt. Rör om i blandningen tills allt socker har lösts upp. Häll ättikslagen i burkarna upp till kanten så att allt täcks. Låt stå svalt ett par dagar och mogna.

IMG 3123 2


Isglass på vattenmelon och jordgubbar

Skrivet av Jessica Nybacka 15.08.2017

IMG 3047 2

Kombinationen av vattenmelon och jordgubbar med lite lime ger en törstsläckande och svalkande glass som passar perfekt en varm sommardag. Tyvärr har jag inte sett många varma sommardagar den här sommaren, men vi kan ännu hoppas på att de dyker upp här mot slutet av augusti. Under sommarmånaderna brukar det gå att finna glassformar i vanliga matbutiker, men ifall du inte hittar eller inte vill köpa så går det även att använda plastglas som formar.

IMG 3021 2

Isglass på vattenmelon och jordgubbar

10 stycken

 

400 g vattenmelon, skalad vikt

400 g jordgubbar

0,5 dl limesaft (2 lime)

0,5 dl socker

0,5 dl glykossirap

10 glasspinnar

 

Pressa saften ur limen. Lägg saften i en kastrull tillsammans med socker och glykos. Värm upp tills sockret har smält. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna

Skala vattenmelonen och skär fruktköttet i grova bitar, lägg över i en bunke. Snoppa jordgubbarna och lägg dem i bunken. Mixa till en slät puré med en stavmixer. Rör ner limesaften. 

Häll upp i glassformar. Ställ i frysen i en timme. Ta ut formarna och stick ner en glasspinne i mitten av varje form. Ställ i frysen i minst fyra timmar till, men gärna över natten. Skölj formen snabbt med varmt vatten för att få ut glassen.

IMG 3029 2


Vinbärskaka

Skrivet av Jessica Nybacka 13.08.2017

IMG 2976 2

Trots att vinbär hör till våra vanligaste bärbuskar i trädgården så vet inte många hur de kan använda dem. Det vanligaste är att koka saft på bären, men det går att använda till mycket mera. Röda vinbär passar utmärkt att baka med på grund av sin syrliga smak. Här kombinerar jag de syrliga bären med ett sött mandelbotten, servera gärna kakan tillsammans med vaniljgrädde. Klasar av röda vinbär är väldigt dekorativa och passar fint ovanpå kakan, men jag brukar även dekorera kötträtter med vinbärsklasar. 

IMG 3007 2

Vinbärskaka

 

3 ägg

2,5 dl socker

100 g smör

1,5 dl gräddmjölk

3 dl vetemjöl

2 dl mandelmjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

3-4 dl röda vinbär (svarta eller vita)

0,5 dl mandelspån

 

Värm ugnen till 175 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbara kanter, 24 cm i diameter. Smörja och bröa kanten på ringen.

Värm upp smör och gräddmjölk i en kastrull tills smöret har smält. Blanda samman vetemjöl, mandelmjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Rör ner smörblandningen och de torra ingredienserna i omgångar. Häll smeten i formen. Strö över vinbären jämnt på kakan och toppa med mandelspån. Grädda i ca 45-50 minuter tills kakan är torr i mitten. Täck formen med aluminiumfolie om kakan får för mörk färg under gräddningen.

Servera med grädde, vaniljsås eller glass.

IMG 2997 2


Rödvinbärs­gelé

Skrivet av Jessica Nybacka 09.08.2017

IMG 2953 2

Vinbär hör till de vanligaste bärbuskarna som finns i trädgården, troligen på grund av att det är en väldigt lättodlad bärsort. Vinbär innehåller rikligt av det gelébildande ämnet pektin. Halten av pektin varierar med mognad och är störst när bären är omogna samt precis när de har mognat. Av den orsaken är det bra att använda bär som precis är mogna när du tillverkar gelé. 

Du kan laga gelé av både svarta, röda och vita vinbär. Använd den som tillbehör till vilt, kyckling och annat kött, smaksätt såser och grytor eller servera tillsammans med ost och kex. 

IMG 2907 2

Rödvinbärsgelé

 

1 kg röda vinbär

2,5 dl vatten

1 citron

socker, lika mycket som saften väger

 

Rensa bort kvistar och blad från bären. Pressa saften ur citronen. Lägg bären och citronsaften i en kastrull tillsammans med vattnet och koka upp. Låt sjuda under lock i ca 15 minuter. Häll igenom en silduk och låt självrinna i en timme. Sterilisera tre till fyra glasburkar under tiden.

Värm ugnen till 100 grader. Väg saften och väg upp samma mängd socker. Häll ut sockret på en bakplåt eller en ugnsform och värm det i ugnen. Koka samtidigt upp saften. Skumma noggrant och häll sedan i sockret under omrörning. Rör tills sockret har smält och ytan krusar sig, häll sedan upp på burkarna. Lägg på locket och ställ burkarna upp och ner. Vänd tillbaka rätt väg efter ett par minuter så fastnar inte gelén i locket.

IMG 2962 2


Abborre i foliepaket

Skrivet av Jessica Nybacka 04.08.2017

IMG 2854 2

Med foliepaket på grillen får du enkelt klart en hel måltid i ett paket. Har du inte en grill så går de lika bra att tillreda i ugnen. Förkoka gärna rotsakerna så går det snabbare att grilla. Om du inte kokar rotfrukterna innan så finns det chans för att fisken och räkorna grillas för länge och blir sega. 

IMG 2867 2

Abborre i foliepaket

 

4 st färskpotatis

1 morot

2 små rödbetor

1 rödlök

½ zucchini 

olivolja

salt och peppar

1 citron

 

4 filéer abborre eller annan vit fisk

50 g räkor, MSC-märkta

50 g smör

färska örter

ev. vitt vin

 

Tvätta rotsakerna. Tärna potatisen, skär moroten i slantar och klyfta rödbetan. Koka eventuellt rotsakerna några minuter för att snabba på grillningen. Skala löken och skär den i klyftor. Halvera zucchini och skär den i grova bitar. Riv fyra ordentliga bitar aluminiumfolie och dela upp de uppskurna ingredienserna på foliebitarna. Ringla över lite olivolja och krydda. 

Tvätta citronen och skär upp fyra skivor. Byxa abborrfiléerna och krydda dem. Rör samman smöret med finhackade örter. Toppa rotsakerna med en citronskiva och en fiskfilé. Lägg en smörklick ovanpå varje fisk och toppa med räkorna. Vik ihop till fyra paket, häll eventuellt en skvätt vin med i varje paket innan du sluter det.

Värm upp grillen och grilla paketen på indirekt värme tills fisken är färdig.

 

IMG 2873 2


Ice tea med citron och persika

Skrivet av Jessica Nybacka 31.07.2017

IMG 2842 2

Iste har en fräsch smak som passar perfekt att svalka sig med en varm sommardag. Den hemmagjorda varianten går knappt att jämföra med iste som man köper på burk i butiken. Du kan enkelt variera smaken enligt vilken frukt du tillsätter, prova även på jordgubbar och mynta.

Det kräver inte mycket arbete att göra iste, endast tålamod när det ska svalna och sedan dra smak. Låt drycken dra smak av frukterna i minst ett par timmar, det får starkare smak ju längre du låter den stå. Sedan är det bara att fylla på med is och servera ute i solen!

IMG 2793 2

IMG 2802 2

Ice tea med citron och persika

 

1 liter vatten

5 earl grey tepåsar

0,5-1 dl farinsocker (beroende på om du vill ha sötare eller surare)

2 citroner

2 persikor

1 stor näve citronmeliss

 

Koka upp vattnet. Lägg i tepåsarna och låt dra i 5 minuter. Lyft upp påsarna och tillsätt farinsockret. Låt svalna.

Pressa saften ur den ena citronen och rör ner saften i drycken. Tvätta den andra citronen och skiva den. Halvera persikorna och ta bort kärnorna, skär persikohalvorna i skivor. Varva citron, persika och citronmeliss i en kanna och häll över teet. Ställ kannan i kylen och dra smak, helst i ett par timmar. Lägg i is innan servering.  

IMG 2832 2


Örtolja på oregano

Skrivet av Jessica Nybacka 30.07.2017

IMG 2775 2

Oregano är en lättodlad ört som passar perfekt för nybörjare. Plantan sprider sig lätt i trädgården och kan ta över odlingar likt ogräs, därför anser många att det är bäst att odla örten i kruka. Om du odlar oregano ett år så kommer den upp på nytt i flera år efter. 

Örter anses ha kraftigare smak innan de blommar och ska därför skördas innan det. Jag var bortrest i två veckor under semestern och när jag kom hem stod min oregano i full blom. Lite besviket skördade jag den då och lagade den till en örtolja. Det här receptet går även att använda till andra örter eller i en kombination av flera. Oljan får en djupgrön färg och blir god till flera maträtter, pröva ringla den på sallad, pasta eller pizza. Örtresterna som blir kvar efter att du har silat oljan går också att använda, lägg med det i bröddegen, omeletten eller rör runt det med ugnsrotsaker.

IMG 2716 2

Örtolja

 

50 g oregano eller annan färsk ört

2 dl olivolja

ev. 0,5 tsk salt

 

Rensa bort dåliga blad och skräp. Hetta upp olivoljan till 75 grader (den höga temperaturen frigör smakerna från örterna). Mixa örter i en matberedare och tillsätt oljan, mixa örterna så fint det går. Lägg ett kaffefilter i en tratt och sila ner oljan i en väl rengjord flaska. Låt oljan sila över natten. Förvara oljan mörkt och svalt så håller den ett par månader.

Tips! Du behöver inte sila oljan, den är god att använda även med de mixade örterna. I så fall håller den ca två veckor.

 


Hel­grillade morötter med honungs­glaze

Skrivet av Jessica Nybacka 26.07.2017

IMG 2665 2

De här morötterna grillas hela med indirekt grillning. Det innebär att du inte lägger maten direkt över värmekällan, utan vid sidan om. Använder du dig av gasolgrill så tänder du på brännarna vid ändarna och lämnar brännaren i mitten avstängd, placera maten på gallret i mitten. Använder du kolgrill så placerar du kolen på ena sidan av grillen och placerar maten på gallret på andra sidan från kolen. När morötterna blir mjuka flyttar du dem över värmekällan, direkt grillning, och penslar dem med en klibbig sötsur glaze tills morötterna får färg.

Ifall du får tag på morötter som har blasten kvar så ska du inte kasta blasten, även den går att äta! Dekorera maten, blanda med i en sallad eller prova göra en pesto på överlopps morotsblast.

IMG 2658 2

Helgrillade morötter med honungsglaze

 

4-6 morötter

0,5 dl honung

1 msk soja

1 msk vinäger

1 msk limesaft

1 tsk riven ingefära

½ röd chili

rostade sesamfrön

flingsalt

 

Finhacka chili och riv skalad ingefära. Blanda samman med honung, soja, vinäger och limesaft i en kastrull. Koka på svag värme i ca 10 minuter tills glazen tjocknat. Låt svalna.

Pensla morötterna med olja. Grilla på indirekt värme i ca 30 minuter tills de är mjuka. Flytta över morötterna till direkt värme och pensla på glazen upprepade gånger, grilla tills morötterna fått färg. Strö över sesamfrön och flingsalt. 


IMG 2692 2


Galette med knipplök och färskpotatis

Skrivet av Jessica Nybacka 25.07.2017

IMG 2743 2

Galette är en frasig paj som bakas utan form, där degkanterna viks upp över fyllningen. De kan göras både med söt och salt fyllning, med allt från bär och frukt till grönsaker och kött. Denna gång blev min fyllning knipplök med blasten kvar som fått koka i balsamvinäger och honung, tillsammans med tunt skivad färskpotatis. Pajdegen är bakad med kvarg och anses därför vara ett hälsosammare alternativ mot normal pajdeg eftersom det innehåller mindre fett.

IMG 2627 2

IMG 2723 2

Galette med knipplök och färskpotatis

 

1,5 dl vetemjöl

1,5 dl grahamsmjöl

50 g smör

200 g kvarg

1 krm salt

 

8 st knipplök med blast

2 vitlöksklyftor

2 kvistar timjan

0,5 dl balsamvinäger

2 msk honung

salt och peppar

 

200 g färskpotatis

100 g riven ost

färsk timjan

1 ägg

 

Rör samman mjöl med smör, i en matberedare eller för hand. Tillsätt kvarg och salt, blanda samman till en deg. Plasta in degen och ställ den i kylskåpet i en halv timme.

Skär löken och blasten i grova bitar. Finhacka vitlöken och repa bladen från timjankvistarna. Hetta upp en stekpanna med smör och stek löken mjuk i ett par minuter. Tillsätt vitlök och timjan. Häll över balsamvinäger och honung, låt vätskan koka in i löken på medel värme. Salta och peppra.

Värm ugnen till 200 grader. Tvätta potatisen och skiva den tunt. Arbeta upp pajdegen på mjölat bakbord och kavla ut degen till en rund cirkel. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den på en plåt klädd med bakplåtspapper. Strö ut den rivna osten på mitten av degen, lämna en kant utan fyllning. Rada ut potatisskivorna ovanpå osten och strö timjan på. Toppa med löken. Vik upp kanterna runt om. Vispa upp ägget och pensla kanterna. Grädda tills kanterna har fått fin färg, ca 25 minuter.

 

IMG 2746 2


Örtsalt

Skrivet av Jessica Nybacka 23.07.2017

IMG 6495 2

Om du som jag odlar mycket örter så är örtsalt ett perfekt sätt att ta tillvara örterna till vintern. Du kan enkelt variera smaken på saltet enligt vad du har i trädgården. Det här receptet använde jag mig av förra året där jag använde mig av lite av varje ört som jag hade tillgång till, men det går även bra att laga saltet så att det passar speciellt till vissa rätter som till exempel grillat, fisk eller vilt. Förutom örter kan man även smaksätta saltet med övrigt som du odlar i trädgården, prova dig fram med lök, chili, morot, rödbeta, äpple eller ätbara ogräs som nässlor och kirskål. Var bara försiktig med ingredienser som ger en skarp smak som chili och mynta.
IMG 6307 2

Örtsalt

 

ca 1,2 liter blandade örter

t.ex. persilja

dill

timjan 

rosmarin

gräslök

oregano

basilika 

mynta

 

1 lök

2 vitlöksklyftor

ev. 1 msk vatten

3-4 dl grovt salt

 

Plocka bort grova stjälkar från örterna och klipp större örter i mindre bitar. Skala löken och vitlöksklyftorna. Lägg örterna och löken i en matberedare och mixa till en blöt massa, tillsätt eventuellt vatten om det känns torrt. Tillsätt saltet och mixa tills allt har blandats väl. Häll ut massan på en plåt klädd med bakplåtspapper och bred ut det jämnt.

Nu kan du torka saltet på två sätt:

1. Placera plåten på ett mörkt och torrt ställe och låt det torka ca 1-2 veckor. Rör om nu och då.

2. Torka i ugn på 50 grader, släpp ut fukten med jämna mellanrum och rör om. Det tar flera timmar.

När saltet är torrt så kan du mixa det i matberedare eller krossa det i en mortel till ett finare salt. Häll upp saltet i rena, torra burkar med tätslutande lock. Se till att saltet är helt torrt innan du häller upp det på burk, annars kan det förstöras!

IMG 6489 2