header2 2

Hjortgryta med porter och kantareller

Skrivet av Jessica Nybacka 15.10.2017

IMG 4044 2

Den här grytan är en favorit som jag alltid lagar på hösten. Normalt brukar jag använda mig av nötkött, men efter Slow Food festivalen för en vecka sedan hade jag grytbitar av hjort som jag använde istället. Grytan består av vilda, skogiga smaker som svartvinbär, timjan, enbär och kantareller och passar därför bra ihop med viltkött. Prova gärna också att tillreda den på älgkött om du har möjlighet till det nu när jakten har börjat. Som tillbehör till grytan lagade jag polenta, men potatismos går precis lika bra.

Porter är ett mörkt, överjäst öl med besk, aromatisk smak som passar bra att använda både i matlagning och bakning. Jag använder mig ofta av porter på hösten och vintern när jag gör grytor. För det mesta har porter en högre alkoholhalt än vanlig öl och går då inte att få tag på i vanliga matbutiker, då hittar du det på Alko istället. Denna gång provade jag använda ett närproducerat öl från Svartå bryggeri.


IMG 4058 2

Hjortgryta med porter och kantareller

 

ca 1 kg grytkött av hjort, älg eller nöt

0,5 liter porter

2 dl svartvinbärssaft

1,5 dl sojasås

2 msk fond

2 msk tomatpuré

1 msk farinsocker

8 enbär

3 klyftor vitlök

3 lagerblad

2 tsk torkad timjan

 

3-4 morötter, ca 350 g

200 g gul lök eller smålökar

200 g kantareller (trattkantareller eller champinjoner)

150 g bacon

ca 0,5 dl maizena

 

Låt köttet bli rumstempererat. Värm ugnen till 150 grader. Skär köttet i tärningar. Bryn köttet i en het stekpanna i omgångar, salta och peppra. Lägg över köttet i en gryta, skölj ur pannan med vatten och häll med skyn i grytan. Skala vitlöksklyftorna och krossa dem med sidan av en kniv. Krossa enbären och lägg med dem i grytan med vitlöken. Tillsätt svartvinbärssaft, sojasås, fond, tomatpuré, farinsocker, lagerblad och timjan. Lägg på lock och ställ grytan i ugnen i ca 3 timmar.

Skala löken och morötterna. Skiva löken och skär morötterna i slantar. Tillsätt i grytan och ställ in i ugnen ytterligare 40 minuter.

Tärna baconet och stek knaprigt. Häll upp på hushållspapper och låt fettet dra in i pappret. Stek svampen mjuk i smör. 

Blanda ut maizenan med kallt vatten, rör ut alla klumpar. Rör ner maizenan i grytan under omrörning tills du har önskad konsistens. Tillsätt bacon och kantareller. Smaka av med salt vid behov.

IMG 4094 2

Polenta

 

5 dl mjölk

2,5 dl grädde

1,5 dl polentagryn

1 dl riven parmesanost

30 g smör

salt

 

Koka upp mjölk och grädde. Vispa ner polentagrynen och koka under omrörning tills det har en konsistens som lös gröt. Tillsätt parmesan och smör, smaka av med salt.

IMG 4031 2


Björnbärs- och vit chokladmuffins med crumble

Skrivet av Jessica Nybacka 10.10.2017 | 1 kommentar(er)

IMG 3965 2

Det var många år sedan jag plockade björnbär senast, så jag blev väldigt glad när jag upptäckte en buske i min fammos trädgård. Hon förklarade att hon inte har fått bär på busken på flera år, men att de nu har börjat växa igen. Efter att ha väntat hela hösten på att bären skulle mogna så blev jag slutligen ganska sen med att plocka dem, men för två helgar sedan fick jag slutligen chansen. En burk med björnbär blev det och resultatet blev en plåt med muffins, plus en hel del småätas av bären. De här muffinsen är rätt så söta med både björnbär och vit choklad i, men de är också otroligt goda. Smultoppingen på toppen gör det hela perfekt. Har du inte tillgång till björnbär så blir det såklart lika gott med blåbär eller hallon istället!

IMG 3795 2

IMG 3975 2

Björnbärs-vit chokladmuffins med crumble

ca 15 stycken

 

 

2 ägg

1,5 dl socker

1 tsk vaniljsocker

2 dl mjölk

100 g smör

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 krm salt

 

200 g björnbär

100 g vit choklad

 

75 g smör

2 dl havregryn

1 dl vetemjöl

1 dl socker

 

Börja med crumble. Tärna kallt smör och lägg i en bunke med havregryn, mjöl och socker. Nyp ihop med handen till en smulig massa.

Grovhacka vit chokladen.

Värm ugnen till 175 grader. Rada muffinsformar på en plåt. Värm smöret och mjölken i en kastrull tills smöret har smält. Låt svalna. Blanda samman mjöl med bakpulver och salt.

Vispa ägg med socker och vaniljsocker till en vit och luftig smet. Rör ner smörblandningen varvat med mjölblandningen till en jämn smet. Lägg upp smet i botten av muffinsformarna. Lägg över hälften av björnbären och vitchokladen. Täck med smet så att du fyller 2/3 av formarna, lägg på resten av bären och chokladen. Toppa med crumble. Grädda muffinsarna i ca 25 minuter tills de är torra i mitten.

IMG 4019 2


Fiskars och Slow Food

Skrivet av Jessica Nybacka 08.10.2017

IMG 3955 2

I helgen ordnades närmatsmarknaden Slow food festivalen i Fiskars för åttonde året. Det här är det första året som jag har haft möjlighet att delta i festivalen och det var också första gången som jag besökte Fiskars. Från första ögonblicket som vi körde in i byn så var jag förälskad. Byn som har endast ca 600 invånare är uppbyggt runt Fiskars å mellan två forsar. De flesta byggnader är från början av 1800-talet och ritade av flera kända finska arkitekter. Fast det började regna medan vi var på plats så njöt jag för fullt av att gå längs med ån och fotografera de gamla tegelbyggnaderna och forsarna. Jag är nybörjare när det kommer till att fotografera natur och människor och det var roligt att testa nånting annat än att endast fotografera mat hela tiden. Inne på själva festivalen blev jag lite blyg att fotografera eftersom det var så mycket folk över allt, men några bilder lyckades jag knäppa.

IMG 3880 2

Så vad är Slow Food? Det är en organisation som grundades år 1989 och idag finns i 153 länder. Slow Food står för god mat, producerat på ett sätt som tar hänsyn till miljön och som ger människor som jobbar med att producera mat en bra lön för arbetet. I marknaden i Fiskars deltar ca 10 000 besökare för att bekanta sig med och köpa närproducerad mat från Västnyland. 

IMG 3920 2

IMG 3926 2

IMG 3959 2

'IMG 3904 2

Från Holmqvist trädgård i Tenala har jag handlat mycket grönsaker via REKO sedan jag flyttade till Ekenäs! 

IMG 3911 2

Äppelmust producerad i Ekenäs av Ekta bryggeri. Jag har provat en dunk och den smakar syrligt gott!

 
IMG 3909 2

Fiskars bryggeri ser jag fram emot att prova på nytt, deras öl Metsän henki, ale smaksatt med granskott, är en ny favorit! Jag försökte ta en bild på hela serveringsbilen, men kön ringlade sig lång hela tiden och jag fick endast en bild på hela bilen där en man ilsket tittar in i kameran.

IMG 3902 2

IMG 3942 2

Allt som allt spenderade jag och min man tre timmar i Fiskars på festivalen och promenerande runt i byn. Jag skulle lätt ha kunnat stanna lika länge till och skulle gärna spendera en natt på hotellet. En annan gång..

Hem fick jag både hjortkött, vildand, porter, praliner, mjöl och älg chorizo. Så dagarna framöver kommer det bli nya experiment i köket. Idag blev jag dessutom kontaktad av Rilax ekokött om att jag vann deras tävling var man skulle gissa vikten på en tjur. Med hjälp av min man så gissade vi helt rätt på 1080 kg, så nu har jag även en fin bit ekologisk nöt ytterfilé i kylen!

IMG 3917 2


Hamburgerbröd

Skrivet av Jessica Nybacka 06.10.2017

IMG 3801 2

När det kommer till hembakta hamburgerbröd så anser jag att de så kallade "potato buns", det vill säga semlor med potatismos i, är de absolut godaste! Det kanske låter en aning konstigt att lägga potatismos i sitt hamburgerbröd, det tyckte åtminstone jag första gången jag hörde om det, men jag lovar att det ger de godaste semlorna! Potato buns blev kända via den stora hamburgerkedjan Shake Shack och även flera andra stora kedjor som lagar hamburgare från grunden använder sig av samma bröd. Brödet blir fluffigt och väldigt mjukt.

Jag har en längre tid använt mig av ett recept som bakas på potatismospulver från sidan hamburgare.org. Jag ville dock ha ett recept med äkta potatis och passade på att göra det här receptet när jag hade lite överlopps potatismos i kylen. Receptet är fortfarande rätt så lika, men jag föredrar att det är äkta vara i även fast jag anser att resultaten blev lika bra med båda versionerna. 

På grund av dåligt väder så tog det mig två dagar innan det var tillräckligt mycket naturligt ljus för att jag skulle kunna fotografera semlorna. När du fotograferar mat så lär man sig snabbt att fotona blir absolut bäst om du använder naturligt ljus istället för lampor. Men snart är det vinter och då finns det ju inte så mycket ljus över huvud taget, det är alltid en svår period att klara av att blogga!

IMG 3809 3

Hamburgerbröd
"Potato buns"

12-13 stycken

 

4 dl mjölk

20 g jäst

1,5 dl potatismos

600 g proteinrikt vetemjöl, Manitoba cream

50 g rumsvarmt smör

1 ägg

2 msk socker

1 tsk salt

 

ev. vallmofrön eller sesamfrön

 

Smula jästen i en hushållsmaskin med degkrok och rör ut jästen med mjölken. Tillsätt mjöl, mos, smör, ägg och socker. Kör ihop degen och tillsätt saltet, låt sedan degen gå på medelhastighet i 10 minuter. Täck över bunken med en fuktad bakduk och låt degen vila i 30 minuter.

Stjälp upp degen på ett bakbord och dela upp degen i 95 eller 105 g bitar (blir då 12 eller 13 bröd). Rundriv degbitarna till släta semlor med lätt mjölade händer och doppa dem eventuellt i frön. Om ytan på semlorna är för mjöliga så fastnar inte fröna, pensla i så fall ytan lätt med vatten innan du doppar dem. Lägg semlorna på plåt klädd med bakplåtspapper och platta till dem lätt. Låt jäsa under fuktad bakduk till dubbel storlek.

Ställ in en plåt på botten av ugnen och värm ugnen till 200 grader. Fyll ett litet glas med vatten. När du lyfter in semlorna i ugnen kastar du samtidigt vattnet på plåten i botten av ugnen så att det bildas vattenånga, stäng sedan snabbt ugnen. Ångan ger semlorna en mjuk yta i början av gräddningen vilket tillåter brödet att expandera. Grädda i ca 15-20 minuter tills semlorna har fin färg. Låt svalna innan du skär upp dem. 


Kanelbullar med apelsin

Skrivet av Jessica Nybacka 03.10.2017

IMG 7258 2

Imorgon den 4 oktober infaller kanelbullens dag. Nu för tiden finns det så mycket olika dagar att jag inte brukar uppmärksamma dem, men just kanelbullens dag har firats ända sedan 1999 och känns mera traditionsenligt för mig. I år blir det inte att baka några bullar för min del, men det här receptet som jag skrev förra året fungerar lika fint även i år! Kanelbullarna är fyllda med en remons som är smaksatt med kanel, kardemumma och rivet apelsinskal.

IMG 7191 2

Tips för att lyckas med bullar:

  • Använd rumstempererade ingredienser. Degvätskan behöver inte värmas upp till 37 grader eftersom temperaturen stiger flera grader medan den knådas.
  • Tillsätt saltet i degen först efter att den har knådats ihop. Saltet kan störa jäsprocessen vid direktkontakt.
  • Tillsätt inte allt mjöl på en gång, utan lämna lite att sätta i ifall det behövs. Överdosering av mjöl ger torra och kompakta bullar.
  • Bearbeta degen väl i maskin i ca 10 minuter. Du kan testa om degen är färdig genom att ta en bit deg och dra ut den tunt, om degen inte går sönder så lätt har du starka glutentrådar och degen är färdig.
  • Tillsätt en nypa salt och lite vatten till ägget vid penslingen. Det löser upp hinnor och gör det lösare och enklare att pensla med. 
  • Prova på att kalljäsa bullarna i kylskåpet över natten och grädda dem nästa dag. Bullarna kan också frysas ner ojästa. Låt sedan bullarna tina på plåt i kylskåp, innan du tar ut dem och jäsa i rumsvärme och slutligen gräddar dem. Mycket godare med färskgräddat än att frysa ner färdig gräddade bullar!

IMG 7236 2

Kanelbullar med apelsin

ca 25-30 stycken

 

4 dl rumsvarm mjölk

50 g jäst

ca 14 dl vetemjöl

1,5 dl socker

0,5 tsk salt

1 msk kardemumma

1 ägg

100 g rumsvarmt smör

 

Fyllning:

300 g rumsvarmt smör

2 dl socker

4 msk kanel

2 tsk kardemumma

2 tsk vaniljsocker

2 apelsiner

 

Pensling:

1 ägg 

en nypa salt

pärlsocker

 

Smula ner jästen i en hushållsassistent med degkrok och rör ut jästen med mjölken. Tillsätt mjöl, socker, kardemumma, ägg och smör. Kör ihop degen och tillsätt saltet, låt sedan degen gå på medelhastighet i 10 minuter. Täck bunken med en fuktad bakduk och låt vila i 30 minuter. 

Tvätta apelsinerna och riv skalet. Rör ihop smöret med apelsinskalet, socker, kanel, kardemumma och vaniljsocker. 

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar och rundriv degbitarna. Forma den ena degbiten till en fyrkant och kavla ut den till en stor rektangel. Bred ut halva fyllningen jämnt och vik degen dubbelt. Skär degen i remsor, ca 2 cm breda. Skär varje remsa på hälften, men låt den översta delen sitta ihop så att det ser ut som ett par byxor med långa ben. Snurra ihop benen runt varandra och snurra sedan ihop remsan till en knut. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper och täck med en fuktad bakduk. Låt jäsa till dubbel storlek. Upprepa med den andra degbiten.

Värm ugnen till 225 grader. Vispa upp ägget, tillsätt en skvätt vatten och nypa salt. Pensla bullarna med ägget och strö över pärlsocker. Grädda tills bullarna har fin färg, ca 7-10 minuter. 

IMG 7273 2


Grisfilé- och cidergryta med äpple

Skrivet av Jessica Nybacka 27.09.2017

IMG 7988 2

Till hösten när vädret blir kallare passar det perfekt med värmande grytor. Grytor tar en längre tid att koka, men kräver samtidigt lite arbete. Låt din gryta puttra på i ugnen eller på plattan tillräckligt länge så att köttet blir riktigt mört, jag brukar koka mina grytor i minst tre timmar. Passa på att göra en stor sats medan du ändå håller på, grytor blir mer smakrika när de får mogna. Den här grytan är kokt med en torr äppelcider som ger en fruktig smak. Grädden är inte ett måste, lämna bort den om du föredrar det.

IMG 7956 2

Grisfilé- och cidergryta

 

ca 800 g grisytterfilé

0,5 liter torr äppelcider 

2,5 dl buljong

1-2 vitlöksklyftor

1 msk dijonsenap

1 tsk torkad timjan 

1 tsk lökpulver

1 tsk salt

0,5 tsk krossad svartpeppar

 

2,5 dl grädde

200 g champinjoner eller kantareller

2 lökar

 

3 äpplen

ca 0,5 dl maizena

 

Ta fram köttet i god tid och låt det bli rumsvarmt. Värm upp ugnen till 150 grader. Putsa köttet och skär det i jämnstora tärningar. Hetta upp en stekpanna med fett och bryn köttet i två omgångar, salta och peppra och lägg över köttet i en gryta. Skala vitlöksklyftorna och finhacka dem. Lägg med i grytan tillsammans med cider, buljong, senap och kryddorna. Rör om, lägg på lock och ställ in grytan i ugnen i ca 2,5 timmar.

Skala löken och skär dem i klyftor. Tvätta champinjonerna och halvera dem om de är stora. Ta ut grytan ur ugnen och tillsätt grädde, lök och svamp. Ställ in grytan i ugnen ytterligare 40 minuter.

Kärna ur äpplena och tärna dem, du behöver inte skala dem. Blanda ut maizenan med kallt vatten och rör om noggrant så att alla klumpar blandas ut. Rör ner maizenan i grytan under omrörning. Tillsätt äppeltärningarna. Servera med t.ex. mos.

IMG 7976 3


Veckolistan om att matblogga

Skrivet av Jessica Nybacka 24.09.2017

Därför började jag blogga om mat:

Jag funderade på att starta en matblogg en längre tid, men ansåg att jag inte kunde fotografera tillräckligt bra. När jag sedan köpte en systemkamera så började jag experimentera med att fota mat och sen en dag startade jag upp min första blogg. Jag valde att blogga om mat eftersom jag älskar att syssla med matlagning och bakning och ville dela med mig av vad jag gör.

Mitt första matblogginlägg:

I mitt första inlägg delade jag med mig av mitt recept på granola. Det är ett recept som jag lagade ofta förut och som var väldigt uppskattad i min familj och valde därför att dela med mig av det till först.

IMG 2001 2

Foto från mitt första blogginlägg på granola

Min bloggstil:

Jag vill dela med mig av goda recept med fina tillhörande fotografier. Utöver det så blandar jag inte in mitt privatliv för mycket och skriver sällan om någonting annat än mat.

Min bloggfilosofi:

Mat gjord från grunden på råvaror i säsong är min grundtanke bakom min blogg. Jag lagar inte alltid alla ingredienser från grunden, det skulle ta för mycket tid. Men jag försöker bygga upp en grund med basrecept som jag kan länka till som gör att läsaren själv kan välja hur stor del av receptet man vill göra från grunden. Bakar du även brödet själv eller köper du färdigt från butiken?

Mitt förhållande till matfotografering:

Enligt mig är fotografierna en stor del av ett recept och därför försöker jag alltid satsa på tilltalande foton till mina inlägg. Jag började fotografera mat för två år sedan och har kommit en lång väg sedan dess. Jag är väldigt självkritisk och är inte alltid helt nöjd, men jag blir bättre hela tiden! Nu sparar jag till att köpa ett nytt ljuskänsligt objektiv till min kamera så att jag ska ha lättare att fota när vintern och mörkret kommer.

Mitt förhållande till recept:

När jag lagar mat så följer jag sällan recept, utan tillsätter lite vad jag vill. När det gäller bakning så följer jag däremot alltid receptet, om jag inte skriver ett eget.

Ett bra basrecept är:

Min blogg har blivit min samling med basrecept. Flera bra recept som jag har använt i flera år har jag lagt ut här och det finns alltid lättillgängligt att slå upp på telefonen när jag behöver det. 

Mitt första recept:

Jag skrev sällan egna recept innan jag startade bloggen. Om jag skrev ner nånting så var det oftast bara en lista på ingredienser eftersom jag aldrig använde mått utan bara kastade i ingredienser på högt. Jag tror att det första receptet som jag skrev ner ordentligt med mängder och anvisningar var min granola.

Matbloggar jag läser:

Jag läser sällan bloggar, men jag tycker om att vara in och kolla på bilder från bloggare som på riktigt kan fotografera snygga matbilder! Till exempel Call me cupcake, Made by Mary (heter visst All things green nu för tiden) och by Diadonna är några vanliga exempel på bloggare som kan fota fantastiskt! 


Blåbärsmacarons med päronkonjaks­tryffel

Skrivet av Jessica Nybacka 20.09.2017

IMG 3705 2

Det franska bakverket macaron är små marängkakor som bakas på mandelmjöl. Kakorna läggs ihop två och två med en fyllning emellan. Det finns två versioner av hur man lagar smeten till macarons. I den ena vispar man en vanlig maräng med socker som tillsätts i uppvispad äggvita. I den andra versioner vispar man en italiensk maräng var en het sockerlag vispas ner i äggvitan. I det här receptet använder jag mig av en vanlig kallvispad maräng för att göra det lite enklare.

En macaronkaka kännetecknas av den så kallade foten som bildas när kakan reser sig i ugnen. Genom att låta kakorna torka i rumsvärme i en timme innan du gräddar dem så undviker du att ytan spricker och istället reser sig kakorna från plåten så att foten bildas.

Macarons är känd som ett väldigt svårt bakverk som lätt misslyckas och visst finns det flera små saker som kan gå fel vid bakningen. Mitt bästa tips är att inte övertänka det hela, utan bara följa receptet så blir det bra! 

IMG 3724 2

IMG 3739 2

Blåbärsmacarons med päronkonjakstryffel

 

90 g mandelmjöl

160 g florsocker

25 g strösocker

75 g rumsvarm äggvita (ca 2 ägg)

2-3 tsk blåbärspulver

 

125 g mörk choklad

1 dl grädde

1 msk smör

0,5-1 msk päronkonjaklikör, xanté

 

Blanda ihop mandelmjölet med blåbärspulvret och hälften av florsockret. Sikta blandningen, om en del av mandelmjölet är för grovt så kan du mortla eller mixa det finare. Blanda samman strösockret och den andra hälften av florsockret.

Vispa äggvitan med elvisp till ett fast skum. Tillsätt sockerblandningen lite i taget under vispning tills du får en seg maräng. Tillsätt mandelmjölsblandningen och vänd försiktigt  ihop med en slickepott tills du får en jämn och glansig smet.

Lägg över smeten i en spritspåse med en rund tyll. Spritsa ut små macarons på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt plåten stå i en timme så att ytan torkar innan du gräddar dem. Grädda i 150 grader i 12-14 minuter.

Grovhacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om tills chokladen har smält, tillsätt smöret och alkoholen. Mixa blandningen slät med en stavmixer. Häll över chokladen i en spritspåse och ställ i kylskåpet för att svalna. Ta ut ur kylskåpet när den har tjocknat.

Spritsa tryffeln på hälften av macarons och lägg på den andra hälften som lock. 

IMG 3701 2IMG 3708 2


Morgonlistan

Skrivet av Jessica Nybacka 17.09.2017

Jag hade egentligen tänkt dela med mig av ett recept idag, men alla dagar så lyckas min matlagning inte så som jag har planerat. Då passar det bra att svara på en veckolista istället, den här veckan är temat morgon. Morgnar är inte min favorit tid på dygnet och jag har ett rykte om att vara en väldigt grinig person på morgonen. Oberoende vad jag anser om morgnar så kan jag ändå svara på frågorna!

IMG 5338 kopia

Den här dynan låg på sängen på hotellrummet under min bröllopsresa, texten passar perfekt för mig...

 

Det bästa med morgnar är:

Lediga morgnar när jag får ligga och dra mig och skjuta upp att stiga upp ur sängen allt för länge.

Då stiger jag upp:

På vardagar stiger jag upp 5.50. På helgar sover jag oftast till mellan kl.9-11.

Det här äter jag till frukost: 

Normalt skulle jag svara smörgåsar, vilket brukar vara det enda som jag äter till frukost. Men den senaste veckan har jag provat på smoothies. Det är inte första gången som jag provar på det, men de tidigare gångerna har jag tröttnat ganska snabbt, både för att det tar för länge att göra dem och jag får så kallt efteråt. 

Det första jag gör på morgonen:

Ett wc besök är alltid först, sen frukost.

Den perfekta morgonen ser ut så här:

Om jag får sova så länge jag vill och stiger upp till en solig dag, min man är hemma och jag har inte några måsten för dagen, då är allt perfekt!

Så här länge tar det att göra mig klar till jobb:

Min buss går 45 minuter efter att jag stiger upp och då tar det mig fem minuter att gå till busshållplatsen. Så ca 35-40 minuter tar det innan jag är färdig att starta. 

Mitt alarm på telefonen är:

En lugn melodi, men jag använder aldrig alarmet på telefonen. Jag har en wake-up light klocka som börjar lysa innan alarmet går av.

Mitt bästa tips mot morgontrötthet är:

Den här frågan kom till helt fel person, eftersom jag som sagt är en väldigt morgontrött person. Mitt bästa tips är att gå och sova i tid så att du får sova tillräckligt länge, då blir morgnarna enklare.


Sallad med polkabetor och gratinerad getost

Skrivet av Jessica Nybacka 13.09.2017

IMG 3642 2

Polkabetan är släkt med rödbetan, men är röd- och vitrandig som en polkagris på insidan. Snittytan på polkabetor är väldigt dekorativa, men om du tillreder dem så försvinner färgkontrasten och de blir istället rosa. Därför passar det bra att skiva dem råa och servera dem i en sallad. 

Du har säkert hört att getost och rödbeta är en väldigt lyckad kombination, det samma gäller även med getost och polkabeta. Ringla över lite honung på osten och gratinera snabbt i ugnen, det doftar lika fantastiskt som det smakar!

IMG 3620 2

Sallad med polkabetor och gratinerad getost

2 portioner

 

100 g salladsbladsmix

100 g björnbär

0,5 dl pumpafrön

1 polkabeta

olivolja

salt & peppar

100-200 g getost, på rulle

flytande honung

2 skivor surdegsbröd

 

Skrubba polkabetan ren med en rotsaksborste. Skiva den tunt, gärna med mandolin. Ringla över lite olivolja och krydda med salt och peppar. 

Värm ugnen till 250 grader med grillelementet på. Skiva getosten och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite honung. Lägg brödet bredvid osten, ringla över olivolja.

Lägg upp salladsblad på två tallrikar. Strö över pumpafrön och björnbär, lägg över skivad polkabeta. Lägg in plåten i ugnen och gratinera i ca 3-5 minuter, tills osten och brödet har fått färg. Toppa salladen med getosten och servera med bröd.

IMG 3630 2

IMG 3664 2