header2 2

Frukostmuffins med blåbär och yoghurt

Skrivet av Jessica Nybacka 25.06.2017

IMG 2018 2

Att äta muffins till frukost är precis lika gott som det låter, även fast det här är en hälsosammare version sötad med enbart honung. Smeten rör du ihop på ett par minuter kvällen före, så har du bara att ta en muffins nästa morgon när du stiger upp. Perfekt för dig som inte tycker om att stå i köket direkt du vaknar!

IMG 2038 2

Frukostmuffins med blåbär

ca 15 stycken

 

5 dl mjöl (jag använde 4 dl vetemjöl + 1 dl grahamsmjöl)

1,5 dl havregryn + 0,5 dl till topping

1,5 tsk bakpulver

1,5 tsk bikarbonat 

1 mogen banan

2 ägg

2,5 dl grekisk yoghurt

0,5 dl honung

0,5 dl vegetabilisk olja

1 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker

2 dl blåbär, färska eller frysta

 

Värm ugnen till 180 grader. Skala bananen och mosa den med en gaffel. Rör ihop med äggen, yoghurt, honung, olja och vaniljextrakt. Sikta ner mjöl, bakpulver och bikarbonat, tillsätt havregryn och rör ihop. Strö blåbär på toppen av smeten, men rör inte ner dem eftersom det färgar smeten.

Smörja en muffinsplåt med fett eller klä plåten med muffinsformar. Använd två skedar och dela upp smeten i muffinsformarna, se till att blåbären fördelas jämnt. Strö havregryn på toppen. Grädda muffinsen i 25-30 minuter tills de är torra i mitten.

IMG 2058 2


Räkcheesecake

Skrivet av Jessica Nybacka 21.06.2017

IMG 1957 2

Även fast söta cheesecakes är mer vanliga så kan man även laga salta versioner. Här är en med räkor på ett botten av limpa eller kavring som smakar väldigt gott! Tårtan blir ett fint inslag på buffébordet till midsommar eller servera den för sig själv som kvällsbit!

IMG 2000 2

Räkcheesecake

24 cm i diameter

 

200 g limpa eller kavring

75 g smör

 

400 g philadelphiaost

300 g crème fraiche

0,5 dl majonnäs

5 gelatinblad

500 g räkor

1 rödlök, ca 100 g 

1 dl hackad dill

3-4 msk citronsaft

0,5 tsk salt

0,25 tsk malen vitpeppar

 

Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbart botten eller dra overheadplast längs insidan av kanten på en tårtring. Mixa limpan till smulor. Smält smöret och blanda samman med brödsmulorna. Tryck ut smulorna i botten på formen till ett jämnt botten. Ställ i kylen.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Lägg räkorna och rinna av i en sil, pressa bort vätska ur dem. Skala och finhacka rödlöken. Finhacka dillen och hacka räkorna i mindre bitar. 

Rör samman philadelphiaosten med crème fraiche och majonnäs. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem i mikro eller i en kastrull. Rör ihop de smälta gelatinbladen med först lite av röran och vispa sedan snabbt ner med resten. Tillsätt räkor, rödlök och dill. Smaksätt med citronsaft, salt och vitpeppar. Smaka av.

Häll över smeten i formen och jämna ut ytan. Plasta över formen och ställ i kylen över natten. Ta loss från formen och dekorera med räkor och dill.

IMG 1963 2


Midsommartårta med italiensk maräng

Skrivet av Jessica Nybacka 18.06.2017 | 1 kommentar(er)

IMG 1937 2

Den här mäktiga tårtan är fylld med en rabarber-jordgubbskompott och vit chokladgrädde, täckt med italiensk maräng och toppad med jordgubbar. För att få en hög tårta krävs det två stycken tårtbotten som monteras ihop ovanpå varandra, men ifall du föredrar en lägre tårta så kan du använda samma mängder för att göra en 20 personers tårta (26 cm i diameter)

När jag bakar tårtor så lägger jag ut arbetet under tre dagar, både för att få bästa resultat men också för att underlätta för mig själv. Den första dagen bakar jag tårtbotten och i detta fall förberedde jag också vit chokladgrädden. Under den andra dagen lagar jag fyllningar och fyller tårtan. Under tredje dagen dekorerar jag tårtan. 

IMG 1935 2

Midsommartårta

 

Tårtbotten 1 gånger recept, 2 stycken 10 personers formar, 18 cm i diameter

 

Vitchokladgrädde

3 dl vispgrädde

180 g vit choklad

 

Bryt chokladen i mindre bitar och lägg över dem i en bunke. Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör om tills chokladen har smält. Lägg plastfolie mot ytan av grädden för att hindra att en yta bildas. Lägg bunken i kylen över natten.

Vispa upp till en tjock grädde innan du fyller tårtan.

 

Rabarber-jordgubbskompott

150 g skalad rabarber 

100 g jordgubbar

0,5 dl socker

2 msk citronsaft

1-2 msk maizena

½ vaniljstång

 

Skala rabarbern, späd rabarber behövs inte skalas, och skiva den. Snoppa jordgubbarna och halvera dem. Snitta upp vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg över samtliga ingredienser i en kastrull, börja med den mindre mängden maizena. Koka upp blandningen och låt koka i ca 10 minuter. Mosa ingredienserna med en slev. Tillsätt maizena utblandat med kallt vatten ifall kompotten verkar lös. Häll över kompotten i en skål och lägg plastfolie mot ytan för att hindra att en hinna bildas. Låt kallna i kylen. Plocka upp vaniljstången innan användning.

 

Montering

ca 2 dl äppeljuice

 

Skär upp båda tårtbottnarna i två delar, så att du har fyra tårtlager. Lägg den ena tårtringen på ett hårt underlag, en bricka eller ett skärbräde. Klä insidan av ringen med ett hög bit bakplåtspapper. Lägg ner ett tårtlager och fukta med ca 0,5 dl äppeljuice. Bred ut kompott och toppa med vit chokladgrädde. Upprepa med de övriga tårtlagren. Fukta det översta lagret och plasta in tårtan. Ställ i kylen över natten så att tårtan stadgar sig och blir jämnt fuktad.

IMG 1881 2

IMG 1899 2

Italiensk maräng

4 äggvitor

0,5 dl vatten

200 g socker

Lägg äggvitorna i en vispmaskin. Blanda socker och vatten i en liten kastrull. Lägg äggvitorna och vispa till hårt skum, samtidigt som du kokar upp sockerlagen till 121 grader. Häll sockerlagen i äggvitorna i en tunn stråle under kraftig vispning. Fortsätt vispa tills marängen är kall.

 

Dekorering

ca 0,5 liter jordgubbar

 

Ta bort tårtringen och bakplåtspapper från tårtan. Flytta över tårtan till ett tårtfat. Bred ut marängen runt om med en palett. Bränn ytan med en gasbrännare och garnera med jordgubbar.

IMG 1956 2


Rabarbersnaps med jordgubbar och vanilj

Skrivet av Jessica Nybacka 17.06.2017

IMG 1861 2

Det går att smaksätta sin snaps i det oändliga och det är ett uppskattat inslag till midsommarbordet eller vid andra högtider. Jag har testat ett par olika smakvarianter vid tidigare tillfällen, men nu provade jag en ny variant med säsongsbetonade ingredienser. Rabarber och jordgubbar ger en passlig blandning av sött och surt.

Använd en svagare spritsort när du lagar smaksatt snaps, enligt mig blir 32 % bäst eftersom för stark sprit dödar smakerna. Tillsätt socker eller honung för att framhäva smakerna. Det är bäst att fylla upp ingredienserna i en burk istället för en flaska för att både kunna fylla och tömma bort ingredienserna enkelt. Sila sedan upp den färdiga snapsen i en flaska. Servera snapsen kylskåpskall, smaksatt snaps från frysen dämpar smakerna.

Egen kryddad snaps är även en fin present att ge bort, kanske som en gåva till värdparet under midsommar? Testa dig fram med smaker du tycker om och se vad du har i trädgården för tillfället. Kryddor, bär, frukt, örter, ätbara blommor och ogräs, allt går att använda!

IMG 1876 2

Rabarbersnaps med jordgubbar och vanilj

 

3-4 dl vodka, 32 %

100 g rabarber

50-80 g jordgubbar

½ vaniljstång eller 1/4 tsk vaniljpulver

1 tsk socker

 

Skär rabarbern i tunna stänger eller skiva den. Du behöver inte skala rabarbern, färgen sitter i skalet. Snoppa jordgubbarna och skär dem i halvor eller i fjärdedelar. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg rabarbern och jordgubbar i en burk eller flaska, en burk är enklare att fylla och tömma. Tillsätt vaniljstång och frön samt sockret. Fyll på med vodka så att alla ingredienser täcks. Låt snapsen dra smak i kylskåpet i minst två dagar, gärna upp till fyra dagar. Skaka om flaskan nu och då.

Sila över snapsen i en flaska. Servera kylskåpskall, inte fryst.

IMG 1869 2


Granskottssill med enbär

Skrivet av Jessica Nybacka 15.06.2017

IMG 1790 2

Nu är det högtid för att plocka granskott! Om du tar en promenad i skogen så märker du att granarna är fulla av små ljusgröna skott. Skotten är inte svåra att plocka, dra lätt i dem så lossnar de direkt. Tänk bara på att det inte hör till allemansrätten att plocka skott från träd och därför behöver du markägarens tillåtelse. Om du är gravid eller har njurproblem så ska du undvika att äta granskott.

Midsommaren är dessutom om bara en vecka och precis som vid alla stora högtider här i Finland och i Sverige så betyder det att vi äter sill! Jag ville testa en annorlunda smak detta år och en kombination av granskott och enbär ger en vild och skogig smak! 

IMG 1770 2

Ännu har jag kvar mycket granskott, så jag ska även testa laga granskottssirap och granskottslemonad!

IMG 1736 2

 

Granskottssill

 

150 g sillfiléer

2 dl granskott

15 enbär (finns att köpa vid kryddhyllan)

5 kryddpepparkorn

 

0,5 dl ättika

1 dl socker

1,5 dl vatten

 

Sterilisera glasburken i 100 grader varm ugn i 20 minuter. Koka metallock och packningar i 1 minut. Låt svalna.

Koka upp ättika, socker och vatten tills sockret har löst sig. Låt lagen svalna.

Putsa granskotten och skölj dem under rinnande vatten. Skär sillfiléerna i centimeter tjocka bitar. Krossa enbären lätt i en mortel eller med sidan av kniven. Varva sill, granskott, enbär och kryddpeppar i glasburken. Häll över ättikslagen så att allting täcks. Ställ i kylen och låt stå 1-2 dygn och dra smak.

 

Obs! Det här receptet ger en liten burk, om du ska bjuda på mat åt flera gäster så är det bra att dubbla receptet!

IMG 1794 2


Trifle med lemon curd och mascarponekräm

Skrivet av Jessica Nybacka 11.06.2017

IMG 1667 2

Trifle är en engelsk efterrätt som består av olika lager som är varvade i portionsglas eller en större skål. I helgen lagade jag en måltid var jag behövde en enkel efterrätt som jag kunde förbereda tidigare på dagen och sedan snabbt lägga upp vid serveringen. Mitt val blev denna trifle, var jag har varvat havrecrunch med kolasmak, lemon curd och en mascarponekräm med vanilj. Efterrätten var en fin blandning av syrligt och sött och var väldigt uppskattad!

 

Trifle med lemon curd och mascarponekräm

4 stycken

 

Havrecrunch

100 g mjukt smör

0,5 dl ljus sirap

1 dl farinsocker

1,5 dl havregryn

0,5 dl mjöl

en nypa salt

 

Lemon curd

1 dl vatten

0,5 dl socker

1,5 msk maizena

2 msk citronsaft

1 äggula

1 tsk smör

 

Mascarponekräm

250 g mascarpone

1,5 dl vispgrädde

1 msk socker

1 msk vaniljsocker

 

små maränger

 

Havrecrunch

Värm ugnen till 175 grader. Mät upp alla ingredienser i en bunke och toppa ihop till en kletig blandning. Klä en plåt med bakplåtspapper och lägg ut smeten i klumpar. Grädda i ca 10-15 minuter. Smeten kommer att rinna ut i ugnen, rör om en eller två gånger under gräddningen så att kanterna inte bränns. Ta ut ur ugnen när det har fin brun färg. Låt kallna och hacka upp till smulor med en kniv.

 

Lemon curd

Blanda vatten, socker, maizena och citronsaft i en kastrull. Koka upp under omrörning tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från värmen och rör ner äggulan. Låt krämen sjuda och ta sedan bort kastrullen. Rör ner smöret och sila krämen ner i en skål. Lägg plast mot ytan av krämen för att undvika att en hinna bildas och låt krämen svalna.

 

Mascarponekräm

Vispa grädden lätt tillsammans med socker och vaniljsocker. Vispa ner mascarponen till en jämn kräm.

 

Varva smulor, lemon curd och mascarponekräm i glas. Toppa med små maränger och servera.

IMG 1687 2


Double chocolate chip cookies med macadamia­nötter

Skrivet av Jessica Nybacka 11.06.2017

IMG 1710 2

Cookies smakar bäst om de är mjuka och sega i mitten. För att lyckas med det så ska du våga ta ut plåten ur ugnen i tid, medan man ännu tror att de inte är helt klara. Ta bort dem från den varma plåten efter gräddningen, lämnar du kvar dem så kan de fortsätta gräddas och blir torra. Testa dig fram tills du är nöjd, oberoende så kan man aldrig äta för mycket cookies!

Tips! Frys ner inplastad deg som är rullad till en längd, sedan är det bara att plocka fram och skära upp i bitar, grädda och så får du snabbt nygräddade cookies!

 

Double chocolate chip cookies med macadamianötter

ca 20 stora

 

150 g smör

2 dl farinsocker

1 dl strösocker

4 dl vetemjöl

1 dl kakao

1 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

1 ägg

1 äggula

100 g mörk choklad, knappar eller hackad

100 g vit choklad, knappar eller hackad

100 g macadamianötter

 

Smält smöret och rör ihop med farinsocker och strösocker i en bunke. Vispa ner ägget och äggulan. Blanda samman de torra ingredienserna och sikta ner dem i bunken. Arbeta ihop till en deg. Grovhacka nötterna och arbeta in dem och chokladen i degen. Rulla ut degen till en längd och plasta in den. Låt degen vila i kylen upp till en timme.

Värm ugnen till 175 grader. Skär upp deglängden i passliga bitar och rada ut dem på två plåtar klädd med bakplåtspapper. Grädda i 7-10 minuter, ta gärna ut dem lite tidigare så är de mjuka och goda i mitten. Lägg över dem på ett galler och låt dem svalna. Förvara torrt.

IMG 1690 2


Nässelpulver

Skrivet av Jessica Nybacka 06.06.2017

IMG 1504 2

Nässlor är fulla med nyttigheter i form av vitaminer och mineraler, samt rika på järn. När du plockar ogräset så ska du rikta in dig på de små, späda nässlorna som smakar bäst. Plocka nässlorna tidigt på våren innan de har hunnit växa sig grova, men bara du fortsätter skörda nässlorna så får du nya plantor under hela sommaren. Undvik att plocka nässlor vid vägar och stigar där de får avgaser, smuts och hundkiss på sig, eller i närheten av komposthögar samt vid ladugårdar och gödselhögar eftersom nässlorna tar upp för mycket kväve där.

Använder du nässlorna till matlagning så behöver du förvälla dem först så att de slutar bränna och blir ätbara. Men det behöv du inte göra om du torkar dem. Till smaken påminner nässlor om spenat och används på liknande sätt.

Nässelpulvret är fullt med vitaminer och är enkelt att tillsätta i maten för att få en extra näringsboost. Mixa med det i en smoothie, strö det på fil eller yoghurt och toppa din sallad med det. Undvik att värma det eftersom det förlorar näring då. Jag hoppas jag inom kort får upp ett eller två recept till med nässlor, jag anser att jag har använt dem allt för lite i matlagningen!

IMG 1635 2

Nässelpulver

 

valfri mängd nässlor

 

Plocka späda nässlor, använd handskar och en sax. Rensa bort grova stjälkar och dåliga blad. Tvätta nässlorna under rinnande vatten och torka dem torra i en kökshandduk. Bred ut nässlorna på en plåt med bakplåtspapper eller en bricka och ställ dem på en torr och mörk plats och torka. Nässlorna torkar snabbt, vänd eventuellt på dem efter en till två dagar tills de är helt torra.

Mortla eller mixa nässlorna till ett fint pulver. Lägg upp på en burk och förvara på en torr plats.

 

IMG 1657 2


Råstekt vit sparris med knapriga brödsmulor

Skrivet av Jessica Nybacka 04.06.2017

IMG 1603 2

Grön och vit sparris kommer från samma planta, skillnaden är att den gröna sparrisen växer ovanför jorden och får sin gröna färg av solljuset, medan vit sparris får växa under jorden genom att man kupar ett jordlager runt plantan.

Vit sparris behöver man skala innan tillagning eftersom den annars blir trådig. Skala skaftet med en skalkniv, toppen behöver inte skalas. Här har jag valt att råsteka sparrisen, men ifall du hellre kokar den så kräver den vita sparrisen längre koktid än den gröna. För grön sparris kan du räkna med ca 5 minuter koktid och för vit sparris ca 10-15 minuter.

 

Råstekt vit sparris med brödsmulor

 

500 g vit sparris

olja och smör

salt

 

1-2 skivor limpa eller rågbröd

vattenkrasse eller valfri färsk ört

 

Bryt bort den hårda delen av sparrisen. Skala skaftet med en skalkniv, toppen behövs inte skalas. Hacka brödskivorna i smulor. Hetta upp en stekpanna med olja. Stek sparrisen i ett par minuter tills den är mjuk. Lägg i en klick smör och salta. Plocka upp sparrisen och lägg den på ett serveringsfat eller på tallrikar. Lägg i brödsmulorna i stekpannan och stek dem knapriga. Salta och lägg upp brödsmulorna ovanpå sparrisen. Toppa med vattenkrasse eller valfri ört. 

IMG 1609 2


Tårtbotten

Skrivet av Jessica Nybacka 03.06.2017

IMG 1549 2

Det här receptet på tårtbotten, eller anslag som det också kallas, använder jag mig alltid av. Jag bakar tårtbotten på det sättet som jag lärde mig när jag studerade till bagare och konditor, vilket skiljer sig en del från hur de flesta bakar hemma. Resultatet är luftiga, höga bottnar med raka kanter. Här är några tips för hur du ska lyckas baka tårtbotten som en bagare:

  • Vispa ägg och socker länge till en tjock och fluffig smet. Genom att vispa in ordentligt med luft i smeten så får du höga och luftiga bottnar. Jag vispar äggsmeten i 20-25 minuter.
  • Sikta mjöl och bakpulver för att undvika klumpar i smeten. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten med en slickepott eller med ett skrapkort. Om du rör för mycket eller vispar så kan smeten tappa volym och bottnarna bli kompakta.
  • Att baka tårtbotten med tårtring ger dig ett rakt botten. Smörja aldrig kanterna på ringen eftersom smeten i så fall släpper från kanten. Skär loss bottnen från ringen med en kniv efter gräddningen.
  • Om du istället använder en form med löstagbart botten, kläm fast ett bakplåtspapper mellan botten och kanten.
  • Dra upp smeten längs formens kanter innan gräddningen med hjälp av ett skrapkort eller en slickepott. Det gör kanterna raka och jämna samtidigt som det hjälper tårtan att gräddas jämnt.
  • Grädda tårtan direkt när du har lagt upp smeten i formen, annars sjunker smeten ihop om den står och väntar.
  • Låt bottnen stå ett dygn innan du skär upp dem, det är lättare att skära upp dem då och de smular mindre.

IMG 1580 2

Tårtbotten

20 personers, 26 cm i diameter

 

6 ägg

3 dl socker

200 g vetemjöl

100 g potatismjöl

2 tsk bakpulver

 

Värm ugnen till 175 grader. Vik fast ett bakplåtspapper under en tårtring.

Kläck äggen i en bunke, tillsätt sockret. Vispa ordentligt till en tjock och fluffig smet, upp till 20 minuter. Väg upp vetemjöl och potatismjöl, tillsätt bakpulver. Sikta ingredienserna. Tillsätt mjölblandningen i äggsmeten varsamt och blanda precis ihop det till jämn smet utan att röra för mycket.

Häll över smeten i formen. Använd ett skrapkort eller en slickepott för att dra upp smeten på kanterna. Grädda i ca 35-40 minuter tills bottnen är torr i mitten. Ta ut ur ugnen och vänd bottnen upp och ner på ett galler och låt svalna. Ta bort bakplåtspappret och skär loss formen från tårtbottnen med en kniv. Plasta in bottnen och låt det stå till nästa dag. 

Skär eventuellt tunt bort ytan av tårtbottnen. Skär därefter upp det i tre delar och montera ihop efter eget önskemål.

IMG 1585 2