header2 2

Färska vårrullar

Skrivet av Jessica Nybacka 23.04.2017

IMG 0546 2

Vietnamesiska vårrullar finns i olika varianter och för det mesta tänker vi på friterade vårrullar gjorda på vårrulledeg eller filodeg. En variant som ännu är rätt så okänd i Finland är färska vårrullar eller sommarrullar som de också kallas. Färska vårrullar görs på rispapper som blötläggs och fylls med färska grönsaker, nudlar tillsammans med tofu, räkor eller kött. De är ett fräschare, hälsosammare alternativ till de friterade och är mycket enklare att göra själv. Jag kan tänka mig att de passar perfekt att äta på en varm sommardag, ute på terrassen i solskenet. 

Första gången jag åt färska vårrullar var det min syster som bjöd på dem efter en resa i Asien. Sedan den gången har jag tänkt laga dem själv, men det var först nu tre år senare som jag för första gången gjorde dem. Till vårrullarna lagade jag den klassiska vietnamesiska dippsåsen nuoc cham som är ett måste som tillbehör! Fyllningen i vårrullarna går enkelt att variera mellan olika grönsaker, samt kött, fisk eller vegetariskt. Jag valde jätteräkor denna gång, men jag såg även ett recept på knaprigt stekt grisköttfärs med hackade nötter som jag absolut ska testa nästa gång!

Tänk på när du blötlägger rispappren att temperaturen på vattnet spelar roll för hur länge de behöver blötläggas. Har du riktigt hett vatten behöver de bara doppas snabbt. Jag använde varmt vatten från kranen och doppade då rispappren i ca 10-15 sekunder. När den sista plastkänslan försvinner och rispappret är helt mjukt så tar du upp det direkt och breder ut det på ett skärbräde.

IMG 0497 2

Färska vårrullar 12 stycken

12 rispapper

18 jätteräkor, skalade och kokta (MSC märkta)

1 avokado

½ gurka

1 vårlök

100 g risnudlar

24 blad mynta

24 blad thaibasilika

 

Picklad morot:

3 morötter

1 dl vatten 

0,5 dl risvinäger

3 msk socker

1,5 tsk salt

 

Nuoc cham sås:

1 röd chili

1 vitlöksklyfta

0,5 msk sesamfrö

0,75 dl socker

0,5 dl kokande vatten

0,5 dl fisksås

1 msk risvinäger

1 lime

 

Picklad morot:

Skala morötterna. Skiva dem i tunna skivor på längden och skär skivorna i tunna stavar, s.k. julienne. Blanda vatten, risvinäger, socker och salt i en kastrull. Koka upp blandningen tills sockret har lösts upp. Häll över morotsstavarna och låt svalna.

 

Nuoc cham sås:

Skala vitlöksklyftan och finhacka den. Finhacka chilin och pressa saften ur limen. Lägg sockret i en skål och häll över det kokande vattnet, rör om tills sockret har lösts upp. Blanda med de övriga ingredienserna. Låt stå minst en halv timme innan servering och dra smak.

 

Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen, skölj dem kalla. Skär gurkan i stavar (ca 36 stycken). Skär vårlöken i mindre bitar. Halvera avokadon, kärna ur den och gröp ur fruktköttet, skiva det i tunna skivor. Halvera räkorna.

Lägg varmt vatten i en rund skål, lika stor som rispappren. Doppa ett rispapper i vattnet och låt det mjukna upp. Ta upp pappret och bred ut det på ett skärbräde. Lägg myntablad och thaibasilika mitt på rispappret. Toppa med picklade morötter, tre gurkstavar och en vårlökskvist. Lägg en liten bunt nudlar ovanpå. Lägg tre räkhalvor just framför nudlarna och två skivor avokado. Rulla ihop halvvägs, vik in kanterna från sidorna och rulla ihop hela vägen. Lägg på ett fat och toppa med en fuktad handduk. Rulla resten av vårrullarna. Servera direkt med nuoc cham såsen.

IMG 0544 2


Citronmuffins med vallmofrön

Skrivet av Jessica Nybacka 23.04.2017

IMG 0444 2

Citron och vallmofrö är en oväntad kombination som smakar överraskande bra tillsammans! De har en fräsch smak och tar inte länge att baka. Glasyren på toppen blandade jag med citronsaft vilket gör den syrligare.

IMG 0464 2

Citronmuffins med vallmofrön ca 15 stycken

3 ägg

2 dl socker

100 g smör

1,5 dl grädde

1 citron

3 dl mjöl

0,5 dl vallmofrö

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

 

2 dl florsocker

ca 1,5 msk citronsaft

 

Värm ugnen till 175 grader. Tvätta citronen och riv skalet. Pressa saften ur halva citronen, spara den andra halvan till glasyren. Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt det smälta smöret och grädden. Blanda samman mjöl, vallmofrö, citronskal, vaniljsocker, bakpulver och salt. Tillsätt de torra ingredienserna i smeten och rör ihop. Tillsätt citronsaften till sist.

Rada upp muffinsformar på en plåt och fyll smeten till 3/4 av formen. Grädda i 15-20 minuter. Låt svalna.

Blanda samman florsocker och citronsaft till en tjock glasyr. Lägg en sked ovanpå varje muffins och strö över vallmofrön innan glasyren stelnar. 

IMG 0491 2


Äggcocotte med parmaskinka och brödstavar

Skrivet av Jessica Nybacka 20.04.2017

IMG 0401 2

Efter påsken blev det en hel del ägg kvar i kylskåpet och då passade jag på att laga små portionsformar med ugnsgräddade ägg. De passar perfekt som frukost men går även bra till brunch eller som en förrätt. Det blev en liten kylskåpsrensning för mig när jag valde fyllningen, det går alltså enkelt att variera med vad du hittar där hemma. Jag råkade ha lite överlopps parmaskinka, fetaost och spenat som det fick bli och gott blev det. Brödstavar gör jag ofta när jag har överlopps bröd hemma som håller på att bli gammalt, det är jätte gott att äta som snacks med en vitlöksdipp!

IMG 0379 2

Äggcocotte 6 port.

6 ägg

100 g spenat

12 körsbärstomater

3 skivor parmaskinka

50 g fetaost

6 skedar crème fraiche eller grädde

salt och peppar

 

4-5 skivor limpa eller rågbröd

0,5 dl olivolja

1 vitlöksklyfta

0,5 tsk torkad timjan

 

Värm ugnen till 200 grader. Finhacka vitlöksklyftan och blanda den med olivolja och timjan. Skär brödet i stavar och rada ut dem på ett bakplåtspapper. Pensla oljan på brödstavarna och grädda i 5-10 minuter tills de börjar få färg. Stavarna blir knapriga när de kallnar.

Ställ en ugnsform i ugnen och häll vatten i den. Smörja sex portionsformar med olja. Halvera parmaskinkan på längden och placera skinkan runt kanten på formarna. Tvätta spenaten och torka den. Hetta upp en stekpanna med olja och fräs spenaten tills den krymper samman. Lägg spenaten i bottnen av formarna. Halvera tomaterna och lägg fyra halvor i varje form. Smula över fetaost. Kläck ett ägg över varje form och salta och peppra. Klicka en sked med crème fraiche vid sidan av äggulorna. 

Lägg in formarna i vattenbadet i ugnen. Grädda i 10-15 tills vitan har stelnat men gulan ännu är krämig. Servera direkt med brödstavarna.

IMG 0432 2

IMG 0422 2


Choklad-hasselnötskräm

Skrivet av Jessica Nybacka 16.04.2017

IMG 8357 2

Den här choklad-hasselnötskrämen är en hemmagjord variant av Nutella. Att laga sin egen hasselnötskräm är inte svårt, det kräver endast att du har en mixer. Nutella är väldigt omtyckt att använda i bakning, men den innehåller ingredienser som är dåliga både för miljön och människans hälsa. När du lagar din egen version så vet du exakt vad som finns i den, samtidigt som det smakar mycket bättre.

IMG 8227 2

Företaget Ferrero som tillverkar Nutella får mycket kritik för att det görs på palmolja och en kemiskt framställd vaniljessens som tros vara cancerframkallande. Framställningen av palmolja är starkt kritiserat eftersom stora mängder regnskog huggs ner för att göra rum för palmoljeplantagerna, samtidigt som människor, djur, ursprungsbefolkningen i produktionsländerna och unika växtarter trängs undan och förstörs. Omvandlingen av tropikskogar och plantager anlagda på torvmarker bidrar dessutom kraftigt med utsläpp av växthusgaser. Användningen av bekämpningsmedlet parakvat är vanligt på plantagerna, ett medel som är förbjudet inom EU eftersom det är skadligt för människans hälsa.

IMG 8305 2

Choklad-hasselnötskräm - hemmagjord Nutella

300 g hasselnötter

2 dl florsocker

1 dl kakao

1 tsk vaniljpulver

1 krm salt

ev. 1 msk olja

 

Värm ugnen till 200 grader. Rosta hasselnötterna ca 10 minuter tills de har fin brun färg, men akta att de inte bränns! Häll hasselnötterna på en kökshandduk och gnugga hårt så att det mesta av skalet lossnar.

Mixa nötterna i en matberedare tills oljorna frigörs och du får ett löst smör, det tar nästan 5 minuter. Tillsätt florsocker, kakao, vaniljpulver och salt. Mixa till en jämn kräm. Tillsätt eventuellt olja om du tycker att krämen är för tjock. 

Häll upp krämen på en steriliserad burk med tätt lock. Förvara i kylskåp upp till en månad.

IMG 8335 2


Lammracks med örttäcke

Skrivet av Jessica Nybacka 13.04.2017

IMG 0219 2

Racks är en mör och smakrik del av lammet som ser väldigt festligt ut att bjuda på. Här har jag toppat köttet med en mix av örter och bröd som ger köttet en fantastisk smak! Jag tillredde mina racks i ugnen men de går lika bra att grilla.

När du tillreder lammkött så rekommenderar jag starkt att du köper inhemskt kött. Matbutiker säljer oftast lammkött fryst från Nya Zeeland och de få gånger jag har köpt det så har jag ångrat det. Köttet har då haft en kraftig ullsmak som gjorde köttet så gott som oätbart. Hädanefter äter jag enbart finskt lammkött! 

IMG 0179 2

Lammracks med örttäcke 

1 kg lammracks

färsk timjan eller rosmarinkvist

2 vitlöksklyftor

olivolja

 

30 g blandade färska örter (jag använde persilja, timjan och dill)

4-5 skivor ljust formbröd

2 vitlöksklyftor

1 msk citronsaft

1-2 msk olivolja

 salt och peppar

1 msk dijonsenap

 

Låt köttet bli rumstempererat. Putsa köttet, skär bort fetthinnan och putsa runt benen. Värm upp en stekpanna med olivolja. Klappa in köttet med salt och peppar. Krossa vitlöksklyftorna och lägg dem i stekpannan tillsammans med örtkvisten. Bryn köttet på båda sidorna så att det får fin färg och lägg över det i en ugnspanna.

Värm ugnen till 120 grader. Skär bort kanterna från brödet. Lägg brödet och örterna i en mixer. Skala vitlöksklyftorna och tillsätt dem tillsammans med citronsaft och olivolja. Mixa till en smulig massa, den ska inte vara för fuktig. Krydda med salt och peppar.

Stryk in övre sidan av köttet med senapen. Tryck fast örtblandningen ovanpå. Lägg en termometer i mitten av köttet och grädda till en innertemperatur av 58 grader. Känns örttäcket för fuktigt så kan du i slutet ändra ugnen till grillvärme och placera köttet precis under så att ytan får fin färg. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp det.

 

Tips! För att få benen fint putsade: skär med en kniv runt omkring benet nere vid köttkanten. Knyt ett snöre (t.ex. ett steksnöre) runt omkring benet och dra snöret uppåt. Då dras alla köttrester bort från benet. För att benen inte ska rostas och få färg kan du vira aluminiumfolie runt varje ben, ta bort foliet efter att de kommer ut ur ugnen.

IMG 0207 2


Citron-löksill och ört-senapssill

Skrivet av Jessica Nybacka 12.04.2017

IMG 0085 2

Sill hör till buffébordet vid alla större högtider, så även till påsk. Det här året gjorde jag två nya, fräscha varianter av min och min mans favoriter; jag älskar senapssill som i år fick bli en ört-senapssill och min man älskar löksill som blev en frisk citron-löksill. Det går snabbt att laga sina egna sillinläggningar och man kan variera smakerna i det oändliga. Väldigt gott blir det ju dessutom!

IMG 0068 2

Ört-senapssill

450 g sillfiléer (3 pkt à 150 g)

30 g persilja, 1 kruka

30 g dill, 1 kruka

2 msk senap

1 dl crème fraiche

1,5 dl majonnäs

 

Mixa örterna med crème fraiche, majonnäs och senap till en slät röra. Skär sillfiléerna i bitar och blanda ihop dem med röran. Häll upp på en burk och låt stå i kylen 1-2 dagar innan du äter av sillen.

IMG 0062 2

Citron-löksill

450 g sillfiléer (3 pkt à 150 g)

1 dl ättika

2 dl socker 

3 dl vatten

 

1 rödlök, ca 100 g

1 silverlök, ca 100 g

1 citron

4 lagerblad

1 tsk gula senapsfrön

 

Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull och värm upp tills sockret har smält. Ställ åt sidan och låt svalna.

Skala lökarna och skiva dem tunt. Tvätta citronen och riv skalet i tunna remsor, gärna med zestjärn. Skär sillfiléerna i bitar.Varva lök, citronskal och sill i en burk. Tillsätt lagerblad och senapsfrön och häll över ättikslagen. Låt stå i kylen 1-2 dagar och dra smak innan du äter av sillen.

IMG 0101 2


Ägghalvor på fyra sätt

Skrivet av Jessica Nybacka 09.04.2017

IMG 9925 2

Påsken är runt hörnet och det är tiden då vi äter som mest ägg. Om du vill testa färga ägg så går det enkelt att använda naturliga livsmedel för att göra det, här är ett tips på hur du gör det. Men vill man inte färga så finns det hönor som värper färgade ägg i alla möjliga färger. Via REKO köpte jag en bricka med ägg i vackra, blandade färger som brunt, beige, grönt, turkost och blåa nyanser. 

IMG 9921 2

Ägghalvor hör till påskbuffén och oftast lagar jag dem med en klick majonnäs toppat med räkor och dill. Här är några enkla och snabblagade varianter att testa på till påskbordet i år!

IMG 0010 2

Ägghalvor med räk-parmesanröra

10 ägg

1 dl crème fraiche

0,5 dl majonnäs

0,5 dl riven parmesan

ca 100 g räkor

hackad dill

salt

 

Koka äggen i 10 minuter. Skölj äggen kalla och skala dem, halvera. 

Blanda samman crème fraiche, majonnäs och parmesanost. Spara några räkor till dekoration, hacka resten i mindre bitar. Rör ner de hackade räkorna och dillen, smaka av med salt. Klicka upp röran på ägghalvorna och dekorera med räkorna.

 

Ägghalvor med rom

10 ägg

1 dl smetana

1 burk rom, 100 g

1 rödlök

dill

 

Koka äggen i 10 minuter. Skölj äggen kalla och skala dem, halvera. Lägg en klick smetana på varje ägghalva. Toppa med rom. Skiva rödlöken i tunna skivor och toppa med en ring rödlök och en liten kvist dill.

 

Ägghalvor med avokadoröra

8 ägg

1 avokado

1 msk citronsaft

2 msk crème fraiche

salt

peppar

2-3 rädisor

 

Koka äggen i 10 minuter. Skölj äggen kalla och skala dem, halvera. 

Halvera avokadon och ta bort kärnan, gröp ur fruktköttet med en sked. Mosa med en gaffel. Blanda med citronsaft, crème fraiche och smaka av med salt och peppar. Lägg röran i en spritspåse och spritsa upp på ägghalvorna.

Skiva rädisorna tunt och dekorera ägghalvorna med skivorna.

 

Ägghalvor "deviled eggs" och parmachips

8 ägg

2-3 msk majonnäs

1 msk dijonsenap

2 tsk vitvinsvinäger

paprikapulver

salt

2 skivor parmaskinka

 

Värm ugnen till 150 grader. Lägg parmaskinkan på ett bakplåtspapper och torka dem i ugnen tills de är knapriga, ca 5-10 minuter. Låt svalna.

Koka äggen i 10 minuter. Skölj äggen kalla och skala dem. Halvera dem och gröp ur äggulaorna. Mosa äggulorna i en bunke med en gaffel. Tillsätt majonnäs, senap och vinäger, krydda med paprikapulver och salt. Lägg upp röran i en spritspåse och spritsa ner i hålrummet efter äggulorna. Strö eventuellt lite paprikapulver ovanpå. Bryt parmachipsen i mindre delar och dekorera äggen med bitarna.

IMG 0023 2


Gravad lax smörgåsar med vaktelägg

Skrivet av Jessica Nybacka 05.04.2017

IMG 9999 2

 

 Till de här smörgåsarna använde jag den gravade laxen med havtorn som jag skrev om igår. Tillsammans med groddar, vaktelägg och rädisor så blev det väldigt gott!

Det här var första gången som jag använde vaktelägg. Smaken skiljer sig inte särskilt mycket från vanliga hönsägg, men jag tycker de är väldigt dekorativa. De här äggen fick jag från Jeppo. Vaktelägg behöver bara kokas i 2-4 minuter, de på bilderna är kokta exakt 3 minuter. Hittar du inte vaktelägg så går det lika bra med kokta, skivade hönsägg.

IMG 9962 2

Gravad lax smörgåsar med vaktelägg

8 skivor limpa

8-16 skivor gravad lax

smör

alfalfagroddar

4-8 vaktelägg

2 rädisor

 

Koka upp vatten. Lägg ner vakteläggen i det kokande vattnet med en sked. Koka i 2-4 minuter. Lägg över äggen i en skål med iskallt vatten. Skala äggen när de har kallnat och dela dem itu. 

Skiva rädisorna tunt.

Bred smör på limpskivorna. Lägg en till två skivor lax ovanpå. Toppa med groddar och vaktelägg eller rädisor. Strö en nypa salt ovanpå äggen.

IMG 9984 2


Gravad lax med havtorn

Skrivet av Jessica Nybacka 05.04.2017

IMG 9759 2

I min familj är gravad lax ett måste till både jul-, midsommar- och påskbordet. Det som många inte tänker på är att det går bra att smaksätta den gravade laxen. För tillfället är det en trend att tillsätta riven rödbeta vid gravningen vilket ger en vacker röd färg på ytan. Den här gången valde jag havtorn vilket ger en svagt syrlig smak.

IMG 9933 2

Gravad lax med havtorn

1 kg lax

4 msk socker

3 msk havssalt

0,5 tsk vitpepparkorn

2 dl havtorn

½ kruka dill

 

Filea och bena ur laxen, lämna skinnet kvar. Krossa vitpepparn i en mortel, blanda med socker och salt. Gnid in laxfilén med blandningen. Krossa havtornen lätt och fördela bären jämnt över laxen. Lägg dillen över. Plasta in och låt stå i kylen i två dygn, vänd laxen några gånger under tiden.

Torka bort havtornen och dillen och skär upp i tunna, sneda skivor.

IMG 9946 2

En liten smygtitt på vad jag använde laxen till.. 


Chiapudding med granola

Skrivet av Jessica Nybacka 02.04.2017 | 1 kommentar(er)

IMG 9668 2

Om du vill spara tid på morgonen så är chiapudding ett perfekt val. Du behöver bara blanda ihop chiafrön med en vätska och valfri smaksättning kvällen före, så tjocknar det under natten och är färdig att äta direkt på morgonen! Dessutom är chiafrön väldigt hälsosamma, de är fyllda med nyttigheter som antioxidanter, vitaminer, kostfiber, omega 3 och mycket mera. Tillsammans med mitt recept på granola och bär blir det en lyxig men enkel frukost! 

IMG 9725 2

Chiapudding med kokos

4 dl kokosmjölk

4 msk chiafrön

4 msk kokosflingor

1/4 tsk vaniljpulver

ev. lite honung

 

Blanda ihop alla ingredienser i en bunke. Plasta in och ställ i kylen över natten. Rör om och varva puddingen i glas med granola och bär.

 

Jessicas granola

3 dl havreflingor

2 dl rågflingor

2 dl kokosflingor

1 dl pumpafrön

1 dl solrosfrön

0,5 dl sesamfrön

0,5 dl linfrön

0,5 dl krossade hasselnötter

1 msk kanel

 

2,5 dl äppeljuice

50 g smör

0,5 dl honung

 

ev. 2 dl kokoschips (eller torkade bär eller chokladknappar)

 

Värm ugnen till 190 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Värm upp juice, smör och honung i en kastrull tills smöret har smält. Blanda ihop med de torra ingredienserna. Bred ut blandningen jämnt på en plåt med bakplåtspapper. 

Rosta i ugnen ca 25 minuter. Ta ut plåten var tionde minut och blanda om allt ordentligt med en gaffel för att få bort klimpar och hindra att granolan bränns på ytan. Om granolan ännu känns fuktig men har fin färg så kan du lämna den på eftervärme i ugnen.

Blanda ihop med kokoschips när granolan har svalnat.

IMG 9684 2