header2 2

Lingonglögg på rödvin

Skrivet av Jessica Nybacka 10.12.2017

IMG 4426 2

I lördagens tidning av Vasabladet och Österbottens tidning kan ni läsa två av mina recept till julen, tillsammans med julrecept av Foodlys andra bloggare. Det här receptet på rödvinsglögg smaksatt med lingon och apelsin är en favorit som jag ofta gör vid julen. Hemmagjord glögg är enkelt att göra på valfri dryck som du kokar upp tillsammans med glöggkryddor. Ju längre du låter glöggen dra smak av kryddorna, desto bättre smak får den. Jag rekommenderar minst en timme, men helst över natten för bästa resultat. Om du inte vill ha alkohol i din glögg så kan du byta ut rödvinet mot mera lingonjuice.

 

Lingonglögg

4 muggar

 

1 flaska rödvin, 0,75 liter

2 dl lingonjuice

1 dl lingon

1 dl farinsocker

½ apelsin, skalet

3 kanelstänger

2 stjärnanis

20 kryddnejlikor

0,5 tsk kardemummafrön

 

Tvätta apelsinen och skala remsor av skalet från halva frukten med en skalkniv. Häll rödvin och lingonjuice i en kastrull och tillsätt lingon, apelsinskal, farinsocker och alla kryddorna. Koka upp glöggen och låt koka i ett par minuter. Ta bort kastrullen från värmen och låt stå och dra smak av kryddorna i minst en timme. Om du vill ha starkare smak av kryddorna kan du låta glöggen stå och dra i kylen över natten. Sila bort kryddorna och värm upp glöggen, servera tillsammans med mandel och russin.


Lingontrifle med brynt kinuskisås

Skrivet av Jessica Nybacka 04.12.2017

IMG 4344 2

Som avslutning på min självständighetsmiddag blev det en enkel dessert i glas på typiskt finska ingredienser. Jag tog inspiration från den klassiska finska efterrätten frysta tranbär med varm kinuskisås när jag gjorde receptet. Det går lätt att förbereda alla komponenter i god tid och sedan snabbt varva i glas innan servering. Ingredienserna blir en perfekt kombination av sött och surt som faller de flesta i smaken!

IMG 4367 2

Lingontrifle med brynt kinuskisås

4 portioner

 

Kinuskisås på brynt smör

100 g smör

2 dl grädde

2 dl muscovadosocker

2 krm salt

1 krm vaniljpulver eller inkråmet av 1 vaniljstång

 

2 dl vispgrädde

200 g kvarg

1 msk vaniljsocker

 

1 dl havregryn

20 g smör

0,5 tsk kanel

 

100 g frysta lingon

 

Bryn smöret i kastrull tills det har fin brun färg, men akta att du inte bränner det! Häll i grädden och muscovado, låt koka på medelvärme i ca 5 minuter tills den tjocknar. Tillsätt salt och vaniljpulver, låt svalna.

Värm upp en panna med smör. Tillsätt havregryn och kanel, bryn tills det får färg. Låt svalna.

Vispa grädden löst. Tillsätt kvarg och vaniljsocker, vispa ihop.

Varva kvarg-grädde, kinuskisås, havresmulor och frysta lingon i glas. Servera direkt.


Helstekt filé med jordärtskocks­puré och blåbärssås

Skrivet av Jessica Nybacka 02.12.2017

Bild 1

Till huvudrätten i min tre rätters meny till självständighetsdagen valde jag att använda ingredienser från skogen. Använd viltkött av älg, hjort eller ren och ifall du inte får tag på vilt så går nötkött lika bra. Koka en rödvinsås med blåbär och en puré på jordärtskocka, servera med smörstekta kantareller. Även fast det är för sent att plocka både blåbär och kantareller så är det ingredienser som de flesta har färdigt i frysen eller som annars går att köpa fryst från butiken.

IMG 4418 2

Helstekt filé med jordärtskockspuré och blåbärssås

4 portioner

 

600 g filé av viltkött eller nötkött

salt och peppar

smör

1 kvist rosmarin

1 vitlöksklyfta

 

Jordärtskockpuré

400 g skalad jordärtskocka

200 g skalad potatis

0,25 dl grädde

salt

 

Blåbärssås

1 schalottenlök

1 klick smör

2 dl blåbär

1 dl rödvin

2 dl buljong

1 msk farinsocker

2 tsk maizena

salt

 

200 g kantareller eller annan svamp

smör, salt och peppar

 

 Ta fram köttet minst en timme på förhand och låt det bli rumstempererat. Värm ugnen till 120 grader. Klappa in salt och peppar på köttet. Skala vitlöksklyftan och krossa den med sidan av en kniv. Hetta upp en stekpanna tills den är riktigt het och lägg i en klick smör. Lägg i köttet, rosmarinkvisten och vitlöksklyftan. Bryn köttet på alla sidor så att det får fin färg. Lägg över på ett ugnståligt fat och häll över smöret och kryddorna från pannan. Placera en termometer i mitten av köttet och lägg in i ugnen. Grädda till en innertemperatur av 58-60 grader.

Skala jordärtskockorna och potatisen, lägg i en kastrull med vatten. Koka tills de är mjuka. Häll av vattnet och mixa slät med en stavmixer. Mixa i grädden och smaka av med salt.

Skala och hacka schalottenlöken. Fräs i smör i en kastrull. Häll över rödvinet och låt koka in i ett par minuter. Tillsätt blåbär, buljong och farinsocker. Låt koka samman. Blanda ut maizenan med kallt vatten och rör ut alla klumpar. Häll maizenan i såsen under omrörning. Sila eventuellt såsen om du vill ha den slät. Smaka av med salt.

Hetta upp en stekpanna med smör. Stek svampen mjuk, salta och peppra.

Vira in köttet i aluminiumfolie när du tar ut det ur ugnen. Låt vila i 10 minuter innan du skär upp det i skivor.

Lägg upp jordärtskockspuré på tallrikar, toppa med skivat kött, blåbärssås och kantareller.


Rågknäcke med gravad röding och pepparrotskräm

Skrivet av Jessica Nybacka 01.12.2017

Bild 2

Om endast ett par dagar fyller Finland 100 år! Jag har tillrett en tre rätters meny som lyfter fram finländska råvaror och traditioner. Recepten går också att hitta i torsdagens upplaga av Vasabladet och Österbottens tidning. 

Den här rätten är tänkt som ett tilltugg till en fördrink eller som en lättare förrätt. Om det låter för krångligt med att baka eget knäckebröd och grava lax till ett litet tilltugg så kan man såklart välja att köpa färdigt. Goda blir de oberoende!

 

Rågknäcke

 

10 g jäst

1,5 dl vatten

1,5 dl rågmjöl

1 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

1 tsk honung

 

Smula jästen i en bunke, rör ut med fingervarmt vatten. Tillsätt mjöl, honung och salt, arbeta ihop till en smidig deg. Lägg upp på mjölat bakbord och täck med en bakduk. Låt vila i 30 minuter. 

Värm ugnen till 225 grader. Dela degen i två delar. Kavla degbitarna riktigt tunt, eventuellt mellan två bakplåtspapper. Forma knäckebrödet enligt eget önskemål, stick ut rundlar, skär rektanglar eller grädda som en platta som du bryter sönder efteråt. Nagga knäcket med en gaffel och grädda i ca 8 minuter tills det har fin färg.

 

Gravad röding

 

500 g rödingfilé eller laxfilé

2 msk socker

1,5 msk grovt havssalt

0,5 tsk vitpepparkorn

dillkvistar

 

Skär filén i två lika stora bitar. Krossa vitpepparkornen i en mortel, tillsätt saltet och stöt ihop. Blanda samman med sockret. Strö saltblandningen på fisken, gnid in i fiskköttet och strö på skinnet. Lägg ihop fiskbitarna, köttsida mot köttsida, med dill emellan. Plasta in och ställ i kylen i två dygn, vänd på fisken efter ett dygn. Plocka bort dillen och skär upp i tunna skivor.

IMG 4316 2

Rågknäcke med gravad röding och pepparrotskräm

 

Rågknäcke

Gravad röding

Dill

 

Inlagd rödlök

1 rödlök

50 g socker

0,25 g ättika

0,75 dl vatten

 

Pepparrotskräm

100 g crème fraiche

0,5 dl majonnäs

ca 1 msk riven pepparrot

salt

 

Skala rödlöken och skiva den tunt, gärna med mandolin. Blanda ihop socker, ättika och vatten, rör om tills sockret har smält. Häll lagen över den skivade löken och låt stå, gärna över natten.

Riv pepparrot fint. Blanda ihop crème fraiche, majonnäs och pepparrot. Smaka av med salt.

Rulla ihop skivor av gravad röding. Lägg upp på knäckebrödet med pepparrotskräm, inlagd rödlök och dill. Servera som ett tilltugg till fördrink eller som en lättare förrätt.


Kållåda med rårörda lingon

Skrivet av Jessica Nybacka 26.11.2017

IMG 4549 2

Kållåda är klassisk husmanskost som jag tycker att man ser mindre och mindre av. Många har en rädsla för kål sedan barndomen, kanske på grund av att den inte alltid luktar så gott, men ju äldre jag blir desto mera har jag börjat uppskatta kål. Kål är inte bara hälsosamt, utan dessutom billigt och odlas mycket i Finland. Kållåda är en enkel rätt att tillreda och smakar bäst serverat med rårörda lingon. I den finska kållådan ingår ofta ris, men jag valde att lämna bort det ur mitt recept. Testa själv hur du föredrar din kållåda!

IMG 4532 2

Kållåda

 

1 kg kål

50 g smör

0,5 dl ättika

1 dl mörk sirap

1 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar

 

500 g köttfärs

1 lök

1 ägg

1 dl vispgrädde

1 msk senap

1 msk fond

1 tsk salt

0,5 tsk peppar

 

Skär bort den hårda stocken i mitten av kålen. Strimla kålen fint. Värm upp en stekpanna med en del av smöret och stek kålen i omgångar tills den börjar ta färg. Lägg över kålen i en kastrull. Tillsätt ättika och sirap och koka tills all vätska har kokat in. Salta och peppra.

Värm ugnen till 200 grader. Skala och finhacka löken. Blanda lök med köttfärsen och resten av ingredienserna till en köttfärssmet. Häll över kålen i en ugnsform och klicka ut smeten bland kålen, blanda ihop lite slarvigt. Grädda i 40 minuter tills lådan har fin färg. Servera med rårörda lingon.

IMG 4529 2

Rårörda lingon

 

250 g lingon, frysta eller färska

1 dl socker

 

Blanda lingon med sockret, mosa lingon lätt medan du rör om. Låt stå tills sockret har smält, rör om nu och då.


Inlagda tratt­kantareller

Skrivet av Jessica Nybacka 12.11.2017

IMG 4275 2

Har man tur så kan man ännu hitta trattkantareller i november. Det vanligaste sättet att ta till vara svamp till vintern är att förvälla och frysa in dem, men det går också bra att lägga in dem i en ättikslag. Här smaksätter jag lagen med vitlök, timjan och peppar. Det här receptet kan också användas till gula kantareller, ifjol lagade jag inlagda kantareller smaksatta med rosmarin och enbär. Svampen passar fint som ett tillbehör till kötträtter, vilt och grytor.

IMG 4245 2

Inlagda trattkantareller

 

400 g trattkantareller eller kantareller

5 vitlöksklyftor

2 liter vatten

1 msk salt

 

1 dl ättika

2 dl socker

3 dl vatten

färska timjankvistar

10 svartpepparkorn

10 rosépepparkorn

2 lagerblad

 

Rensa svampen. Skala vitlöksklyftorna. Koka upp en kastrull med vattnet och salt. Tillsätt svampen och vitlöksklyftorna och låt koka i 5 minuter. Häll av vattnet och låt svalna.

Koka upp ättika, socker och vatten med kryddorna och några timjankvistar. Koka i 5 minuter och låt sedan lagen svalna.

Lägg över svampen och vitlöken i en steriliserad glasburk. Plocka bort timjankvistarna ur lagen och häll sedan lagen över svampen så att det täcker. Lägg eventuellt med nya färska timjankvistar. Förvara i kylskåp.

IMG 6298

Ifjol använde jag samma recept till gula kantareller, smaksatt med rosmarin och enbär istället för timjan och rosépeppar.


Rönnbärsketchup

Skrivet av Jessica Nybacka 08.11.2017

IMG 4253 2

Rönnbär är, trots att många tror motsatsen, ätbara bär som dessutom är fyllda med vitaminer! Råa är de väldigt sura och beska, men efter att ha varit frysta minskar beskan. Därför är det bäst att plocka bären efter den första frosten eller att frysa in dem i ett dygn innan användning. Dessutom skiljer sig beskan i bären från träd till träd eftersom vi i Finland har fyra olika rönnbärsvarianter, så prova plocka bär från olika träd! 

Ketchup går att koka på andra ingredienser än tomat, bland annat på flera olika bär. Den här ketchupen med rönnbär och äpple blir en syrligare variant som jag tror faller de vuxna mer i smaken. Ett annorlunda alternativ att testa och kanske även en fin present att ge bort nu när vi sakta närmar oss jultider?

IMG 3883 2

IMG 4271 2

Rönnbärsketchup

 

500 g rönnbär

2 äpplen, ca 200 g

2 lökar, ca 300 g

3 vitlöksklyftor

0,5 dl olja

2 tsk torkad timjan

3 dl råsocker

1,5 dl äppelcidervinäger

1,5 dl vatten

0,5 tsk salt

0,5-1 tsk svartpeppar

 

Koka upp lättsaltat vatten. Koka rönnbären i ca 5 minuter, häll av vattnet.

Skala  och hacka lökarna och vitlöksklyftorna. Kärna ur äpplena och tärna dem. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs löken, vitlöken och timjan i ett par minuter. Tillsätt rönnbären och äpplena och fräs ytterligare en stund. Tillsätt sockret och häll över vinäger och vatten. Låt koka i ca 15 minuter, rör om med jämna mellanrum.

Mixa till slät massa. Smaka av med salt och peppar. Passera genom en sil om du vill ha ketchupen helt slät. Häll upp på steriliserade flaskor eller burkar och förvara i kylskåp. Hållbar i minst en månad. 

IMG 4214 2


Linsgryta på kokosmjölk med blomkålsris

Skrivet av Jessica Nybacka 31.10.2017

IMG 8799 2

Den här linsgrytan är en version av den indiska linsgrytan dhal. Rätten är både enkel och billig och dessutom helt vegetarisk. Linsgrytan är kryddstark och blir snabbt en ny favorit! Här serverar jag den med ett alternativ till vanligt ris, blomkålsris. Genom att riva blomkålen och snabbt koka den så får du på endast ett par minuter ett nyttigt, enkelt tillbehör. 

IMG 8763 2

Linsgryta

 

1 gul lök

2 morötter

1 röd chili

2 vitlöksklyftor

 

4 dl röda linser

2 msk röd currypasta

1 msk tomatpuré

500 g krossade tomater

500 ml kokosmjölk

1 buljongtärning

1 dl vatten

 

2 tsk spiskummin

1 tsk paprikapulver

0,5 tsk salt

0,5 tsk lökpulver

0,5 tsk kanel

 

Skala löken och morötterna. Hacka löken och tärna morötterna i små tärningar. Finhacka chilin, lämna kvar kärnorna för starkare smak, finhacka vitlöksklyftorna. Hetta upp en kastrull med olja. Fräs löken och morötterna i några minuter, tillsätt chili och vitlök. Tillsätt linserna tillsammans med currypasta och tomatpuré och låt fräsa med en stund under omrörning. Häll över tomatkross, kokosmjölk, vatten och buljongtärningen. Tillsätt kryddorna. Låt koka på svag värme ca 10-15 minuter, rör om med jämna mellanrum eftersom linserna lätt fastnar i botten av kastrullen. Tillsätt mera vatten ifall grytan verkar för tjock.

Servera med antingen blomkålsris (recept nedan) eller vanligt ris och naanbröd

IMG 8745 3

Blomkålsris

 

1 stort blomkålshuvud

 

Plocka bort bladen från huvudet. Riv blomkålen grovt, även roten. Koka upp en kastrull med vatten, salta lätt. Lägg ner den rivna blomkålen i det kokande vattnet i 30 sekunder. Häll av blomkålen i ett durkslag och låt rinna av ordentligt, servera direkt.

IMG 8785 2


Långkokt högrevschili med mörk choklad

Skrivet av Jessica Nybacka 30.10.2017

IMG 8909 2

Långkokt chiligryta är en amerikansk klassiker. Grytan får en mustig smak av att den tillreds på flera sorters chili, som förutom hetta tillför både fruktig sötma och rökighet. Jag har förutom färsk röd chili också använt mig av torkad chipotle och ancho chili. De kan vara svåra att få tag på i Finland, men är du över till Sverige så finns de att köpa på lösvikt i grönsaksavdelningen i de flesta matbutiker!

Att tillsätta choklad i maten är inte så konstigt som det låter. Den mörka chokladen tillför en fyllig och lätt bitter smak till chilin. Grytan kräver några timmar i ugnen för att köttet ska falla sönder, men ju längre det får puttra på desto bättre blir det. Prova servera istället för köttfärsen till texmex bordet!

IMG 8954 2

Långkokt högrevschili med mörk choklad

 

ca 1,2 kg högrev

1 msk spiskummin

salt och peppar

 

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

1 röd chili

2 torkade chipotle chili

2 torkade ancho chili

 

0,33 liter öl (lager eller mörk öl)

400 g krossade tomater

2 msk tomatpuré

2 msk köttfond

2 lagerblad

1 kanelstång

2 msk farinsocker

2 tsk torkad oregano

 

50 g mörk choklad

ca 2 msk maizena

 

Värm ugnen till 150 grader. Skär köttet i tärningar. Bryn köttet i en stekpanna med fett i omgångar. Krydda köttet med salt, peppar och spiskummin och lägg över det i en gryta. Skölj ur pannan med lite vatten mellan varje omgång och häll med vattnet i grytan. 

Skala och hacka löken och vitlöksklyftorna. Hacka den färska chilin. Ta bort stjälken från chipotlen och anchon och mortla dem eller hacka dem med en kniv. Fräs lök, vitlök och röd chili i olja. Tillsätt chipotle och ancho och låt fräsa ytterligare en stund. Lägg över i grytan.

Tillsätt ölen och de krossade tomaterna i grytan. Tillsätt tomatpuré, fond, lagerblad, kanelstång, farinsocker och oregano. Rör om och lägg på locket, placera grytan i ugnen. Låt puttra i ugnen i minst 4 timmar tills köttet faller isär och är trådigt. Rör om i grytan en till två gånger under tillagningen.

Ta ut grytan ur ugnen. Ös bort eventuellt fett från ytan med en slev. Blanda maizenan med kallt vatten och rör bort klimpar. Häll i maizenan i grytan under omrörning. Riv chokladen och tillsätt den. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mera farinsocker. 

Servera med tortillabröd, crème fraiche, limesyrad rödlök (se recept nedan) och antingen persilja eller koriander. 

IMG 8937 2

Limesyrad rödlök

 

1 rödlök

1 lime

salt

 

Skala rödlöken och skiva den tunt, gärna med mandolin. Pressa limesaft över löken och salta lätt. Rör om och låt stå en halv timme innan servering.


Viltkrydda

Skrivet av Jessica Nybacka 20.10.2017

IMG 4106 2

Kryddor som vi köper från butiken kan innehålla besprutade växter, tillsatser, kemikalier och smakförstärkare. Ett enkelt sätt att veta säkert vad du stoppar i dig är att göra dina egna kryddblandningar på ekologiska kryddor. Den här kryddblandningen passar till vilt och är smaksatt med örter, enbär, peppar och vitlök. Mest arom får du när du mortlar kryddorna precis innan användning. Prova även att mortla kryddorna grovt och sedan lägga dem i en kryddkvarn.

IMG 4128 2

Viltkrydda

 

2 msk torkad timjan

2 msk torkad rosmarin

20 enbär

30 svartpepparkorn

15 kryddpepparkorn

5 lagerblad

2 tsk vitlöksflingor

1 tsk fänkålsfrön

 

Bryt lagerbladen i mindre bitar och blanda ihop samtliga kryddor. Mortla eller mixa ihop, välj själv hur grovt eller fint du mortlar kryddblandningen. Förvara i en burk på en mörk plats.

IMG 4118 2