header2 2

Fröpanerad gösfilé

Skrivet av Jessica Nybacka 02.08.2018

Kategorier:

IMG 7174 2

Panerad fisk är en stor favorit som jag gärna njuter av under sommaren. Det går enkelt att variera paneringen och testa nya versioner istället för att alltid köra på med det klassiska ströbrödet. Blandade frön är ett alternativ som jag rekommenderar, fröna får fantastisk smak då de rostas i pannan under stekningen. Denna gång använde mig av gös, en fisk som jag äter allt för sällan med tanke på hur god den är! På bilden serverar jag fisken med potatismos, brynt smör och rucola.

 

Fröpanerad gösfilé

 

4 gösfiléer eller annan vit fisk

1 dl vetemjöl

2 ägg

3 dl blandade frön (t.ex. sesam-, lin- och pumpafrö)

Salt och peppar

 

Lägg upp vetemjöl på en tallrik och krydda med salt och peppar. Knäck äggen i en djup tallrik och vispa upp äggen. Blanda fröna på en tallrik. Vänd gösfiléerna först i vetemjöl, sedan i äggen och sist i fröna.

Stek fisken i rikligt med fett på medelvärme. Frön bränner lätt så ha inte för hög värme på. Stek några minuter per sida så att fisken får fin färg och blir genomstekt.


Små smultron och vit chokladpajer

Skrivet av Jessica Nybacka 12.07.2018

IMG 7312 2

Smultron växer vilt i hela landet och det är nu i juli som bären mognar. När jag är ute på promenad så ser jag att dikeskanterna är fyllda av de små bären, och stannar också hela tiden för att äta av dem. Trots att jag inte kan följa rådet själv när det kommer till smultron så ska man inte äta dem som växer nära vägar, var de får smuts och avgaser på sig. Smultronen på bilden är dock ändå odlade. Då mina föräldrar var bortresta fick jag lov att plundra deras smultronland, vilket kändes helt värt den nästan 40 km långa resan. Alla har vi olika prioriteringar.

Smultron smakar absolut bäst som färska och så valde jag också att använda dem. Det här enkla bakverket består av mandelskal som fylls med vit chokladgrädde och toppas med färska smultron. Får du inte tag på smultron så går det självklart att byta ut dem mot övriga färska bär. Det här receptet ger sex stycken små pajer, men om du föredrar så kan du även baka endast en stor paj eller en hög med små tarteletter. Vit chokladgrädden är väldigt simpelt att göra, men kräver en längre tid för att få kylas ordentligt innan den vispas upp. Jag föredrar att förbereda den dagen innan jag vispar upp den, för att garantera att den är tillräckligt kyld.

IMG 7252 2

IMG 7263 2

Små smultron och vit chokladpajer

6 små pajformar

 

100 g smör

2,5 dl vetemjöl

50 g mandelmjöl

1 dl socker

1 ägg

 

180 g vit choklad

3 dl vispgrädde

 

smultron

 

Dag 1:

Hacka vit chokladen i mindre bitar och lägg över i en bunke. Hetta upp grädden i en kastrull tills just före den börjar koka. Häll grädden över chokladen och rör slät. Dra plastfolie mot ytan av grädden och ställ i kylskåpet till nästa dag.

 

Dag 2:

Arbeta ihop ingredienserna till pajdegen i en matberedare eller för hand. Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet upp till en timme. 

Värm ugnen till 200 grader. Dela degen i lika stora bitar och tryck ut degen i pajformarna ända upp till kanterna. Grädda tills pajskalen får fin färg, ca 15-20 minuter. Låt svalna helt.

Vispa upp vit chokladgrädden. Fördela grädden i pajskalen. Toppa med färska smultron.

IMG 7324

IMG 7292 2


Grillade kycklingklubbor med dippsås

Skrivet av Jessica Nybacka 06.07.2018

IMG 6797 2

Gör dina egna, fantastiskt goda kycklingklubbor genom att före grillningen vända dem i en kryddblandning och i slutet av grillningen pensla dem med en chiliglaze. Kycklingen får massor med smak som ytterligare förhöjs med dippsåsen. Kycklingklubbor hör till klassisk barmat och är ett uppskattat snack då man är småhungrig. Klubborna är en billig del av kycklingen som också kan bytas ut mot vingar. 

 

Kycklingklubbor med dippsås

 

10 stycken kycklingklubbor

 

Rub:

1 msk paprikapulver

1 tsk salt

1 tsk lökpulver

1 tsk vitlökspulver

0,5 tsk cayennepeppar

 

Chiliglaze:

1 dl tomatbaserad chilisås (felix eller heinz)

0,5 dl honung

20 g smör

0,5-1 tsk tabasco

1 vitlöksklyfta

 

Dippsås:

1 dl gräddfil

0,5 dl majonnäs

1-2 vitlöksklyftor

2 msk hackad persilja

1 tsk dijonsenap

Salt och peppar

 

Rör samman ingredienserna till dippsåsen. Ställ in i kylen.

Blanda samman de torra kryddorna. Vänd runt kycklingklubborna i kryddblandningen. Hetta upp grillen och grilla kycklingklubborna tills de börjar bli genomstekta. Vänd med jämna mellanrum.

Blanda samman ingredienserna till glazen i en kastrull. Koka upp och rör såsen jämn. Vänd kycklingen i glazen eller pensla på den. Fortsätt grilla tills kycklingen är helt genomstekt och glazen har fått färg. Servera direkt med dippsåsen.


Grillade majskolvar med limesmör och parmesan

Skrivet av Jessica Nybacka 03.07.2018

IMG 6610 3

Majskolvar är en stor favorit på grillen i flera delar av världen. Det vanligaste är att använder sig av förkokta majs, men det går även att hitta färsk majs i butiken, med eller utan blasten. Om du hittar majskolvar med blast behöver du endast vika upp blasten och knyta fast den, så fungerar den som ett praktiskt handtag då du vänder på kolvarna. Det går även att grilla majsen i sin egen blast, men då måste kolvarna först blötläggas i en halvtimme innan de läggs på grillen.

Grillad majskolvar med limesmör och parmesan

 

4 stycken färska majskolvar

Olja

Riven parmesanost

 

Limesmör:

100 g rumsvarmt smör

1 lime

1 tsk honung

Salt och peppar

 

Lägg smöret i en bunke. Riv skalet av limen och pressa saften ur halva frukten. Lägg skal och saft tillsammans med honung i bunken. Vispa samman med en elvisp till ett mjukt, luftigt smör. Smaksätt med salt och peppar.

Vik bak blasten på majsen och knyt fast den. Ta bort trådar. Pensla majsen med olja och grilla den i ca 10-15 minuter tills den har fått fin färg på alla sidor. Vänd på den ofta under grillningen. Stryk på limesmör då majsen är färdig grillad och strö över riven parmesanost. Servera direkt.

IMG 6651 2


Grillad hamburgare med coleslaw

Skrivet av Jessica Nybacka 30.06.2018

IMG 6756 3

Grillad hamburgare med coleslaw

4 stycken

 

4 hamburgerbröd (recept på hemmagjorda här)

ca 500-600 g köttfärs

4 skivor ost

8 skivor bacon

2 tomater

Salladsblad eller babyspenat

 

Coleslaw:

300 g vitkål

1 morot

150 g creme fraiche

0,5 dl majonnäs

1 tsk vitvinsvinäger

1 tsk dijonsenap

0,5 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar

0,5 tsk socker

 

Ansa vitkålen och strimla den tunt. Skala moroten och riv den. Blanda ihop vitkål och morot med creme fraiche och majonnäs. Tillsätt vinäger, senap och smaka av med salt, peppar och socker.

Dela köttfärsen i fyra delar och platta ut det till fyra biffar. Rör inte om i köttfärsen innan du plattar utan den.

Skiva tomaterna och dela salladen.

Hetta upp grillen. Grilla baconet knaprigt och ställ åt sidan. Pensla biffarna lätt med olja och grilla dem över medelhög värme. Salta och peppra. Vänd på biffarna då det kommer upp vätska på ytan av biffarna. Salta och peppra den andra sidan och lägg över ostskivorna. Värm hastigt upp brödet på grillen.

Lägg upp sallad, tomat och bacon på den undre brödskivan. Toppa med biffen, coleslaw och brödlocket.


Marinad, rub och glaze

Skrivet av Jessica Nybacka 28.06.2018

En marinad, rub eller glaze har alla uppgiften att tillföra extra smak och saftighet vid grillningen. Vanligen används de vid grillning av kött, men de går också till fisk, skaldjur och grönsaker. Medan en marinad kräver sina timmar för bästa resultat, så kan en rub eller glaze användas på kortare varsel. Tänk alltid på att låta köttet bli rumstemperatur innan du tillagar det!

IMG 4612 2

Marinad

Med en marinad blir köttet både smakrikare, saftigare och mörare. För bästa resultat bör köttet marineras minst ett par timmar till över natten, så hinner smaken tränga in ordentligt. Fyll upp marinaden i dubbla fryspåsar och för runt köttet så att alla ytor täcks. Tryck ut så mycket av luften som möjligt och knyt fast påsen. Förvara i kylskåpet i en djup tallrik, ifall det skulle bli hål i plasten, och vänd på påsen ett par gånger under marineringen.

I en marinad vill man kombinera sälta, sötma, syra och fett med kryddor och smaksättningar. Sältan från salt eller saltiga ingredienser som sojasås tränger sig in i köttet och binder vätska vilket ger ett saftigt kött. Sötma kan komma från socker eller honung och hjälper till att framhäva smakerna. Dock bränner socker lätt, så använd inte för mycket! Syra i form av citron, vinäger eller vin ger inte enbart smak utan mörar även köttet. Även enzymer från ananas och kiwi samt mjölksyrabakterier från yoghurt hjälper till att göra köttet mörare. Fettet fungerar som smakförstärkare och hindrar att köttet bränner fast vid grillningen.

Torka lätt bort marinaden från köttet innan grillningen eftersom den annars rinner och klottar ner grillen.

 

Mild chilimarinad

Min favoritmarinad till gris, men den går även fint till nötkött.

 

1 dl tomatbaserad chilisås (felix eller heinz)

1 dl olivolja

4 vitlöksklyftor

3 msk vinäger

1 msk sojasås

2 tsk paprikapulver

2 tsk torkad timjan

0,5 tsk krossad svartpeppar

 

Blanda samman chilisås med olivolja, vinäger och sojasås. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Blanda med i marinaden tillsammans med kryddorna. Marinera köttet i minst ett par timmar till över natten. Vänd köttet ett par gånger under marineringen.

 

Balsamico-vitlöksmarinad

Passar perfekt till nötkött, men prova även till lamm!

 

1 dl balsamvinäger

1 dl citronsaft

1 dl vitlöksklyftor

1 dl rypsolja

2 tsk torkad timjan eller rosmarin

1 tsk krossad svartpeppar

 

Skala vitlöksklyftorna och krossa dem med sidan av kniven. Skär dem i grova bitar. Blanda samman balsamvinäger med pressad citronsaft och olja. Rör ner vitlöken och smaksätt med kryddorna. Marinera köttet i minst ett par timmar till över natten. Vänd köttet ett par gånger under marineringen.

 

Yoghurtmarinad

God till kyckling, men också till lamm och gris!

 

2 dl naturell yoghurt

2 tsk paprikapulver

2 tsk spiskummin

2 tsk chilipulver

0,5 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar

1 vilöksklyfta

 

Häll upp yoghurten i en bunke. Tillsätt kryddorna och rör jämnt. Skala vitlöksklyftan och finhacka den, tillsätt i marinaden. Marinera köttet i minst ett par timmar till över natten. Vänd köttet ett par gånger under marineringen.

 IMG 6083 2

Rub

En rub är en torr kryddblandning som används som en torr marinad till kött och fisk. Konceptet är fortfarande relativt nytt hos oss, men är en viktig del av BBQ-kulturen i Amerika. Klappa in kryddblandningen i köttet ca 15-30 minuter innan tillagning, så drar köttet snabbt i sig smak av kryddorna.

En rub går snabbt att förbereda istället för en marinad som ska marineras flera timmar i förväg. Samtidigt slipper du droppande fett som bränner fast i grillen. Tänk bara på att torra kryddor lätt kan bränna, så ha inte för stark värme på grillen!

 

Allround red rub

Den här ruben passar ihop med alla kött. Receptet ger en stor mängd som räcker till flera grillningar, minska på receptet om du endast vill prova!

 

1 dl paprikapulver

0,5 dl salt

2 msk farinsocker

2 msk spiskummin

2 msk lökpulver

1 msk vitlökspulver

1 msk chilipulver

1 msk senapspulver

1 msk malen svartpeppar

 

Blanda samman samtliga kryddor. Klappa in ordentligt av kryddblandningen i köttet innan grillning. Förvara resten av ruben i en burk med tätslutande lock.

 

Kafferub

En annorlunda rub gjord på kaffepulver med toner av lakrits från fänkålen. Passar till lamm och nötkött.

 

0,5 dl mörkrostat kaffepulver

1 msk fänkålsfrön

2 tsk torkad timjan

1 msk salt

1 msk farinsocker

0,5 tsk malen svartpeppar

 

Blanda fänkålsfrön och timjan i en mortel och krossa kryddorna så fint som möjligt. Blanda samman med kaffepulver och resten av kryddorna. Klappa in ordentligt av kryddblandningen i köttet innan grillning. Förvara överlopps rub i en burk med tätslutande lock.

 IMG 6061 2

Glaze

Med en glaze menas en tjock, smakrik sås som penslas på köttet i slutskedet av grillningen. En glaze ska ha en trögflytande konsistens som hålls kvar på ytan och inte rinner bort. För att få till rätt konsistens kokas ofta ingredienserna ihop till en tjockare sås.

Då du använder en glaze är du ute efter en kladdig och karamelliserad yta. Oftast består glazen av söta ingredienser som socker, honung och sirap som karamelliseras av hettan från grillen. Tänk dock på att socker lätt bränner, så passa värmen!

 

Chili-limeglaze

 

1 dl tomatbaserad chilisås (Felix eller Heinz)

0,5 dl sweet chilisås

0,5 dl farinsocker

0,5 dl limesaft

0,5 dl sojasås

1 vitlöksklyfta

 

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka ihop blandningen i ca 5-10 minuter tills den börjar tjockna. Rör om nu och då. Pensla på köttet i slutskedet av grillningen och låt karamelliseras på ytan.

 

Äppel-whiskeyglaze

 

1 dl äppelmos

0,5 dl honung

0,5 dl whiskey eller bourbon

1 msk äppelcidervinäger

1 tsk senap

0,5 tsk salt

 

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka ihop blandningen i ca 5-10 minuter tills den börjar tjockna. Rör om nu och då. Pensla på köttet i slutskedet av grillningen och låt karamelliseras på ytan.


Rabarber-­jordgubbs­cheesecake

Skrivet av Jessica Nybacka 18.06.2018

IMG 6875 2

Rabarber och jordgubbar är en alltid lika lyckad smakkombination som passar perfekt i en cheesecake. Den här somriga cheesecaken görs med gelatinblad vilket ger en härligt krämig konsistens. Kakan på bilden är bakad i en 20 cm form vilket ger en högre kaka, men även en 24 cm form går bra till en lägre kaka. Dekorera kakan med ett berg av jordgubbar och servera den i midsommar!

IMG 6885 2

Rabarber-jordgubbscheesecake

 

250 g havrekex

75 g smör

 

200 g rabarber

100 g jordgubbar

1 dl socker

5 gelatinblad

600 g philadelphiaost

2 tsk vaniljsocker

3 dl vispgrädde

 

Jordgubbar till dekorering

 

Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbara kanter, 20 cm i diameter för en högre kaka eller 24 cm i diameter för en lägre. Smält smöret. Smula sönder kexen och blanda ihop med det smälta smöret. Tryck ut kexsmulorna jämnt i formen och ställ i kylen.

Skär rabarbern i mindre bitar, du behöver inte skala dem. Snoppa jordgubbarna och dela större jordgubbar i mindre bitar. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Blanda rabarbern och jordgubbarna med sockret i en kastrull. Låt stå en stund så att bären vätskar av sig och koka sedan upp. Koka tills rabarbern blir mjuk och mosig. Mixa blandningen med en stavmixer. Rör ner gelatinbladen i den varma purén och låt svalna.

Rör philadelphiaosten mjuk i en bunke och blanda med vaniljsockret. Vispa grädden tjock i en annan bunke. Rör ner den avsvalnade rabarberpurén i philadelphiaosten och rör ihop. Blanda till sist ner den vispade grädden och vänd ihop. Häll smeten över kexbottnet och stryk ytan jämn. Låt stå i kylen över natten och stelna.

Dekorera med jordgubbar och eventuellt ätbara, obesprutade blommor.

IMG 6870 2


Rabarbersaft

Skrivet av Jessica Nybacka 06.06.2018

Kategorier:
Taggar:

IMG 6561 2

Rabarbersaft är en favorit för mig med sin härligt syliga smak. Det går bra att koka saft på rabarber under hela sommaren, vilket är ett bra sätt att ta tillvara på den grovfibriga rabarbern i slutet av sommaren som man inte vill baka med. Då man kokar saft på rabarber så ska man inte skala den eftersom färgen sitter hos många rabarbersorter endast i stjälkens skal. Färgen på saften kan bli allt från ljust rosa till knall röd beroende på hur röd färg din rabarber har. Om du vill testa olika varianter av rabarbersaft så går det enkelt att smaksätta den, prova till exempel tillsätta en snittad vaniljstång eller två kanelstänger.

Rabarbersaft

 

1,5 kg rabarber

2 liter vatten

1 citron

 

ca 3 dl socker / liter saft

 

Skär rabarbern i grova bitar, du behöver inte skala dem. Lägg bitarna i en kastrull och häll över vattnet. Koka upp och låt koka i 15 minuter utan att röra om. Häll saften genom en silduk, låt stå och rinna igenom av sig själv upp till en timme. Pressa inte!

Mät upp mängden saft och räkna ut sockermängden. Pressa saften ur citronen. Häll upp saften i en ren kastrull och koka upp tillsammans med citronsaften. Tillsätt sockret och koka tills sockret har smält. Skumma av.

Häll upp den varma saften på steriliserade, varma flaskor. Förslut flaskan direkt och täck med en handduk medan de svalnar. Förvara svalt.


Sparrispaj med kirskål och getost

Skrivet av Jessica Nybacka 31.05.2018 | 1 kommentar(er)

IMG 6521 2

En sparrispaj blir extra fin då man radar sparrisen tätt efter varandra på ytan! Som fyllning finns trädgårdens fiende nummer ett, ogräset kirskål som även är en ätbar vild växt. Kirskålen sprider snabbt ut sig och tar över trädgården så passa på att äta av den! Växten smakar bäst nu på våren då man plockar de späda, små bladen, men om du fortsätter skörda under sommarens gång så kommer det upp nya små blad hela tiden. Växten jämförs i smaken med morot, persilja och selleri, men kan användas på samma sätt som spenat i matlagningen.

 

Sparrispaj med kirskål och getost

 

1 sats pajdeg

 

500 g sparris

150 g mjuk getost

ett knippe kirskål (ca 20-30 g) eller spenat

 

3 dl grädde

2 ägg

150 g riven ost

0,5-1 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar

1 tsk lökpulver

 

Gör pajdegen enligt receptet. Värm ugnen till 200 grader. 

Vispa upp äggen och blanda ihop med grädden. Rör ner kryddorna och den rivna osten.

Bryt av den hårda ändan på sparrisen. Riv eller skär kirskålen i grova bitar. Skär getosten i bitar och lägg ut den över pajdegen. Strö över kirskålen och häll äggstanningen ovanpå. Rada ut sparrisen i rader. Pensla ytan på sparrisen med lite olja så bränner de inte i ugnen. Grädda pajen i ca 35-40 minuter tills den har fin brun färg. 

IMG 6509 2


Granskottssaft

Skrivet av Jessica Nybacka 25.05.2018

IMG 6480 2

Även fast gran är ätbar året runt så är det absolut vanligast att använda vårens granskott i matlagningen. I maj-juni växer ljusgröna, mjuka skott fram på granens kvistar. Skotten är c-vitaminrika och ansågs förr råda bot på vintertrötthet, samt stärka immunförsvaret och bota urinvägsinfektion. Granskott går att plocka från att de visar sig till att de vuxit ett par centimeter och misstar sin mjukhet. Undvik granskott om du har njurproblem eller är gravid.

Granskott är enkla att plocka och man samlar snabbt ihop en till två liter. Tänk dock på att det inte hör till allemansrätten att plocka från träd, alltså behöver du markägarens tillåtelse. Granen mår bäst av att du plockar lite skott här och där, ta hellre skott från flera träd och lämna kvar lite skott på varje kvist.

Granskott smakar fräscht och skogigt, med en syrlig smak. De går att använda som smaksättning, krydda och hela i matlagningen. Smaksätt olja, vinäger, inläggningar och snaps, mixa ner dem i pesto och dressingar eller använd dem hela i grytor, sallader eller stekta i smör som tillbehör. De går bra att frysa ner och använda senare.

Prova också mitt recept från ifjol på granskottssill, en annorlunda sill till midsommarbordet!

IMG 6386 2

Granskottssaft

 

1 liter granskott

1 ekologisk citron

2 liter vatten

2-4 dl råsocker eller strösocker

 

Rensa och skölj vid behov granskotten. Tvätta citronen och skiva den. Lägg granskotten, citronskivorna och sockret i en kastrull. Koka upp vattnet och häll det över granskotten. Låt stå framme i rumsvärme i ett dygn och dra smak.

Sterilisera glasflaskor i 100 °c i 20 minuter. Sila saften och tappa upp på flaskor. Förvara svalt eller frys in om du vill att det håller längre.

IMG 6425 2