Header bakgrund klar

Snabb tortellinipasta

Skrivet av Sofia Rönnbacka 15.01.2018 | 1 kommentar(er)

Har fått en förfrågan på billig och enkel mat som passar lika bra för studerande som för den stressade föräldern. Tänkte köra en billiga veckan på bloggen med snabba och enkla rätter. Passar bra i januari med tanke på att den månaden måste vara den fattigaste på hela året.

En snabb favorit här hemma är tortellini. Det går snabbt och är en billig lunch som du kan variera smaken på beroende på vilken tortellini du väljer. Gör den vegetarisk genom att köpa vegetarisk tortellini, mjölkfri genom att köpa mjölkfri tortellini och byta ut grädden mot växtbaserad gräddprodukt, stek lite bacon till för ett extra crunch eller tillsätt lite pinjenötter på pastan vid servering! Möjligheterna är oändliga.

Snabblunch med tortellini 1

Snabb tortellinipasta, för 2 pers.

1 pkt tortellini

ca 100g broccoli

1 dl grädde

Salt, peppar 

Ev. Sriracha till servering för extra smak

1. Koka tortellinin enligt anvisningen på förpackningen men tillsätt broccolin skuren i små buketter vi kokning.

2. Häll bort vattnet, häll över grädden och salta och peppra. Låt grädden koka in något.

3. Servera med sriracha eller annan favoritsås för extra smak.

4. Ät och njut!


Snabba laxsåsen

Skrivet av Sofia Rönnbacka 27.12.2017

Kanske har du lax över från julen? Då är denna laxsås perfekt att göra, och går snabbt. Du kan göra den med gravad, kallrökt, varmrökt eller färsk lax, det spelar ingen roll! Smaken ändras lite beroende på vilken typ av lax du gör men jag lovar dig att det ändå är gott. 

Snabba laxsasen 2

Snabba laxsåsen

600 g lax av något slag

1 burk creme bonjour färskost med räksmak eller annan favoritsmak

1-2 dl vatten

½ fiskbuljong

1 dl finhackad dill

½ dl gräslök

Smör till stekning

Salt och peppar

Couscous, potatis eller ris till servering

1. Skär laxen i bitar, stek den i smör tills den fått fin färg.

2. Hacka dillen och gräslöken under tiden laxen tillagas.

3. Rör i färskost, vatten och buljongtärningen i laxen. Låt koka fem minuter.

4. Tillsätt dill och gräslök och smaka av med salt och peppar.

5. Servera med valfritt tillbehör.

6. Ät och njut!

Snabba laxsasen 1


What´s in my pantry? Spenatomelett

Skrivet av Sofia Rönnbacka 05.07.2017

Av någon underlig anledning blir det alltid omelett som är svaret på "what´s in my pantry idag?". Eller nja, så underligt är det kanske ändå inte, vi har typ alltid ägg hemma. Denna gång gjorde jag en variant med finhackad spenat i omelettsmeten, kalkonpålägg och färdigt skurna frysta grönsaker (.. Min syster som hade köpt dem, men det gick snabbt!). Till det gjordes en gräddfilssås som sattes inuti. Enkelt, nyttigt och gott! Ska testa att göra den med nässlor nästa gång, ifall jag hittar några som är små vill säga :)

Spenatomelett

3 bitar frusen finhackad spenat

2 ägg

2 msk grädde

Örtsalt, svartpeppar

Olja till stekning

1. Vispa ihop alla ingredienserna i en skål.

2. Stek på medelvärme i en msk olja, rör om till en början så blir den jämnare stekt.

3. Fyll omeletten med valfri fyllning.

4. Ät och njut!

Spenatomelett


Veckans what´s in my pantry - Batathummus

Skrivet av Sofia Rönnbacka 09.06.2017 | 1 kommentar(er)

Veckans what´s in my pantry utmaning blev burritos med batathummus till! Så gott. Hittade en halv skrumpen batat långt in i kylskåpet som jag använde upp, perfekt att göra hummus på. Jag fyllde burriton med stekt lök, paprika, champinjoner och maletkött som kryddades med tacokrydda, riven ost, crème fraiche och hummusen. Det som skiljer denna hummus åt från en vanlig är att kikärterna byts ut mot batat, och tahinin lämnades bort. Det går även bra att byta ut bataten mot andra rotfrukter!

Batathummus

400g batat

1-2 vitlöksklyftor

1-2 msk citronsaft

½ krm chiliflakes

½ tsk spiskummin

½ tsk paprikapulver

2 msk olivolja

Salt & Peppar

1. Tvätta bataten och stick några hål i den med en kniv.

2. Sätt bataten i en ugnsform och grädda den i 200ºc i ungefär en timme.

3. Låt bataten svalna något så den går att hantera, skala den och sätt den i en beredningsskål eller en mixerskål.

4. Tillsätt alla ingredienserna och mixa, jag använde en stavmixer.

5. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citronsaft.

6. Servera hummusen med tacochips, grönsaker, tillbehör eller som sås! 

7. Ät och njut!

Batathummus 2Batathummus 5Batathummus 11


Dagens what´s in my pantry - ugnsomelett

Skrivet av Sofia Rönnbacka 27.04.2017 | 1 kommentar(er)

Ugnsomelett 8

Egentligen var det tänkt att jag skulle testa på att göra egen pasta idag men det blir inte alltid som man tänkt sig, speciellt inte för mig. Eftersom jag städade i x antal timmar och sedan tog den andra joggingturen för i vår så kände jag inte riktigt för att börja stå och kavla ut pasta. Så det fick bli en what´s in my pantry idag! En ugnsomelett med det jag hittade i kylen/frysen med andra ord. Ser lite ut som en lasagne och den hade lite medelhavs smaker. Du behöver förstås inte använda dessa ingredienser, nästan allt går att sätta i en omelett! Denna omelett räcker åt 2-3 personer beroende på hur hungrig du är. 

Ugnsomelett

4 ägg

1 dl mjölk/vatten

Salt, peppar, paprikapulver och basilika

Fyllning

1 tomat

2 tunt skivade potatisar

Lite frusna wokgrönsaker

Riven ost

Sriracha yoghurt

1 dl turkisk yoghurt

1-2 tsk sriracha beroende på hur stark du vill ha den

En nypa salt

1. Vispa ihop äggen, mjölken och kryddorna.

2. Sätt ugnen på 200ºc och stek potatisen i lite smör tills den blivit något mjuk.

3. Sätt den tunt skivade potatisen i en ugnsform. Tillsätt wokgrönsakerna och tomatskivorna och häll över äggblandningen.

4. Strö över ost och grädda i ugnen 15-25 minuter beroende på hur du vill ha konsistensen.

5. Rör ihop sriracha med turkisk yoghurt och salt. Servera med omeletten.

6. Ät och njut!