I koket med Sofia

Lins- och böngryta

Skrivet av Sofia Rönnbacka 10.09.2018 | 1 kommentar(er)

Meatfree monday! En lins- och böngryta som du enkelt slänger ihop på 15 minuter är exakt vad denna måndag behöver. Älskar att äta mustiga grytor under hösten. Snart kommer det dessutom älgkött och då har jag en gryta i tankarna. Får se om den blir av! Så länge får ni nöja er med denna vegetariska gryta. Vi äter för det mesta vegetariskt en gång i veckan hos oss och då blir det ofta något med röda linser just för att det går snabbt och näringsinnehållet i linser är ju super! Vill du få in lite kött i rätten så passar det utmärkt med strimlad rökt skinka :)

Lins och bongryta 1

Lins- och böngryta

4 portioner

3 potatisar

3 morötter

1 rödlök

1 klyfta vitlök

500 g tomatkross

3 dl vatten

1 buljongtärning

1 dl röda linser

1 burk vita bönor, ca 300 g oavrunnen vikt

½ tsk basilika, timjan och oregano

½-1 tsk chilipasta/chilisås

2 lagerblad

½-1 msk rödvinsvinäger

Till servering

Färskost eller crème fraiche

1. Tvätta, skala och skär potatisarna och morötterna i bitar. Finhacka rödlöken och vitlöken. 

2. Fräs potatis, morot, lök och vitlök i en gryta eller en kastrull utan att de får färg. Tillsätt tomatkross, vatten och buljongtärningen och låt koka i fem minuter. Tillsätt sedan resten av ingredienserna förutom bönorna. 

3. Koka grytan i 10 minuter och tillsätt därefter bönorna. Smaka av med salt och peppar ifall det behövs.

4. Servera grytan med färskost eller crème fraiche.

5. Ät och njut!

Lins och bongryta 2

 


Örtolja som dressing och marinad

Skrivet av Sofia Rönnbacka 11.07.2018

Ifall du inte upptäckt örtolja och dess användning ska du se hit! Typ världens godaste tillbehör/dressing, speciellt på sommaren då örterna kan plockas från den egna trädgården och är solvarma. Användningsområdet är inte heller det snävaste. Använd örtolja som salladsdressing, rosta nypotatis i ugnen och slunga dem i örtolja, sätt oljan på pizza, använd den som marinad till kött eller grönsaker,  använd örtolja i fransk potatissallad eller byt ut den vanliga såsen i potatissallad mot örtolja, använd oljan som tillbehörs-sås eller ringla den över en god soppa, ja du märker ju kanske att den går att använda till i princip allt! Det enda du ska beakta är mängden salt, använder du den som marinad krävs det mera salt än om du använder den som salladsdressing, så smaka dig fram. Detta recept ger ca 1 dl örtolja, men feel free att dubbla receptet för oljan står sig nämligen en vecka i kylskåpet ifall du förvarar den lufttätt.

Ortolja dressing och marinad 1

Örtolja

ca 1 dl färdig örtolja

1 dl ryps- eller rapsolja

1 dl färska valfria örter (exempelvis basilika, timjan, gräslök, koriander, persilja, libbsticka)

1 färsk lök

1 msk citronsaft

Salt och peppar enligt vad örtoljan ska användas till

1. Mixa ihop alla ingredienser i en blender eller med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

2. Servera på sallad, nypotatis, biffen eller i soppan.

3. Ät och njut!

Ortolja dressing och marinad 3
 
Ortolja dressing och marinad 4
 
Örtoljan passar utmärkt i en sallad med vattenmelon och fetaost!

Potatispizza med pecorino

Skrivet av Sofia Rönnbacka 29.06.2018 | 1 kommentar(er)

Great minds think alike får jag verkligen säga här. Gjorde denna pizza förra veckan men tänkte att jag inte publicerar den under midsommarveckan. Och vad ser jag, Sofie har skapat en nästan likadan pizza till midsommarbilagan i tidningen, haha. Så kan det gå!

Hur som helst dela med mig av min variant för den var sååå god. Herrejösses, visste inte att en pizza kunde smaka på detta sätt!  Italienarna skruvar säkert på sig men who cares för detta är min go to pizza i sommar. Recept på pizzadegen hittar ni här. Denna gång hade jag den att snabbjäsa så den gjordes på varmt vatten och jäste 1 timme. Denna pizza passar dessutom bra som både huvudrätt men också som tillbehör under härliga sommarkvällar.

Potatispizza 1

Potatispizza

4 pizzor

1 sats pizzadeg 

1 burk crème fraiche

ca 8 medelstora potatisar

100-150 g pecorino ost

1 dl hackade färska örter (timjan, basilika, gräslök)

Salt och nymalen svartpeppar

Olivolja

1. Värm ugnen till 225ºc och ställ in två plåtar (alternativt pizza-sten) i ugnen så de får värmas upp. 

2. Tvätta potatisen och skär den tunt med en kniv eller på en mandolin.

3. Baka ut fyra avlånga pizzor av degen. Bred ut crème fraiche över varje botten men lämna en kant på ca 1,5 cm runt pizzan.

4. Hacka örterna och strö över, salta och peppra pizzorna rejält och riv över pecorino. Ringla olivolja längs med kanten och över pizzan. 

5. Flytta pizzorna till de varma plåtarna utan att sätta bakplåtspapper! Detta gör dem krispiga i botten och alldeles perfekta. 

6. Grädda pizzorna 15 minuter tills de blivit gyllenbruna runt kanten. 

7. Ät och njut!

Potatispizza 3Potatispizza 4


Rostad nypotatis

Skrivet av Sofia Rönnbacka 27.06.2018

Olivolja, smör, färsk lök, citron och dill i kombination med nypotatis blir aldrig fel. Speciellt inte när den mosas lite och sedan rostas i ugn. En ny tvist på den vanliga potatisen och ett gott tillbehör till grillat! Överlag då du kokar nypotatis är det alltid en bra idé att smaksätta kokvattnet. Detta för att nypotatisen i sig själv inte smakar så mycket och genom att tillsätta några få ingredienser i kokvattnet får du en enkelt ändrat på det! Dessutom kan potatisen på så sätt anpassas till vad som äts med den. Äter du fisk passar citron, äter du kyckling kanske en kvist rosmarin får koka med. Tänkte lista nedan några tips för att pimpa potatisen. 

  • Färska örter. Dill, timjan, basilika, rosmarin, gräslök och mynta passar alla bra med nypotatis. Koka med eller strö över vid servering.
  • Koka potatisen 10-15 minuter. Den får vara lite skarp i mitten, häll bort vattnet och sätt på locket och ha den att ångas klar istället så slipper du vattniga potatisar!
  • Smaksätt kokvattnet. Bra smaksättning är örter, citron, lök, örtsalt, svartpeppar, vitpeppar.
  • Sätt på en klick smör när du hällt bort vattnet, ställ tillbaka kastrullen på kokplattan och bryn potatisen. Detta ger potatisen en lite nötigare smak av det brynta smöret. 
  • Testa att grilla, steka eller ugnsrosta överbliven potatis. Då smakar den inte kylskåp och du behöver inte äta kokt potatis två gånger. 
  • Överbliven nypotatis passar även perfekt till en potatissallad, pizza, italiensk frittata eller i en spansk tortilla och självklart i pytt i panna!

Rostad nypotatis 2

Rostad nypotatis

4 portioner

12-20 nypotatisar beroende på storlek

½ citron i klyftor

1½ tsk salt

½ tsk svartpeppar

½ knippe dill

Vatten så det täcker potatisen

25 g smör

3 msk olivolja

1 färsk lök

½ knippe dill

1. Tvätta och skrapa eventuellt bort skalet av nypotatisen. Tvätta citronen noga och klyfta den, hacka ett halvt knippe dill grovt. 

2. Sätt potatis, citron, dill, salt, peppar och vatten i en kastrull. Koka potatisen 10 minuter, under tiden värmer du upp ugnen till 225ºc. Sätt in en ugnsform/plåt med olivolja och smör så att det värms upp samtidigt som ugnen värms.

3. Häll vattnet av potatisen och ställ tillbaka kastrullen på kokplattan. Detta gör att extra vätska ångas bort från potatisen! Ha kastrullen på plattan ett par minuter, ta sedan bort potatisen och tryck sönder varje potatis något med en stekspade eller undersidan av ett glas.

4. Ta formen med olivolja och smör och häll i potatisen, citronen och dillen. Rör om så att potatisen täcks av smör-oljablandningen. Rosta potatisen 15-20 minuter tills den fått en gyllenbrun färg och skalet har blivit krispigt.

5. Hacka under tiden resterande dill och färsklök, när potatisen är färdig rostad strör du över dessa och serverar med det samma.

6. Ät och njut!

Rostad nypotatis 1

 


Potatissoppa med sparris och koskenlaskija

Skrivet av Sofia Rönnbacka 25.06.2018

En fräsch och enkel soppa hör sommaren till. Förra sommaren tillredde jag en del soppor och lärde mig knepet med att göra soppa till en hit även under sommaren. Knepet är att få in mycket syra. När det är varmt i luften ogillar kanske en stor del att äta soppa, tillsätter man syra i soppan ger det den en somrigare smak och fräschar upp den annars kanske lite tunga soppan. Soppa är ju dessutom ett snabbt och billigt alternativ att äta under sommaren! Ofta grillas det mycket och det blir väldigt dyrt i längden. För att inte bara balansera upp ekonomin med en soppa så kan även kroppen må bra av att äta något annat emellanåt.

Denna vecka ägnas bloggen till potatisen. Usch vad jag kan bli led potatis, speciellt nypotatis, någon annan som känner samma sak? Den ska kokas vaaaarje dag, ätas med smör och sedan steks resterna med lite färsk lök. Inget fel med det, det ÄR gott men efter femtielfte gången känner jag "kom igen, finns det inget annat att göra av nypotatisen?!". Jag ser alltid till så det finns "gammal" potatis hemma under sommaren, köper några kilogram i början, så jag ska få äta gammal potatis någon gång istället för nypotatis. Speciellt i soppor hör den gamla potatisen hem. Så denna vecka ska potatisen få sig ett lyft och användas på andra sätt än att bara koka den. Här får den "tråkiga" potatisen sällskap av sparris, smältost och timjan och skapar en otroligt krämig och god soppa att avnjuta under sommaren. 

Sparrissoppa med koskenlaskija 1

Potatissoppa med sparris och koskenlaskija

4 portioner

1 knippe sparris

6 gamla potatisar

1 buljongtärning (kyckling- eller grönsaks-) + vatten 

2 msk färsk hackad timjan eller ½ tsk torkad

1 dl grädde

100 g koskenlaskija smältost, naturell

2-4 msk citronsaft

Smaka av med salt och nymalen svartpeppar

1. Skala potatisen, bryt av den skarpa delen av sparrisen, skala den och skär både potatis och sparris i bitar och sätt dem i en kastrull.

2. Finhacka timjan och tillsätt med potatisen och sparrisen. Tillsätt en buljongtärning och vatten så att det täcker grönsakerna. Låt koka mjuk under lock, ca 15 minuter.

3. Häll bort lite av kokvattnet med spara det. Mixa soppan slät med en stavmixer, tillsätt grädde, smältost och citronsaft och koka upp soppan. Börja med att tillsätta lite citronsaft och smaka sedan av med salt. Tillsätt därefter mera citronsaft tills du får rätt syra i soppan. Jag gjorde min ganska syrlig för jag gillar syra men här får du själv bestämma.

4. Servera soppan med lite färsk timjan på toppen och varför inte en nygräddad baguette!

5. Ät och njut!

Sparrissoppa med koskenlaskija 2

 


Snabbmarinerad zucchini

Skrivet av Sofia Rönnbacka 04.06.2018 | 2 kommentar(er)

Tänk att det redan är juni, vart tar tiden vägen?! Nu börjar det verkligen synas att det är sommar även i matväg. Det börjar finnas finska jordgubbar, nypotatis, zucchini, rabarber, knippen av färsk lök och rädisor, sparris, ärter och örter i matbutikerna. Eftersom råvaror i säsong ofta är billiga tänkte jag köra lite tema-veckor med olika råvaror. Först ut är zucchinin, oj så underskattad den är.

Zucchinin består till största del av vatten. Hela 95 % faktiskt, så den är ganska näringsfattig. Den innehåller ändå en del c-vitamin, kalium och folat, dessutom har den ett lågt kolhydratvärde så den lämpar sig bra för de som äter lchf eller keto. Zucchinin hör till pumpasläkten och det finns även gul zucchini som egentligen smakar på samma sätt bara att den är gul, kanske trevligt att blanda dessa två? Visste du förresten att blommorna från zucchiniplantan går att äta? Den doppas ofta i frityrsmet och friteras krispig. Så om ni får tag i blommorna testa gärna att göra detta! 

Sedan till en helt annan sak, har ni märkt att bloggen fått ett nytt utseende? Hädanefter finns alla mina bloggkategorier och mina populära inlägg på höger sidan så du enkelt kan söka recept i en viss kategori. Dessutom finns det dela-knappar till Twitter och till Facebook, bilderna kan pinnas direkt till Pinterest och det finns äntligen ett gilla-♥. Så tryck gärna gilla varje gång du gillar ett inlägg så vet jag om det och kan forma bloggen så den blir mera anpassad för dig som läser :)

Men nu tillbaka till receptet, snabbmarinerad zucchini. Ett super tillbehör till grillat kött, kyckling och fisk samt i sallader. Den påminner lite om mormors gurka (skakgurka) men får lite mer syra och smak + att den inte innehåller något socker. Tummen upp!

Snabbmarinerad zuccini 2

Snabbmarinerad zucchini

1 st zucchini, ca 300 gram

Skalet och saften av en halv citron

2 msk oliv- eller rapsolja

¼ dl hackad dill

¼ dl hackad basilika

½ tsk salt

Svartpeppar

1. Tvätta zucchinin. Skär den i strimlor med hjälp av en osthyvel eller en skalare.

2. Hacka dillen och basilikan, tvätta citronen och riv skalet av halva, pressa sedan saften ur halva citronen.

3. Blanda ihop alla ingredienser i en skål och låt dra i ca 30 minuter så vattnet hinner dras ut ur zucchinin och du får en inläggningslag.

4. Servera zucchinin som tillbehör till grillat eller i en sallad.

5. Ät och njut!

Snabbmarinerad zuccini 3

Den snabbmarinerade zucchinin står sig i kylskåp ungefär tre dagar!


Nudelwok med tofu och grönsaker

Skrivet av Sofia Rönnbacka 06.04.2018

Trenden med att äta vegetariskt sprider sig mer och mer. Vi byter ut kött mot bönor, linser, tofu, till och med pulled havre hittas nu för tiden i butiken. Att byta ut kött behöver inte alls vara svårt eller tidskrävande. I de flesta recept som innehåller kött kan du enkelt byta ut köttet mot en vegetarisk produkt. Maletköttsås görs enkelt med röda linser, fredags tacosen fylls med bönor eller sojakross som får smak av tacokrydda och tofu tillsammans med lite grönsaker lämpar sig perfekt i en sötsursås. Så enkelt är det. Det som även kan tas i beaktande är att köpa ekologiska sojaprodukter eftersom största delen av den soja som produceras är genmodifierad. Genom att köpa ekologiska sojaprodukter slipper du den genmodifierade biten och stöder inte heller massproduktionen av genmodifierad soja.

Vi tycker alla om när vardagsmaten är näringsrik och tillreds snabbt, så varför inte testa byta ut köttet mot ett vegetariskt alternativ nästa gång? Denna nudelwok med tofu och grönsaker passar då perfekt! Visste du förresten att woka betyder att steka något snabbt på hög värme? Snabbt, billigt och gott.

Tofu wok 8

Nudelwok med tofu och grönsaker

6 portioner

2 skalade morötter

10 cm purjolök

1 röd eller grön paprika

½ röd chili

4 cm färsk ingefära

2 klyftor vitlök

2 champinjoner

1 burk konserverade bambuskott

500 g ekologisk tofu

250 g vete-, ägg- eller risnudlar

Olivolja till stekning

Wok-sås

4 msk sojasås

2 msk honung

2 msk ketchup

1 msk sweet chili sås

2 tsk stark chilisås

1. Strimla morötterna och purjolöken fint, finhacka chilin och ingefäran. Skär paprikan i bitar, skiva champinjonerna och häll spadet av bambuskotten.

2. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Lämna bort eventuell kryddning från nudlarna.

3. Under tiden nudlarna kokar skär du tofun i bitar och steker den i lite olivolja tills den fått en fin färg. Ta bort tofun från stekpannan, tillsätt lite olja och stek grönsakerna i några minuter

4. Blanda ihop alla ingredienser till woksåsen. När nudlarna är klara tillsätter du dem i stekpannan med grönsakerna, sätter i tofun och häller på såsen. Stek två minuter.

5. Servera woken med finhackad purjolök eller vårlök och eventuellt sweet chili sås.

6. Ät och njut!

 

Tofu wok 4


Drömmig rosa smoothiebowl

Skrivet av Sofia Rönnbacka 04.04.2018

En drömmig rosa smoothiebowl till frukost. Påminner mig om våren och försommaren, både till färgen och till smaken. Krämigt, syrligt och sött i en perfekt balans. Älskar den, skulle kunna äta den varje dag. Det som är bra med smoothiebowls är att de är snabba att göra och så passar de både som frukost, en lätt lunch tillsammans med en avokadosmörgås eller som efterrätt då du blir sugen på något sött men inte vill äta socker. Jag sötar inte mina smoothiebowls med något annat än det som naturligt finns i ingredienserna men ifall du vill söta den ytterligare passar honung eller några dadlar bra. Denna smoothiebowl görs på hallon, banan och kokosmjölk.

1+1+1 smoothiebowl 1

Drömmig rosa smoothiebowl

1 portion

1 dl frusna inhemska hallon + några för topping

1 frusen banan

1 dl kokosmjölk på burk eller i tetra, spara lite till dekoration om du vill

Topping

Hallon

Chiafrön

Solrosfrön

Kokosmjölk

1. Mixa alla ingredienserna med en stavmixer eller i en blender/matberedare.

2. Lägg upp i en skål, swirla i lite kokosmjölk för en extra fin smoothiebowl och dekorera med hallon och frön.

3. Ät och njut!

1+1+1 smoothiebowl 31+1+1 smoothiebowl 2

Rostat rågbröd med avokadoröra

Skrivet av Sofia Rönnbacka 05.03.2018

Ny vecka, nya möjligheter! En jobbvecka framför mig minsann med vikariat hela veckan + några skiften vid fiskdisken. Och idag är det dags för ultraljud ♥ Startar dagen med rågbrödssmörgåsar med avokadoröra, mums! Receptet räcker till fyra smörgåsar. 

Avokadorora pa ragbrod

Avokadoröra

1 mogen avokado

4 tsk crème fraiche 

2 tsk citronsaft

1 krm chiliflakes

½ tsk örtsalt

Lite svartpeppar

1. Mosa avokadon till önskad konsistens. Blanda den med crème fraiche och krydda. 

2. Smaka av med eventuellt mera örtsalt. Rosta ditt favoritbröd och bred på röran. 

3. Ät och njut!


Vegetarisk lasagne

Skrivet av Sofia Rönnbacka 19.01.2018

Sist ut i billiga veckan är en vegetarisk lasagne! Det blev bara vegetariskt denna vecka men hey, det är billigare än kött. Och för er som oroar er om att ni får i er för lite protein när ni äter vegetariskt, röda linser innehåller 24 g protein på 100 g, det är 4 g mera än maletkött gjord på nöt. Dessutom innehåller linserna 0,2 g mättat fett medans maletkött innehåller 5,2g och för att inte tala om mängden fiber linserna innehåller! Hela 12 g fiber per 100 g linser, jämför man igen med maletkött som har 0g fibrer så ser ni kanske skillnaden. Linserna är bättre på alla sätt och vis, ifall du inte äter lchf vill säga. Nog snackat om fördelarna med linser framför kött. 

Jag har alltid en förpackning linser i mitt skafferi, dessa är då alltså torkade röda eller gröna linser. Att köpa torkade baljväxter är mycket billigare plus att mängden ofta är mer och du slipper 100 olika små tetra´s i ditt skafferi. Linserna kan ersätta maletkött i nästan alla maträtter och de är otroligt mättande. Så vill du äta mera vegetarisk och slippa billigt undan rekommenderar jag varmt linser! De är dessutom super goda att ha i sallader med lite örtolja på. Till receptet. Jag hamnar alltid på villovägar.

Vegetarisk lasagne 6

Vegetarisk lasagne med röda linser

1 paprika

2 gula lökar

2 klyftor vitlök

2 morötter, rivna

½ chili

3 blad grönkål eller 2 nävar spenat

2 dl röda linser

1 brk tomatkross, 500 g

5 dl vatten

2 tärningar buljong

1-2 tsk soja

2 msk tomatkross

½ tsk peppar

1 tsk torkade örter

1 tsk paprika

½ tsk spiskummin

Lasagneplattor, ca 9 st.

Olja till stekning

Ostsås

2 dl crème fraiche

1 ägg

1 dl grädde

Salt och peppar 

3 dl riven ost

Eventuellt smulad fetaost eller ricotta

1. Skölj och strimla paprikan, chilin och grönkålen, skala och strimla löken och vitlöken och skala och riv morötterna.

2. Stek alla grönsaker några minuter tills de börjar mjukna, tillsätt resten av ingredienserna och låt koka ca 10 minuter.

3. Blanda ihop alla ingredienser till ostsåsen, spara lite ost till toppen och bygg sedan lasagnen.

Linssås, lasagneplattor, ostsås, linssås, lasagneplattor, ostsås, linssås, lasagneplattor, linssås, ostsås och toppa med riven ost.

4. Grädda lasagnen i 175 ºc, ca 40 minuter.

5. Ät och njut!

Vegetarisk lasagne 3


Thailändsk blomkålssoppa

Skrivet av Sofia Rönnbacka 17.01.2018

Billiga veckan fortsätter och next up en thailändsk blomkålssoppa med smak av kokos, chili och lime! Enklare, billigare och framför allt godare blir det inte. Även min fästman som aldrig tyckt om blomkål gillade verkligen soppan, så jag antar den var väldigt bra med andra ord. Nu skulle det vara intressant att räkna ut vad soppan blir att kosta per portion, men det är jag så dålig på så jag säger runt 2€ per portion (soppan ger fyra portioner) beroende på vilka märken du tar på ingredienserna. Vi valde att inte mixa soppan men det går hur bra som helst att göra det ifall du föredrar purésoppor. Soppan är vegetarisk, låg kolhydrat och mjölkfri, vill du göra den vegansk använder du bara buljong som lämpar sig för veganer. 

Thailandsk blomkalssoppa 2

Thailändsk blomkålssoppa

4 portioner

1 blomkålshuvud, ca 600 g

1 gul lök

1 schalottenlök

2 klyftor vitlök

3 tsk chilisås eller ½ chili

1 msk röd currypasta

1 msk gurkmeja

1 burk kokosmjölk, á 400 ml

2 dl vatten

1 buljongtärning, grönsaks- eller kycklingbuljong

Salt 

Lime

Olja till stekning

1. Skär blomkålen i små buketter. Strimla lökarna och skär vitlöken i mindre bitar. Ifall du använder färsk chili hackar du den fint.

2. Värm upp lite olja i en kastrull och fräs blomkålen, löken och vitlöken någon minut.

3. Tillsätt resten av ingredienserna utom salt och lime. Låt koka upp och småputtra under lock ca 10 minuter.

4. Smaka av med salt och limesaft och skär klyftor av lime till servering.

5. Puréa soppan eller ät den som den är. Vitt bröd passar utmärkt till!

6. Ät och njut!


Tre lagers kallgröt

Skrivet av Sofia Rönnbacka 12.01.2018

Det här med frukost. Det är så enkelt att lämna kvar i samma bana med smörgås och kaffe, men det är ju så tråkigt. Testa denna nyttiga, mättande, enkla och framför allt goda frukost istället! Tre lagers kallgröt, första lagret är en kallgröt, andra lagret en jordgubbs- och hallon nicecream och det tredje lagret är blåbärs nicecream. Nicecream är så gott och passar dessutom som efterrätt ifall du vill ha en nyttigare sådan. Jag har faktiskt som nyårslöfte att börja äta fem mål om dagen. Förut har jag ätit tre men nu ska det bli ändring på det! Så mera nyttiga mellanmål och frukostar ska ingå i min kost, denna är med andra ord perfekt.

Tre lagers kallgrot 3

Kallgröt

1 dl havregryn

1 dl mjölk eller växtbaserad mjölkdryck

1 krm vaniljpulver

1. Blanda ihop alla ingredienser och låt stå över natten i kylskåpet.

Jordgubbs- och hallon nicecream

½ banan, frusen

½ dl frusna jordgubbar

½ dl frusna hallon

ev. lite vatten

Blåbärsnicecream

½ banan, frusen

1 dl frusna blåbär

ev. lite vatten

1. Mixa ihop alla ingredienserna tills du får en slät "mjukglass", tillsätt eventuellt lite vatten för att glassen ska mixa bättre.

2. Sätt upp gröten underst, och toppa med nicecream och valfri topping.

3. Ät och njut!


Rödbetslåda

Skrivet av Sofia Rönnbacka 21.12.2017 | 1 kommentar(er)

En rödbetslåda är ett måste hos oss på julafton. Det började för några år sedan då vi gjorde en variant i skolan och sen dess har den hängt med och utvecklats varje år. I år tror jag ändå att jag har skapat det ultimata receptet. Jag gjorde min låda i två formar som rymde ca 8 dl för att enkelt kunna frysa in. Tipsar verkligen om att köpa aluminium formar! Det går ju såklart att göra rödbetslådan i en stor form, tänk bara då på att tillagningstiden kan ändra. 

Rodbetslada 2

Rödbetslåda

1,2 kg rödbetor

2-3 granny smith äpplen

2 stora lökar

2 tsk salt till kokning

Äggstanning

3 ägg

2 dl grädde

3 msk sirap

2 krm vitpeppar

1-2 tsk salt

Övrigt

Smör till formen 

3 msk skorpsmulor per form

1. Skala och skär rödbetorna i mindre bitar. Sätt dem i en kastrull och häll över vatten så det täcker rödbetorna. Tillsätt salt.

2. Låt rödbetorna koka 30 minuter. Under tiden skalar och skär du äpplena och löken. När rödbetorna har kokat 30 minuter sätter du i äpple och lök. Koka ytterligare 15 minuter eller tills rödbetorna är mjuka.

3. Häll bort kokspadet med spara det ifall du behöver späda ut lådan lite. Eller varför inte använda det till rosollgrädden?

4. Sätt ugnen på 200ºc.

5. Purea rödbetorna, äpplena och löken med en stavmixer eller en matberedare. 

6. Blanda ihop ingredienserna till äggstanningen och häll ner i rödbetssmeten.

7. Smörj formarna, häll i smeten och strö över skorpsmulor.

8. Grädda i ugn ca 20-30 minuter eller tills lådan stelnat och fått lite färg.

9. Ät och njut!