I koket med Sofia

Snabbmarinerad zucchini

Skrivet av Sofia Rönnbacka 04.06.2018 | 2 kommentar(er)

Tänk att det redan är juni, vart tar tiden vägen?! Nu börjar det verkligen synas att det är sommar även i matväg. Det börjar finnas finska jordgubbar, nypotatis, zucchini, rabarber, knippen av färsk lök och rädisor, sparris, ärter och örter i matbutikerna. Eftersom råvaror i säsong ofta är billiga tänkte jag köra lite tema-veckor med olika råvaror. Först ut är zucchinin, oj så underskattad den är.

Zucchinin består till största del av vatten. Hela 95 % faktiskt, så den är ganska näringsfattig. Den innehåller ändå en del c-vitamin, kalium och folat, dessutom har den ett lågt kolhydratvärde så den lämpar sig bra för de som äter lchf eller keto. Zucchinin hör till pumpasläkten och det finns även gul zucchini som egentligen smakar på samma sätt bara att den är gul, kanske trevligt att blanda dessa två? Visste du förresten att blommorna från zucchiniplantan går att äta? Den doppas ofta i frityrsmet och friteras krispig. Så om ni får tag i blommorna testa gärna att göra detta! 

Sedan till en helt annan sak, har ni märkt att bloggen fått ett nytt utseende? Hädanefter finns alla mina bloggkategorier och mina populära inlägg på höger sidan så du enkelt kan söka recept i en viss kategori. Dessutom finns det dela-knappar till Twitter och till Facebook, bilderna kan pinnas direkt till Pinterest och det finns äntligen ett gilla-♥. Så tryck gärna gilla varje gång du gillar ett inlägg så vet jag om det och kan forma bloggen så den blir mera anpassad för dig som läser :)

Men nu tillbaka till receptet, snabbmarinerad zucchini. Ett super tillbehör till grillat kött, kyckling och fisk samt i sallader. Den påminner lite om mormors gurka (skakgurka) men får lite mer syra och smak + att den inte innehåller något socker. Tummen upp!

Snabbmarinerad zuccini 2

Snabbmarinerad zucchini

1 st zucchini, ca 300 gram

Skalet och saften av en halv citron

2 msk oliv- eller rapsolja

¼ dl hackad dill

¼ dl hackad basilika

½ tsk salt

Svartpeppar

1. Tvätta zucchinin. Skär den i strimlor med hjälp av en osthyvel eller en skalare.

2. Hacka dillen och basilikan, tvätta citronen och riv skalet av halva, pressa sedan saften ur halva citronen.

3. Blanda ihop alla ingredienser i en skål och låt dra i ca 30 minuter så vattnet hinner dras ut ur zucchinin och du får en inläggningslag.

4. Servera zucchinin som tillbehör till grillat eller i en sallad.

5. Ät och njut!

Snabbmarinerad zuccini 3

Den snabbmarinerade zucchinin står sig i kylskåp ungefär tre dagar!


Nudelwok med tofu och grönsaker

Skrivet av Sofia Rönnbacka 06.04.2018

Trenden med att äta vegetariskt sprider sig mer och mer. Vi byter ut kött mot bönor, linser, tofu, till och med pulled havre hittas nu för tiden i butiken. Att byta ut kött behöver inte alls vara svårt eller tidskrävande. I de flesta recept som innehåller kött kan du enkelt byta ut köttet mot en vegetarisk produkt. Maletköttsås görs enkelt med röda linser, fredags tacosen fylls med bönor eller sojakross som får smak av tacokrydda och tofu tillsammans med lite grönsaker lämpar sig perfekt i en sötsursås. Så enkelt är det. Det som även kan tas i beaktande är att köpa ekologiska sojaprodukter eftersom största delen av den soja som produceras är genmodifierad. Genom att köpa ekologiska sojaprodukter slipper du den genmodifierade biten och stöder inte heller massproduktionen av genmodifierad soja.

Vi tycker alla om när vardagsmaten är näringsrik och tillreds snabbt, så varför inte testa byta ut köttet mot ett vegetariskt alternativ nästa gång? Denna nudelwok med tofu och grönsaker passar då perfekt! Visste du förresten att woka betyder att steka något snabbt på hög värme? Snabbt, billigt och gott.

Tofu wok 8

Nudelwok med tofu och grönsaker

6 portioner

2 skalade morötter

10 cm purjolök

1 röd eller grön paprika

½ röd chili

4 cm färsk ingefära

2 klyftor vitlök

2 champinjoner

1 burk konserverade bambuskott

500 g ekologisk tofu

250 g vete-, ägg- eller risnudlar

Olivolja till stekning

Wok-sås

4 msk sojasås

2 msk honung

2 msk ketchup

1 msk sweet chili sås

2 tsk stark chilisås

1. Strimla morötterna och purjolöken fint, finhacka chilin och ingefäran. Skär paprikan i bitar, skiva champinjonerna och häll spadet av bambuskotten.

2. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Lämna bort eventuell kryddning från nudlarna.

3. Under tiden nudlarna kokar skär du tofun i bitar och steker den i lite olivolja tills den fått en fin färg. Ta bort tofun från stekpannan, tillsätt lite olja och stek grönsakerna i några minuter

4. Blanda ihop alla ingredienser till woksåsen. När nudlarna är klara tillsätter du dem i stekpannan med grönsakerna, sätter i tofun och häller på såsen. Stek två minuter.

5. Servera woken med finhackad purjolök eller vårlök och eventuellt sweet chili sås.

6. Ät och njut!

 

Tofu wok 4


Drömmig rosa smoothiebowl

Skrivet av Sofia Rönnbacka 04.04.2018

En drömmig rosa smoothiebowl till frukost. Påminner mig om våren och försommaren, både till färgen och till smaken. Krämigt, syrligt och sött i en perfekt balans. Älskar den, skulle kunna äta den varje dag. Det som är bra med smoothiebowls är att de är snabba att göra och så passar de både som frukost, en lätt lunch tillsammans med en avokadosmörgås eller som efterrätt då du blir sugen på något sött men inte vill äta socker. Jag sötar inte mina smoothiebowls med något annat än det som naturligt finns i ingredienserna men ifall du vill söta den ytterligare passar honung eller några dadlar bra. Denna smoothiebowl görs på hallon, banan och kokosmjölk.

1+1+1 smoothiebowl 1

Drömmig rosa smoothiebowl

1 portion

1 dl frusna inhemska hallon + några för topping

1 frusen banan

1 dl kokosmjölk på burk eller i tetra, spara lite till dekoration om du vill

Topping

Hallon

Chiafrön

Solrosfrön

Kokosmjölk

1. Mixa alla ingredienserna med en stavmixer eller i en blender/matberedare.

2. Lägg upp i en skål, swirla i lite kokosmjölk för en extra fin smoothiebowl och dekorera med hallon och frön.

3. Ät och njut!

1+1+1 smoothiebowl 31+1+1 smoothiebowl 2

Chiapudding med kokosmjölk

Skrivet av Sofia Rönnbacka 23.03.2018 | 1 kommentar(er)

Var för en tid sedan till ett café där de serverade den godaste chiapuddingen jag ätit. Med kokosmjölk på burk och yoghurt som bas. Hade cravings på den i flera veckor och skulle tillbaka till caféet för att äta den, men de hade den inte! Så det blev att snabbt köpa ingredienser och göra den själv då. Sagt och gjort, och den blev nästan lika god som på caféet. Jag saknade dock "de rätta" bären så den fick serveras med blåbär och kiwi, det var gott det med. Egentligen hade jag tänkt servera den med en kompott på hallon- och röda vinbär men de hade tagit slut i frysen så det blev en annan topping, för toppingen är ju den viktigaste ;) En annan bra sak med chiapudding är att du inte behöver göra din frukost på morgonen för den sköter sig själv över natten! Dessutom hålls du länge mätt på en chiapudding, perfekt för stressiga morgnar eller när du vill lyxa till det lite extra. 

Chiapudding med kokosmjolk 1

Chiapudding med kokosmjölk

2 portioner

2 dl kokosmjölk på burk

1 dl kokos yoghurt (vegansk) eller 1 dl naturell yoghurt

2 msk chiafrön

Valfri topping

1. Blanda ihop kokosmjölken så lagren i burken mixas ihop.

2. Ta ca 2 dl av mjölken och blanda ihop med yoghurten och chiafröna. Ställ i kylskåpet över natten.

3. Vid servering: rör om chiapuddingen, dela upp den i två glas/skålar och toppa med bär.

4. Ät och njut!

Chiapudding med kokosmjolk 2


Matig tomatsoppa

Skrivet av Sofia Rönnbacka 19.02.2018

Hur låter det med en lunch eller en middag som du gör på 10 minuter denna måndag? Då är en matig tomatsoppa ett perfekt alternativ. Det är ju trots allt meatfree monday idag. Denna tomatsoppa slänger du snabbt ihop och den är mättande och värmande. Det går bra att purea den ifall du vill men vi tycker om att ha lite tuggmotstånd. Servera soppan med rågbrödskrutonger och varför inte hackade färska örter?

Tomatsoppa med linser 1

Matig tomatsoppa

4 portioner

1 rödlök

1 gullök

1 klyfta vitlök

1 msk olivolja

2 msk tomatpuré

1 burk krossade tomater av bra kvalitet + halva den burken med vatten

1-2 dl linser, vattenmängden behöver ökas ifall du använder 2 dl

2 msk hackad basilika

1 buljongtärning, grönsaks- eller kycklingbuljong

½ tsk örtblandning

1 krm cayennepeppar

½ tsk peppar

1 krm chiliflakes

Smaka av med salt och eventuellt en skvätt grädde/crème fraiche

Servera med krutonger av bröd, ½ bröd per person

1. Skala och hacka all lök.

2. Stek löken tillsammans med olivoljan i en kastrull tills den mjuknar. Tillsätt tomatpuré och chiliflakes och stek ytterligare någon minut. 

3. Tillsätt resten av ingredienserna förutom saltet och grädden och låt koka i 10 minuter. Smaka av med salt och grädde.

4. Skär brödet i bitar och stek dem i lite olja i en stekpanna eller använd köpta krutonger. Servera med soppan.

5. Ät och njut!


Thailändsk blomkålssoppa

Skrivet av Sofia Rönnbacka 17.01.2018

Billiga veckan fortsätter och next up en thailändsk blomkålssoppa med smak av kokos, chili och lime! Enklare, billigare och framför allt godare blir det inte. Även min fästman som aldrig tyckt om blomkål gillade verkligen soppan, så jag antar den var väldigt bra med andra ord. Nu skulle det vara intressant att räkna ut vad soppan blir att kosta per portion, men det är jag så dålig på så jag säger runt 2€ per portion (soppan ger fyra portioner) beroende på vilka märken du tar på ingredienserna. Vi valde att inte mixa soppan men det går hur bra som helst att göra det ifall du föredrar purésoppor. Soppan är vegetarisk, låg kolhydrat och mjölkfri, vill du göra den vegansk använder du bara buljong som lämpar sig för veganer. 

Thailandsk blomkalssoppa 2

Thailändsk blomkålssoppa

4 portioner

1 blomkålshuvud, ca 600 g

1 gul lök

1 schalottenlök

2 klyftor vitlök

3 tsk chilisås eller ½ chili

1 msk röd currypasta

1 msk gurkmeja

1 burk kokosmjölk, á 400 ml

2 dl vatten

1 buljongtärning, grönsaks- eller kycklingbuljong

Salt 

Lime

Olja till stekning

1. Skär blomkålen i små buketter. Strimla lökarna och skär vitlöken i mindre bitar. Ifall du använder färsk chili hackar du den fint.

2. Värm upp lite olja i en kastrull och fräs blomkålen, löken och vitlöken någon minut.

3. Tillsätt resten av ingredienserna utom salt och lime. Låt koka upp och småputtra under lock ca 10 minuter.

4. Smaka av med salt och limesaft och skär klyftor av lime till servering.

5. Puréa soppan eller ät den som den är. Vitt bröd passar utmärkt till!

6. Ät och njut!


Tre lagers kallgröt

Skrivet av Sofia Rönnbacka 12.01.2018

Det här med frukost. Det är så enkelt att lämna kvar i samma bana med smörgås och kaffe, men det är ju så tråkigt. Testa denna nyttiga, mättande, enkla och framför allt goda frukost istället! Tre lagers kallgröt, första lagret är en kallgröt, andra lagret en jordgubbs- och hallon nicecream och det tredje lagret är blåbärs nicecream. Nicecream är så gott och passar dessutom som efterrätt ifall du vill ha en nyttigare sådan. Jag har faktiskt som nyårslöfte att börja äta fem mål om dagen. Förut har jag ätit tre men nu ska det bli ändring på det! Så mera nyttiga mellanmål och frukostar ska ingå i min kost, denna är med andra ord perfekt.

Tre lagers kallgrot 3

Kallgröt

1 dl havregryn

1 dl mjölk eller växtbaserad mjölkdryck

1 krm vaniljpulver

1. Blanda ihop alla ingredienser och låt stå över natten i kylskåpet.

Jordgubbs- och hallon nicecream

½ banan, frusen

½ dl frusna jordgubbar

½ dl frusna hallon

ev. lite vatten

Blåbärsnicecream

½ banan, frusen

1 dl frusna blåbär

ev. lite vatten

1. Mixa ihop alla ingredienserna tills du får en slät "mjukglass", tillsätt eventuellt lite vatten för att glassen ska mixa bättre.

2. Sätt upp gröten underst, och toppa med nicecream och valfri topping.

3. Ät och njut!


Mustig kålgryta med saffran och ingefära

Skrivet av Sofia Rönnbacka 09.11.2017

En mustig kålgryta med smak av ingefära och saffran är perfekt i detta ruskiga höstväder (?!) i november. Den färska ingefäran och för att inte prata om saffranet ger en lagom härligt julig smak. Drömmer mig bort till julafton redan så jag har börjat smyga in lite jul i vissa hörn. När är det acceptabelt att börja baka inför jul, städa och pynta? 

Mustig kalgryta 1

Kålgryta med saffran och ingefära

2 gula lökar

2 klyftor vitlök

2 morötter

800 g vitkål

2 msk olja

2 tsk salt

½ tsk peppar

2 lagerblad

1 tsk curry

1 tsk paprikapulver

½ tsk spiskummin

1 påse saffran (0,5 g)

1 tsk sambal oelek

1 buljongtärning, grönsaks-, kyckling- eller köttbuljong

1 tsk färsk riven ingefära

1 brk tomatkross (á 400 g)

5 dl vatten.

1. Skala och hacka löken och vitlöken. Skala och slanta moroten och skär vitkålen i något större bitar.

2. Fräs alla grönsaker i olja i en gryta eller i en kastrull med tjockt botten tills löken blivit mjuk.

3. Tillsätt kryddorna och stek någon minut till.

4. Häll på krossade tomater, fyll burken med vatten och häll det i grytan för att få med all tomatkross. 

5. Tillsätt buljongtärningen, hälften av saltet, sambal oelek och den rivna ingefäran.

6. Koka grytan tills moroten är mjuk. Smaka av med salt.

7. Servera som den är eller med ris, couscous, quinoa och varför inte med en klick smetana.

8. Ät och njut!

Ifall du vill kan du tillsätta röda linser eller nötkött i grytan.

Mustig kalgryta 2


Snäppet nyttigare snacks

Skrivet av Sofia Rönnbacka 28.10.2017

Just nu går jag högst antagligen runt på mat- och vinmässan i Helsingfors och gottar mig. Det betyder inte att jag glömmer bort er för det! Denna lördagskväll bjuder jag på snabba snacks som du enkelt tillreder till kvällen. Dessutom är de hälsosamma, typ. Kanske mera näring i dem än chips och godis. Borde väl kanske skriva dessutom är de fulla av nyttigheter. Grönkålschips och ugnsrostade kikärter.  

Gronkalschips och rostade kikarter 2

Ugnsrostade kikärter

1 burk förkokta kikärter i spad

2 msk olja

kryddning

jag använde 1 tsk paprikapulver, ½ tsk chilipulver och lite citronsaft men krydda hur du vill!

 

1. Sätt ugnen på 225ºc.

2. Sila och skölj kikärterna. Torka dem torra med hushållspapper och bred ut dem på en plåt med bakplåtspapper.

3. Blanda ihop kryddor med olja och häll den över kikärtorna, rör om.

4. Rosta kikärterna ca 20 minuter.

5. Ät och njut!

Gronkalschips och rostade kikarter 1

Grönkålschips

1 förpackning grönkål, ca 8 stjälkar

Olivolja

Salt

Annan kryddning?

 

1. Sätt ugnen på 200ºc.

2. Tvätta, torka och riv av grönkålen från den sega stammen i mitten.

3. Ringla över olivolja, salta lite och eventuellt krydda grönkålen. 

4. Bred ut grönkålen på en plåt så att de inte överlappar varandra.

5. Rosta grönkålen ca 10 minuter eller tills den blivit krispig.

6. Ät och njut!


Syrliga lingon­remmar

Skrivet av Sofia Rönnbacka 22.10.2017

Ännu finns superbäret lingon kvar i skogen som bara väntar på att plockas, så hoppa i dina stövlar och ta en höstpromenad i solen och plocka några deciliter lingon och testa dessa lingonremmar. Jag är på en sockerdetox just nu men varje kväll slår sötsuget in och då är dessa remmar perfekta att ha hemma i skåpet! Förvara dem i en burk med lufttätt lock så håller de sig i flera veckor. De är fria från vitt socker och sötas med honung, agave, stevia eller vad du behagar. Dessutom är de enkla att göra och innehåller bara två ingredienser.

Lingonremmar 73

Lingonremmar

400 g lingon

4 tsk honung

1. Mixa ihop lingon och honung med en stavmixer eller i en blender.

Ifall du använder frysta lingon, börja med att koka dem så de blir mjuka och mixa sedan ihop dem med honung.

2. Sätt ugnen på 50ºc.

3. Klä en plåt med bakplåtspapper och bred ut lingon"smeten" tunt på plåten, ca 3 mm tjockt. Försök att få den så jämn som möjligt.

4. Sätt in plåten i ugnen och ha den där i 4-5 timmar.

Lingonremmarna ska vara lite sega men inte alldeles för mjuka så de inte går att rulla.

5. Klipp remmar av lingonplattan, gärna genom bakplåtspappret så är de enkla att rulla ihop och fastnar inte med varandra.

Om du vill kan du knyta ihop dem med ett snöre.

6. Ät och njut!


Jordgubbs­smakande kokosglass

Skrivet av Sofia Rönnbacka 14.09.2017

Kategorier:

Kokosgrädde + jordgubbar = Glass till frukost! Det är så enkelt som det låter, bara att mixa ihop och tillsätta eventuell sötning. Receptet är beräknat för en ordentlig frukost eller som två-tre mindre portioner. Kokosgrädde får du från det tjocka lagret från en burk med kokosmjölk eller en burk med endast kokosgrädde. Har du en vanlig burk kokosmjölk så kan du använda kokosvattnet till smoothies eller dricka det så som det är! Jag brukar använda mig av denna kokosgrädde.

Jordgubbssmakande kokosglass

2 dl kokosgrädde

3 dl frusna jordgubbar

½ krm vaniljpulver

Ev. sötning, honung eller lönnsirap

1. Mixa ihop kokosgrädden och jordgubbarna till en slät konsistens.

2. Tillsätt vaniljpulver och eventuellt sötning.

3. Servera och toppa med kokosflingor och jordgubbar.

4. Ät och njut!

jordgubbssmakande kokosglass 1


Blomkåls- och linscurry

Skrivet av Sofia Rönnbacka 25.08.2017

Har lite bloggtorka just nu. Det är inte det att jag saknar recept att dela med mig av, tro mig, har många på lager och flera på kommande men det är skrivandet. Vet inte riktigt hur jag ska börja mina inlägg och saknar inspiration att skriva "den inledande texten". I och för sig var det ju inte så svårt för nu har jag ju skrivit den. Nå väl, till receptet! En blomkåls- och linscurry. Hetta från chili, syra från limen, krämighet från kokosmjölk och crunch från cashewnötterna. En mycket välbalanserad rätt både i smakerna och konsistensen. Den är dessutom vegansk!

Blomkals linscurry 8

Blomkåls- och linscurry

1 gul lök

2 klyftor vitlök

200 g zucchini

1 dl röda linser (gärna ekologiska)

400 g blomkål

1 paprika

1 tsk sambal oelek/chilisås/chilipasta/röd curry pasta

2 tsk tomatpuré

½ msk currykrydda

400 ml kokosmjölk (gärna ekologisk)

5 dl vatten

1 grönsaksbuljong

Salt och peppar, olja till stekning

Till servering:

Basmati eller jasmin ris, lime, cashewnötter och koriander.

1. Hacka löken och vitlöken. Tvätta zucchinin, paprikan och blomkålen och skär i bitar.

2. Värm upp olja i en stekpanna och stek grönsakerna tills de blir mjuka. Tillsätt sambal oelek, tomatpuré, curry och stek ytterligare i några minuter.

3. Skölj linserna.

4. Tillsätt sedan kokosmjölk, vatten, buljongtärningen och linserna och låt curryn koka i 10 minuter. Rör om då och då.

Under tiden kan du koka riset enligt anvisning på förpackningen.

5. Smaka av curryn med salt och peppar. Servera med det kokta riset, en klyfta lime, koriander och cashewnötter.

6. Ät och njut!