I koket med Sofia

Varm rödbetssallad

Skrivet av Sofia Rönnbacka 19.12.2018

Frågar du mig så måste det finnas någon form av rödbeta på julbordet, gärna flera sorter. Rödbetsgratäng, kall rödbetssallad, rosoll, inlagda rödbetor och nu även denna varma rödbetssallad. Basen för salladen är grön- och brysselkål, sedan innehåller den honungsrostade rödbetor, salt fetaost, krispig parmaskinka och en syrlig vinägrett.  Gillar du inte kål kan du byta ut den mot vanlig sallad + en påse salladsmix, men då kan du inte steka den. Salladen går att servera både varm och kall så den kan bra göras på förhand! Receptet är beräknat för 8 portioner så på en buffé räcker den till ca 20 personer beroende på hur mycket sallad som äts samt hur många olika rätter buffén består av.

Varm rodbetssallad 1

Varm rödbetssallad

8 portioner

6 st. medelstora rödbetor

2 msk olivolja

½ tsk salt

¹⁄3 tsk peppar

½ tsk torkad timjan

3 tsk honung

300 g brysselkål

200 g grönkål

100 g lufttorkad skinka/bacon

150 g fetaost

¾ dl frö/nötblandning (gärna saltade)

Vinägrett

1 medelstor rödlök

4 msk olivolja

4 msk röd- eller vitvinsvinäger

Saften av ½ citron

2 tsk socker

En nypa svartpeppar

1. Skala och klyfta rödbetorna. Blanda rödbetorna med olivolja, honung, salt, peppar och timjan och rosta dem i ugnen på 200ºc tills de är mjuka, ca 20 minuter. Under tiden förbereder du resten.

2. Skölj grönkålen och riv  bladen i mindre bitar, ta bort den skarpa stjälken. Skölj och ansa brysselkålen och skär den i klyftor, strimlor och halvor för lite olika utseende. Strimla den lufttorkade skinkan. 

3. Vinägrett: Finhacka rödlöken. Blanda ihop alla ingredienser i en skål och låt stå och vila tills salladen är klar.

4. Stek den lufttorkade skinkan. Stek kålen så den blir lite mjuk och varm, sätt upp den på ett serveringsfat. Sätt på rödbetsklyftorna, lufttorkad skinka, smulad fetaost, frön och häll över vinägretten.

5. Ät och njut!

Varm rodbetssallad 2