I koket med Sofia

Snabbmarinerad zucchini

Skrivet av Sofia Rönnbacka 04.06.2018 | 2 kommentar(er)

Tänk att det redan är juni, vart tar tiden vägen?! Nu börjar det verkligen synas att det är sommar även i matväg. Det börjar finnas finska jordgubbar, nypotatis, zucchini, rabarber, knippen av färsk lök och rädisor, sparris, ärter och örter i matbutikerna. Eftersom råvaror i säsong ofta är billiga tänkte jag köra lite tema-veckor med olika råvaror. Först ut är zucchinin, oj så underskattad den är.

Zucchinin består till största del av vatten. Hela 95 % faktiskt, så den är ganska näringsfattig. Den innehåller ändå en del c-vitamin, kalium och folat, dessutom har den ett lågt kolhydratvärde så den lämpar sig bra för de som äter lchf eller keto. Zucchinin hör till pumpasläkten och det finns även gul zucchini som egentligen smakar på samma sätt bara att den är gul, kanske trevligt att blanda dessa två? Visste du förresten att blommorna från zucchiniplantan går att äta? Den doppas ofta i frityrsmet och friteras krispig. Så om ni får tag i blommorna testa gärna att göra detta! 

Sedan till en helt annan sak, har ni märkt att bloggen fått ett nytt utseende? Hädanefter finns alla mina bloggkategorier och mina populära inlägg på höger sidan så du enkelt kan söka recept i en viss kategori. Dessutom finns det dela-knappar till Twitter och till Facebook, bilderna kan pinnas direkt till Pinterest och det finns äntligen ett gilla-♥. Så tryck gärna gilla varje gång du gillar ett inlägg så vet jag om det och kan forma bloggen så den blir mera anpassad för dig som läser :)

Men nu tillbaka till receptet, snabbmarinerad zucchini. Ett super tillbehör till grillat kött, kyckling och fisk samt i sallader. Den påminner lite om mormors gurka (skakgurka) men får lite mer syra och smak + att den inte innehåller något socker. Tummen upp!

Snabbmarinerad zuccini 2

Snabbmarinerad zucchini

1 st zucchini, ca 300 gram

Skalet och saften av en halv citron

2 msk oliv- eller rapsolja

¼ dl hackad dill

¼ dl hackad basilika

½ tsk salt

Svartpeppar

1. Tvätta zucchinin. Skär den i strimlor med hjälp av en osthyvel eller en skalare.

2. Hacka dillen och basilikan, tvätta citronen och riv skalet av halva, pressa sedan saften ur halva citronen.

3. Blanda ihop alla ingredienser i en skål och låt dra i ca 30 minuter så vattnet hinner dras ut ur zucchinin och du får en inläggningslag.

4. Servera zucchinin som tillbehör till grillat eller i en sallad.

5. Ät och njut!

Snabbmarinerad zuccini 3

Den snabbmarinerade zucchinin står sig i kylskåp ungefär tre dagar!


Fingerfood: Kyckling nuggets

Skrivet av Sofia Rönnbacka 16.05.2018

Någon annan som kollar ishockey vm? Jag är annars inte alls intresserad av att se på sport överhuvudtaget med det är något med ishockey vm som väcker den fosterländska finnen i mig. Haha, låter ju knäppt när jag skriver det sådär, men det finns säkert flera som har samma känsla som jag.

Vad är då vm utan något gott att äta? Ofta blir det chips/popcorn och dip ifall matcherna spelas på helgerna men nog behöver man ju alltid något gott att äta. Vad passar då bättre än fingerfood? Det är ju dessutom snart dags för slutklämmen så lyxa till det ordentligt med dessa hemgjorda nuggets/chicken fingers och en god veteöl till det! För mig får det bli en alkoholfri sådan, tack och lov för ett bra alkoholfritt ölutbud säger jag bara! Tycker även vi borde få ett bättre alkoholfritt vinutbud, så ifall någon söker en företagsidé, varsågod!

Nuggetsen serverades med tzatziki (recept finns här) och sweet chilisås men så gjorde vi även en wrap av en del av nuggetsen. I wrapen hade vi tzatziki, tomatskivor, salladsmix, tunt skivade rädisor, sweet chilisås och sriracha förstås ;) Brödet var vanligt tortillabröd men det finns ju 100 olika varianter av bröd i butiken som du kan använda, varför inte ett pitabröd eller ett vanligt tunt polarbröd?

Chicken fingers 5

Chicken nuggets

600 g tunna kyckling filéer eller innerfilé av kyckling

1 dl vetemjöl + 1½ tsk salt + ½ tsk peppar + 1 tsk paprikapulver + ½ tsk cayennepeppar + ½ tsk örtsalt

3 uppvispade ägg

1 dl skorpmjöl eller panko

1. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar, jag skar den på halva på längden.

2. Vispa upp äggen på en tallrik, blanda ihop mjölet med kryddorna på en annan och på en tredje tallrik sätter du skorpmjöl.

3. Sätt ugnen på 225ºc.

4. Vänd först kycklingen i mjölet, sedan i ägget och sist i skorpmjölet. Upprepa med alla bitar.

5. Sätt kycklingbitarna på en ugnsplåt och tillaga dem i ugnen ca 20 minuter tills de börjar få lite färg.Vänd dem när 15 minuter har gått. Under tiden kan du tillreda dina dippsåser. Nedan listar jag några alternativ som finns här på bloggen sedan tidigare.

6. Servera nuggetsen med dippsåserna och en god dryck.

7. Ät och njut!

Chicken fingers 1

Fyllda ägghalvor

Skrivet av Sofia Rönnbacka 28.03.2018

Denna rätt är ett måste på påskbordet hemma hos oss. Varje år har vi påsklunch med släkten i form av en buffé och ifall dessa fyllda ägghalvor skulle lämna bort skulle det inte vara någon påsk. Enkla att göra och passar både med ris och potatis, som tillbehör eller som huvudrätt, tillsammans med kött eller kyckling eller bara som de är. De är inte kanske det finaste i buffén men smakar desto bättre! Vet inte varifrån receptet på äggen har sitt ursprung men de har funnits med så länge jag minns, antagligen längre. Ifall du inte testat dessa så måste du göra det! 

Fyllda agghalvor 4

Fyllda ägghalvor

24 st

12 kokta ägg

80 g mjukt smör

200 g rökt skinka

2 msk senap

½ tsk salt

½ dl hackad persilja

Ostsås

½ dl vetemjöl

25 g smör

5 dl mjölk

2 dl riven gräddost

1-2 krm riven muskot

½ tsk salt

1. Halvera äggen på bredden, ta bort gulorna och sätt alla gulor i en bunke. Skär bort en liten bit av den del som varit toppen på ägget så halvorna kan stå i en form.

2. Finhacka skinkan och persiljan. Blanda ihop äggulor, skinka, persilja, senap och salt till en "smet". Forma smeten till bollar ca 2½ cm i diameter och fyll varje ägghalva men en boll.

3. Sätt ugnen på 200ºc.

4. Ostsås: Riv ost och mät upp mjölken. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölken. Häll försiktigt över mjölken, lite i taget, under omrörning. Låt såsen puttra i några minuter för att få bort mjölsmaken. Rör i osten och muskotnöt och smaka av med salt.

4. Häll såsen över ägghalvorna och gratinera i ugnen tills ägghalvorna har fått en fin färg.

5. Servera med ris och allt annat gott som finns på påskbordet.

6. Ät och njut!

Fyllda agghalvor 2

 


Enkla semlor

Skrivet av Sofia Rönnbacka 22.01.2018

Ni vet den där känslan då skafferiet svämmar över av 1000 olika mjölpåsar som alla är öppnade? Okej, nu kanske jag överdrev en aning men i mitt skafferi har jag för tillfället åtminstone sex påsar med olika sorters mjöl som bara innehåller några deciliter var. Så irriterande, speciellt då jag vill ha ordning och reda i köksskåpen. På något sätt är det ordning i alla andra skåp förutom skafferiet och skåpet där vi förvarar kastruller och skålar som är i bra ordning. Varför blir det alltid så? Tips på hur man håller ordning i skafferiet tack! 

Tillbaka till det jag egentligen skulle skriva, på sidospår som vanligt. Enkla semlor är dagens recept. Sådär perfekt för att använda upp det sista i mjölpåsen. I receptet skriver jag först vetemjöl och sedan bara mjöl. Där det bara står mjöl så använder du upp dina öppnade mjölpåsar! Kom bara ihåg att olika mjölsorter absorberar vätska olika så börja med lite mjöl och tillsätt mera efterhand så inte degen blir för kompakt. Bättre att ha i för lite mjöl än för mycket mjöl.

Enkla semlor 7

Enkla semlor

ca 16-18 st.

Steg 1

4 dl mjölk

1 påse torrjäst

ca 300 g vetemjöl

Steg 2

2½ tsk salt

2 msk socker

50 g mjukt smör

ca 300-400 g mjöl beroende på mjölsort

Havreflingor till dekorering

1. Börja med att värma mjölken till 42°c. Häll mjölken i en stor beredningsskål.

2. Tillsätt jästen och rör tills den löst sig, väg upp vetemjölet och vispa i det. Låt jäsa en timme.

3. Blanda i resten av ingredienserna tills du har en smidig deg. Tillsätt lite mjöl i taget.

4. Låt degen jäsa ca 10 minuter, rulla degen till en korv och skär den i 16-18 bitar.

5. Rulla semlor av degen och tryck ner en sida av semlorna i havregryn, eventuellt strö havregryn över och pressa ner dem.

6. Sätt ugnen på 200°c och låt semlorna jäsa en gång till tills de har fördubblats i storlek.

7. Grädda semlorna 10-12 minuter tills de fått fin färg.

8. Ät och njut!

Semlorna passar perfekt med mosad avokado på!


Rödbetslåda

Skrivet av Sofia Rönnbacka 21.12.2017 | 1 kommentar(er)

En rödbetslåda är ett måste hos oss på julafton. Det började för några år sedan då vi gjorde en variant i skolan och sen dess har den hängt med och utvecklats varje år. I år tror jag ändå att jag har skapat det ultimata receptet. Jag gjorde min låda i två formar som rymde ca 8 dl för att enkelt kunna frysa in. Tipsar verkligen om att köpa aluminium formar! Det går ju såklart att göra rödbetslådan i en stor form, tänk bara då på att tillagningstiden kan ändra. 

Rodbetslada 2

Rödbetslåda

1,2 kg rödbetor

2-3 granny smith äpplen

2 stora lökar

2 tsk salt till kokning

Äggstanning

3 ägg

2 dl grädde

3 msk sirap

2 krm vitpeppar

1-2 tsk salt

Övrigt

Smör till formen 

3 msk skorpsmulor per form

1. Skala och skär rödbetorna i mindre bitar. Sätt dem i en kastrull och häll över vatten så det täcker rödbetorna. Tillsätt salt.

2. Låt rödbetorna koka 30 minuter. Under tiden skalar och skär du äpplena och löken. När rödbetorna har kokat 30 minuter sätter du i äpple och lök. Koka ytterligare 15 minuter eller tills rödbetorna är mjuka.

3. Häll bort kokspadet med spara det ifall du behöver späda ut lådan lite. Eller varför inte använda det till rosollgrädden?

4. Sätt ugnen på 200ºc.

5. Purea rödbetorna, äpplena och löken med en stavmixer eller en matberedare. 

6. Blanda ihop ingredienserna till äggstanningen och häll ner i rödbetssmeten.

7. Smörj formarna, häll i smeten och strö över skorpsmulor.

8. Grädda i ugn ca 20-30 minuter eller tills lådan stelnat och fått lite färg.

9. Ät och njut!

 


Picklade morötter

Skrivet av Sofia Rönnbacka 28.11.2017

Testa att lägga in rotfrukter! I princip det enda som finns tillgängligt i Finland året om men ibland blir man kanske trött på att äta dem så som de är eller så kanske de håller på att bli gamla. Då är en inläggning ett bra knep att ta till! Enkelt att göra och det ger morötterna en annan smak än vanligt.

Picklade morotter 2

Picklade morötter

1 dl ättika, 12 %-ig

2 dl socker

3 dl vatten

1 tsk salt

10 vitpepparkorn

2 lagerblad

4-6 morötter beroende på storleken

1. Koka upp alla ingredienser till lagen. Under tiden lagen kokar upp skalar du morötterna

och strimlar dem med skalaren eller med en osthyvel.

2. Låt lagen svalna före du tillsätter morötterna.

3. Låt stå kallt i minst ett dygn, flytta sedan morötterna och lagen till en lufttät steriliserad burk.

4. Ät och njut!

En steriliserad burk får du genom att sätta ugnen på 125º och ha burken i ugnen i 10 minuter. Plast- och gummi kan man koka i 10 minuter.

Picklade morotter 1


Couscoussallad med pumpa

Skrivet av Sofia Rönnbacka 30.10.2017

Ett recept till med pumpa , denna gång en höstig twist på ett typiskt sommartillbehör hos oss. En couscoussallad med pumpa, fetaost och granatäpple. Sötma, sälta och syra, allt som behövs för en välbalanserad rätt.

Couscous pumpasallad 2

Couscoussallad med pumpa

200 g pumpa

½ rödlök eller shalottenlök

100 g fetaost

½ dl granatäppelkärnor

3 msk olja

Saften av en halv lime

2 dl okokt couscous, bulgur eller quinoa

½ buljongtärning

Salt

1. Koka couscousen enligt anvisningarna på förpackningen men tillsätt en buljongtärning istället för salt.

2. Skala och tärna pumpan i 1x1 cm kuber. Koka den mjuk i lättsaltat vatten.

3. Finhacka löken och kärna ur granatäpplet.

4. När pumpan och couscousen har svalnat blandar du ihop alla ingredienser förutom fetaosten i en skål. Smula till sist ner fetaosten och smaka av med salt.

5. Servera som tillbehör till exempelvis grillad kyckling.

6. Ät och njut!

Couscous pumpasallad 7


Snäppet nyttigare snacks

Skrivet av Sofia Rönnbacka 28.10.2017

Just nu går jag högst antagligen runt på mat- och vinmässan i Helsingfors och gottar mig. Det betyder inte att jag glömmer bort er för det! Denna lördagskväll bjuder jag på snabba snacks som du enkelt tillreder till kvällen. Dessutom är de hälsosamma, typ. Kanske mera näring i dem än chips och godis. Borde väl kanske skriva dessutom är de fulla av nyttigheter. Grönkålschips och ugnsrostade kikärter.  

Gronkalschips och rostade kikarter 2

Ugnsrostade kikärter

1 burk förkokta kikärter i spad

2 msk olja

kryddning

jag använde 1 tsk paprikapulver, ½ tsk chilipulver och lite citronsaft men krydda hur du vill!

 

1. Sätt ugnen på 225ºc.

2. Sila och skölj kikärterna. Torka dem torra med hushållspapper och bred ut dem på en plåt med bakplåtspapper.

3. Blanda ihop kryddor med olja och häll den över kikärtorna, rör om.

4. Rosta kikärterna ca 20 minuter.

5. Ät och njut!

Gronkalschips och rostade kikarter 1

Grönkålschips

1 förpackning grönkål, ca 8 stjälkar

Olivolja

Salt

Annan kryddning?

 

1. Sätt ugnen på 200ºc.

2. Tvätta, torka och riv av grönkålen från den sega stammen i mitten.

3. Ringla över olivolja, salta lite och eventuellt krydda grönkålen. 

4. Bred ut grönkålen på en plåt så att de inte överlappar varandra.

5. Rosta grönkålen ca 10 minuter eller tills den blivit krispig.

6. Ät och njut!


Årets kräftskiva

Skrivet av Sofia Rönnbacka 29.08.2017

Årets kräftskiva ordnades för två helgar och oj så mycket gott vi åt! Det måste ju vara det bästa med en kräftskiva, man äter mycket och gott men hamnar inte i matkoma för maten är inte så tung. Kräftskivan blev en lugn kväll med min familj och min farbrors familj, vanligt vis brukar vi vara hela tjocka släkten men det blev inte så i år men det blev bra ändå. Ifall du inte ännu hunnit ha en kräftskiva så kanske du får lite idéer från min lista med mina måsten under kräftisen :)

Mina måsten under kräftskivan:

• Kräftor, duh.

• Oskalade räkor

• Tzatziki

• Något gott ljust bröd, baguetter eller semlor

• Citronmajonnäs

• Västerbottenostpaj

• En lätt och fräsch efterrätt

• En löjlig duk och servetter med kräftmotiv

Sedan finns det förstås mycket annat i matväg. Detta år hade vi även kronärtskocka med aioli-dipp, smördegssnittar med päron och blåmögelost, limemarinerade grillade tigerräkor, en grönsallad, ostbricka och kex. 

Kraftis 17 1

Kronärtskockan var så god.

Du behöver:

1 kronärtskocka

Vatten

2 tsk salt

½ citron

1. Klipp av den spetsiga delen på kronärtskockans alla blad.

2. Sätt skockan i en kastrull och täck den med vatten. 

3. Tvätta och halvera citronen, tillsätt den i kastrullen och salta vattnet.

4. Koka kronärtskockan i 40-50 minuter eller tills det går att dra bort bladen.

5. Gör en aioli och servera med kronärtskockan.

6. Ät och njut!

Aioli

1 ägg

1 tsk dijonsenap

1 msk vitvinsvinäger

1 tsk socker

2 dl neutral olja

1-2 klyftor vitlök

Salt och vitpeppar

1. Sätt alla ingredienser i en kanna eller skål med hög kant. 

2. Ta en stavmixer, sätt den i botten av kannan, starta den och lyft den uppåt!

3. Pressa i vitlök, salta och peppra enligt tycke. Servera med kronärtskockan.

4. Ät och njut!

Paron blamogelsnittar 1

Receptet på dessa snittar kommer inom några dagar, kanske lagom till helgen?

Kraftis 17 5

Testade en romrussin ost, den var sååå krämig och smakade exakt romrussin. Så för er romrussinälskande människor, testa denna.


Salted caramel-sås

Skrivet av Sofia Rönnbacka 22.08.2017

Denna salted caramel sauce får ni inte missa! Såsen piffar enkelt upp en portion glass eller varför inte ta den till nästa nivå och gör en dessert av den. En salted caramel cheesecake, saltkaramell glass (grundrecept på glass hittar ni här) eller varför inte göra en härligt fluffig salted caramel mousse. Det gjorde jag, men ni får receptet på den en annan gång. Just nu får ni recept på såsen och under tiden får släppa lös er egen kreativitet och testa olika recept! 

Salted caramell sauce 1

Salted Caramel-sås

200 g socker

100 g smör i bitar

1½ dl grädde

½-1 tsk salt

1. Häll sockret i en stekpanna med höga kanter och sätt på värmen.

2. Låt sockret smälta på medelhög värme under omrörning. 

Gör inte som jag gjorde. Jag lämnade slickepotten i sockret och försvann för några minuter vilket resulterade i en halv slickepott när jag kom tillbaka. Så det var bara att ta en ny stekpanna och nytt socker och börja om från början. Sockret blir med andra ord väldigt varmt så var försiktig!

3. När sockret har smultit tillsätter du smöret och låter det smälta tillsammans med sockret.

4. Tillsätt grädden och rör om. Nu kommer såsen att bubbla upp eftersom att grädden är kall så var försiktig!

5. Låt såsen koka 2-3 minuter. Tillsätt sedan saltet, börja med en halv tesked och smaka av tills såsen är tillräckligt salt.

6. Låt svalna något före servering, ifall du ska använda såsen i en annan dessert rekommenderar jag att den får svalna helt.

7. Ät och njut!


Taco-Thursday!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 10.08.2017

Om jag fick bestämma skulle antagligen 50% av min diet bestå av avokado i alla former men plånboken tillåter inte det.. Varför ska avokado vara så dyrt?! Äter ungefär en avokado om dagen, en avokado kostar 1,50€ (köper endast Hass avokado), en månad består av 30 dagar, 30x1,50 = 45€/månad för bara avokado! Jag kan ju i princip leva på 45€ i månaden men använde de pengarna på avokado, priorities priorities. 

Av avokado kan man ju då göra guacamole! Sååå gott och helt klart bästa tillbehöret till tacos och tortillas. Det blir så krämigt och ger lite sting åt tacosen. Kom ihåg att tillsätta citron eller lime i guacamolen så den inte blir brun! Avokado ändrar snabbt färg så ifall den ska stå före servering är det extra viktigt med citronen.

Guacamole 2

Guacamole

2 avokado

1-2 vitlöksklyftor

½ röd chili

½ rödlök

1 tomat

1 msk citronsaft

3 tsk crème fraiche

Salt, peppar

1. Dela, kärna och gröp ur avokadon. Sätt avokadon i en skål och mosa den med en gaffel.

2. Skala och finhacka rödlöken, finhacka tomaten, vitlöken och chilin. Blanda ihop med den mosade avokadon.

3. Tillsätt salt, peppar, citronsaft och crème fraiche. Smaka av.

4. Ät och njut!


Härligt syrlig lemoncurd

Skrivet av Sofia Rönnbacka 14.07.2017

En härligt syrlig lemoncurd och en dag med strålande sol går hand i hand. På sommaren ska det vara fräscha uppfriskande efterrätter och en lemoncurd blir pricken över i:et i flera desserter. Sätt den på glass, som fyllning i kakor eller varför inte sätta den mellan två kex, bara att testa sig fram!

Denna lemoncurd gjordes på sex äggulor eftersom den användes till en pavlova (receptet på pavlovan kommer snart). Ifall du vill att lemoncurden ska vara lös använder du fyra äggulor men ifall du vill ha den ganska stel använder du sex stycken äggulor. Av en sats kommer det ca 3 dl lemoncurd. Det som är viktigt att tänka på då du gör curden är att alla ingredienser sätts i från början och att du vispar hela tiden så curden inte skär sig! Eftersom den innehåller äggulor så kan äggulorna koagulera, dvs. stelna och då börjar den se ut som äggröra. Ifall den skulle skära sig, ta genast bort den från värmen och sila den så kan den gå att rädda :)

Lemoncurd

Skal och saft av en citron (ca 1 dl saft)

1-1½ dl socker

4-6 äggulor

50 g smör i bitar

1. Tvätta citronen noga.

2. Riv skalet och pressa saften ur citronen.

3. Sätt citronsaft, citronskal, socker och äggulor i en kastrull och vispa så ingredienserna blandas.

4. Koka upp lemoncurden och sjud den några minuter under ständig vispning.

5. Då lemoncurden börjar tjockna tar du bort den från värmen och rör ner smör i kuber.

6. Låt lemoncurden svalna och servera på valfritt sätt.

7. Ät och njut!

Lemoncurd 3


När syrenen står i blom, gör syrensocker!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 08.07.2017

Ta vara på syrenblommorna! Plocka dem, torka dem och använd dem i bakverk eller som jag och gör syrensocker. Jag har även frusit ner några för framtida behov då ett bakverk behöver piffas upp. Syrensocker gör du enkelt genom att blanda socker med syrenblommor. Jag torkade inte mina, men gör det eftersom att sockret blev lite blött. Det klimpade inte ihop sig men det syntes på sockret att det blandats med fukt. Jag färgade även mitt syrenlila bara för utseendets skull. Så alltså sockret ändrar inte färg av blommorna. Syrensocker kan du sedan ersätta vanligt socker med i recept. Jag gjorde brysselkex med syrensocker och de blev bra! Du kan även vispa grädde och tillsätta syrensocker för att få en spännande tvist på grädden :) 

Syrensocker 2

Syrensocker

2 dl socker

1 dl torkade syrenblommor

Blanda ihop sockret och syrenblommorna, låt stå några dagar sedan är det redo att användas!

Gör som jag och baka brysselkex.

Brysselkex med syrensocker

4½ dl vetemjöl

1 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

200 g kallt smör i bitar

1 dl syrensocker

1. Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till en deg.

2. Forma degen till en rulle och rulla den i syrensockret. Sätt i kylskåp i 30 minuter.

3. Skär ½ cm tjocka kakor av rullen och sätt dem på en bakplåtspappersklädd plåt med ca 2 cm mellan varje kex.

4. Grädda kexen på 175ºc varmluft i 10 minuter.

5. Ät och njut!

Syrensocker anvandning