I koket med Sofia

Sluta släng!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 24.01.2018 | 3 Kommentarer

Det är mycket sparande relaterat till alla bloggar här på Foodly just nu, och även jag har sparandet i åtanke. Det finns dock en sak som jag ännu mera har i åtanke varje dag och det är slängandet av mat. Jag vill till en början reda ut två begrepp, bäst före och sista användningsdag/förbrukningsdag.

Bäst före datum, som bland annat finns på mjölkprodukter betyder att produkten är bäst före det datum som står på förpackningen, inte att den är gammal! Med begreppet menas alltså att varans kvalitet är som bäst ända fram till det datumet, efteråt kan varans färg, smak, kvalitet och konsistens förändras och varan är inte den samma som den var före datumet gick ut.  

Sista användningsdag/förbrukningsdag är ett begrepp som du bland annat hittar på köttprodukter. Detta begrepp innebär att det datum som nämns på förpackningen är det datum som varan kan konsumeras till. Efter det utgångna datumet bör varan kasseras. Detta för att varan eventuellt kan bli en hälsorisk.

bast fore

Med dessa två utredda går jag vidare. Jag blir så trött på att det slängs så mycket mat hela tiden.. I Finland slänger vi i medeltal mellan 23-24 kg mat per person/år. Det blir ungefär 130 miljoner kg mat som slängs av alla finländare under ett år, 130 miljoner! Hör ni hur sjukt det låter?! Nu menar jag inte att jag är perfekt och inte slänger något men jag försöker att undvika att slänga mat delvis för min egen ekonomis skull men mest för miljön. Jag kommer ihåg när jag en gång köpt 1 kg kycklingfiléer, glömt dem i kylskåpet över en helg då vi var borta och kom hem till ett gammalt paket kyckling. Besvikelsen som uppstod då, delvis för att jag måste kasta 8 € och besvikelsen över mig själv då jag inte fattat att kolla datumet och frysa in kycklingen.

Men varför slänger vi så mycket mat som vi gör? 1. Människor saknar kunskapen om bäst före och sista förbrukningsdag och litar inte på de egna sinnena som kan berätta för oss ifall maten är dålig. 2. För att vi ofta testar göra nya rätter med spännande ingredienser som vi aldrig sedan tillreder eller använder ingrediensen en gång och sedan lämnar den i kylskåpet. 3. För mycket rester som inte är goda att värma upp följande dag eller att vi inte vill äta samma mat två dagar i rad.

 Här kan du läsa mera om matsvinnet samt orsakerna till varför vi slänger så mycket mat som vi gör.

 

Så vad kan du då göra för att minska ditt matsvinn?

» Sluta släng mat.

Tänk istället på vad du kan göra med maten.

»  Kolla datummärkningen redan i butiken.

Kommer du att använda varan inom snar framtid? Om inte kan du frysa in den?

»  Håller datumet på att gå ut på köttfärsen?

Stek upp den till taco-maletkött och frys in.

»  Har du rester över?

Ris blir super gott att steka upp med lite grönsaker och ägg, pasta lika så. En pyttipanna går alltid att göra ifall du har köttbullar eller liknande över. Frukter och bär passar super på havregrynsgröten eller i smoothien. Olika såser går alltid att frysa in för att användas vid ett senare tillfälle.

»  Finns varan som fryst produkt?

Frysta produkter håller sig längre och ifall du vet att du inte använder hela påsen med färsk spenat, köp fryst istället!  

» Frys in allt som går att frysa in.

» Har du små bitar ost i kylskåpet som bara är irriterande att hyvla?

Riv ner osten, sätt den i en plastpåse och frys in. Det går enkelt att öppna påsen och fylla den med mera ost och osten är perfekt att använda till pajer, tortillas eller pizza.

Samma sak gäller för charkprodukter, strimla eller skär dem i bitar och frys in. 

» Gör en paj eller en pizza.

En paj går alltid att göra bara du har mjöl, smör och ägg. Pajen fyller du med det du har i kylskåpet/frysen. Överbliven ost, lök, paprika, broccoli och fetaost gör du enkelt en god paj av.

» Har du en stor mängd mat som håller på att bli dåligt? 

Bjud in dina vänner till en rest-fest!

» Koka soppa på en spik. 

Gör en soppa med livsmedel som håller på att bli dåliga.

» Lita på dina sinnen. 

Känn, dofta, se och smaka. Med dina sinnen kommer du långt, och lita på dina sinnen. Ser livsmedlet ut som det brukar, smakar det som det ska, är konsistensen som vanligt och hur doftar det? 

Har du tips på hur vi kan sluta slänga mat? Kommentera gärna här nedan i så fall!

Kommentarer

  • Christina 24/01/2018 5:48pm (13 månader sen)

    Hurra, vilket toppeninlägg. Jag har blivit bättre på att använda upp maten på olika sätt. Här dricker vi nog mjölk som är gammal, undantagsvis om den surnar.

    • Sofia Rönnbacka 26/01/2018 10:43am (13 månader sen)

      Vad roligt att höra! :) Jo det gör nog vi också hemma, man märker nog ifall mjölken inte är drickbar ;)

  • Jonna 30/01/2019 11:55am (18 dagar sen)

    Måste faktiskt säga att för oss e de bästa att handla lite färskvaror åt gången, typ bara det som vi behöver under samma dag/imorgon. Storhandlar vi blir kylskåpet sååååå fullt o varor hamnar långt bak i kylen osv och jag minns int att vi har köpt det o sen då varan kommer fram då kylen är tommare är varan gammal.
    Närmaste butiken är typ 200m ifrån så funkar bra för oss.

    • Sofia Rönnbacka 31/01/2019 10:02am (18 dagar sen)

      Jo vi gör nog ganska ofta så vi med! Sen e jag expert på att laga mat fastän kylskåpet int har nån mat i sig!

  • Lena 30/01/2019 8:59pm (18 dagar sen)

    Ifall mat lämnar över blir det antongen restmat dagen efter eller så fryser jag ner den till lunchlådor. Jag brukar också blanda ihop varor som håller på att bli gamla till en paj, ibland med botten och ibland till en paj utan botten.

Skriv en kommentar