I koket med Sofia

Polka­macarons

Skrivet av Sofia Rönnbacka 15.12.2017 | 0 Kommentarer

Dags för det andra receptet som fanns i tidningen förra veckan. Macarons, älskar att baka dessa små spröda bakverk. Denna gång fick de en julig twist med smak av polka. Ifall du vill kan du rulla macaronerna i krossade polkagrisar när du fyllt dem. 

Polkamacarons 8

Polkamacarons

300 g mandelmjöl

300 g florsocker

110 g äggvita

300 g socker

75 g vatten

110 g äggvita

Eventuellt karamellfärg

1. Sikta ihop mandelmjölet och florsockret i en bunke, upprepa processen tre gånger för att få bort alla klumpar. Alternativt använder du en matberedare och mixar mjölet med florsockret några minuter.

2. Tillsätt 110 gram äggvita i mandelmjöls-florsocker blandningen. Blanda väl och ställ den åt sidan så länge du förbereder marängen.

3. Börja med att koka sockerlagen. Sätt 75 gram vatten och 300 gram socker i en kastrull. Rör om och pensla kanterna med vatten för att förhindra att sockerkristaller bildas.

4. Sätt en termometer i sockerlagen, när termometern visar 115°c börjar du vispa de resterande 110 gram äggvita i en hushållsassistent eller i en stor beredningsskål med elvisp.

5. När sockerlagen är 118°c häller du den försiktigt ner i äggvitorna och vispar tills marängen blir ca 50°c.

6. Vänd försiktigt ner marängen i mandelmjölsblandningen. Börja med en tredje del och tillsätt lite åt gången tills smeten är smidig. Smeten ska vara rinnig men ändå hålla formen, ett så kallat rosettstadie där smeten lämnar kvar på ytan en stund då du ringlar den.

7. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut rundlar, ca 3 cm i diameter.

Tryck ut smeten ur påsen tills macaronen är ca 2,5 cm, snurra inte runt påsen.

8. Slå plåten mot bordet några gånger för att få bort eventuella luftbubblor och låt macaronerna vila i 30 minuter så ytan blir skarp.

9. Sätt ugnen på 150°c varmluft.

10. Grädda macaronerna i 12 minuter, lufta ugnen snabbt efter halva tiden. Låt svalna.

Polkamacarons 4

Polkafyllning

100 g mjukt smör

200 g naturell färskost

Ca 8 dl florsocker

Några droppar mintextrakt

Eventuellt krossade polkagrisar eller frystorkade hallon

1. Vispa ihop smör och färskost tills det blir fluffigt. Tillsätt några droppar mintextrakt och florsockret en deciliter i taget.

2. Vispa tills fyllningen är en slät sprits-bar konsistens.

3. Fyll macaronerna, ta en halva som botten och spritsa ut fyllningen och toppa med en annan halva.

4. Rulla till sist macaronerna i krossade polkagrisar eller i hallonen.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar