I koket med Sofia

Onepot-pasta med kyckling och pepparost

Skrivet av Sofia Rönnbacka 20.11.2018

Pasta är mat som passar alla tillfällen om du frågar mig. Lunch, middag, helgmat, ja till och med chokladpasta till efterrätt! Pasta är aldrig fel, ifall den inte är överkokt vill säga. Det igen är en av de obehagligare maträtterna, överkokt pasta, urk. En annan sak som är bra med pasta är koktiden, det går så snabbt! Tar du det ytterligare till nästa steg där du är både tids- och kostnadseffektiv samt sparar på disken gör du en onepotpasta. Som denna med kyckling, paprika och pepparost!

Det enda du behöver tänka på är vilken typ av pasta du använder. Olika pasta har olika egenskaper. Det gäller att tänka på vilken typ av sås du har och hur såsen fastnar på pastan. Jag skulle rekommendera penne rigate, fusilli eller orecchiette till en onepot-pasta. Sedan behöver osten inte vara pepparost heller utan du kan använda exempelvis smaksatt färskost.Vilken smak du har på färskosten spelar inte så stor roll, det går lika bra med örtsmak, soltorkad tomat eller vad du än behagar. 

One pot graddig kycklingpasta 1

Onepot-pasta med kyckling och pepparost

4 portioner

300 figurpasta, ex. penne rigate

1 gullök

1 paprika i valfri färg

4000 g kycklingfilé eller strimlor

2 dl grädde

3 dl vatten

1 pepparost, (mustapekka, finns inte längre men den billigare varianten)

1 tsk provencalsk örtkryddblandning

1 krm röda chiliflakes

Smaka av med salt och peppar

Ev. parmesan/pecorino och färsk timjan vid servering

1. Skala och strimla löken. Strimla paprikan och kycklingen. Fräs löken, paprikan och kycklingen i en stekpanna med hög kant eller i en kastrull.

2. Häll på vatten och grädden och tillsätt pastan när det börjar koka. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt koka så länge som anvisningen på pastaförpackningen rekommenderar. Rör om då och då. Ifall det börjar bli lite vätska i pastan så tillsätter du mera vatten/grädde. Smaka till sist av med salt och peppar. 

3. Servera gärna med lite färsk timjan och parmesanost på toppen för en lyxigare känsla.

4. Ät och njut!

One pot graddig kycklingpasta 3


Lasagne quattro formaggi

Skrivet av Sofia Rönnbacka 30.04.2018 | 1 kommentar(er)

Älskar du ost? Då är denna lasagne något för dig. En lasagne med fyra sorters ostar, ost-älskaren inom mig dansar av lycka! Fetaost, färskost, mozzarella och gräddost blandas i tillsammans med en mustig köttfärssås till en härlig måltid som de flesta garanterat gillar. Perfekt vardagsmat som passar utmärkt i lunchlådan nästa dag, det gillar väl vem som helst? Hoppas du har en trevlig valborg och 1:a maj! Du har väl inte missat receptet på världens godaste munkar, ifall du har gjort det hittar du receptet här. Ännu hinner du baka :)

Lasagne quattro formaggi 3

Lasagne quattro formaggi

4 portioner

Köttfärssås

1 gul lök

1 schalottenlök

1-2 klyftor vitlök

400 g malet kött

2 morötter, rivna

2 msk hackad färsk basilika eller 1 tsk torkad

1 burk krossade tomater (400-500 g beroende på märket)

2 dl vatten

1 burk créme bonjour cuisine fraiche med smak av vitlök och örter

1 köttbuljong

½ tsk svartpeppar

¹⁄3 tsk röda chiliflingor

1 msk sojasås

Dessutom: 

Olja till stekning

2 dl riven gräddost

1 bit mozzarella

150 g fetaost i bit

9 lasagneplattor

1. Skala och finhacka löken,  skala och riv morötterna och hacka basilika. 

2. Stek all lök tillsammans med köttfärsen tills det fått en fin färg. Tillsätt de rivna morötterna och basilikan och stek ytterligare någon minut. Tillsätt resten av ingredienserna till såsen och låt småputtra ca 10 minuter. Under tiden river du ost och smular fetaosten och sätter ugnen på 200ºc.

3. När såsen kokat ihop något varvar du sås, smulad fetaost, lasagneplattor i en ugnsform, ca 20x30 cm. Det är viktigt att lasagnen avslutas med köttfärssåsen så alltså fyra lager sås, tre lager plattor och tre lager fetaost. Strö till sist över den rivna osten och riv över mozzarellan.

4. Grädda lasagnen i ugnen ca 40 minuter tills den är klar, känn med en kniv om du är osäker.

5. Servera lasagnen med en grönsallad och varför inte ett gott bröd? Håll utkik efter en focaccia här på bloggen denna vecka!

6. Ät och njut!

Lasagne quattro formaggi 1

Kyckling i gräddig basilikasås

Skrivet av Sofia Rönnbacka 23.04.2018

Då vi besökte Sverige förra gången köpte vi med oss rödbetspasta hem. Fin pasta men inget extra, det var dessutom helt vanlig pasta som hade rödbeta i sig så den var inte ett hälsosammare alternativ till vanlig pasta. Kul att äta dock för den var så fint rosa! Och så är det ju kanske lite mer näringsämnen i en grönsakspasta än i en helt vanlig pasta. Till pastan åt vi kyckling i gräddig basilikasås, mums! Vi gjorde vår ganska stark med chili så sätt mindre ifall du inte vill ha så stark mat!

Färska örter i matlagning måste vara det bästa just nu, jag blir alltid galen i örter såhär under våren och sommaren. En sallad fylld med persilja, dill och basilika är ju bara för gott, alla maträtter och såser blir mycket finare och får en godare smak med färska örter och dippsåser med färska örter är så mycket godare än endast med torkade örter! Testa dig fram, det kan inte gå så galet fel :)

Kyckling och basilikasas 1

Kyckling i gräddig basilikasås

4 portioner

1 klyfta vitlök

¼-½ röd chili

½ dl finhackad färsk basilika

15 cm purjolök

4 kycklingfiléer

4 dl grädde

1 msk kycklingfond

¼ tsk svartpeppar

2 msk citronsaft

1 msk olja till stekning

4 portioner pasta

1. Finhacka vitlöken, chilin och basilikan, skär purjolöken på halva, skölj och strimla den.

2. Fräs alla grönsaker utom basilika en stund, under tiden strimlar du kycklingen och tillsätter den då purjolöken börjar bli mjuk.

3. När kycklingen fått fin färg runtom, den behöver inte vara genomstekt, tillsätter du basilikan, grädden, kycklingfonden och svartpeppar. Låt såsen koka i ca 10 minuter eller tills den tjockat något. Koka under tiden pasta.

4. Tillsätt sedan citronsaften och smaka av med eventuellt lite salt eller mera kycklingfond.

5. Ät och njut!

Kyckling och basilikasas 2

Krämig pastagratäng med rökt skinka

Skrivet av Sofia Rönnbacka 11.04.2018

Pasta går alltid hem. Speciellt när den sköter sig själv i ugnen och du har tid över för annat. Denna pastarätt är dessutom perfekt att göra ifall du har överbliven pasta som väntar på att användas i kylskåpet! Jag jobbar på att tömma frysen och skåpen här hemma så denna gång förvandlades resterna i kombination med en liten what´s in my pantry till en krämig pastagratäng med rökt skinka. Skinkan kan hur bra som helst bytas ut mot kyckling, kalkon eller köttfärs. Du kan även tillsätta andra grönsaker än broccoli i gratängen, riven morot och paprika skulle passa perfekt men eftersom detta var en what´s in my pantry så fick det bli broccoli :)

Pastagratang med skinka 1

Krämig pastagratäng med rökt skinka

4 portioner

300 g okokt pasta

1 gul lök

1 klyfta vitlök

300 g rökt skinka

150 g broccoli eller andra grönsaker

Sås

2 dl crème fraiche

5 dl grädde

½ tsk svartpeppar

½ tsk paprikapulver

1 msk hackad basilika

2 dl riven ost, gärna en blandning av gräddost och en hårdost för mera smak

1. Koka pastan 2 minuter kortare än det står på förpackningen.

2. Hacka löken och vitlöken, skär skinkan i bitar och skär broccolin i små buketter.

3. Sätt ugnen på 225ºc.

4. Blanda ihop alla ingredienser till såsen. När pastan kokat klart blandar du ihop alla ingredienser i en ugnsform, häller över såsen och strör över osten. Grädda i ugnen ca 30 minuter eller tills pastagratängen fått en fin färg.

5. Servera pastagratängen med en grönsallad.

6. Ät och njut!

Pastagratang med skinka 2

Fem ingrediensers pasta

Skrivet av Sofia Rönnbacka 12.03.2018

En snabb pasta med bara fem ingredienser! Pestopasta med grillad kyckling, perfekt på en måndag då du vill ha något snabbt, gott och mättande. Vi använde köpt grillad kyckling för att det skulle gå extra snabbt men du kan steka/grilla egna kycklingbröst ifall du vill, och det blir lika bra för det. 

Pestopasta med grillad kyckling 1

Snabb pestopasta

2 portioner

1 schalottenlök

1 klyfta vitlök

2 portioner pasta

1 grillat kycklingbröst

3 msk pesto

Olivolja till stekning

1. Skala och hacka löken och vitlöken. Koka pasta för två personer. Spar lite av vattnet.

2. Skär kycklingbröstet i bitar. Stek löken, vitlöken och kycklingen i lite olivolja, tillsätt peston och lite av kokvattnet från pastan för att få en såsig konsistens. 

3. Blanda i pastan, smaka av med eventuellt salt och svartpeppar.

4. Ät och njut!


Ravioli med grönkålspesto och ricotta

Skrivet av Sofia Rönnbacka 02.02.2018

Detta ni, den godaste pastan jag någonsin ätit. Så god var den, en perfekt balans av smaker som bara gifte sig i munnen. Före vi började kavla ut pastan sa jag till min sambo att det skulle vara bra med en pastamaskindel till vår kitchen aid men att det är onödigt och dyrt för i slutänden använder man den inte så mycket. Men den kommentaren tar jag tillbaka nu! Skulle jag ha haft en pastamaskin skulle jag varit lättad, men hey, armarna fick sig ett träningspass! Pastan är ganska svår att kavla ut till rätt tjocklek för hand, eller åtminstone mina muskler och mitt tålamod räckte inte riktigt till, hehe. Så har du en pastamaskin, lucky you, men det går lika bra utan. Det är värt allt jobb i slutänden kan jag lova dig :) 

Så receptet är alltså en ravioli fylld med grönkålspesto och ricotta, slungade i brynt smör med hackade mandlar och citronzest samt finhackade basilikastjälkar på toppen för att använda hela basilikan. Toppen! Om jag någonsin öppnar en restaurang så ska denna rätt vara på menyn.

Ravioli med gronkalspesto 2

Ravioli med grönkålspesto och ricotta fyllning

Pastadeg

300 g vetemjöl, ca 5 dl men väg gärna

3 stora ägg + 2 äggulor

1 msk olivolja

1. Mät upp mjölet i en topp på ett bakbord. Gör en stor grop i mitten och kläck i äggen + äggulorna och olivoljan.

2. Börja vispa sönder äggen med en gaffel som du samtidigt inkorporerar lite mjöl åt gången i äggen. 

3. När en stor del av mjölet är inkorporerat i äggen börjar du knåda degen för hand. Knåda den i ca 5 minuter tills den blir smidig och len. Linda in degen i plastfolie och kyl åtminstone en halv timme före tillagning. 

Grönkålspesto

3 blad grönkål

½-1 dl basilikablad

2 msk citronsaft

½ dl mandlar/pinjenötter/solrosfrön

1 klyfta vitlök

½ tsk salt

2 krm peppar

ca ½ dl olivolja

150 g ricotta

1. Skölj och riv bort grönkålen från den tjocka stjälken.

2. Sätt alla ingredienser förutom olivoljan och ricottan i en mixer/mortel och mixa. Häll i lite olja i taget tills peston blir en bra konsistens.

3. Förvara peston i en lufttät burk, den står sig ca 1 vecka. När du ska göra pastan blandar du peston med 150 g ricotta.

Brynt smör

50 g smör

½ dl hackade mandlar

1. Smält smöret tillsammans med mandlarna i en stekpanna och låt det brynas tills det börjar lukta nötigt och fått en mörkare färg. Ta av från plattan och låt svalna något.

Bygga ihop raviolin

1. Ta hälften av pastadegen och förvara resten av degen i kylskåpet. Kavla ut den till en rektangel som är ca 12 bred och så lång som du bara får den. Helst ska pastan vara bara ett par mm tjock men det kan vara svårt att få den så tunn för hand. 

2. Sätt ca 1 tsk pesto-ricottablandning på pastans ena halva, med ca 2 cm mellanrum. Pensla kanterna med vatten och vik över andra halvan och pressa försiktig ner mellan fyllningen. Skär raviolin i kuddar med hjälp av en kniv eller en sporre och tryck fast sidorna så att fyllningen inte kommer ut. 

3. Upprepa med den andra halvan av degen. Förvara under tiden de första ravioli under en något fuktig handduk eller i kylskåpet så de inte torkar. 

4. Koka upp rikligt med saltat vatten och koka raviolin i 3 minuter eller tills de flyter upp till ytan. Slunga dem i det brynta smöret och riv över lite citronskal och finhackade basilikastjälkar. 

5. Ät och njut!

Ravioli med gronkalspesto 3

Ravioli med gronkalspesto 1


Snabb tortellinipasta

Skrivet av Sofia Rönnbacka 15.01.2018 | 1 kommentar(er)

Har fått en förfrågan på billig och enkel mat som passar lika bra för studerande som för den stressade föräldern. Tänkte köra en billiga veckan på bloggen med snabba och enkla rätter. Passar bra i januari med tanke på att den månaden måste vara den fattigaste på hela året.

En snabb favorit här hemma är tortellini. Det går snabbt och är en billig lunch som du kan variera smaken på beroende på vilken tortellini du väljer. Gör den vegetarisk genom att köpa vegetarisk tortellini, mjölkfri genom att köpa mjölkfri tortellini och byta ut grädden mot växtbaserad gräddprodukt, stek lite bacon till för ett extra crunch eller tillsätt lite pinjenötter på pastan vid servering! Möjligheterna är oändliga.

Snabblunch med tortellini 1

Snabb tortellinipasta, för 2 pers.

1 pkt tortellini

ca 100g broccoli

1 dl grädde

Salt, peppar 

Ev. Sriracha till servering för extra smak

1. Koka tortellinin enligt anvisningen på förpackningen men tillsätt broccolin skuren i små buketter vi kokning.

2. Häll bort vattnet, häll över grädden och salta och peppra. Låt grädden koka in något.

3. Servera med sriracha eller annan favoritsås för extra smak.

4. Ät och njut!


Enklaste makaronilådan

Skrivet av Sofia Rönnbacka 18.11.2017

Makaronilåda, min mamma gör den bästa makaronilådan, och ska jag göra makaronilåda så gör jag alltid på mammas vis. Har typ växt upp på makaronilåda och det är lika gott ännu, men den är väl ändå ganska underskattad av många. Kanske det har något att göra med att skolan alltid förstört makaronilådan genom att göra den alldeles för torr och stabbig. Men denna är raka motsatsen, med mycket grädde och smör ;)

Makaronilada 2

Enklaste makaronilådan

5 dl makaroner

1 tsk salt

400 g malet nötkött

1 gul lök

1 tsk salt

1 tsk kryddpeppar

½ tsk svartpeppar

Äggstanning

3 dl grädde

3 dl mjölk

4 ägg

1. Koka makaronerna tillsammans med 1 tsk salt i 12 minuter. De ska vara överkokta.

2. Sätt ugnen på 200ºc.

3. Skala och hacka löken.

4. Bryn maletköttet tillsammans med löken i lite smör. Tillsätt kryddorna.

5. Blanda ihop makaronerna och maletköttet i kastrullen och häll dem i en ugnsform.

6. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen och häll den över makaroni-köttblandningen.

7. Sätt några klickar smör på toppen och grädda makaronilådan i 30-40 minuter tills äggstanningen stelnat men ändå rör på sig då du skakar formen.

8. Servera med finriven morot.

9. Ät och njut!

Makaronilada 1


Kycklingsås med pumpa och chili

Skrivet av Sofia Rönnbacka 26.10.2017

Pumpa tider! Nu är det höst på riktigt och snart är det dags för grytor och långkok. Före den säsongen helt drar igång ska vi stanna upp en stund, andas och uppskatta pumpan. Den är ju så användbar och så underskattad! I butiken kan man köpa flera olika sorters pumpor, mysk-, hokkaido- och spagettipumpa är några av de sorterna. Användningsområdet för pumpan är väldigt brett, spagettipumpan används ofta som ersättning till vanlig spagetti, myskpumpan (på engelska butternutsquash) och hokkaidopumpan är god att ugnsrosta med olivolja, salt och peppar eller baka en pumpapaj av! Det vill säga, pumpa går att använda till både sött och salt, går att äta rå eller tillagad. Jag personligen tycker att myskpumpan påminner om cantaloupe melon till smaken och färgen!

Min myskpumpa fick denna gång tillsammans med chili och kycklingfärs bli en pastasås. Pumpan ger en trevlig sötma i såsen som bryts av hettan från chilin. Jag hade aldrig testat kycklingfärs förut för jag har alltid tänkt att den består av brosk, skinn och annat obehagligt men hittade faktiskt färs gjord på bröstfiléer och gmo- och antibiotikafri! Den var ju jättegod, kommer köpa den flera gånger. 

Kycklingsas med pumpa 7

Kycklingsås med pumpa och chili

Receptet är beräknat för fyra personer

2 shalottenlökar

1 klyfta vitlök

½-1 röd chili beroende på hur starkt du vill ha

3 msk tomatpuré

500 g pumpa

400 g kycklingfärs

1 tärning kyckling- eller grönsaksbuljong

5 dl vatten

2 tsk soja

Olja till stekning

Smaka av med salt och peppar

Pasta till servering

1. Finhacka löken, vitlöken och chilin.

2. Skala pumpan och skär den i tärningar 1x1 cm. 

3. Värm upp en stekpanna med lite olja, fräs lök, vitlök och chili tills löken blir genomskinlig.

4. Tillsätt tomatpurén och kycklingfärsen och stek tills kycklingen är klar.

5. Tillsätt pumpan i stekpannan. Häll på vatten och buljongtärningen, tillsätt soja och lite svartpeppar. 

6. Koka såsen tills pumpan är mjuk, koka under tiden pasta.

7. Häll av vattnet från pastan och tillsätt den i såsen.

8. Servera pastan med riven parmesanost.

9. Ät och njut!

Kycklingsas med pumpa 6


Snabba köttfärs­såsen

Skrivet av Sofia Rönnbacka 15.10.2017

Sköna söndag. Näst bästa dagen på hela veckan. Släng ihop en snabb lunch och ha tid över till att slappa och göra absolut ingenting. En av mina favoritmaträtter och ingredienserna finns alltid hemma! Under tiden som pastavattnet börjar koka har du antagligen färdigt såsen och så är det bara att låta den småputtra tills pastan är klar.

Snabb kottfarssas 6

Snabb köttfärsås

400 g malet nötkött

1 gullök

(1 klyfta vitlök)

2 dl grädde

½ tsk peppar

½ tsk torkad örtblandning

1 nypa salt

2 msk ketchup

1 msk kalvfond

Olja till stekning

Pasta till servering

1. Skala och hacka löken. 

2. Bryn maletkött och lök i lite olja tills köttet är klart. 

3. Häll på grädde och tillsätt peppar, örtblandning, kalvfond och ketchup.

4. Låt såsen småputtra under tiden du kokar pasta. Smaka av med salt och tunna eventuellt ut såsen med lite av pastavattnet.

5. Servera med en grönsallad.

6. Ät och njut!