I koket med Sofia

Örtolja som dressing och marinad

Skrivet av Sofia Rönnbacka 11.07.2018 | 0 Kommentarer

Ifall du inte upptäckt örtolja och dess användning ska du se hit! Typ världens godaste tillbehör/dressing, speciellt på sommaren då örterna kan plockas från den egna trädgården och är solvarma. Användningsområdet är inte heller det snävaste. Använd örtolja som salladsdressing, rosta nypotatis i ugnen och slunga dem i örtolja, sätt oljan på pizza, använd den som marinad till kött eller grönsaker,  använd örtolja i fransk potatissallad eller byt ut den vanliga såsen i potatissallad mot örtolja, använd oljan som tillbehörs-sås eller ringla den över en god soppa, ja du märker ju kanske att den går att använda till i princip allt! Det enda du ska beakta är mängden salt, använder du den som marinad krävs det mera salt än om du använder den som salladsdressing, så smaka dig fram. Detta recept ger ca 1 dl örtolja, men feel free att dubbla receptet för oljan står sig nämligen en vecka i kylskåpet ifall du förvarar den lufttätt.

Ortolja dressing och marinad 1

Örtolja

ca 1 dl färdig örtolja

1 dl ryps- eller rapsolja

1 dl färska valfria örter (exempelvis basilika, timjan, gräslök, koriander, persilja, libbsticka)

1 färsk lök

1 msk citronsaft

Salt och peppar enligt vad örtoljan ska användas till

1. Mixa ihop alla ingredienser i en blender eller med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

2. Servera på sallad, nypotatis, biffen eller i soppan.

3. Ät och njut!

Ortolja dressing och marinad 3
 
Ortolja dressing och marinad 4
 
Örtoljan passar utmärkt i en sallad med vattenmelon och fetaost!

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar