Header bakgrund klar

Mustig kålgryta med saffran och ingefära

Skrivet av Sofia Rönnbacka 09.11.2017 | 0 Kommentarer

En mustig kålgryta med smak av ingefära och saffran är perfekt i detta ruskiga höstväder (?!) i november. Den färska ingefäran och för att inte prata om saffranet ger en lagom härligt julig smak. Drömmer mig bort till julafton redan så jag har börjat smyga in lite jul i vissa hörn. När är det acceptabelt att börja baka inför jul, städa och pynta? 

Mustig kalgryta 1

Kålgryta med saffran och ingefära

2 gula lökar

2 klyftor vitlök

2 morötter

800 g vitkål

2 msk olja

2 tsk salt

½ tsk peppar

2 lagerblad

1 tsk curry

1 tsk paprikapulver

½ tsk spiskummin

1 påse saffran (0,5 g)

1 tsk sambal oelek

1 buljongtärning, grönsaks-, kyckling- eller köttbuljong

1 tsk färsk riven ingefära

1 brk tomatkross (á 400 g)

5 dl vatten.

1. Skala och hacka löken och vitlöken. Skala och slanta moroten och skär vitkålen i något större bitar.

2. Fräs alla grönsaker i olja i en gryta eller i en kastrull med tjockt botten tills löken blivit mjuk.

3. Tillsätt kryddorna och stek någon minut till.

4. Häll på krossade tomater, fyll burken med vatten och häll det i grytan för att få med all tomatkross. 

5. Tillsätt buljongtärningen, hälften av saltet, sambal oelek och den rivna ingefäran.

6. Koka grytan tills moroten är mjuk. Smaka av med salt.

7. Servera som den är eller med ris, couscous, quinoa och varför inte med en klick smetana.

8. Ät och njut!

Ifall du vill kan du tillsätta röda linser eller nötkött i grytan.

Mustig kalgryta 2

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar