I koket med Sofia

Super-smoothiebowl

Skrivet av Sofia Rönnbacka 28.05.2018

Kanske är det sista veckan före sommarlovet för vissa, andra kanske redan har sommarlov/semester medans vissa säkert väntar på sin semester som börjar först i juli. Oavsett tycker jag du ska börja din måndag på bästa sätt med en smoothiebowl, och vem säger att en smoothiebowl behöver innehålla en massa olika ingredienser som du inte kan uttala namnen på för att vara hälsosam? Denna bowl är en förfinskad version med blåbär, hallon och havtorn från frysen + en banan för konsistensen och sötman. En perfekt tömma-frysen-på-bär-bowl med andra ord! Hallonen och havtornen ger dig mycket c-vitamin, du får k-vitamin och mycket antioxidanter från blåbären och kalium och B6-vitamin från bananen. Har ni förresten sett hur blåbären blommar?! Vi kommer att få så sjukt mycket blåbär här i Österbotten bara det skulle regna lite.

Denna vecka startar för mig i en ny lägenhet som Kronoby-bo igen. Det har varit ett fullspäckat veckoslut men nu är båda lägenheterna städade, alla saker flyttade och nu börjar det roliga, att packa upp allting och hitta en plats åt alla saker! Tänkte ta och sortera upp precis allt vi äger och har. Tidskrävande arbete men är ledig hela veckan som tur är. Eller ja nästan, det kommer ju en examensfest där jag lovat att agera kökspersonal men det är ju bara kul! Skönt att ha flytten över åtminstone, nu känns det som att vi är ännu ett steg närmare vår bebis. Dessutom får jag börja packa upp alla bebissaker och inreda barnrummet :)

Banan blabar hallon smoothiebowl 1

Super-smoothiebowl

1 portion

1 frusen banan

1 dl frusna blåbär

1 dl frusna hallon

8 havtornsbär

Ev. lite vatten/mjölk/vegetabilisk mjölkdryck

Dekorering

½ banan

3 jordgubbar

1 msk frön (jag hade solrosfrön men chia- eller linfrön går även bra!)

1. Mixa ihop alla ingredienser med en blender eller en stavmixer.  Tillsätt lite vätska ifall det är svårt att mixa ingredienserna.

2. Sätt upp i en skål och dekorera med banan- och jordgubbsslantar samt frön.

3. Ät och njut!

Banan blabar hallon smoothiebowl 2

 


Drömmig rosa smoothiebowl

Skrivet av Sofia Rönnbacka 04.04.2018

En drömmig rosa smoothiebowl till frukost. Påminner mig om våren och försommaren, både till färgen och till smaken. Krämigt, syrligt och sött i en perfekt balans. Älskar den, skulle kunna äta den varje dag. Det som är bra med smoothiebowls är att de är snabba att göra och så passar de både som frukost, en lätt lunch tillsammans med en avokadosmörgås eller som efterrätt då du blir sugen på något sött men inte vill äta socker. Jag sötar inte mina smoothiebowls med något annat än det som naturligt finns i ingredienserna men ifall du vill söta den ytterligare passar honung eller några dadlar bra. Denna smoothiebowl görs på hallon, banan och kokosmjölk.

1+1+1 smoothiebowl 1

Drömmig rosa smoothiebowl

1 portion

1 dl frusna inhemska hallon + några för topping

1 frusen banan

1 dl kokosmjölk på burk eller i tetra, spara lite till dekoration om du vill

Topping

Hallon

Chiafrön

Solrosfrön

Kokosmjölk

1. Mixa alla ingredienserna med en stavmixer eller i en blender/matberedare.

2. Lägg upp i en skål, swirla i lite kokosmjölk för en extra fin smoothiebowl och dekorera med hallon och frön.

3. Ät och njut!

1+1+1 smoothiebowl 31+1+1 smoothiebowl 2

Chiapudding med kokosmjölk

Skrivet av Sofia Rönnbacka 23.03.2018 | 1 kommentar(er)

Var för en tid sedan till ett café där de serverade den godaste chiapuddingen jag ätit. Med kokosmjölk på burk och yoghurt som bas. Hade cravings på den i flera veckor och skulle tillbaka till caféet för att äta den, men de hade den inte! Så det blev att snabbt köpa ingredienser och göra den själv då. Sagt och gjort, och den blev nästan lika god som på caféet. Jag saknade dock "de rätta" bären så den fick serveras med blåbär och kiwi, det var gott det med. Egentligen hade jag tänkt servera den med en kompott på hallon- och röda vinbär men de hade tagit slut i frysen så det blev en annan topping, för toppingen är ju den viktigaste ;) En annan bra sak med chiapudding är att du inte behöver göra din frukost på morgonen för den sköter sig själv över natten! Dessutom hålls du länge mätt på en chiapudding, perfekt för stressiga morgnar eller när du vill lyxa till det lite extra. 

Chiapudding med kokosmjolk 1

Chiapudding med kokosmjölk

2 portioner

2 dl kokosmjölk på burk

1 dl kokos yoghurt (vegansk) eller 1 dl naturell yoghurt

2 msk chiafrön

Valfri topping

1. Blanda ihop kokosmjölken så lagren i burken mixas ihop.

2. Ta ca 2 dl av mjölken och blanda ihop med yoghurten och chiafröna. Ställ i kylskåpet över natten.

3. Vid servering: rör om chiapuddingen, dela upp den i två glas/skålar och toppa med bär.

4. Ät och njut!

Chiapudding med kokosmjolk 2


Tunnbröd i stekpanna

Skrivet av Sofia Rönnbacka 28.02.2018 | 1 kommentar(er)

Hoppas sportlovet har börjat bra! Vädret kunde åtminstone inte varit bättre, eller ja, lite varmare förstås men härligt med sol! Nybakt bröd till frukost slår vilket köpt bröd varje dag, speciellt dessa tunnbröd eftersom de går snabbt att tillreda och är otroligt goda att äta! Dessutom passar de perfekt att göra på förhand och ta med på utflykten och grilla dem på galler över öppen eld, Kavla då ut dem på förhand och sätt bakplåtspapper mellan varje bröd. Sedan kan du göra olika sorters wraps av dem, förbered då även fyllningen på förhand, eller avnjut dem med mycket smör som smälter sådär härligt klottigt som det ska vara ute i naturen. Här hittar du även recept på pinnbröd som även det alltid är en succé! Mjölet kan i princip vara vad som helst för mjölsort men tänk bara på att mängden kan variera för olika mjöl absorberar olika mycket vätska. Jag har tidigare gjord dessa med en blandning av korn- och vetemjöl men denna gång blev det råg- och vetemjöl.

Tunnbrod i stekpanna 2

Tunnbröd i stekpanna

10 st bröd

50 g smör

5 dl mjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk salt

1 dl mjölk

1 dl naturell yoghurt eller turkisk yoghurt

1. Skär smöret i mindre bitar, sätt i en beredningsskål och nyp ihop smöret med de torra ingredienserna.

2. Tillsätt mjölk och yoghurt och knåda till en deg. 

3. Dela degen i 10 lika stora bitar och kavla ut till tunna bröd, ca 3-5 mm.

4. Grädda bröden i en torr och varm stekpanna, 2-3 minuter på varje sida. 

5. Sätt bröden under en bakduk så länge du steker klart resterande. 

6. Ät och njut!


Glass hela dagen

Skrivet av Sofia Rönnbacka 31.05.2017

Frukostglass 4

Nu är det inte länge kvar till juni! Äntligen kommer sommar månaderna emot oss. Nästa vecka börjar jag mitt sommarjobb, och vet ni vad, jag ska få göra glass! Är såå taggad och tror jag kommer få det riktigt prima. Eftersom jag skulle kunna äta endast glass och grillat under sommaren så har jag skapat ett recept på glass som passar till frukost, mellanmål, kvällsmål eller ett mellanmål on the go. Då jag gjorde denna glass använde jag mig av glassformar i plast men det går även att göra den i tomma yoghurtburkar eller små mjölkförpackningar. Receptet är dessutom sockerfritt så man behöver inte ha dåligt samvete när man ätit flera stycken under en dag ;) Jag gjorde två varianter, en med fettfri naturell yoghurt, hallon och blåbär som blev lite syrligare. Den andra med kokosgrädde, chiafrön och lingon och den blev krämigare och fick en mer glasslik konsistens. Den var dessutom lite mer mättande. Recepten är beräknade för sex glassar.

Frukostglass med kokosgrädde

4 dl kokosgrädde

5-6 msk chiafrön

1 dl lingon

1.    Rör ihop kokosgrädde, chiafrön och lingon i en beredningsskål.

2.    Fyll glassformar med glassmeten och stick i pinnar i varje glassform.

3.    Slå formarna mot bordet några gånger för att få bort eventuella luftbubblor.

4.    Ställ glassen i frysen över natten.

5.    Ät och njut!

 

Frukostglass med naturell yoghurt

4 dl naturell yoghurt

½ dl blåbär

½ dl hallon

1.      Sätt lite yoghurt i botten av glassformarna.

2.      Fyll på med lite hallon och lite mera yoghurt. Lägg sedan i blåbären och täck dem med yoghurt.

3.      Slå formarna mot bordet några gånger för att få bort eventuella luftbubblor.

4.      Ställ glassen i frysen över natten.

5.      Ät och njut!

Frukostglass 6


Bananpannkakor

Skrivet av Sofia Rönnbacka 03.05.2017

IMG 1292

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så blev inte mina bananvåfflor till några våfflor eftersom våffeljärnet gick sönder, igen.. Så vi stekte pannkakor istället, samma smet, annan tillredningsmetod. Så ifall du har ett fungerande våffeljärn fungerar denna smet utmärkt till att grädda våfflor av! Detta recept ger 12 små pannkakor eller 4 stora. Jag använde mig av havremjöl. jag mixade alltså 1½ dl havregryn till ett mjöl i en mixer men det går lika bra att använda annat mjöl. Tänk då bara på att olika mjölsorter kräver olika mängd vätska! Du kan även tillaga smeten i en mixer men mixa först sönder bananen före du tillsätter resten av ingredienserna :)

IMG 1290

Bananpannkakor:

1½ dl havremjöl

1 stor banan

2 ägg

1 msk fiberhusk

50 g smält smör eller kokosolja

1 nypa salt

½ tsk bakpulver

1. Mosa bananen med en gaffel eller i en mixer.

2. Blanda ihop resten av ingredienserna tills du får en slät smet.

3. Värm en stekpanna med lite fett och stek pannkakorna ca 3 minuter på varje sida eller tills de är gyllenbruna.

4. Toppa med valfria tillbehör.

5. Är och njut!

IMG 1293


Trevlig 1:a Maj!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 01.05.2017

Majkalas 14

Majkalas! Det blev inte någon långpromenad i år utan vi promenerade till grillplatsen som ligger nära så att alla kunde vara med! Så otroligt härligt väder om man jämför med gårdagens trista väder, dessutom var vi skyddade mot blåsten så det var varmt och skönt i solen :) Vi grillade korv och pinnbröd å oj så gott de var med pinnbröd. Flera år sedan jag åt det sist. Så hade min kära kusin med munkar till oss och mjöden hade bra åtgång den med. Nöjda och belåtna vandrade vi hemåt och snart blir det dags för middag, rökt lax och smörstekt sparris med balsamico och kanske en tzatziki till. Delar med mig av pinnbröds receptet här nedan ifall någon inte ännu hunnit vara på majkalas, trevlig första maj! 

Pinnbröd

8-10 kkp vetemjöl (1 kaffekopp motsvarar ca 1½ dl)

½ kkp socker

1 tsk salt

1 msk bakpulver

½ l vatten

1. Blanda socker, salt, bakpulver och hälften av mjölet i en beredningsskål.

2. Tillsätt vattnet och rör om och tillsätt mera mjöl. Degen ska lämna lite klibbig men den ska inte fastna i fingrarna.

3. Mjöla en plastpåse, sätt degen i påsen och ta med på majkalaset.

4. Skala en pinne så den inte har bark/näver på sig och rulla ut degen till en mask. Linda degen runt pinnen och grilla.

5. När brödet har fått en skarp yta är det klart. Vrid försiktigt lös det och servera med mycket smör. Det går även att forma runda bröd och grilla dem på galler.

6. Ät och njut!

Majkalas 12


Pannkaka med kokos

Skrivet av Sofia Rönnbacka 21.03.2017

Denna kokospannkaka gjorde jag för någon vecka sedan och jag måste säga jag blev något överraskad av slutresultatet. Den kändes mera som en kaka än en pannkaka, den var torrare på något sätt, kunde inte riktigt sätta fingret på vad det var. Pannkakan serverades med turkisk yoghurt, blåbär, hallon och kokosflingor. Tänkte hur som helst dela med mig av receptet!

 IMG 0916

För en pannkaka behöver du:

3 ägg

5 dl mjölk

½ tsk salt

1/2 dl kokosmjöl (tillsätt mera ifall smeten är alldeles för rinnig)

1 msk fiberhusk

1 krm vaniljpulver

½ tsk kardemumma

2 msk smör till formen

Valfri sötning om så önskas

1. Vispa ihop alla ingredienser i en beredningsskål.

2. Sätt ugnen på 225ºc (200ºc varmluft).

3. Ställ in en form i ugnen (jag använde en pajform) med 2 msk smör i och låt smöret smälta.

4. Häll smeten i formen och grädda pannkakan i 20 minuter.

5. Servera pannkakan med yoghurt/grädde/glass/keso/kvarg och valfri topping, sött eller salt.

6. Ät och njut!

IMG 914