I koket med Sofia

Saffransrisotto

Skrivet av Sofia Rönnbacka 12.12.2018

Saffransrisotto eller risotto milanese passar perfekt som en lyxlunch och ger en härlig julstämning! Risotto är inte alls svårt att laga som vissa kanske tror. Du behöver bara ge den lite tid och kärlek så blir den perfekt, och glöm inte att smaka av vartefter för du vill ha ett riskorn med lite tuggmotstånd. På en halv timme har du en krämig och lyxig risotto och saffranet höjer rätten ytterligare lite. Guldkant på vardagen kallar jag det. Vi åt risotton med massor av parmesan och nymalen svartpeppar men honungsrostade rödbetor skulle ha varit perfekt på toppen!

Saffransrisotto 3Saffransrisotto 1

Saffransrisotto

4 portioner

4 msk olivolja

2 schalottenlökar

4 dl arborioris (risottoris)

2 dl torrt vitt vin

ca 1 liter buljong (1 liter vatten + 2 buljongtärningar, kyckling- eller grönsaksbuljong)

2 pkt saffran (1 gram)

1½ dl riven parmesan + ½ dl till servering

1. Skala och finhacka löken. Värm upp en stekpanna med hög kant eller en tjockbottnat gryta, fräs löken i olivoljan utan att den får färg. Tillsätt riset och stek det tills det i några minuter blir glansigt.

2. Koka upp buljongen i vattnet och håll den varm. Tillsätt vinet till riset och låt det absorberas. När vinet kokat bort tillsätter du lite buljong (ca 1 dl), låter det absorberas under omrörning, tillsätter mera buljong, låter det absorberas. Upprepa denna process tills riset är mjukt men har en liten kärna. Smaka av vart efter. Detta tar ca 20 minuter.

3. Rör i parmesanosten, tillsätt eventuellt lite mera vatten/buljong ifall risotton blir för hård. Den ska vara krämig. 

4. Servera med mera parmesan och nymalen svartpeppar.

5. Ät och njut! 

Saffransrisotto 2Saffransrisotto 4

 


Onepot-pasta med kyckling och pepparost

Skrivet av Sofia Rönnbacka 20.11.2018

Pasta är mat som passar alla tillfällen om du frågar mig. Lunch, middag, helgmat, ja till och med chokladpasta till efterrätt! Pasta är aldrig fel, ifall den inte är överkokt vill säga. Det igen är en av de obehagligare maträtterna, överkokt pasta, urk. En annan sak som är bra med pasta är koktiden, det går så snabbt! Tar du det ytterligare till nästa steg där du är både tids- och kostnadseffektiv samt sparar på disken gör du en onepotpasta. Som denna med kyckling, paprika och pepparost!

Det enda du behöver tänka på är vilken typ av pasta du använder. Olika pasta har olika egenskaper. Det gäller att tänka på vilken typ av sås du har och hur såsen fastnar på pastan. Jag skulle rekommendera penne rigate, fusilli eller orecchiette till en onepot-pasta. Sedan behöver osten inte vara pepparost heller utan du kan använda exempelvis smaksatt färskost.Vilken smak du har på färskosten spelar inte så stor roll, det går lika bra med örtsmak, soltorkad tomat eller vad du än behagar. 

One pot graddig kycklingpasta 1

Onepot-pasta med kyckling och pepparost

4 portioner

300 figurpasta, ex. penne rigate

1 gullök

1 paprika i valfri färg

4000 g kycklingfilé eller strimlor

2 dl grädde

3 dl vatten

1 pepparost, (mustapekka, finns inte längre men den billigare varianten)

1 tsk provencalsk örtkryddblandning

1 krm röda chiliflakes

Smaka av med salt och peppar

Ev. parmesan/pecorino och färsk timjan vid servering

1. Skala och strimla löken. Strimla paprikan och kycklingen. Fräs löken, paprikan och kycklingen i en stekpanna med hög kant eller i en kastrull.

2. Häll på vatten och grädden och tillsätt pastan när det börjar koka. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt koka så länge som anvisningen på pastaförpackningen rekommenderar. Rör om då och då. Ifall det börjar bli lite vätska i pastan så tillsätter du mera vatten/grädde. Smaka till sist av med salt och peppar. 

3. Servera gärna med lite färsk timjan och parmesanost på toppen för en lyxigare känsla.

4. Ät och njut!

One pot graddig kycklingpasta 3


Rötternas soppa

Skrivet av Sofia Rönnbacka 30.10.2018

Har fått frågan ifall jag slutat blogga. Och nej, det har jag inte. Det jag däremot har är en bebis som växer alldeles för fort. Redan över tre månader och växer snart ur storlek 56. Gråter lite inombords när jag inser att hon snart inte kan ha den söta puppe-pyjamasen som hon drunknade i den dagen hon föddes. Min älskade unge ♥ Så därför väljer jag att spendera all min tid med henne och fokuserar lite mindre på att blogga. Inspirationen flödar dock om nätterna när jag borde sova så det kommer nog att komma en hel del recept men när de blir publicerade är en annan femma. Det tar i genomsnitt två timmar att göra blogginlägg nu när jag tänker efter, från råvara, maträtt, bild till blogginlägg. Sedan med en bebis kan det plussas på två extra timmar!

Men mat hinner jag ju nog tillreda, och denna soppa är helt i min smak och dessutom används ingredienser som är i säsong. Billigt och gott! Ifall du inte gillar alla rotsaker i receptet går det enkelt att lämna bort dem eller tillsätta andra. Rotfrukterna är olika hårda så tänkt på att koktiden är olika. Kålroten är hårdast så skär den minst, potatisen är den mjukaste till konsistensen så den kan vara i ganska stora bitar. Jag tillsatte kött i min soppa men den behövdes inte i slutändan. Bidrog inte med så mycket annat än protein egentligen om jag ska vara helt ärlig. Så välj själv ifall du vill ha kött eller ej!

Rotfruktssoppa 4

Rotsakssoppa

6 portioner

1 stor gul lök

2 potatisar

2 morötter

200 g kålrot

200 g rotselleri

350 g rödbetor

300 g minutstrimlor av nöt, valfritt

1 l vatten

2 buljongtärningar (kött/grönsaks)

2 lagerblad

½ tsk torkad timjan

1-2 msk vitvinsvinäger

Smaka av med salt

Servering

Crème fraiche

1. Skala och skär rotfrukterna i strimlor, bitar eller klyftor. Tänk på koktiden! Strimla löken.

2. Fräs löken och rotfrukterna i lite olja i en kastrull. Häll på vattnet och tillsätt resten av ingredienserna, förutom vinägern. 

3. Stek köttstrimlorna och tillsätt dem i soppan. Koka soppan 20-30 minuter tills rotfrukterna är mjuka. Smaka av med vinäger och salt.

4. Servera soppan med en klick crème fraiche.

5. Ät och njut!

Rotfruktssoppa 1

Hur härliga är inte färgerna?!


Halloumitacos med sötsyrlig salsa

Skrivet av Sofia Rönnbacka 01.10.2018

Måndag igen då och redan oktober men vad gör det! Vi kör en meatfree monday med halloumitacos med en sötsyrlig salsa gjord på ananas som bryter av den rökigt kryddade halloumin. De som känner mig vet att en av mina hobbies är att handla mat, haha. Speciellt tex-mex hyllan är en plats jag gärna stannar en stund extra på. När jag handlade sist såg jag att Santa Maria hade en ny tacokrydda, smoky halloumi, så den måste ju såklart testas! Tacokryddan smakade verkligen rökigt med en hint av koriander så en sötsyrlig salsa passade perfekt till halloumin. Dessutom bröt den av sältan från halloumin. En enkel och god middag som är klar på ett nafs. Stek bara 400 gram halloumi, tillsätt 1 dl vatten och en påse smoky halloumi-kryddblandning. Ifall du inte vill ha halloumi passar kryddblandningen även med kyckling. I våra tacos satte vi issallad, halloumi, ananassalsa och sriracha-crème fraiche (2 dl crème fraiche + 1 tsk sriracha) men även guaccamole skulle ha passat perfekt. Nu hade jag inte avokado hemma denna gång, vilket jag annars har för jag är igen inne i en avokadoperiod. 

Sotsyrlig salsa 1

Sötsyrlig ananassalsa


2 dl fintärnad färsk ananas, 2 skivor

10 cm gurka

½-1 rödlök beroende på storlek

2 msk limesaft

1 msk olivolja

En nypa salt och en nypa svartpeppar

1. Tärna ananas, gurka och rödlök fint. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med lite salt och peppar.

2. Servera med tacos!

Smoky halloumi taco 2

I lördags fyllde jag även år, 25 hela år! Ser lika mycket fram emot mina födelsedagar fastän jag blir äldre. Tänk, 25 hela år. Vad mycket jag hunnit med och vad mycket roligt jag har kvar att göra! Hoppas mitt 25 levnadsår blir lika bra som mitt 24:e blev, fast jag tror det blir  ganska svårt att toppa det året!

 

Lins- och böngryta

Skrivet av Sofia Rönnbacka 10.09.2018 | 1 kommentar(er)

Meatfree monday! En lins- och böngryta som du enkelt slänger ihop på 15 minuter är exakt vad denna måndag behöver. Älskar att äta mustiga grytor under hösten. Snart kommer det dessutom älgkött och då har jag en gryta i tankarna. Får se om den blir av! Så länge får ni nöja er med denna vegetariska gryta. Vi äter för det mesta vegetariskt en gång i veckan hos oss och då blir det ofta något med röda linser just för att det går snabbt och näringsinnehållet i linser är ju super! Vill du få in lite kött i rätten så passar det utmärkt med strimlad rökt skinka :)

Lins och bongryta 1

Lins- och böngryta

4 portioner

3 potatisar

3 morötter

1 rödlök

1 klyfta vitlök

500 g tomatkross

3 dl vatten

1 buljongtärning

1 dl röda linser

1 burk vita bönor, ca 300 g oavrunnen vikt

½ tsk basilika, timjan och oregano

½-1 tsk chilipasta/chilisås

2 lagerblad

½-1 msk rödvinsvinäger

Till servering

Färskost eller crème fraiche

1. Tvätta, skala och skär potatisarna och morötterna i bitar. Finhacka rödlöken och vitlöken. 

2. Fräs potatis, morot, lök och vitlök i en gryta eller en kastrull utan att de får färg. Tillsätt tomatkross, vatten och buljongtärningen och låt koka i fem minuter. Tillsätt sedan resten av ingredienserna förutom bönorna. 

3. Koka grytan i 10 minuter och tillsätt därefter bönorna. Smaka av med salt och peppar ifall det behövs.

4. Servera grytan med färskost eller crème fraiche.

5. Ät och njut!

Lins och bongryta 2

 


Fredrics sweet n’ smokey bbq glaze

Skrivet av Sofia Rönnbacka 18.07.2018

När det kommer till grillning och speciellt bbq är Fredric (min fästman) gärna den som förbereder marinaden och grillar köttet. Detta gällde även denna midsommar då vi tillsammans tillredde kanske de godaste ribs jag någonsin ätit, och glazen, den var något alldeles extra. Foodlove på hög nivå ♥ Vi började med att koka revbensspjäll i en lag gjord på vatten, mörköl, gullök, salt, svartpeppar, lagerblad, sojasås och köttbuljong. Här höftade vi med ingredienserna så jag har inte exakt uppskrivet mängderna men till 6 kg ribs (vi var många) använde vi 1,3 liter mörköl och resten vatten så det täckte ribsen. Ribsen kokade en timme och under den timmen skummade vi av köttet vartefter. Därefter fick de ligga och dra sig i lagen i ett dygn för att sedan grillas och penslas med glazen under grillningen. Detta gjorde så ribsen fick extra mycket smak och de blev supermöra! Tycker du det låter invecklat fungerar glazen även finfint att pensla på nöt- och grisbiffar, kyckling eller varför inte som smaksättning i en grillad hamburgare? Överbliven glaze kan blandas med majonnäs för en god kall sås att doppa franskisar eller grillade grönsaker i!

Fredrics sweet smokey glaze 5

Fredrics sweet n’ smokey bbq glaze

ca 3 dl glaze

 3 rödlökar

4 klyftor vitlök

1 msk olja + 2 msk smör

1 dl rörsocker

2 dl vatten

1 dl ketchup

1 1/2 msk sojasås

1 msk rödvinsvinäger

1 msk äppelcider- eller vitvinsvinäger

1-2 msk sriracha eller annan het chilisås

2 tsk rökarom

1-2 tsk salt

1. Finhacka lök och vitlök. Fräs löken i en stekpanna tillsammans med smöret och oljan tills löken blir mjuk.

2. Tillsätt resten av ingredienserna förutom saltet och låt glazen koka tills den tjocknar, ca 30 minuter. Smaka av med salt.

3. Låt svalna och mixa slät. Häll upp i en lufttät burk och förvara den kallt. Pensla på glazen i omgångar vid grillning.

Ribs med fs glaze 3

Potatispizza med pecorino

Skrivet av Sofia Rönnbacka 29.06.2018 | 1 kommentar(er)

Great minds think alike får jag verkligen säga här. Gjorde denna pizza förra veckan men tänkte att jag inte publicerar den under midsommarveckan. Och vad ser jag, Sofie har skapat en nästan likadan pizza till midsommarbilagan i tidningen, haha. Så kan det gå!

Hur som helst dela med mig av min variant för den var sååå god. Herrejösses, visste inte att en pizza kunde smaka på detta sätt!  Italienarna skruvar säkert på sig men who cares för detta är min go to pizza i sommar. Recept på pizzadegen hittar ni här. Denna gång hade jag den att snabbjäsa så den gjordes på varmt vatten och jäste 1 timme. Denna pizza passar dessutom bra som både huvudrätt men också som tillbehör under härliga sommarkvällar.

Potatispizza 1

Potatispizza

4 pizzor

1 sats pizzadeg 

1 burk crème fraiche

ca 8 medelstora potatisar

100-150 g pecorino ost

1 dl hackade färska örter (timjan, basilika, gräslök)

Salt och nymalen svartpeppar

Olivolja

1. Värm ugnen till 225ºc och ställ in två plåtar (alternativt pizza-sten) i ugnen så de får värmas upp. 

2. Tvätta potatisen och skär den tunt med en kniv eller på en mandolin.

3. Baka ut fyra avlånga pizzor av degen. Bred ut crème fraiche över varje botten men lämna en kant på ca 1,5 cm runt pizzan.

4. Hacka örterna och strö över, salta och peppra pizzorna rejält och riv över pecorino. Ringla olivolja längs med kanten och över pizzan. 

5. Flytta pizzorna till de varma plåtarna utan att sätta bakplåtspapper! Detta gör dem krispiga i botten och alldeles perfekta. 

6. Grädda pizzorna 15 minuter tills de blivit gyllenbruna runt kanten. 

7. Ät och njut!

Potatispizza 3Potatispizza 4


Zucchini-tacobåtar

Skrivet av Sofia Rönnbacka 08.06.2018

Sist ut i zucchiniveckan är dessa gudomliga tacobåtar! Att jag inte kommit på att göra dessa förut. Stupid me, har gått miste om en taco creation from heaven.. Men nu har jag testat dem och detta är en ny nivå på taco-fredag. Dessutom är de något så när lchf, passar både till lunch och middag och perfekt då man har taco cravings men inte orkar hacka alla tillbehör och gärna vill äta något nyttigt. 

Zucchini tacobat 1

Zucchini-tacobåtar

4 portioner

400 g kycklingfilé

1 påse taco- eller fajitakrydda

1 grön paprika

1 gul lök

1 klyfta vitlök

1 dl majskorn

150 g naturell färskost

1½ dl tacosås

2 zucchinin

2½ dl riven ost

Topping

1 tomat, finhackad

½ rödlök, finhackad

Lite koriander eller persilja

Creme fraiche

1. Gnid in kycklingfiléerna med tacokryddan och tillaga dem i ugnen på 200°c i en halv timme.

2. Under tiden tvättar och strimlar du paprikan i 2 cm långa strimlor och hackar löken. Blanda ihop grönsakerna, en pressad vitlöksklyfta, färskost och tacosås till en röra. 

3. När kycklingen är klar river du den i strimlor med hjälp av två gafflar. Blanda sedan kycklingen och stekskyn tillsammans med grönsaksröran.

4. Dela zucchinis på längden, grön ur mitten så en fåra bildas, ta bort så mycket av fröhuset som möjligt men lämna ändarna stängda. Dra en gång med osthyveln på undersidan av varje zucchinihalva för att få den platt så hålla den och stå bättre. 

5. Fyll halvorna med kycklingröran och toppa med ost. Gratinera i ugnen på 225°c tills de fått en gyllene färg.

6. Toppa båtarna med valfria tillbehör, jag hade tomat, rödlök, persilja och creme fraiche.

7. Ät och njut!

Zucchini tacobat 3

Innanmätet från zucchinin kan användas till brownies som du hittar om du scrollar ner ett inlägg på bloggens startsida!


Fiskpaket med citron och fänkål

Skrivet av Sofia Rönnbacka 01.06.2018

Vit fisk tillsammans med fänkål och citron kan inte bli fel. Gör små portionspaket till varje person så blir denna rätt garanterat en hit. Du kan välja ifall du tillreder paketen i ugnen eller på grillen. Nu i sommartider kan det vara härligt att grilla paketen och under tiden avnjuta ett gott glas sangria. Här finns ett recept på en sådan! Kom ihåg att ifall du grillar paketen så måste du sätta aluminiumfolie runt bakplåtspappret så det inte börjar brinna ;) Jag använde rödspättefiléer men det går bra med annan vit fisk, exempelvis torskrygg eller varför inte ta vara på skräpfisken och använda gädda? Just nu är det ju dessutom superväder för en kväll fylld med fiske, fiska din fisk och tillred den sedan på grillen så har du en perfekt kväll med både underhållning och mat! Servera fiskpaketen med dillslungad nypotatis och en kall dillsås och saken är fisk. Fy vad dåligt ordvits, måste sluta med dessa ordvitsar..

Fisk i ugnspaket 4

Fiskpaket med fänkål och citron

4 portioner

600 g vit fisk, ca 150 g per person

300 g fänkål

1 citron

4 klickar smör

1 dl hackad dill

½ tsk salt och ¼ tsk svartpeppar per paket fisk

Fisk i ugnspaket 2

Kall dillsås

2 dl gräddfil

½ dl hackad dill

1 tsk senap

1 tsk örtsalt

¼ tsk vitpeppar

1 msk citronsaft

1. Klipp fyra 30 cm breda remsor av bakplåtspapper. Salta och peppra fisken och sätt den i mitten på pappret. 

2. Strimla fänkålen, tvätta och skiva citronen och hacka dillen. Dela ingredienserna över fisken och sätt på en klick smör på varje fisk. 

3. Vik ihop paketen genom att lyfta upp långsidorna, vecka kanten från ena änden till den andra. Sätt ännu aluminiumfolie runt paketen och du har tänkt grilla dem. 

Fisk i ugnspaket 1

 

4. Tillaga paketen i ugn eller på grillen ca 30 minuter på 200 grader. Ifall du är osäker på om fisken är klar kan du öppna ett paket och känna efter. 

5. Under tiden fisken tillagas kokar du nypotatis och blandar dillsåsen.

6. Servera fiskpaketen med nykokt nypotatis, dillsåsen och ett glas gott vitt vin.

7. Ät och njut!


Fingerfood: Kyckling nuggets

Skrivet av Sofia Rönnbacka 16.05.2018

Någon annan som kollar ishockey vm? Jag är annars inte alls intresserad av att se på sport överhuvudtaget med det är något med ishockey vm som väcker den fosterländska finnen i mig. Haha, låter ju knäppt när jag skriver det sådär, men det finns säkert flera som har samma känsla som jag.

Vad är då vm utan något gott att äta? Ofta blir det chips/popcorn och dip ifall matcherna spelas på helgerna men nog behöver man ju alltid något gott att äta. Vad passar då bättre än fingerfood? Det är ju dessutom snart dags för slutklämmen så lyxa till det ordentligt med dessa hemgjorda nuggets/chicken fingers och en god veteöl till det! För mig får det bli en alkoholfri sådan, tack och lov för ett bra alkoholfritt ölutbud säger jag bara! Tycker även vi borde få ett bättre alkoholfritt vinutbud, så ifall någon söker en företagsidé, varsågod!

Nuggetsen serverades med tzatziki (recept finns här) och sweet chilisås men så gjorde vi även en wrap av en del av nuggetsen. I wrapen hade vi tzatziki, tomatskivor, salladsmix, tunt skivade rädisor, sweet chilisås och sriracha förstås ;) Brödet var vanligt tortillabröd men det finns ju 100 olika varianter av bröd i butiken som du kan använda, varför inte ett pitabröd eller ett vanligt tunt polarbröd?

Chicken fingers 5

Chicken nuggets

600 g tunna kyckling filéer eller innerfilé av kyckling

1 dl vetemjöl + 1½ tsk salt + ½ tsk peppar + 1 tsk paprikapulver + ½ tsk cayennepeppar + ½ tsk örtsalt

3 uppvispade ägg

1 dl skorpmjöl eller panko

1. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar, jag skar den på halva på längden.

2. Vispa upp äggen på en tallrik, blanda ihop mjölet med kryddorna på en annan och på en tredje tallrik sätter du skorpmjöl.

3. Sätt ugnen på 225ºc.

4. Vänd först kycklingen i mjölet, sedan i ägget och sist i skorpmjölet. Upprepa med alla bitar.

5. Sätt kycklingbitarna på en ugnsplåt och tillaga dem i ugnen ca 20 minuter tills de börjar få lite färg.Vänd dem när 15 minuter har gått. Under tiden kan du tillreda dina dippsåser. Nedan listar jag några alternativ som finns här på bloggen sedan tidigare.

6. Servera nuggetsen med dippsåserna och en god dryck.

7. Ät och njut!

Chicken fingers 1