I koket med Sofia

Fredrics sweet n’ smokey bbq glaze

Skrivet av Sofia Rönnbacka 18.07.2018

När det kommer till grillning och speciellt bbq är Fredric (min fästman) gärna den som förbereder marinaden och grillar köttet. Detta gällde även denna midsommar då vi tillsammans tillredde kanske de godaste ribs jag någonsin ätit, och glazen, den var något alldeles extra. Foodlove på hög nivå ♥ Vi började med att koka revbensspjäll i en lag gjord på vatten, mörköl, gullök, salt, svartpeppar, lagerblad, sojasås och köttbuljong. Här höftade vi med ingredienserna så jag har inte exakt uppskrivet mängderna men till 6 kg ribs (vi var många) använde vi 1,3 liter mörköl och resten vatten så det täckte ribsen. Ribsen kokade en timme och under den timmen skummade vi av köttet vartefter. Därefter fick de ligga och dra sig i lagen i ett dygn för att sedan grillas och penslas med glazen under grillningen. Detta gjorde så ribsen fick extra mycket smak och de blev supermöra! Tycker du det låter invecklat fungerar glazen även finfint att pensla på nöt- och grisbiffar, kyckling eller varför inte som smaksättning i en grillad hamburgare? Överbliven glaze kan blandas med majonnäs för en god kall sås att doppa franskisar eller grillade grönsaker i!

Fredrics sweet smokey glaze 5

Fredrics sweet n’ smokey bbq glaze

ca 3 dl glaze

 3 rödlökar

4 klyftor vitlök

1 msk olja + 2 msk smör

1 dl rörsocker

2 dl vatten

1 dl ketchup

1 1/2 msk sojasås

1 msk rödvinsvinäger

1 msk äppelcider- eller vitvinsvinäger

1-2 msk sriracha eller annan het chilisås

2 tsk rökarom

1-2 tsk salt

1. Finhacka lök och vitlök. Fräs löken i en stekpanna tillsammans med smöret och oljan tills löken blir mjuk.

2. Tillsätt resten av ingredienserna förutom saltet och låt glazen koka tills den tjocknar, ca 30 minuter. Smaka av med salt.

3. Låt svalna och mixa slät. Häll upp i en lufttät burk och förvara den kallt. Pensla på glazen i omgångar vid grillning.

Ribs med fs glaze 3

Potatispizza med pecorino

Skrivet av Sofia Rönnbacka 29.06.2018 | 1 kommentar(er)

Great minds think alike får jag verkligen säga här. Gjorde denna pizza förra veckan men tänkte att jag inte publicerar den under midsommarveckan. Och vad ser jag, Sofie har skapat en nästan likadan pizza till midsommarbilagan i tidningen, haha. Så kan det gå!

Hur som helst dela med mig av min variant för den var sååå god. Herrejösses, visste inte att en pizza kunde smaka på detta sätt!  Italienarna skruvar säkert på sig men who cares för detta är min go to pizza i sommar. Recept på pizzadegen hittar ni här. Denna gång hade jag den att snabbjäsa så den gjordes på varmt vatten och jäste 1 timme. Denna pizza passar dessutom bra som både huvudrätt men också som tillbehör under härliga sommarkvällar.

Potatispizza 1

Potatispizza

4 pizzor

1 sats pizzadeg 

1 burk crème fraiche

ca 8 medelstora potatisar

100-150 g pecorino ost

1 dl hackade färska örter (timjan, basilika, gräslök)

Salt och nymalen svartpeppar

Olivolja

1. Värm ugnen till 225ºc och ställ in två plåtar (alternativt pizza-sten) i ugnen så de får värmas upp. 

2. Tvätta potatisen och skär den tunt med en kniv eller på en mandolin.

3. Baka ut fyra avlånga pizzor av degen. Bred ut crème fraiche över varje botten men lämna en kant på ca 1,5 cm runt pizzan.

4. Hacka örterna och strö över, salta och peppra pizzorna rejält och riv över pecorino. Ringla olivolja längs med kanten och över pizzan. 

5. Flytta pizzorna till de varma plåtarna utan att sätta bakplåtspapper! Detta gör dem krispiga i botten och alldeles perfekta. 

6. Grädda pizzorna 15 minuter tills de blivit gyllenbruna runt kanten. 

7. Ät och njut!

Potatispizza 3Potatispizza 4


Zucchini-tacobåtar

Skrivet av Sofia Rönnbacka 08.06.2018

Sist ut i zucchiniveckan är dessa gudomliga tacobåtar! Att jag inte kommit på att göra dessa förut. Stupid me, har gått miste om en taco creation from heaven.. Men nu har jag testat dem och detta är en ny nivå på taco-fredag. Dessutom är de något så när lchf, passar både till lunch och middag och perfekt då man har taco cravings men inte orkar hacka alla tillbehör och gärna vill äta något nyttigt. 

Zucchini tacobat 1

Zucchini-tacobåtar

4 portioner

400 g kycklingfilé

1 påse taco- eller fajitakrydda

1 grön paprika

1 gul lök

1 klyfta vitlök

1 dl majskorn

150 g naturell färskost

1½ dl tacosås

2 zucchinin

2½ dl riven ost

Topping

1 tomat, finhackad

½ rödlök, finhackad

Lite koriander eller persilja

Creme fraiche

1. Gnid in kycklingfiléerna med tacokryddan och tillaga dem i ugnen på 200°c i en halv timme.

2. Under tiden tvättar och strimlar du paprikan i 2 cm långa strimlor och hackar löken. Blanda ihop grönsakerna, en pressad vitlöksklyfta, färskost och tacosås till en röra. 

3. När kycklingen är klar river du den i strimlor med hjälp av två gafflar. Blanda sedan kycklingen och stekskyn tillsammans med grönsaksröran.

4. Dela zucchinis på längden, grön ur mitten så en fåra bildas, ta bort så mycket av fröhuset som möjligt men lämna ändarna stängda. Dra en gång med osthyveln på undersidan av varje zucchinihalva för att få den platt så hålla den och stå bättre. 

5. Fyll halvorna med kycklingröran och toppa med ost. Gratinera i ugnen på 225°c tills de fått en gyllene färg.

6. Toppa båtarna med valfria tillbehör, jag hade tomat, rödlök, persilja och creme fraiche.

7. Ät och njut!

Zucchini tacobat 3

Innanmätet från zucchinin kan användas till brownies som du hittar om du scrollar ner ett inlägg på bloggens startsida!


Fiskpaket med citron och fänkål

Skrivet av Sofia Rönnbacka 01.06.2018

Vit fisk tillsammans med fänkål och citron kan inte bli fel. Gör små portionspaket till varje person så blir denna rätt garanterat en hit. Du kan välja ifall du tillreder paketen i ugnen eller på grillen. Nu i sommartider kan det vara härligt att grilla paketen och under tiden avnjuta ett gott glas sangria. Här finns ett recept på en sådan! Kom ihåg att ifall du grillar paketen så måste du sätta aluminiumfolie runt bakplåtspappret så det inte börjar brinna ;) Jag använde rödspättefiléer men det går bra med annan vit fisk, exempelvis torskrygg eller varför inte ta vara på skräpfisken och använda gädda? Just nu är det ju dessutom superväder för en kväll fylld med fiske, fiska din fisk och tillred den sedan på grillen så har du en perfekt kväll med både underhållning och mat! Servera fiskpaketen med dillslungad nypotatis och en kall dillsås och saken är fisk. Fy vad dåligt ordvits, måste sluta med dessa ordvitsar..

Fisk i ugnspaket 4

Fiskpaket med fänkål och citron

4 portioner

600 g vit fisk, ca 150 g per person

300 g fänkål

1 citron

4 klickar smör

1 dl hackad dill

½ tsk salt och ¼ tsk svartpeppar per paket fisk

Fisk i ugnspaket 2

Kall dillsås

2 dl gräddfil

½ dl hackad dill

1 tsk senap

1 tsk örtsalt

¼ tsk vitpeppar

1 msk citronsaft

1. Klipp fyra 30 cm breda remsor av bakplåtspapper. Salta och peppra fisken och sätt den i mitten på pappret. 

2. Strimla fänkålen, tvätta och skiva citronen och hacka dillen. Dela ingredienserna över fisken och sätt på en klick smör på varje fisk. 

3. Vik ihop paketen genom att lyfta upp långsidorna, vecka kanten från ena änden till den andra. Sätt ännu aluminiumfolie runt paketen och du har tänkt grilla dem. 

Fisk i ugnspaket 1

 

4. Tillaga paketen i ugn eller på grillen ca 30 minuter på 200 grader. Ifall du är osäker på om fisken är klar kan du öppna ett paket och känna efter. 

5. Under tiden fisken tillagas kokar du nypotatis och blandar dillsåsen.

6. Servera fiskpaketen med nykokt nypotatis, dillsåsen och ett glas gott vitt vin.

7. Ät och njut!


Fingerfood: Kyckling nuggets

Skrivet av Sofia Rönnbacka 16.05.2018

Någon annan som kollar ishockey vm? Jag är annars inte alls intresserad av att se på sport överhuvudtaget med det är något med ishockey vm som väcker den fosterländska finnen i mig. Haha, låter ju knäppt när jag skriver det sådär, men det finns säkert flera som har samma känsla som jag.

Vad är då vm utan något gott att äta? Ofta blir det chips/popcorn och dip ifall matcherna spelas på helgerna men nog behöver man ju alltid något gott att äta. Vad passar då bättre än fingerfood? Det är ju dessutom snart dags för slutklämmen så lyxa till det ordentligt med dessa hemgjorda nuggets/chicken fingers och en god veteöl till det! För mig får det bli en alkoholfri sådan, tack och lov för ett bra alkoholfritt ölutbud säger jag bara! Tycker även vi borde få ett bättre alkoholfritt vinutbud, så ifall någon söker en företagsidé, varsågod!

Nuggetsen serverades med tzatziki (recept finns här) och sweet chilisås men så gjorde vi även en wrap av en del av nuggetsen. I wrapen hade vi tzatziki, tomatskivor, salladsmix, tunt skivade rädisor, sweet chilisås och sriracha förstås ;) Brödet var vanligt tortillabröd men det finns ju 100 olika varianter av bröd i butiken som du kan använda, varför inte ett pitabröd eller ett vanligt tunt polarbröd?

Chicken fingers 5

Chicken nuggets

600 g tunna kyckling filéer eller innerfilé av kyckling

1 dl vetemjöl + 1½ tsk salt + ½ tsk peppar + 1 tsk paprikapulver + ½ tsk cayennepeppar + ½ tsk örtsalt

3 uppvispade ägg

1 dl skorpmjöl eller panko

1. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar, jag skar den på halva på längden.

2. Vispa upp äggen på en tallrik, blanda ihop mjölet med kryddorna på en annan och på en tredje tallrik sätter du skorpmjöl.

3. Sätt ugnen på 225ºc.

4. Vänd först kycklingen i mjölet, sedan i ägget och sist i skorpmjölet. Upprepa med alla bitar.

5. Sätt kycklingbitarna på en ugnsplåt och tillaga dem i ugnen ca 20 minuter tills de börjar få lite färg.Vänd dem när 15 minuter har gått. Under tiden kan du tillreda dina dippsåser. Nedan listar jag några alternativ som finns här på bloggen sedan tidigare.

6. Servera nuggetsen med dippsåserna och en god dryck.

7. Ät och njut!

Chicken fingers 1

Slow cooked butterchicken med chapati

Skrivet av Sofia Rönnbacka 11.05.2018 | 1 kommentar(er)

Detta ni, det var grejer! Mat som sköter sig själv medan du är på jobb, vårstädar eller röjer på i trädgården! Perfekt! Jag älskar indisk mat och denna butterchicken kommer högt på listan just för att den är så enkel att tillreda. Jag gjorde min i slow cookern men har du ingen slow cooker går det lika bra i en gjutjärnsgryta eller en tjockbottnad kastrull :) kom då ihåg att röra om den då och då så det inte fastnar i botten! Servera kycklingen med ris och baka chapati till, ett härligt indiskt tunnbröd som du steker i stekpanna. Klipp över lite persilja eller koriander så har du en fantastisk måltid. Kanske bjuder du din kära mor på lite indiskt på söndag?

 Slow cooked buttechicken 1

Slow cooked butterchicken

6 portioner

600 g kycklingfilé

2 gula lökar

2 klyftor vitlök

1 tsk salt

½ tsk svartpeppar

½-1 tsk cayennepeppar

1 msk curry

1 msk garam masala

2 tsk röd curry pasta

4 msk tomatpuré

1½ dl naturell yoghurt

400 ml kokosmjölk

100 g smör

1. Skär kycklingfilén i bitar, grovhacka löken och tillsätt dem i slow cookerns tillagningskärl, pressa i vitlöken. 

2. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om. Sätt slow cookern på high och tillaga kycklingen i fyra timmar eller på low och tillaga den 7 timmar. 

3. Servera med ris, chapati och hackad persilja/koriander.

4. Ät och njut!

Slow cooked buttechicken 2

Chapati

6 st

3 dl vetemjöl

1 dl vatten

½ tsk salt

1. Blanda ihop alla ingredienser och knåda degen i fem minuter. Ställ i kylskåp i 30 minuter.

2. Dela degen i sex lika stora bitar, kavla ut och stek i en torr stekpanna, 1 minut per sida eller tills brödet blivit mörkare på vissa ställen. 

Slow cooked buttechicken 4


Lasagne quattro formaggi

Skrivet av Sofia Rönnbacka 30.04.2018 | 1 kommentar(er)

Älskar du ost? Då är denna lasagne något för dig. En lasagne med fyra sorters ostar, ost-älskaren inom mig dansar av lycka! Fetaost, färskost, mozzarella och gräddost blandas i tillsammans med en mustig köttfärssås till en härlig måltid som de flesta garanterat gillar. Perfekt vardagsmat som passar utmärkt i lunchlådan nästa dag, det gillar väl vem som helst? Hoppas du har en trevlig valborg och 1:a maj! Du har väl inte missat receptet på världens godaste munkar, ifall du har gjort det hittar du receptet här. Ännu hinner du baka :)

Lasagne quattro formaggi 3

Lasagne quattro formaggi

4 portioner

Köttfärssås

1 gul lök

1 schalottenlök

1-2 klyftor vitlök

400 g malet kött

2 morötter, rivna

2 msk hackad färsk basilika eller 1 tsk torkad

1 burk krossade tomater (400-500 g beroende på märket)

2 dl vatten

1 burk créme bonjour cuisine fraiche med smak av vitlök och örter

1 köttbuljong

½ tsk svartpeppar

¹⁄3 tsk röda chiliflingor

1 msk sojasås

Dessutom: 

Olja till stekning

2 dl riven gräddost

1 bit mozzarella

150 g fetaost i bit

9 lasagneplattor

1. Skala och finhacka löken,  skala och riv morötterna och hacka basilika. 

2. Stek all lök tillsammans med köttfärsen tills det fått en fin färg. Tillsätt de rivna morötterna och basilikan och stek ytterligare någon minut. Tillsätt resten av ingredienserna till såsen och låt småputtra ca 10 minuter. Under tiden river du ost och smular fetaosten och sätter ugnen på 200ºc.

3. När såsen kokat ihop något varvar du sås, smulad fetaost, lasagneplattor i en ugnsform, ca 20x30 cm. Det är viktigt att lasagnen avslutas med köttfärssåsen så alltså fyra lager sås, tre lager plattor och tre lager fetaost. Strö till sist över den rivna osten och riv över mozzarellan.

4. Grädda lasagnen i ugnen ca 40 minuter tills den är klar, känn med en kniv om du är osäker.

5. Servera lasagnen med en grönsallad och varför inte ett gott bröd? Håll utkik efter en focaccia här på bloggen denna vecka!

6. Ät och njut!

Lasagne quattro formaggi 1

Kyckling i gräddig basilikasås

Skrivet av Sofia Rönnbacka 23.04.2018

Då vi besökte Sverige förra gången köpte vi med oss rödbetspasta hem. Fin pasta men inget extra, det var dessutom helt vanlig pasta som hade rödbeta i sig så den var inte ett hälsosammare alternativ till vanlig pasta. Kul att äta dock för den var så fint rosa! Och så är det ju kanske lite mer näringsämnen i en grönsakspasta än i en helt vanlig pasta. Till pastan åt vi kyckling i gräddig basilikasås, mums! Vi gjorde vår ganska stark med chili så sätt mindre ifall du inte vill ha så stark mat!

Färska örter i matlagning måste vara det bästa just nu, jag blir alltid galen i örter såhär under våren och sommaren. En sallad fylld med persilja, dill och basilika är ju bara för gott, alla maträtter och såser blir mycket finare och får en godare smak med färska örter och dippsåser med färska örter är så mycket godare än endast med torkade örter! Testa dig fram, det kan inte gå så galet fel :)

Kyckling och basilikasas 1

Kyckling i gräddig basilikasås

4 portioner

1 klyfta vitlök

¼-½ röd chili

½ dl finhackad färsk basilika

15 cm purjolök

4 kycklingfiléer

4 dl grädde

1 msk kycklingfond

¼ tsk svartpeppar

2 msk citronsaft

1 msk olja till stekning

4 portioner pasta

1. Finhacka vitlöken, chilin och basilikan, skär purjolöken på halva, skölj och strimla den.

2. Fräs alla grönsaker utom basilika en stund, under tiden strimlar du kycklingen och tillsätter den då purjolöken börjar bli mjuk.

3. När kycklingen fått fin färg runtom, den behöver inte vara genomstekt, tillsätter du basilikan, grädden, kycklingfonden och svartpeppar. Låt såsen koka i ca 10 minuter eller tills den tjockat något. Koka under tiden pasta.

4. Tillsätt sedan citronsaften och smaka av med eventuellt lite salt eller mera kycklingfond.

5. Ät och njut!

Kyckling och basilikasas 2

Galet goda smokey burgers

Skrivet av Sofia Rönnbacka 13.04.2018

Den godaste burgaren jag någonsin gjort hemma är här. En burgare med rökig smak på biffen, enkla tillbehör och en galet god smokey mayo till. Vi har köpt liquid smoke på flaska men inte riktigt haft användning för den ännu då vi tänkt använda den till grillat kött men vi kunde inte hålla oss längre utan bara måste testa den. Och det är vi glada att vi gjorde. Så för denna burgare behöver du alltså liquid smoke. Du hittar flaskan i mataffärer på samma ställe där olika chilisåser och bbq-såser finns. Sen i sommar kan jag lova att det kommer flera recept som innehåller liquid smoke så no worries att flaskan inte ska bli använd!

Vi börjar med majonnäsen. Här kan du välja att använda köpt majonnäs eller så gör du som jag en egen snabbmajonnäs. Av denna sats kommer det ca 2 dl majonnäs och du använder hälften till dressingen i hamburgaren. 

Snabbmajonnäs

1 helt ägg

1½ tsk dijonsenap

1 msk vitvinsvinäger eller citronsaft

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

2 dl ryps- eller rapsolja

1. Sätt alla ingredienser i en hög behållare, exempelvis en kanna. Sätt en stavmixer i botten, sätt på den och lyft den sakta uppåt. 

2. Mixa tills det blir en majonnäs. Borde ta ca 10 sekunder!

Smokey burger sauce 2

Smokey-dressing

1 dl majonnäs

10-15 droppar liquid smoke

1 tsk sriracha eller annan stark chilisås

1-2 inlagda jalapenoskivor eller 2 inlagda peperonis (feferoni)

1. Hacka jalapeno/peperonin fint. Blanda ihop med majonnäsen och srirachan och droppa i liquid smoke. Smaka av mellan varven för önskad rökighet!

Nu till själva burgaren. Här valde vi att hålla det enkelt. Köttet saltades, pepprades och fick en hint rökighet. Tillbehören vi valde var färsk skivad rödlök, saltgurka och ketchup. När vi åt ångrade jag avsaknaden av ost så en cheddar- eller pepper jack skiva skulle ha varit perfekt. Vi gjorde två biffar á 100 gram till varje hamburgare så räkna med 200 gram kött per person ifall du vill ha två biffar. Gör du bara en biff per burgare rekommenderar jag att göra den 150 gram så den inte blir för tjock eller torr vid stekning. Receptet är alltså på 400 gram malet kött så för två personer. 

Smokey burgers 3

Smokey burgers

400 g malet nötkött

1 tsk flingsalt

½ tsk svartpeppar

1 tsk liquid smoke

½ tsk kalvfond

Tillbehör

Smokey-dressing

Saltgurka

Rödlök

Ketchup

Hamburgerbröd

1. Blanda ihop alla ingredienser till biffarna. 

2. Dela degen i fyra lika stora delar och forma fyra biffar á 100 gram genom att pressa dem mellan två tallrikar.

3. Stek biffarna till önskad stekgrad, 2-4 minuter per sida.

4. Skiva rödlök och saltgurka, gör dressingen och rosta bröden i ugn, brödrost eller i stekpanna. Bygg ihop burgaren.

5. Ät och njut!

Ifall du vill kan du servera burgarna med klyftor av batat eller potatis, de passar perfekt att dippa i smokey-dressingen ;)

Smokey burgers 4Smokey burgers 1


Krämig pastagratäng med rökt skinka

Skrivet av Sofia Rönnbacka 11.04.2018

Pasta går alltid hem. Speciellt när den sköter sig själv i ugnen och du har tid över för annat. Denna pastarätt är dessutom perfekt att göra ifall du har överbliven pasta som väntar på att användas i kylskåpet! Jag jobbar på att tömma frysen och skåpen här hemma så denna gång förvandlades resterna i kombination med en liten what´s in my pantry till en krämig pastagratäng med rökt skinka. Skinkan kan hur bra som helst bytas ut mot kyckling, kalkon eller köttfärs. Du kan även tillsätta andra grönsaker än broccoli i gratängen, riven morot och paprika skulle passa perfekt men eftersom detta var en what´s in my pantry så fick det bli broccoli :)

Pastagratang med skinka 1

Krämig pastagratäng med rökt skinka

4 portioner

300 g okokt pasta

1 gul lök

1 klyfta vitlök

300 g rökt skinka

150 g broccoli eller andra grönsaker

Sås

2 dl crème fraiche

5 dl grädde

½ tsk svartpeppar

½ tsk paprikapulver

1 msk hackad basilika

2 dl riven ost, gärna en blandning av gräddost och en hårdost för mera smak

1. Koka pastan 2 minuter kortare än det står på förpackningen.

2. Hacka löken och vitlöken, skär skinkan i bitar och skär broccolin i små buketter.

3. Sätt ugnen på 225ºc.

4. Blanda ihop alla ingredienser till såsen. När pastan kokat klart blandar du ihop alla ingredienser i en ugnsform, häller över såsen och strör över osten. Grädda i ugnen ca 30 minuter eller tills pastagratängen fått en fin färg.

5. Servera pastagratängen med en grönsallad.

6. Ät och njut!

Pastagratang med skinka 2

Nudelwok med tofu och grönsaker

Skrivet av Sofia Rönnbacka 06.04.2018

Trenden med att äta vegetariskt sprider sig mer och mer. Vi byter ut kött mot bönor, linser, tofu, till och med pulled havre hittas nu för tiden i butiken. Att byta ut kött behöver inte alls vara svårt eller tidskrävande. I de flesta recept som innehåller kött kan du enkelt byta ut köttet mot en vegetarisk produkt. Maletköttsås görs enkelt med röda linser, fredags tacosen fylls med bönor eller sojakross som får smak av tacokrydda och tofu tillsammans med lite grönsaker lämpar sig perfekt i en sötsursås. Så enkelt är det. Det som även kan tas i beaktande är att köpa ekologiska sojaprodukter eftersom största delen av den soja som produceras är genmodifierad. Genom att köpa ekologiska sojaprodukter slipper du den genmodifierade biten och stöder inte heller massproduktionen av genmodifierad soja.

Vi tycker alla om när vardagsmaten är näringsrik och tillreds snabbt, så varför inte testa byta ut köttet mot ett vegetariskt alternativ nästa gång? Denna nudelwok med tofu och grönsaker passar då perfekt! Visste du förresten att woka betyder att steka något snabbt på hög värme? Snabbt, billigt och gott.

Tofu wok 8

Nudelwok med tofu och grönsaker

6 portioner

2 skalade morötter

10 cm purjolök

1 röd eller grön paprika

½ röd chili

4 cm färsk ingefära

2 klyftor vitlök

2 champinjoner

1 burk konserverade bambuskott

500 g ekologisk tofu

250 g vete-, ägg- eller risnudlar

Olivolja till stekning

Wok-sås

4 msk sojasås

2 msk honung

2 msk ketchup

1 msk sweet chili sås

2 tsk stark chilisås

1. Strimla morötterna och purjolöken fint, finhacka chilin och ingefäran. Skär paprikan i bitar, skiva champinjonerna och häll spadet av bambuskotten.

2. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Lämna bort eventuell kryddning från nudlarna.

3. Under tiden nudlarna kokar skär du tofun i bitar och steker den i lite olivolja tills den fått en fin färg. Ta bort tofun från stekpannan, tillsätt lite olja och stek grönsakerna i några minuter

4. Blanda ihop alla ingredienser till woksåsen. När nudlarna är klara tillsätter du dem i stekpannan med grönsakerna, sätter i tofun och häller på såsen. Stek två minuter.

5. Servera woken med finhackad purjolök eller vårlök och eventuellt sweet chili sås.

6. Ät och njut!

 

Tofu wok 4


Fyllda ägghalvor

Skrivet av Sofia Rönnbacka 28.03.2018

Denna rätt är ett måste på påskbordet hemma hos oss. Varje år har vi påsklunch med släkten i form av en buffé och ifall dessa fyllda ägghalvor skulle lämna bort skulle det inte vara någon påsk. Enkla att göra och passar både med ris och potatis, som tillbehör eller som huvudrätt, tillsammans med kött eller kyckling eller bara som de är. De är inte kanske det finaste i buffén men smakar desto bättre! Vet inte varifrån receptet på äggen har sitt ursprung men de har funnits med så länge jag minns, antagligen längre. Ifall du inte testat dessa så måste du göra det! 

Fyllda agghalvor 4

Fyllda ägghalvor

24 st

12 kokta ägg

80 g mjukt smör

200 g rökt skinka

2 msk senap

½ tsk salt

½ dl hackad persilja

Ostsås

½ dl vetemjöl

25 g smör

5 dl mjölk

2 dl riven gräddost

1-2 krm riven muskot

½ tsk salt

1. Halvera äggen på bredden, ta bort gulorna och sätt alla gulor i en bunke. Skär bort en liten bit av den del som varit toppen på ägget så halvorna kan stå i en form.

2. Finhacka skinkan och persiljan. Blanda ihop äggulor, skinka, persilja, senap och salt till en "smet". Forma smeten till bollar ca 2½ cm i diameter och fyll varje ägghalva men en boll.

3. Sätt ugnen på 200ºc.

4. Ostsås: Riv ost och mät upp mjölken. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölken. Häll försiktigt över mjölken, lite i taget, under omrörning. Låt såsen puttra i några minuter för att få bort mjölsmaken. Rör i osten och muskotnöt och smaka av med salt.

4. Häll såsen över ägghalvorna och gratinera i ugnen tills ägghalvorna har fått en fin färg.

5. Servera med ris och allt annat gott som finns på påskbordet.

6. Ät och njut!

Fyllda agghalvor 2

 


Fem ingrediensers pasta

Skrivet av Sofia Rönnbacka 12.03.2018

En snabb pasta med bara fem ingredienser! Pestopasta med grillad kyckling, perfekt på en måndag då du vill ha något snabbt, gott och mättande. Vi använde köpt grillad kyckling för att det skulle gå extra snabbt men du kan steka/grilla egna kycklingbröst ifall du vill, och det blir lika bra för det. 

Pestopasta med grillad kyckling 1

Snabb pestopasta

2 portioner

1 schalottenlök

1 klyfta vitlök

2 portioner pasta

1 grillat kycklingbröst

3 msk pesto

Olivolja till stekning

1. Skala och hacka löken och vitlöken. Koka pasta för två personer. Spar lite av vattnet.

2. Skär kycklingbröstet i bitar. Stek löken, vitlöken och kycklingen i lite olivolja, tillsätt peston och lite av kokvattnet från pastan för att få en såsig konsistens. 

3. Blanda i pastan, smaka av med eventuellt salt och svartpeppar.

4. Ät och njut!