I koket med Sofia

Mango-yoghurt kaka

Skrivet av Sofia Rönnbacka 13.04.2017 | 1 Kommentarer

Mango yoghurt kaka 60

Hur fin blev inte denna kaka! I kontrast till all choklad som äts under påsken så blev denna mango-yoghurt kaka väldigt fräsch och lätt och passar bra som efterrätt när man ätit mycket mat. Eftersom att den innehåller yoghurt blir den syrlig och mangon ger en bra sötma, så sockermängden kan anpassas till eget tycke och smak! Jag kan även tänka mig att den blir god som vegansk genom att byta ut mjölkprodukterna till vegetabiliska produkter gjorda på kokos och smöret kan bytas ut mot kokosolja samt gelatinet mot exempelvis agar-agar.

Jag gjorde min kaka i en form med löstagbar kant 20 cm Ø och den blev ganska hög, ca 6 cm. Mängderna i receptet är anpassade för en form med 22-24 cm Ø och då blir kakan lägre. Det går bra att göra kakan dagen före och ha den i kylskåpet över natten! Kakan räcker för 10-12 personer.

Mango-yoghurt kaka

Botten

200 g havrekex

2 msk farinsocker

50 g smält smör

350 g frusen tinad mango eller färsk mango

½-1 dl socker

1 msk citronsaft

4 gelatinblad

2 dl naturell yoghurt

1 dl turkisk yoghurt

2 dl grädde

Fruktjuice spegel

3 dl fruktjuice, jag använde mango- och apelsinjuice

3 gelatinblad

 

1. Sätt 4 gelatinblad i kallt vatten, låt ligga ca 5 minuter.

2. Puréa mangon och koka sedan upp mangopurén med sockret.

3. Tillsätt gelatinbladen i den varma mangopurén utan att klämma ur vattnet och rör om. Låt den sedan svalna.

4. Krossa havrekexen och blanda med smält smör och farinsocker.

5. Tryck ut kexblandningen i en form med löstagbar kant, sätt ett bakplåtspapper i botten så förhindrar du repor!

6. Ställ in bottnet i kylskåpet tills du har gjort färdigt yoghurtblandningen.

7. Vispa grädden och rör sedan i naturell yoghurt och turkisk yoghurt. Sila ner mangopurén i yoghurtblandningen för att få bort eventuella gelatinklumpar. 

8. Rör ihop blandningen och häll den över kexbottnet. Skaka formen lite så yoghurtblandningen blir slät.

9. Ställ kakan i kylskåpet tills den stelnat.

10. När kakan har stelnat blötlägger du 3 gelatinblad i kallt vatten i 5 minuter.

11. Koka upp fruktjuicen och smält ner gelatinbladen.

12. Häll fruktjuicen över kakan försiktigt! Jag höll en matsked med baksidan upp och hällde fruktjuicen via den för att förhindra hål i kakan. 

13. Ställ in kakan i kylskåpet tills fruktjuice spegeln stelnat. Dekorera med valfria dekorationer!

14. Ät och njut!

Mango yoghurt kaka 76Mango yoghurt kaka 7

Kommentarer

  • Petra Nordqvist 14/04/2017 10:08am (23 månader sen)

    Oj den var vacker! :D Fint att ha den på det fatet, glad påsk!

    • Sofia Rönnbacka 18/04/2017 5:21pm (23 månader sen)

      Tack! Glad påsk :)

Skriv en kommentar