I koket med Sofia

Åter-odling på tapeten

Skrivet av Sofia Rönnbacka 18.05.2018

Det där med gröna fingrar är inte alltid så lätt. Själv är jag en sådan person som har gröna fingrar ibland, men inte alltför ofta. Som tur går det att fuska, eller kanske inte fuska men hjälpa sig själv på traven lite! Nämligen åter-odling. Odling och åter-odling är något som de äldre generationerna gjort hela sitt liv men nu börjar det även bli trendigt hos den yngre generationen att själv odla och åter-odla. Vad innebär då åter-odling?

Att åter-odla innebär att du odlar grönsaker igen genom att plantera dem på nytt. Ett enkelt sätt för den som inte har tid, ork eller kunskap att odla helt från början. Dessutom sparar du pengar, minskar på avfallet och du kan nästa gång du bjuder över någon på pizza stolt berätta att du odlat basilikan på pizzan själv. En annan sak som är bra med åter-odling är att du redan har början till en ört eller ett salladshuvud. Detta innebär att du inte behöver krångla med 30 olika koppar för att först odla från frö till grodd. Sedan gallra groddarna, plantera om i ytterligare fler koppar, vänta på att grodden ska bli till en planta som blir tillräckligt stor och som igen ska planteras ut i trädgårdslandet eller i större krukor. Genom att åter-odla har du redan början och du behöver bara plantera en gång, vilket gör det lättare att lyckas! Åter-odling går att göra med olika sorters sallad, örter, lök, fänkål, selleri, ingefära och med frön förstås.
Ater odla 3

Åter-odlat salladshuvud, persilja och en avokadokärna som väntar på grodd.

För att åter-odla ett salladshuvud gör du följande:

1. Skär av roten och sätt roten i en glasburk med vatten, så att roten täcks med vatten. Om en vecka borde små nya gröna blad komma ut från roten.

2. Efter cirka tre veckor har det bildats större blad och ett rotsystem har bildats. Nu är salladen redo att planteras i en kruka.

3. Fyll en kruka med mylla, gör en liten grop i mitten och stick ner roten. Fyll med mera mylla och håll myllan fuktig. Ifall det är sommar kan du plantera salladen i blombänken eller i trädgårdslandet.

4. När salladen växt till sig kan du skörda den och nya blad kommer fram igen om några veckor.

 

Frön kan vara lite knepigare att få till. Det som är viktigt att komma ihåg med frön är att låta dem torka före de sås, annars kan de mögla. Jag vet inte hur många gånger jag testat odla avokado. Plötsligt lyckades jag och vips så har jag fyra avokadoträd. Två av dem bor i vatten och två av dem är planterade direkt i mylla. Då du planterar avokado i vatten behöver du fyra tandpetare och en glasburk.

1. Stick in tandpetarna i avokadokärnan, ungefär mitt i kärnan och skär ett snitt i toppen och i botten av kärnan.

2. Sätt kärnan i en glasburk och fyll glasburken med vatten så avokadokärnan täcks till hälften. Sedan väntar du, det kan ta mellan en till sex veckor före grodden kommer fram.

3. Efter att grodden blivit synlig går det undan. På bara några veckor borde du ha ett litet avokadoträd. Plantera avokadoträdet i mylla eller ha kvar det i glasburken. Byt då bara till en större burk allt eftersom roten växer.

 

Ifall du vill plantera avokadon rakt i en kruka skär du ett snitt i toppen och botten, sedan planterar du den och vattnar den så jorden hela tiden är fuktig. Det kan vara bra att sätta en genomskinlig plastpåse löst över krukan så jorden hålls fuktig. Efter cirka fyra veckor ska en grodd börja synas.

Avokado och sallad dag 1

 

Dag 1 av åter-odling. Nu är det bara att vänta.

Ater odla v. 3 3Cosmopolitansallad efter tre veckor i vatten. Nu är salladen redo att planteras i en kruka.

Ater odla v. 3 2

 

Örter köpta i kruka, som bara har stammen kvar, kan du göra ett litet växthus åt genom att sätta krukan i en plastpåse och löst knyta ihop påsen. Se till att ha fuktigt inuti påsen hela tiden. Om några dagar växer det ut nya blad och det går att plantera om örten i en ny större kruka. Håll jorden fuktig hela tiden. På bilden har jag planterat om persilja men jag har även testat med koriander och basilika. De planterades utomhus i en stor kruka och de växte så det knakade. Koriandern blev över en meter hög. Ifall din örtkrydda inte har rötter utan du köpt kvistar går det att ta sticklingar av örten. Sätt då en kvist i ett glas med vatten, inga blad får röra i vattnet. Ställ glaset ljust och vänta på rötter. När rötterna blivit runt fem centimeter långa flyttar du sticklingen från vattnet till en kruka.

Ater odla persilja 2

Persilja och andra örter som fått små fina blad kan planteras i en större kruka. Kom ihåg att vattna!

Texten hittades i tidningen igår men delar den här för de som inte prenumererar på tidningen!

 


Vad finns i ditt kött?

Skrivet av Sofia Rönnbacka 20.03.2018

Ät inhemskt och må gott, bonden behövs, ät bra – må bra och så vidare. Vi har alla hört dessa slogans men har du egentligen någon gång tänkt på vad som menas med dem? Och då menar jag inte bara rakt av förstått vad det står framför ögonen på dig utan verkligen varför det står som det står, och varför står det som det står. Det blev invecklat nu. Allow me to explain it to you.

Ät inhemskt och må gott. Det säger ju sig själv vad det betyder, att du ska äta inhemskt så mår du bra. Men varför mår du bra? Har du någon gång vidare utvecklat din tanke? Vad är det i den inhemska maten som gör att du mår bra, eller rättare sagt vad innehåller inte den inhemska maten (i detta fall köttet) som får dig att må bra.

Dont Panic Its Organic. 2

Jag tror inte att någon missade köttskandalen i köttfabrikerna runt om i Brasilien i fjol denna årstid. För att snabbt friska upp minnet så exporterades ruttet kött och salmonellasmittat kycklingkött. För att ytterligare hälla bensin på elden hade de dessutom spätt ut kycklingköttet med bland annat kartong för att maximera vinsten, använt cancerframkallande syror och kemikalier för att dölja färgen och lukten av det ruttna köttet och mutat regeringsmän så de kunnat exportera ut de härskna produkterna på världsmarknaden.

Inte så trevlig eller hur? Dock ganska vanligt i länder där massproduktion av kött hör till vardagen. Inte kanske i den grad som denna köttskandal men på andra sätt. Till exempel thailändsk kyckling innehåller en sån stor mängd antibiotika och bekämpningsmedel så den slutade säljas i Finland. För att inte tala om den genmodifierade sojan som ofta finns i kycklingfoder. Av all världens soja som produceras är ca 95 % genmodifierad. Detta innebär bland annat att plantorna genmodifierats till att bli resistenta mot bekämpningsmedel så plantorna inte dör då de besprutas, eller naturligt innehålla bekämpningsmedel så växterna själva kan bekämpa skadedjuren. Dessutom skövlas det mycket skog för att få rum för sojafälten. Så nej till gmo-sojafoder.

Sedan har vi även djurens välmående. I Finland har vi en av världens strängaste djurskyddslagar vilket innebär att djuren i de flesta fall behandlas rättvist och får den omvårdnad som de kräver. Här kommer antibiotikan in. I Finland är det förbjudet att medicinera produktionsdjur med antibiotika i förebyggande syfte. Dessutom går det inte att få antibiotika till djuren utan att en veterinär skriver ut ett recept. Efter en antibiotikabehandling ska djuret ha flera veckors karenstid vilket innebär att djuret inte får slaktas tillsammans med andra friska djur eller inte mjölkas tillsammans med andra friska kor. I mjölkens fall måste den alltid testas efter karenstiden upphör för att se om den är fri från antibiotika. Som ni kanske lagt märke till finns det inhemska produkter som har märkningen antibiotikafri eller GMO-fri. Välj alltid dessa produkter om du vill slippa antibiotika eller genmodifierade livsmedel.

NEJ

Men nu har jag ju bara skrivit saker som skrämmer en. Dags att fokusera på det positiva med att välja inhemsk mat och försöka samla ihop detta inlägg. Genom att köpa inhemska produkter slipper du då framför allt antibiotikan i maten. En överkonsumtion av antibiotika kan leda till att antibiotikan inte biter då du någon gång i framtiden behöver en antibiotikabehandling. Du stöder inte användningen av genmodifierade livsmedel, varken växter eller djur. Du stöder inte heller de stora ”köttfabrikerna” i Europa eller i resten av världen utan du stöder den finländska bonden. För bonden behövs. Ifall vi inte har bonden har vi inte heller maten i butiken.

De utländska produkterna kommer alltid att ha ett lägre pris men tänk på vad de innehåller och vem du vill stöda nästa gång du handlar. Är det viktigt för dig att djuren mår bra och att du äter ren, inhemsk mat eller vill du äta antibiotika fyllda, övergödda kycklingar som bott i en bur där de inte kan röra på sig? Något värt att tänka på.