I koket med Sofia

Kvällens middag kanske?

Skrivet av Sofia Rönnbacka 06.05.2017 | 1 Kommentarer

Mitt bästa tips på helgmat är paj. Paj är enligt mig det enklaste och godaste som man snabbt slänger ihop på egentligen vilka ingredienser som helst. Denna helg kör vi en favorit i repris med batat och karamelliserad rödlök, mums! Ha en trevlig lördag och enjoy!

Batatpaj med karamelliserad rödlök

Pajdeg:

150 g smör

3 dl mjöl (vete och spelt mjöl blir extra gott)

3 msk vatten

Fyllning:

1 stor batat (sötpotatis)

3 rödlökar

1 msk olivolja

½ tsk salt 

2 tsk socker

2 msk balsamico

½ tsk timjan

½ paket fetaost i smulor

Äggstanning:

3 ägg

2 dl mjölk

1 dl grädde

½ tsk salt

½ tsk svartpeppar

1½ dl riven ost

 

1. Arbeta snabbt ihop smör, mjöl och vatten till en deg. Ställ den sedan kallt i ½ timme.

2. Skär bataten i kuber som är 1x1 cm, koka dem i 5 minuter i lättsaltat vatten.

3. Strimla löken och stek den mjuk i olivolja. Tillsätt sedan salt, socker, timjan och balsamico och låt löken stekas ytterligare några minuter.

4. Sätt ugnen på 225ºc (200ºc varmluft).

5. Tryck ut pajdegen i en pajform, nagga degen med en gaffel och förgrädda pajskalet i 10 minuter.

6. Sänk värmen till 200ºc (175ºc varmluft).

7. Blanda ihop bataten och den karamelliserade rödlöken och sätt fyllningen i pajskalet. Strö över fetaosten.

Batatpaj 2

8. Vispa ihop äggstanningen och blanda med osten i den.

9. Häll äggstanningen över fyllningen och grädda pajen i 20-25 minuter eller tills den fått en fin färg.

Batatpaj 3

10. Ät och njut!

Batatpaj2

Kommentarer

Skriv en kommentar