I koket med Sofia

Snabba laxsåsen

Skrivet av Sofia Rönnbacka 27.12.2017

Kanske har du lax över från julen? Då är denna laxsås perfekt att göra, och går snabbt. Du kan göra den med gravad, kallrökt, varmrökt eller färsk lax, det spelar ingen roll! Smaken ändras lite beroende på vilken typ av lax du gör men jag lovar dig att det ändå är gott. 

Snabba laxsasen 2

Snabba laxsåsen

600 g lax av något slag

1 burk creme bonjour färskost med räksmak eller annan favoritsmak

1-2 dl vatten

½ fiskbuljong

1 dl finhackad dill

½ dl gräslök

Smör till stekning

Salt och peppar

Couscous, potatis eller ris till servering

1. Skär laxen i bitar, stek den i smör tills den fått fin färg.

2. Hacka dillen och gräslöken under tiden laxen tillagas.

3. Rör i färskost, vatten och buljongtärningen i laxen. Låt koka fem minuter.

4. Tillsätt dill och gräslök och smaka av med salt och peppar.

5. Servera med valfritt tillbehör.

6. Ät och njut!

Snabba laxsasen 1


Julgodis del 3: Rockyroad

Skrivet av Sofia Rönnbacka 23.12.2017

Dan före dopparedan, vart tog december vägen? Det känns som att december just började och nu är det redan jul. Men ännu hinner du baka julgodis! Dessa rocky roads tar ca 10 minuter att göra, och är perfekt till uppesittarkvällen. Har ni planer för ikväll? Själv jobbar jag till kl. 20:00 så det lär inte bli så mycket gjort i matväg ifall inte resten av uppesittar-deltagarna har gjort något gott ;) Man kan ju alltid hoppas. 

Rocky road 2

Rocky road

400 g choklad, hälften mjölk- och hälften mörkchoklad

1 påse dumle

2-3 dl salta jordnötter, pistagenötter, cashewnötter eller en blandning

½ påse mini marshmallows eller stora sönderklippta i bitar

1. Bryt ner chokladen i en skål som tål vattenbad.

2. Sätt skålen över en kastrull med vatten, vattnet ska inte röra i skålen. Värm upp vattnet, då det kokar sänker du värmen. Rör om då och då. Det får inte komma vatten i chokladen för då skär den sig. 

3. Under tiden chokladen smälter skär du dumlen i mindre bitar, jag delade en kola i 3 bitar, hackar nötterna något och klipper marshmallowen i mindre bitar ifall du har stora.

4. Rör ner alla ingredienser i den smultna chokladen och häll den i en form klädd med bakplåtspapper.

Platta ut den så den är ca 1½ cm tjock.

5. Ställ kallt före du skär upp/bryter den i bitar.

6. Ät och njut!

Rocky road 1


Rödbetslåda

Skrivet av Sofia Rönnbacka 21.12.2017 | 1 kommentar(er)

En rödbetslåda är ett måste hos oss på julafton. Det började för några år sedan då vi gjorde en variant i skolan och sen dess har den hängt med och utvecklats varje år. I år tror jag ändå att jag har skapat det ultimata receptet. Jag gjorde min låda i två formar som rymde ca 8 dl för att enkelt kunna frysa in. Tipsar verkligen om att köpa aluminium formar! Det går ju såklart att göra rödbetslådan i en stor form, tänk bara då på att tillagningstiden kan ändra. 

Rodbetslada 2

Rödbetslåda

1,2 kg rödbetor

2-3 granny smith äpplen

2 stora lökar

2 tsk salt till kokning

Äggstanning

3 ägg

2 dl grädde

3 msk sirap

2 krm vitpeppar

1-2 tsk salt

Övrigt

Smör till formen 

3 msk skorpsmulor per form

1. Skala och skär rödbetorna i mindre bitar. Sätt dem i en kastrull och häll över vatten så det täcker rödbetorna. Tillsätt salt.

2. Låt rödbetorna koka 30 minuter. Under tiden skalar och skär du äpplena och löken. När rödbetorna har kokat 30 minuter sätter du i äpple och lök. Koka ytterligare 15 minuter eller tills rödbetorna är mjuka.

3. Häll bort kokspadet med spara det ifall du behöver späda ut lådan lite. Eller varför inte använda det till rosollgrädden?

4. Sätt ugnen på 200ºc.

5. Purea rödbetorna, äpplena och löken med en stavmixer eller en matberedare. 

6. Blanda ihop ingredienserna till äggstanningen och häll ner i rödbetssmeten.

7. Smörj formarna, häll i smeten och strö över skorpsmulor.

8. Grädda i ugn ca 20-30 minuter eller tills lådan stelnat och fått lite färg.

9. Ät och njut!

 


Glöggkokta päron med pepparkaksglass

Skrivet av Sofia Rönnbacka 19.12.2017

Dags för säsongens glass. När jag tänker på jul tänker jag automatiskt på glögg och pepparkakor, och jag är knappast enda. Glassfantast som jag är så ville jag ta fram en glass med julsmaker. Efter många bra idéer, och kanske vissa mindre lyckade idéer kom jag på idén med glögg-kokta päron med pepparkaksglass. En ny twist på en klassiker runt juletid. Denna dessert passar lika bra på julbordet som till decembermånadens alla glöggmys. För er som läser tidningen så har ni kanske redan sett receptet men vill även denna gång dela det på bloggen med. 

Gloggkokta paron med pepaprkaksglass 10

Glöggkokta päron med pepparkaksglass

6 dl vatten

1-1½ dl socker

2 kanelstänger

1 apelsinskiva

1 tumme stor bit ingefära

1 tsk kardemumma, krossad

15-20 hela nejlikor

½ stort päron eller 1 litet päron per person

1. Blanda ihop alla ingredienserna förutom päronen i en kastrull. Koka upp glögglagen.

2. Under tiden som glögglagen kokar upp skalar och halverar du päronen. Vill du att de ska stå/ligga rakt kan du skära bort en bit av päronet. Gröp ur kärnhuset.

3. När glögglagen kokat upp och sockret smält tillsätter du päronen och låter dem koka ca 5 minuter på svag värme.

4. Låt päronen ligga i lagen en stund före du tar upp dem. Låt dem kallna och servera med pepparkaksglass.

Spara lagen! Lagen passar utmärkt som bas till en vit glögg eller till en värmande vinterdrink.

Pepparkaksglass

4 dl grädde

1 dl mjölk

½ burk kondenserad mjölk

Ca 8-10 krossade pepparkakor

1. Vispa grädden ganska fast.

2. Rör ner mjölk, kondenserad mjölk och bryt ner pepparkakorna.

3. Häll glassen i en burk med lock och frys åtminstone 6 timmar, gärna över natten.

4. Ta fram glassen en stund före servering. Gör en glassboll, toppa päronet med glassbollen och smula över lite pepparkakor.

5. Ät och njut!

Gloggkokta paron med pepaprkaksglass 7


Polka­macarons

Skrivet av Sofia Rönnbacka 15.12.2017

Dags för det andra receptet som fanns i tidningen förra veckan. Macarons, älskar att baka dessa små spröda bakverk. Denna gång fick de en julig twist med smak av polka. Ifall du vill kan du rulla macaronerna i krossade polkagrisar när du fyllt dem. 

Polkamacarons 8

Polkamacarons

300 g mandelmjöl

300 g florsocker

110 g äggvita

300 g socker

75 g vatten

110 g äggvita

Eventuellt karamellfärg

1. Sikta ihop mandelmjölet och florsockret i en bunke, upprepa processen tre gånger för att få bort alla klumpar. Alternativt använder du en matberedare och mixar mjölet med florsockret några minuter.

2. Tillsätt 110 gram äggvita i mandelmjöls-florsocker blandningen. Blanda väl och ställ den åt sidan så länge du förbereder marängen.

3. Börja med att koka sockerlagen. Sätt 75 gram vatten och 300 gram socker i en kastrull. Rör om och pensla kanterna med vatten för att förhindra att sockerkristaller bildas.

4. Sätt en termometer i sockerlagen, när termometern visar 115°c börjar du vispa de resterande 110 gram äggvita i en hushållsassistent eller i en stor beredningsskål med elvisp.

5. När sockerlagen är 118°c häller du den försiktigt ner i äggvitorna och vispar tills marängen blir ca 50°c.

6. Vänd försiktigt ner marängen i mandelmjölsblandningen. Börja med en tredje del och tillsätt lite åt gången tills smeten är smidig. Smeten ska vara rinnig men ändå hålla formen, ett så kallat rosettstadie där smeten lämnar kvar på ytan en stund då du ringlar den.

7. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut rundlar, ca 3 cm i diameter.

Tryck ut smeten ur påsen tills macaronen är ca 2,5 cm, snurra inte runt påsen.

8. Slå plåten mot bordet några gånger för att få bort eventuella luftbubblor och låt macaronerna vila i 30 minuter så ytan blir skarp.

9. Sätt ugnen på 150°c varmluft.

10. Grädda macaronerna i 12 minuter, lufta ugnen snabbt efter halva tiden. Låt svalna.

Polkamacarons 4

Polkafyllning

100 g mjukt smör

200 g naturell färskost

Ca 8 dl florsocker

Några droppar mintextrakt

Eventuellt krossade polkagrisar eller frystorkade hallon

1. Vispa ihop smör och färskost tills det blir fluffigt. Tillsätt några droppar mintextrakt och florsockret en deciliter i taget.

2. Vispa tills fyllningen är en slät sprits-bar konsistens.

3. Fyll macaronerna, ta en halva som botten och spritsa ut fyllningen och toppa med en annan halva.

4. Rulla till sist macaronerna i krossade polkagrisar eller i hallonen.


Saffrans-butterkaka med smak av apelsin och mandel

Skrivet av Sofia Rönnbacka 12.12.2017

Saffran hör julen till, någon annan som håller med mig? 

Denna krans har jag gjort förut och den tåls att göras om och om igen. Alldeles underbart julig är den dessutom. Degen får sig en omgång saffran, och fylls sedan med skalet av en apelsin, mandelmassa och smör förstås. För vad är en bulle utan smör? ;) 

Saffransbutterkaka med apelsin och mandelmassa 4

Saffransbutterkaka med apelsin och mandelmassa

25 g jäst

2½ dl mjölk

1 pkt mald saffran (á 0,5 g)

½ dl socker

½ tsk salt

50 g mjukt smör

6-7 dl vetemjöl

Fyllning

150 g mandelmassa

50 g mjukt smör

Rivet skal av en apelsin

1 tsk krossad kardemumma

Pensling

1 ägg

1. Värm mjölken till 37ºc.

2. Smula ner jästen i en bunke och häll över den fingervarma mjölken. Rör om tills jästen löst sig.

3. Mortla saffranet med en msk av sockret, tillsätt i vätska. Tillsätt sedan resten av sockret, salt, smör och vetemjöl, lite i taget tills degen är smidig. 

4. Låt degen jäsa 30 minuter. Under tiden gör du fyllningen genom att riva ner mandelmassan och blanda den med det mjuka smöret och apelsinskalet.

5. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30x40 cm. Bre på fyllningen och rulla ihop från långsidan.

6. Skär degen i 10-12 bitar. Klä en rund form med bakplåtspapper och sätt i bullarna. Låt jäsa 45 minuter. 

7. Sätt ugnen på 200ºc.

8. När bullarna jäst klart penslar du dem med ett uppvispat ägg och gräddar dem 25-30 minuter i ugnen.

9. Pudra florsocker eller ringla över glasyr över bullarna före servering.

10. Ät och njut!

Saffransbutterkaka med apelsin och mandelmassa 1Saffransbutterkaka med apelsin och mandelmassa 2


Julgodis del 2: Trillingnöt

Skrivet av Sofia Rönnbacka 03.12.2017

Äntligen är denna vecka slut och allt är nu klart före julen! Har varit en hektisk vecka. Sista gradu-undersökningen i tisdags, sista matklubben i onsdags, vår slutmåltid i skolan i torsdags och sista öpu-kursen fredagkväll och lördag och nu är det första advent! Hjälp så tiden går fort. Men lite julgodis har jag väl ändå hunnit med, för vem har inte 10 minuter över när sötsuget slår till? För några år sedan försvann min favoritpralin och även orsaken att köpa chokladaskar försvann med den. Den älskade trillingnöten lämnade oss för tidigt. Tur att det är enkelt att göra en egen variant! Du behöver två ingredienser, hasselnötter och en platta Fazers blå (eller egentligen bara en halv platta så du kan äta resten.)

Trillingnot 7

Trillingnöt

100 g hasselnötter

100 g mjölkchoklad

1. Rosta nötterna på 200ºc i ca 5-10 minuter, skaka dem då och då. Detta behöver du inte göra ifall du inte vill ha bort skalet, hoppa då bara till punkt 3.

2.  När nötterna är rostade sätter du in dem i en ren kökshandduk och gnuggar dem en stund så det mesta av skalet lossnar.

3. Smält chokladen i mikron eller över vattenbad.

4. Tillsätt nötterna i chokladen och rör om. Plocka upp nötterna tre och tre och sätt dem på ett bakplåtspapper. 

Se till så nötterna rör i varandra så de hålls ihop när chokladen stelnar.

5. När chokladen stelnat ringlar du över lite choklad för att få mönstret på pralinerna. Låt stelna igen.

6. Ät och njut!

Trillingnot 3


Mjuk pepparkaka med blåmögelost

Skrivet av Sofia Rönnbacka 01.12.2017

Hur låter mjuk pepparkaka med blåmögelost och fikon till lillajul? Jag bakade en egen mjuk pepparkaka, receptet från sju sorters kakor men du kan köpa en ifall du inte vill baka en egen. Rosta pepparkakan i ugnen på 250ºc ca 10-15 minuter, vänd på den efter halva tiden. Toppa den med blåmögelost eller brieost, nötter eller mandlar, honung och fikon så har du en himmelsk kombo! Snabbt och högst antagligen uppskattat av dina glöggäster! 

Mjuk pepparkaka med fikon 1


Vaniljkola med havssalt

Skrivet av Sofia Rönnbacka 23.11.2017 | 1 kommentar(er)

Nu kan jag inte hålla mig längre. Julbaket har påbörjats, det är ju trots allt bara en månad kvar till jul. Så var beredda på en del recept! Denna kola var meningen att bli fudge men glömde bort ett steg så den blev till en kola, visade sig vara hur bra som helst den med! Så ni får valmöjlighet till att göra en kola eller en fudge, vad ni hellre behagar, eller varför inte göra både och! Det går att ändra smaksättningen enkelt. Exempelvis kan du blanda ner hackade hasselnötter eller varför inte laktitspulver! De står sig dessutom länge i kylskåpet. 

Det kan vara bra att ha en godis- eller stektermometer då du bakar julgodis. 

Vaniljkola med havssalt 1

Vaniljkola med havssalt

ca 16 bitar

2½ dl socker

2 dl grädde

1/3 tsk vaniljpulver

1 msk glukossirap

1. Blanda ihop alla ingredienserna i en kastrull med tjockt botten.

2. Värm sakta upp kolan tills sockret smält, höj därefter värmen och blandningen tills den är 125ºc för kolan, 122ºc för fudge.

3. Ifall du gör kola, häll smeten i en limpform med bakplåtspapper i, strö över havssalt och låt stelna före du skär upp den.

Ifall du gör fudge, låt blandningen svalna något och rör den sedan så smeten blir tjock och mera matt i färgen. Häll den i en limpform, strö över havssalt och låt den stelna före du skär upp den. 

4. Paketera in kolan i bakplåtspapper så de inte fastnar i varandra, fudgen går bra att förvara i en burk utan att den är inslagen.

5. Ät och njut!