Header bakgrund klar

Snabba laxsåsen

Skrivet av Sofia Rönnbacka 27.12.2017

Kanske har du lax över från julen? Då är denna laxsås perfekt att göra, och går snabbt. Du kan göra den med gravad, kallrökt, varmrökt eller färsk lax, det spelar ingen roll! Smaken ändras lite beroende på vilken typ av lax du gör men jag lovar dig att det ändå är gott. 

Snabba laxsasen 2

Snabba laxsåsen

600 g lax av något slag

1 burk creme bonjour färskost med räksmak eller annan favoritsmak

1-2 dl vatten

½ fiskbuljong

1 dl finhackad dill

½ dl gräslök

Smör till stekning

Salt och peppar

Couscous, potatis eller ris till servering

1. Skär laxen i bitar, stek den i smör tills den fått fin färg.

2. Hacka dillen och gräslöken under tiden laxen tillagas.

3. Rör i färskost, vatten och buljongtärningen i laxen. Låt koka fem minuter.

4. Tillsätt dill och gräslök och smaka av med salt och peppar.

5. Servera med valfritt tillbehör.

6. Ät och njut!

Snabba laxsasen 1


Rödbetslåda

Skrivet av Sofia Rönnbacka 21.12.2017 | 1 kommentar(er)

En rödbetslåda är ett måste hos oss på julafton. Det började för några år sedan då vi gjorde en variant i skolan och sen dess har den hängt med och utvecklats varje år. I år tror jag ändå att jag har skapat det ultimata receptet. Jag gjorde min låda i två formar som rymde ca 8 dl för att enkelt kunna frysa in. Tipsar verkligen om att köpa aluminium formar! Det går ju såklart att göra rödbetslådan i en stor form, tänk bara då på att tillagningstiden kan ändra. 

Rodbetslada 2

Rödbetslåda

1,2 kg rödbetor

2-3 granny smith äpplen

2 stora lökar

2 tsk salt till kokning

Äggstanning

3 ägg

2 dl grädde

3 msk sirap

2 krm vitpeppar

1-2 tsk salt

Övrigt

Smör till formen 

3 msk skorpsmulor per form

1. Skala och skär rödbetorna i mindre bitar. Sätt dem i en kastrull och häll över vatten så det täcker rödbetorna. Tillsätt salt.

2. Låt rödbetorna koka 30 minuter. Under tiden skalar och skär du äpplena och löken. När rödbetorna har kokat 30 minuter sätter du i äpple och lök. Koka ytterligare 15 minuter eller tills rödbetorna är mjuka.

3. Häll bort kokspadet med spara det ifall du behöver späda ut lådan lite. Eller varför inte använda det till rosollgrädden?

4. Sätt ugnen på 200ºc.

5. Purea rödbetorna, äpplena och löken med en stavmixer eller en matberedare. 

6. Blanda ihop ingredienserna till äggstanningen och häll ner i rödbetssmeten.

7. Smörj formarna, häll i smeten och strö över skorpsmulor.

8. Grädda i ugn ca 20-30 minuter eller tills lådan stelnat och fått lite färg.

9. Ät och njut!

 


Glöggkokta päron med pepparkaksglass

Skrivet av Sofia Rönnbacka 19.12.2017

Dags för säsongens glass. När jag tänker på jul tänker jag automatiskt på glögg och pepparkakor, och jag är knappast enda. Glassfantast som jag är så ville jag ta fram en glass med julsmaker. Efter många bra idéer, och kanske vissa mindre lyckade idéer kom jag på idén med glögg-kokta päron med pepparkaksglass. En ny twist på en klassiker runt juletid. Denna dessert passar lika bra på julbordet som till decembermånadens alla glöggmys. För er som läser tidningen så har ni kanske redan sett receptet men vill även denna gång dela det på bloggen med. 

Gloggkokta paron med pepaprkaksglass 10

Glöggkokta päron med pepparkaksglass

6 dl vatten

1-1½ dl socker

2 kanelstänger

1 apelsinskiva

1 tumme stor bit ingefära

1 tsk kardemumma, krossad

15-20 hela nejlikor

½ stort päron eller 1 litet päron per person

1. Blanda ihop alla ingredienserna förutom päronen i en kastrull. Koka upp glögglagen.

2. Under tiden som glögglagen kokar upp skalar och halverar du päronen. Vill du att de ska stå/ligga rakt kan du skära bort en bit av päronet. Gröp ur kärnhuset.

3. När glögglagen kokat upp och sockret smält tillsätter du päronen och låter dem koka ca 5 minuter på svag värme.

4. Låt päronen ligga i lagen en stund före du tar upp dem. Låt dem kallna och servera med pepparkaksglass.

Spara lagen! Lagen passar utmärkt som bas till en vit glögg eller till en värmande vinterdrink.

Pepparkaksglass

4 dl grädde

1 dl mjölk

½ burk kondenserad mjölk

Ca 8-10 krossade pepparkakor

1. Vispa grädden ganska fast.

2. Rör ner mjölk, kondenserad mjölk och bryt ner pepparkakorna.

3. Häll glassen i en burk med lock och frys åtminstone 6 timmar, gärna över natten.

4. Ta fram glassen en stund före servering. Gör en glassboll, toppa päronet med glassbollen och smula över lite pepparkakor.

5. Ät och njut!

Gloggkokta paron med pepaprkaksglass 7