I koket med Sofia

Fingerfood: Kyckling nuggets

Skrivet av Sofia Rönnbacka 16.05.2018

Någon annan som kollar ishockey vm? Jag är annars inte alls intresserad av att se på sport överhuvudtaget med det är något med ishockey vm som väcker den fosterländska finnen i mig. Haha, låter ju knäppt när jag skriver det sådär, men det finns säkert flera som har samma känsla som jag.

Vad är då vm utan något gott att äta? Ofta blir det chips/popcorn och dip ifall matcherna spelas på helgerna men nog behöver man ju alltid något gott att äta. Vad passar då bättre än fingerfood? Det är ju dessutom snart dags för slutklämmen så lyxa till det ordentligt med dessa hemgjorda nuggets/chicken fingers och en god veteöl till det! För mig får det bli en alkoholfri sådan, tack och lov för ett bra alkoholfritt ölutbud säger jag bara! Tycker även vi borde få ett bättre alkoholfritt vinutbud, så ifall någon söker en företagsidé, varsågod!

Nuggetsen serverades med tzatziki (recept finns här) och sweet chilisås men så gjorde vi även en wrap av en del av nuggetsen. I wrapen hade vi tzatziki, tomatskivor, salladsmix, tunt skivade rädisor, sweet chilisås och sriracha förstås ;) Brödet var vanligt tortillabröd men det finns ju 100 olika varianter av bröd i butiken som du kan använda, varför inte ett pitabröd eller ett vanligt tunt polarbröd?

Chicken fingers 5

Chicken nuggets

600 g tunna kyckling filéer eller innerfilé av kyckling

1 dl vetemjöl + 1½ tsk salt + ½ tsk peppar + 1 tsk paprikapulver + ½ tsk cayennepeppar + ½ tsk örtsalt

3 uppvispade ägg

1 dl skorpmjöl eller panko

1. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar, jag skar den på halva på längden.

2. Vispa upp äggen på en tallrik, blanda ihop mjölet med kryddorna på en annan och på en tredje tallrik sätter du skorpmjöl.

3. Sätt ugnen på 225ºc.

4. Vänd först kycklingen i mjölet, sedan i ägget och sist i skorpmjölet. Upprepa med alla bitar.

5. Sätt kycklingbitarna på en ugnsplåt och tillaga dem i ugnen ca 20 minuter tills de börjar få lite färg.Vänd dem när 15 minuter har gått. Under tiden kan du tillreda dina dippsåser. Nedan listar jag några alternativ som finns här på bloggen sedan tidigare.

6. Servera nuggetsen med dippsåserna och en god dryck.

7. Ät och njut!

Chicken fingers 1

Galet goda smokey burgers

Skrivet av Sofia Rönnbacka 13.04.2018

Den godaste burgaren jag någonsin gjort hemma är här. En burgare med rökig smak på biffen, enkla tillbehör och en galet god smokey mayo till. Vi har köpt liquid smoke på flaska men inte riktigt haft användning för den ännu då vi tänkt använda den till grillat kött men vi kunde inte hålla oss längre utan bara måste testa den. Och det är vi glada att vi gjorde. Så för denna burgare behöver du alltså liquid smoke. Du hittar flaskan i mataffärer på samma ställe där olika chilisåser och bbq-såser finns. Sen i sommar kan jag lova att det kommer flera recept som innehåller liquid smoke så no worries att flaskan inte ska bli använd!

Vi börjar med majonnäsen. Här kan du välja att använda köpt majonnäs eller så gör du som jag en egen snabbmajonnäs. Av denna sats kommer det ca 2 dl majonnäs och du använder hälften till dressingen i hamburgaren. 

Snabbmajonnäs

1 helt ägg

1½ tsk dijonsenap

1 msk vitvinsvinäger eller citronsaft

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

2 dl ryps- eller rapsolja

1. Sätt alla ingredienser i en hög behållare, exempelvis en kanna. Sätt en stavmixer i botten, sätt på den och lyft den sakta uppåt. 

2. Mixa tills det blir en majonnäs. Borde ta ca 10 sekunder!

Smokey burger sauce 2

Smokey-dressing

1 dl majonnäs

10-15 droppar liquid smoke

1 tsk sriracha eller annan stark chilisås

1-2 inlagda jalapenoskivor eller 2 inlagda peperonis (feferoni)

1. Hacka jalapeno/peperonin fint. Blanda ihop med majonnäsen och srirachan och droppa i liquid smoke. Smaka av mellan varven för önskad rökighet!

Nu till själva burgaren. Här valde vi att hålla det enkelt. Köttet saltades, pepprades och fick en hint rökighet. Tillbehören vi valde var färsk skivad rödlök, saltgurka och ketchup. När vi åt ångrade jag avsaknaden av ost så en cheddar- eller pepper jack skiva skulle ha varit perfekt. Vi gjorde två biffar á 100 gram till varje hamburgare så räkna med 200 gram kött per person ifall du vill ha två biffar. Gör du bara en biff per burgare rekommenderar jag att göra den 150 gram så den inte blir för tjock eller torr vid stekning. Receptet är alltså på 400 gram malet kött så för två personer. 

Smokey burgers 3

Smokey burgers

400 g malet nötkött

1 tsk flingsalt

½ tsk svartpeppar

1 tsk liquid smoke

½ tsk kalvfond

Tillbehör

Smokey-dressing

Saltgurka

Rödlök

Ketchup

Hamburgerbröd

1. Blanda ihop alla ingredienser till biffarna. 

2. Dela degen i fyra lika stora delar och forma fyra biffar á 100 gram genom att pressa dem mellan två tallrikar.

3. Stek biffarna till önskad stekgrad, 2-4 minuter per sida.

4. Skiva rödlök och saltgurka, gör dressingen och rosta bröden i ugn, brödrost eller i stekpanna. Bygg ihop burgaren.

5. Ät och njut!

Ifall du vill kan du servera burgarna med klyftor av batat eller potatis, de passar perfekt att dippa i smokey-dressingen ;)

Smokey burgers 4Smokey burgers 1