I koket med Sofia

Slow cooked butterchicken med chapati

Skrivet av Sofia Rönnbacka 11.05.2018 | 1 kommentar(er)

Detta ni, det var grejer! Mat som sköter sig själv medan du är på jobb, vårstädar eller röjer på i trädgården! Perfekt! Jag älskar indisk mat och denna butterchicken kommer högt på listan just för att den är så enkel att tillreda. Jag gjorde min i slow cookern men har du ingen slow cooker går det lika bra i en gjutjärnsgryta eller en tjockbottnad kastrull :) kom då ihåg att röra om den då och då så det inte fastnar i botten! Servera kycklingen med ris och baka chapati till, ett härligt indiskt tunnbröd som du steker i stekpanna. Klipp över lite persilja eller koriander så har du en fantastisk måltid. Kanske bjuder du din kära mor på lite indiskt på söndag?

 Slow cooked buttechicken 1

Slow cooked butterchicken

6 portioner

600 g kycklingfilé

2 gula lökar

2 klyftor vitlök

1 tsk salt

½ tsk svartpeppar

½-1 tsk cayennepeppar

1 msk curry

1 msk garam masala

2 tsk röd curry pasta

4 msk tomatpuré

1½ dl naturell yoghurt

400 ml kokosmjölk

100 g smör

1. Skär kycklingfilén i bitar, grovhacka löken och tillsätt dem i slow cookerns tillagningskärl, pressa i vitlöken. 

2. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om. Sätt slow cookern på high och tillaga kycklingen i fyra timmar eller på low och tillaga den 7 timmar. 

3. Servera med ris, chapati och hackad persilja/koriander.

4. Ät och njut!

Slow cooked buttechicken 2

Chapati

6 st

3 dl vetemjöl

1 dl vatten

½ tsk salt

1. Blanda ihop alla ingredienser och knåda degen i fem minuter. Ställ i kylskåp i 30 minuter.

2. Dela degen i sex lika stora bitar, kavla ut och stek i en torr stekpanna, 1 minut per sida eller tills brödet blivit mörkare på vissa ställen. 

Slow cooked buttechicken 4


Mustig kålgryta med saffran och ingefära

Skrivet av Sofia Rönnbacka 09.11.2017

En mustig kålgryta med smak av ingefära och saffran är perfekt i detta ruskiga höstväder (?!) i november. Den färska ingefäran och för att inte prata om saffranet ger en lagom härligt julig smak. Drömmer mig bort till julafton redan så jag har börjat smyga in lite jul i vissa hörn. När är det acceptabelt att börja baka inför jul, städa och pynta? 

Mustig kalgryta 1

Kålgryta med saffran och ingefära

2 gula lökar

2 klyftor vitlök

2 morötter

800 g vitkål

2 msk olja

2 tsk salt

½ tsk peppar

2 lagerblad

1 tsk curry

1 tsk paprikapulver

½ tsk spiskummin

1 påse saffran (0,5 g)

1 tsk sambal oelek

1 buljongtärning, grönsaks-, kyckling- eller köttbuljong

1 tsk färsk riven ingefära

1 brk tomatkross (á 400 g)

5 dl vatten.

1. Skala och hacka löken och vitlöken. Skala och slanta moroten och skär vitkålen i något större bitar.

2. Fräs alla grönsaker i olja i en gryta eller i en kastrull med tjockt botten tills löken blivit mjuk.

3. Tillsätt kryddorna och stek någon minut till.

4. Häll på krossade tomater, fyll burken med vatten och häll det i grytan för att få med all tomatkross. 

5. Tillsätt buljongtärningen, hälften av saltet, sambal oelek och den rivna ingefäran.

6. Koka grytan tills moroten är mjuk. Smaka av med salt.

7. Servera som den är eller med ris, couscous, quinoa och varför inte med en klick smetana.

8. Ät och njut!

Ifall du vill kan du tillsätta röda linser eller nötkött i grytan.

Mustig kalgryta 2