Header bakgrund klar

Glöggkokta päron med pepparkaksglass

Skrivet av Sofia Rönnbacka 19.12.2017

Dags för säsongens glass. När jag tänker på jul tänker jag automatiskt på glögg och pepparkakor, och jag är knappast enda. Glassfantast som jag är så ville jag ta fram en glass med julsmaker. Efter många bra idéer, och kanske vissa mindre lyckade idéer kom jag på idén med glögg-kokta päron med pepparkaksglass. En ny twist på en klassiker runt juletid. Denna dessert passar lika bra på julbordet som till decembermånadens alla glöggmys. För er som läser tidningen så har ni kanske redan sett receptet men vill även denna gång dela det på bloggen med. 

Gloggkokta paron med pepaprkaksglass 10

Glöggkokta päron med pepparkaksglass

6 dl vatten

1-1½ dl socker

2 kanelstänger

1 apelsinskiva

1 tumme stor bit ingefära

1 tsk kardemumma, krossad

15-20 hela nejlikor

½ stort päron eller 1 litet päron per person

1. Blanda ihop alla ingredienserna förutom päronen i en kastrull. Koka upp glögglagen.

2. Under tiden som glögglagen kokar upp skalar och halverar du päronen. Vill du att de ska stå/ligga rakt kan du skära bort en bit av päronet. Gröp ur kärnhuset.

3. När glögglagen kokat upp och sockret smält tillsätter du päronen och låter dem koka ca 5 minuter på svag värme.

4. Låt päronen ligga i lagen en stund före du tar upp dem. Låt dem kallna och servera med pepparkaksglass.

Spara lagen! Lagen passar utmärkt som bas till en vit glögg eller till en värmande vinterdrink.

Pepparkaksglass

4 dl grädde

1 dl mjölk

½ burk kondenserad mjölk

Ca 8-10 krossade pepparkakor

1. Vispa grädden ganska fast.

2. Rör ner mjölk, kondenserad mjölk och bryt ner pepparkakorna.

3. Häll glassen i en burk med lock och frys åtminstone 6 timmar, gärna över natten.

4. Ta fram glassen en stund före servering. Gör en glassboll, toppa päronet med glassbollen och smula över lite pepparkakor.

5. Ät och njut!

Gloggkokta paron med pepaprkaksglass 7


Jordgubbs­smakande kokosglass

Skrivet av Sofia Rönnbacka 14.09.2017

Kokosgrädde + jordgubbar = Glass till frukost! Det är så enkelt som det låter, bara att mixa ihop och tillsätta eventuell sötning. Receptet är beräknat för en ordentlig frukost eller som två-tre mindre portioner. Kokosgrädde får du från det tjocka lagret från en burk med kokosmjölk eller en burk med endast kokosgrädde. Har du en vanlig burk kokosmjölk så kan du använda kokosvattnet till smoothies eller dricka det så som det är! Jag brukar använda mig av denna kokosgrädde.

Jordgubbssmakande kokosglass

2 dl kokosgrädde

3 dl frusna jordgubbar

½ krm vaniljpulver

Ev. sötning, honung eller lönnsirap

1. Mixa ihop kokosgrädden och jordgubbarna till en slät konsistens.

2. Tillsätt vaniljpulver och eventuellt sötning.

3. Servera och toppa med kokosflingor och jordgubbar.

4. Ät och njut!

jordgubbssmakande kokosglass 1


Säsongens glass: Very berry ice cream

Skrivet av Sofia Rönnbacka 01.09.2017

Säsongens glassmak är nu här!


En very berry ice cream fick det bli denna gång och receptet fortsätter att modifieras och utvecklas till det bättre hela tiden. Att göra glass är verkligen en konst, speciellt då man inte har en glassmaskin. De tidigare glassrecepten (här och här) har varit gräddigt/syrligare men denna gång tror jag att jag knäckte koden för en lagom krämig glass men inte för fet av grädden. 

Skogsbarsglass med besok av jordgubb 1

Very Berry-glass

1 dl blåbär

1 dl hallon

1 dl jordgubbar

1 dl syltsocker

4 dl grädde

2 dl mjölk, 1,5% fetthalt

½ burk kondenserad mjölk

1. Koka ihop bären med syltsockret enligt anvisning på förpackningen.

2. Låt sylten svalna och mixa den slät med en stavmixer eller en blender.

3. Vispa grädden hårt, blanda ner den kondenserade mjölken och den vanliga mjölken. 

4. Vispa ytterligare någon minut och tillsätt sedan den avsvalnade sylten.

5. Häll över glassen till en burk med lock och frys in minst 8 timmar, men gärna över natten.

6. Ät och njut!

Skogsbarsglass med besok av jordgubb 2