I koket med Sofia

Super-smoothiebowl

Skrivet av Sofia Rönnbacka 28.05.2018

Kanske är det sista veckan före sommarlovet för vissa, andra kanske redan har sommarlov/semester medans vissa säkert väntar på sin semester som börjar först i juli. Oavsett tycker jag du ska börja din måndag på bästa sätt med en smoothiebowl, och vem säger att en smoothiebowl behöver innehålla en massa olika ingredienser som du inte kan uttala namnen på för att vara hälsosam? Denna bowl är en förfinskad version med blåbär, hallon och havtorn från frysen + en banan för konsistensen och sötman. En perfekt tömma-frysen-på-bär-bowl med andra ord! Hallonen och havtornen ger dig mycket c-vitamin, du får k-vitamin och mycket antioxidanter från blåbären och kalium och B6-vitamin från bananen. Har ni förresten sett hur blåbären blommar?! Vi kommer att få så sjukt mycket blåbär här i Österbotten bara det skulle regna lite.

Denna vecka startar för mig i en ny lägenhet som Kronoby-bo igen. Det har varit ett fullspäckat veckoslut men nu är båda lägenheterna städade, alla saker flyttade och nu börjar det roliga, att packa upp allting och hitta en plats åt alla saker! Tänkte ta och sortera upp precis allt vi äger och har. Tidskrävande arbete men är ledig hela veckan som tur är. Eller ja nästan, det kommer ju en examensfest där jag lovat att agera kökspersonal men det är ju bara kul! Skönt att ha flytten över åtminstone, nu känns det som att vi är ännu ett steg närmare vår bebis. Dessutom får jag börja packa upp alla bebissaker och inreda barnrummet :)

Banan blabar hallon smoothiebowl 1

Super-smoothiebowl

1 portion

1 frusen banan

1 dl frusna blåbär

1 dl frusna hallon

8 havtornsbär

Ev. lite vatten/mjölk/vegetabilisk mjölkdryck

Dekorering

½ banan

3 jordgubbar

1 msk frön (jag hade solrosfrön men chia- eller linfrön går även bra!)

1. Mixa ihop alla ingredienser med en blender eller en stavmixer.  Tillsätt lite vätska ifall det är svårt att mixa ingredienserna.

2. Sätt upp i en skål och dekorera med banan- och jordgubbsslantar samt frön.

3. Ät och njut!

Banan blabar hallon smoothiebowl 2

 


Drömmig rosa smoothiebowl

Skrivet av Sofia Rönnbacka 04.04.2018

En drömmig rosa smoothiebowl till frukost. Påminner mig om våren och försommaren, både till färgen och till smaken. Krämigt, syrligt och sött i en perfekt balans. Älskar den, skulle kunna äta den varje dag. Det som är bra med smoothiebowls är att de är snabba att göra och så passar de både som frukost, en lätt lunch tillsammans med en avokadosmörgås eller som efterrätt då du blir sugen på något sött men inte vill äta socker. Jag sötar inte mina smoothiebowls med något annat än det som naturligt finns i ingredienserna men ifall du vill söta den ytterligare passar honung eller några dadlar bra. Denna smoothiebowl görs på hallon, banan och kokosmjölk.

1+1+1 smoothiebowl 1

Drömmig rosa smoothiebowl

1 portion

1 dl frusna inhemska hallon + några för topping

1 frusen banan

1 dl kokosmjölk på burk eller i tetra, spara lite till dekoration om du vill

Topping

Hallon

Chiafrön

Solrosfrön

Kokosmjölk

1. Mixa alla ingredienserna med en stavmixer eller i en blender/matberedare.

2. Lägg upp i en skål, swirla i lite kokosmjölk för en extra fin smoothiebowl och dekorera med hallon och frön.

3. Ät och njut!

1+1+1 smoothiebowl 31+1+1 smoothiebowl 2

Chiapudding med kokosmjölk

Skrivet av Sofia Rönnbacka 23.03.2018 | 1 kommentar(er)

Var för en tid sedan till ett café där de serverade den godaste chiapuddingen jag ätit. Med kokosmjölk på burk och yoghurt som bas. Hade cravings på den i flera veckor och skulle tillbaka till caféet för att äta den, men de hade den inte! Så det blev att snabbt köpa ingredienser och göra den själv då. Sagt och gjort, och den blev nästan lika god som på caféet. Jag saknade dock "de rätta" bären så den fick serveras med blåbär och kiwi, det var gott det med. Egentligen hade jag tänkt servera den med en kompott på hallon- och röda vinbär men de hade tagit slut i frysen så det blev en annan topping, för toppingen är ju den viktigaste ;) En annan bra sak med chiapudding är att du inte behöver göra din frukost på morgonen för den sköter sig själv över natten! Dessutom hålls du länge mätt på en chiapudding, perfekt för stressiga morgnar eller när du vill lyxa till det lite extra. 

Chiapudding med kokosmjolk 1

Chiapudding med kokosmjölk

2 portioner

2 dl kokosmjölk på burk

1 dl kokos yoghurt (vegansk) eller 1 dl naturell yoghurt

2 msk chiafrön

Valfri topping

1. Blanda ihop kokosmjölken så lagren i burken mixas ihop.

2. Ta ca 2 dl av mjölken och blanda ihop med yoghurten och chiafröna. Ställ i kylskåpet över natten.

3. Vid servering: rör om chiapuddingen, dela upp den i två glas/skålar och toppa med bär.

4. Ät och njut!

Chiapudding med kokosmjolk 2


Rostat rågbröd med avokadoröra

Skrivet av Sofia Rönnbacka 05.03.2018

Ny vecka, nya möjligheter! En jobbvecka framför mig minsann med vikariat hela veckan + några skiften vid fiskdisken. Och idag är det dags för ultraljud ♥ Startar dagen med rågbrödssmörgåsar med avokadoröra, mums! Receptet räcker till fyra smörgåsar. 

Avokadorora pa ragbrod

Avokadoröra

1 mogen avokado

4 tsk crème fraiche 

2 tsk citronsaft

1 krm chiliflakes

½ tsk örtsalt

Lite svartpeppar

1. Mosa avokadon till önskad konsistens. Blanda den med crème fraiche och krydda. 

2. Smaka av med eventuellt mera örtsalt. Rosta ditt favoritbröd och bred på röran. 

3. Ät och njut!


Tunnbröd i stekpanna

Skrivet av Sofia Rönnbacka 28.02.2018 | 1 kommentar(er)

Hoppas sportlovet har börjat bra! Vädret kunde åtminstone inte varit bättre, eller ja, lite varmare förstås men härligt med sol! Nybakt bröd till frukost slår vilket köpt bröd varje dag, speciellt dessa tunnbröd eftersom de går snabbt att tillreda och är otroligt goda att äta! Dessutom passar de perfekt att göra på förhand och ta med på utflykten och grilla dem på galler över öppen eld, Kavla då ut dem på förhand och sätt bakplåtspapper mellan varje bröd. Sedan kan du göra olika sorters wraps av dem, förbered då även fyllningen på förhand, eller avnjut dem med mycket smör som smälter sådär härligt klottigt som det ska vara ute i naturen. Här hittar du även recept på pinnbröd som även det alltid är en succé! Mjölet kan i princip vara vad som helst för mjölsort men tänk bara på att mängden kan variera för olika mjöl absorberar olika mycket vätska. Jag har tidigare gjord dessa med en blandning av korn- och vetemjöl men denna gång blev det råg- och vetemjöl.

Tunnbrod i stekpanna 2

Tunnbröd i stekpanna

10 st bröd

50 g smör

5 dl mjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk salt

1 dl mjölk

1 dl naturell yoghurt eller turkisk yoghurt

1. Skär smöret i mindre bitar, sätt i en beredningsskål och nyp ihop smöret med de torra ingredienserna.

2. Tillsätt mjölk och yoghurt och knåda till en deg. 

3. Dela degen i 10 lika stora bitar och kavla ut till tunna bröd, ca 3-5 mm.

4. Grädda bröden i en torr och varm stekpanna, 2-3 minuter på varje sida. 

5. Sätt bröden under en bakduk så länge du steker klart resterande. 

6. Ät och njut!


Enkla semlor

Skrivet av Sofia Rönnbacka 22.01.2018

Ni vet den där känslan då skafferiet svämmar över av 1000 olika mjölpåsar som alla är öppnade? Okej, nu kanske jag överdrev en aning men i mitt skafferi har jag för tillfället åtminstone sex påsar med olika sorters mjöl som bara innehåller några deciliter var. Så irriterande, speciellt då jag vill ha ordning och reda i köksskåpen. På något sätt är det ordning i alla andra skåp förutom skafferiet och skåpet där vi förvarar kastruller och skålar som är i bra ordning. Varför blir det alltid så? Tips på hur man håller ordning i skafferiet tack! 

Tillbaka till det jag egentligen skulle skriva, på sidospår som vanligt. Enkla semlor är dagens recept. Sådär perfekt för att använda upp det sista i mjölpåsen. I receptet skriver jag först vetemjöl och sedan bara mjöl. Där det bara står mjöl så använder du upp dina öppnade mjölpåsar! Kom bara ihåg att olika mjölsorter absorberar vätska olika så börja med lite mjöl och tillsätt mera efterhand så inte degen blir för kompakt. Bättre att ha i för lite mjöl än för mycket mjöl.

Enkla semlor 7

Enkla semlor

ca 16-18 st.

Steg 1

4 dl mjölk

1 påse torrjäst

ca 300 g vetemjöl

Steg 2

2½ tsk salt

2 msk socker

50 g mjukt smör

ca 300-400 g mjöl beroende på mjölsort

Havreflingor till dekorering

1. Börja med att värma mjölken till 42°c. Häll mjölken i en stor beredningsskål.

2. Tillsätt jästen och rör tills den löst sig, väg upp vetemjölet och vispa i det. Låt jäsa en timme.

3. Blanda i resten av ingredienserna tills du har en smidig deg. Tillsätt lite mjöl i taget.

4. Låt degen jäsa ca 10 minuter, rulla degen till en korv och skär den i 16-18 bitar.

5. Rulla semlor av degen och tryck ner en sida av semlorna i havregryn, eventuellt strö havregryn över och pressa ner dem.

6. Sätt ugnen på 200°c och låt semlorna jäsa en gång till tills de har fördubblats i storlek.

7. Grädda semlorna 10-12 minuter tills de fått fin färg.

8. Ät och njut!

Semlorna passar perfekt med mosad avokado på!


Tre lagers kallgröt

Skrivet av Sofia Rönnbacka 12.01.2018

Det här med frukost. Det är så enkelt att lämna kvar i samma bana med smörgås och kaffe, men det är ju så tråkigt. Testa denna nyttiga, mättande, enkla och framför allt goda frukost istället! Tre lagers kallgröt, första lagret är en kallgröt, andra lagret en jordgubbs- och hallon nicecream och det tredje lagret är blåbärs nicecream. Nicecream är så gott och passar dessutom som efterrätt ifall du vill ha en nyttigare sådan. Jag har faktiskt som nyårslöfte att börja äta fem mål om dagen. Förut har jag ätit tre men nu ska det bli ändring på det! Så mera nyttiga mellanmål och frukostar ska ingå i min kost, denna är med andra ord perfekt.

Tre lagers kallgrot 3

Kallgröt

1 dl havregryn

1 dl mjölk eller växtbaserad mjölkdryck

1 krm vaniljpulver

1. Blanda ihop alla ingredienser och låt stå över natten i kylskåpet.

Jordgubbs- och hallon nicecream

½ banan, frusen

½ dl frusna jordgubbar

½ dl frusna hallon

ev. lite vatten

Blåbärsnicecream

½ banan, frusen

1 dl frusna blåbär

ev. lite vatten

1. Mixa ihop alla ingredienserna tills du får en slät "mjukglass", tillsätt eventuellt lite vatten för att glassen ska mixa bättre.

2. Sätt upp gröten underst, och toppa med nicecream och valfri topping.

3. Ät och njut!


Vitaminbomb i höstmörkret

Skrivet av Sofia Rönnbacka 16.11.2017

En riktig vitaminbomb piggar upp vilken dag som helst! Denna smoothiebowl innehåller: avokado, som ger dig nyttiga fetter, B-, C-, E- och K-vitamin, fibrer, 18 aminosyror, protein och 14 mineralämnen och avokado sägs även kunna hålla bort inflammationer i kroppen. Ingefära, som innehåller en massa antioxidanter som håller förkylningen borta, ökar matsmältningen och lindrar huvudvärk och mango, som innehåller mycket antioxidanter och C- och A-vitamin som hjälper till att stärka immunförsvaret. En perfekt kombo för att bekämpa en besvärlig förkylning, eller varför inte hindra att en förkylning bryter ut.

Avokado mango och ingefars smoothie bowl 2

Smoothiebowl med mango, avokado och ingefära

1 portion

½ avokado

1 dl frusen mango 

1 cm ingefära

1-2 msk citronsaft

½-1 dl vatten, växtbaserad mjölk eller mjölk

Eventuell sötning

1. Gröp ur avokadon och sätt den i mixern.

2. Tillsätt mangon och citronsaften och eventuellt sötning och börja mixa.

3. Tillsätt vätskan tills det är en bra konsistens på din smoothie, och mixa till sist ner ingefäran.

4. Häll upp smoothien i en skål och toppa den med valfria tillbehör.

5. Ät och njut!

Avokado mango och ingefars smoothie bowl 1


De frasigaste av alla frasvåfflor

Skrivet av Sofia Rönnbacka 07.08.2017

Mums för våfflor, speciellt frasvåfflor! Till skillnad från vanliga våfflor innehåller inte frasvåfflor ägg vilket gör så att de inte blir geggiga. Det går enkelt att göra och passar till frukost, lunch, middag, kvällsmål eller efterrätt. Sedan kan man ju variera tillbehören i oändlighet! En salt våffla gör du enkelt genom att servera en god skagenröra med våfflan men det kanske mest traditionella är ändå grädde och sylt. Jag är ju då inte kanske riktigt en sylt människa, hatar när någon gjort sylt och den bara smakar socker eller när någon fryser in bär och häller en deciliter socker över dem, like why?! Jag vill helst av allt ha färska bär och frukter. Just denna våffla serverades med grädde, jordgubbar, banan och maräng. Det slank ganska enkelt ner två våfflor kan jag säga er! Av detta recept kommer det 6-8 våfflor beroende på hurudant våffeljärn du har.

Frasvafflor 2

Frasvåfflor

3½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

4 dl mjölk

100 g smör

1. Smält smöret och låt det svalna.

2. Blanda ihop mjöl och bakpulver i en skål och häll över mjölken. Vispa gradvis i smöret tills du fått en len smet.

3. Grädda våfflorna i våffeljärnet tills de blivit gyllene. Låt våfflorna svalna på ett galler!

Detta är viktigt eftersom våfflorna kan bli geggiga ifall inte ångan från dem slipper bort.

4. Toppa våfflorna med dina favorit tillbehör.

5. Ät och njut!

Frasvafflor 4


Glass hela dagen

Skrivet av Sofia Rönnbacka 31.05.2017

Frukostglass 4

Nu är det inte länge kvar till juni! Äntligen kommer sommar månaderna emot oss. Nästa vecka börjar jag mitt sommarjobb, och vet ni vad, jag ska få göra glass! Är såå taggad och tror jag kommer få det riktigt prima. Eftersom jag skulle kunna äta endast glass och grillat under sommaren så har jag skapat ett recept på glass som passar till frukost, mellanmål, kvällsmål eller ett mellanmål on the go. Då jag gjorde denna glass använde jag mig av glassformar i plast men det går även att göra den i tomma yoghurtburkar eller små mjölkförpackningar. Receptet är dessutom sockerfritt så man behöver inte ha dåligt samvete när man ätit flera stycken under en dag ;) Jag gjorde två varianter, en med fettfri naturell yoghurt, hallon och blåbär som blev lite syrligare. Den andra med kokosgrädde, chiafrön och lingon och den blev krämigare och fick en mer glasslik konsistens. Den var dessutom lite mer mättande. Recepten är beräknade för sex glassar.

Frukostglass med kokosgrädde

4 dl kokosgrädde

5-6 msk chiafrön

1 dl lingon

1.    Rör ihop kokosgrädde, chiafrön och lingon i en beredningsskål.

2.    Fyll glassformar med glassmeten och stick i pinnar i varje glassform.

3.    Slå formarna mot bordet några gånger för att få bort eventuella luftbubblor.

4.    Ställ glassen i frysen över natten.

5.    Ät och njut!

 

Frukostglass med naturell yoghurt

4 dl naturell yoghurt

½ dl blåbär

½ dl hallon

1.      Sätt lite yoghurt i botten av glassformarna.

2.      Fyll på med lite hallon och lite mera yoghurt. Lägg sedan i blåbären och täck dem med yoghurt.

3.      Slå formarna mot bordet några gånger för att få bort eventuella luftbubblor.

4.      Ställ glassen i frysen över natten.

5.      Ät och njut!

Frukostglass 6


Den nya mattrenden?

Skrivet av Sofia Rönnbacka 12.05.2017

Mattrender. Finns det något som varierar så mycket som mattrender? Förra året var fyllt av olika kreationer, den ena häftigare än den andra. Vi hade till exempel avokado toasten (fortfarande med i svängarna), smoothiebowls med alla möjliga toppings, chiapuddingar, overnight oats, rolled icecream och så vidare. Listan kan verkligen göras lång! Så till den nyaste trenden, Eggs in clouds, egg in a cloud, cloudy eggs, eggcloud, kärt barn har många namn. För några månader sedan såg jag första bilden på dessa äggmoln och tänkte: dessa måste jag testa! Meeen så går det ofta en tid och så glöms det bort. För några dagar sedan dök de upp igen med rubriken: Cloud eggs are the newest Instagram food craze - and you should get in on it. Så det måste jag ju, get in on it alltså. Äggmolnen var så enkla att göra och det var verkligen ett nöje att äta dem med rostat bröd och avokado. Jag trodde de skulle bli sega i ugnen, nästan lite som maräng men de blev inte det utan hade en fluffig, skojig textur! Det enda du behöver göra är att vispa upp äggvitor, sedan sköter de sig själva :)

Aggmoln 13

Cloudy eggs

1 ägg per person

Salt, peppar,  chiliflakes

1. Separera äggvitan från äggulan men spara gulan!

2. Vispa äggvitan tills den blir fast och skålen går att vända upp och ner, som med en maräng.

3. Klä en plåt med bakplåtspapper och klicka ut äggvitan till små moln. Gör en grop i mitten.

4. Grädda äggmolnen ca 4 minuter på 175ºc och ta sedan ut dem.

5. Sätt försiktigt i äggulan i gropen och grädda ytterligare 2 minuter.

6. Salta, peppra och stö chiliflakes på och servera som du vill. På bröd, med sallad eller bara som det är.

Jag hade en avokadomacka och min fästman hade ett bröd med rökt skinka, ost och kryddgurka + äggmoln.

7. Ät och njut!

Aggmoln 9

En härligt rinnig äggula blev det dessutom! Perfekt med avokado!

Aggmoln 14


Bästa chiapuddingen ever.

Skrivet av Sofia Rönnbacka 10.05.2017 | 1 kommentar(er)

Jag har ätit många chiapuddingar under de senaste åren, och tro mig när jag säger att den här var den godaste ever! Vanligtvis gör jag mina chiapuddingar med någon växtbaserad dryck jag har hemma, chiafrön och vaniljpulver, eventuellt lite bär. Denna gång gjorde jag min egen cashewdryck med medjool dadlar som sötning. Chiapuddingen blev otroligt krämig och konsistensen på den var helt annorlunda än den vanliga chiapuddingen jag brukar göra. Jag gillade den lite crunchiga texturen av cashewnötterna och chiafröna blev inte sådär som grodyngel (som min fästman så fint beskrev det)! Här kommer receptet :)

IMG 1025

Godaste chiapuddingen:

1½ dl vatten

½-¾ dl cashewnötter

0-2 dadlar (beroende på hur söt du vill ha den)

2 msk chiafrön

Topping:

Mandlar, hallon och plommon till dekoration i glaset.

1. Mixa ihop vatten, cashewnötter och dadlar till en krämig mjölkdryck.

Ifall du vill ha lite crunch från nötterna mixar du en kortare stund, ifall du vill ha en slät dryck mixar du längre.

2. Tillsätt chiafröna och mixa snabbt så chiafröna blandas med cashewdrycken, mixa inte länge för då blir det grynigt av fröna.

3. Skär plommonet och dekorera ett glas med dem genom att trycka fast dem på kanten.

4. Häll chiapuddingen i glaset och ställ i kylskåpet, åtminstone några timmar, gärna över natten.

5. Toppa chiapuddingen med vad du vill.

6. Ät och njut!

IMG 1024

Svårt att få med krämigheten på en bild ;)


Bananpannkakor

Skrivet av Sofia Rönnbacka 03.05.2017

IMG 1292

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så blev inte mina bananvåfflor till några våfflor eftersom våffeljärnet gick sönder, igen.. Så vi stekte pannkakor istället, samma smet, annan tillredningsmetod. Så ifall du har ett fungerande våffeljärn fungerar denna smet utmärkt till att grädda våfflor av! Detta recept ger 12 små pannkakor eller 4 stora. Jag använde mig av havremjöl. jag mixade alltså 1½ dl havregryn till ett mjöl i en mixer men det går lika bra att använda annat mjöl. Tänk då bara på att olika mjölsorter kräver olika mängd vätska! Du kan även tillaga smeten i en mixer men mixa först sönder bananen före du tillsätter resten av ingredienserna :)

IMG 1290

Bananpannkakor:

1½ dl havremjöl

1 stor banan

2 ägg

1 msk fiberhusk

50 g smält smör eller kokosolja

1 nypa salt

½ tsk bakpulver

1. Mosa bananen med en gaffel eller i en mixer.

2. Blanda ihop resten av ingredienserna tills du får en slät smet.

3. Värm en stekpanna med lite fett och stek pannkakorna ca 3 minuter på varje sida eller tills de är gyllenbruna.

4. Toppa med valfria tillbehör.

5. Är och njut!

IMG 1293