I koket med Sofia

Potatis­blomma med rökt lax

Skrivet av Sofia Rönnbacka 18.06.2018

Redan midsommarvecka! Vad har ni för planer? För oss blir det antagligen en kväll vid villan med god mat och bastubad. Planerna är dock inte spikade ännu i skrivande stund. Planerna för vad vi ska äta är däremot i rullning. Vi vill ha ribs, och inte short ribs som bara består av ben utan äkta ribs med mycket kött. Ribsen ska vi först koka i en öllag, sedan marinera över natten och grilla. Under grillningen penslas ribsen med en egengjord glaze! Ni får förstås ta del av receptet sedan ifall det blir bra. Till ribsen blir det en krämig potatissallad, kanske baconinlindade champinjoner och en grönsallad. Sedan vill jag ha en västerbottenostpaj toppad med lite räkor, kanske det blir vår förrätt. Efterrätten är inte helt bestämd men något med jordgubbar helt klart. 

För det är just det jag ska skriva om idag, en super simpel förrätt som ser snygg ut, har enkla smaker och passar perfekt till midsommaren! En potatisblomma toppad med rökt lax, smetana, dill, gräslök och citron. Denna version skulle ha blivit ännu festligare med lite rom på toppen, och kanske lite finhackad rödlök. Nu får jag ju inte äta rom så det användes inte. Dessa toppingar valde jag men allt passar i princip. Räkor, kräftstjärtar, nötstek, skagenröra, skinkröra, sill, ja vad du vill. Kör på din favorit och imponera på dina gäster!

Potatisblomma 4

Potatisblomma med rökt lax

4 portioner

3-4 potatisar, 13 potatisskivor per potatisblomma

3 msk olivolja

½ tsk salt

Svartpeppar

Till servering

1 burk smetana, 100 g rökt lax, dill, gräslök, citron

1. Sätt ugnen på 225ºc.

2. Tvätta och skiva potatisen i tunna skivor med en mandolin eller en osthyvel.

2. Sätt olivolja i en bunke och salta och peppra den. Tillsätt den skivade potatisen och blanda så att alla skivor täcks av olivolja.

3. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ordna potatisskivorna så de bildar blommor. Jag hade 8 skivor ytterst, sedan 4 skivor och en skiva i mitten.

4. Tillaga potatisblommorna i ugnen ca 15 minuter eller tills de fått en gyllene färg runt kanterna. Låt svalna något.

5. Sätt upp blommorna på förrättstallrikar och toppa dem med valfri topping.

6. Ät och njut! Gärna med ett glas vitt till.

Potatisblomma 1


Fiskpaket med citron och fänkål

Skrivet av Sofia Rönnbacka 01.06.2018

Vit fisk tillsammans med fänkål och citron kan inte bli fel. Gör små portionspaket till varje person så blir denna rätt garanterat en hit. Du kan välja ifall du tillreder paketen i ugnen eller på grillen. Nu i sommartider kan det vara härligt att grilla paketen och under tiden avnjuta ett gott glas sangria. Här finns ett recept på en sådan! Kom ihåg att ifall du grillar paketen så måste du sätta aluminiumfolie runt bakplåtspappret så det inte börjar brinna ;) Jag använde rödspättefiléer men det går bra med annan vit fisk, exempelvis torskrygg eller varför inte ta vara på skräpfisken och använda gädda? Just nu är det ju dessutom superväder för en kväll fylld med fiske, fiska din fisk och tillred den sedan på grillen så har du en perfekt kväll med både underhållning och mat! Servera fiskpaketen med dillslungad nypotatis och en kall dillsås och saken är fisk. Fy vad dåligt ordvits, måste sluta med dessa ordvitsar..

Fisk i ugnspaket 4

Fiskpaket med fänkål och citron

4 portioner

600 g vit fisk, ca 150 g per person

300 g fänkål

1 citron

4 klickar smör

1 dl hackad dill

½ tsk salt och ¼ tsk svartpeppar per paket fisk

Fisk i ugnspaket 2

Kall dillsås

2 dl gräddfil

½ dl hackad dill

1 tsk senap

1 tsk örtsalt

¼ tsk vitpeppar

1 msk citronsaft

1. Klipp fyra 30 cm breda remsor av bakplåtspapper. Salta och peppra fisken och sätt den i mitten på pappret. 

2. Strimla fänkålen, tvätta och skiva citronen och hacka dillen. Dela ingredienserna över fisken och sätt på en klick smör på varje fisk. 

3. Vik ihop paketen genom att lyfta upp långsidorna, vecka kanten från ena änden till den andra. Sätt ännu aluminiumfolie runt paketen och du har tänkt grilla dem. 

Fisk i ugnspaket 1

 

4. Tillaga paketen i ugn eller på grillen ca 30 minuter på 200 grader. Ifall du är osäker på om fisken är klar kan du öppna ett paket och känna efter. 

5. Under tiden fisken tillagas kokar du nypotatis och blandar dillsåsen.

6. Servera fiskpaketen med nykokt nypotatis, dillsåsen och ett glas gott vitt vin.

7. Ät och njut!


Lax­burgare med citron­dressing

Skrivet av Sofia Rönnbacka 02.03.2018

Nu börjar gradun bli så gott som klar, så skönt. Bara lite småfix ännu sedan blir att skicka in den till språkgranskningen. Det kommer firas med en god middag någonstans. Men i nuläget nöjer jag mig med dessa goda laxburgare! Jag har alltid varit skeptiskt till fiskbiffar och fiskbullar men efter att jag under en praktikperiod hade eleverna att tillreda fiskfärsbiffar blev det andra bullar. Nu har jag nog ätit dem flera gånger än jag någonsin kunnat tänka mig. Speciellt dessa med en lite asiatisk touch föll mig i smaken. Och som ni kanske vet så är hamburgare min svaghet. Så en kombination av dessa + en god citron-dill dressing var himmelriket, för en stund åtminstone. Servera burgaren med det du tycker om. Jag hade rågbröd istället för vanliga hamburgerbröd, mosad avokado, tomat och sallad. 

I morgon bär det av till grannlandet för en shoppingtur, uppdaterar säkert här ifall jag hittat något fint i serveringsväg eller något spännande i matväg. Det hör alltid till att vi handlar med oss livsmedel och produkter som finns på Ica men inte här. Blir alltid lika fascinerad över deras utbud, då det finns så pass mycket häftigare saker i deras affärer än vad vi har här hemma. 

Laxburgare 2

Laxburgare

Biffar

4-6 st.

1 ägg

½ dl skorpmjöl

½ dl grädde

1½ tsk salt

½ tsk peppar 

1 krm vitpeppar

½-1 röd chili

2 st vårlök

Saften av ½ lime

400 g laxfilé utan skinn

Smör till stekning

1. Finhacka chilin och vårlöken. Blanda ihop alla i ingredienser förutom laxen i en skål. Låt skorpmjölet svälla under tiden du mixar laxen.

2. Ta skinnet av laxen och skär den i bitar. Mixa laxen till önskad konsistens, jag lämnade lite bitar i min, och blanda med skorpmjölsblandningen. 

3. Forma 4-6 biffar av smeten och stek dem i stekpanna. Vänd då biffen fått en gyllenbrun yta. Sätt in i ugnen på ca 50ºc så de hålls varma.

Dressing

1 dl gräddfil

½ dl majonnäs som är neutral i smaken

1 tsk dijonsenap

2 msk citronsaft

1 dl hackad dill

1 tsk örtsalt

1-2 tsk sriracha eller annan stark chilisås

1. Blanda ihop alla ingredienser i en skål och smaka av med örtsalt och chilisås.

Bygg ihop din burgare

1. Skölj och skiva valfria grönsaker.

2. Grilla, stek, värm eller rosta bröden. 

3. Bygg ihop din burgare och toppa med dressingen.

4. Ät och njut!

Laxburgare 1

 


När Japan möter Mexiko

Skrivet av Sofia Rönnbacka 16.02.2018

När Japan möter Mexiko föds denna taco. Så. otroligt. gott. 

Teriyaki-lax på ett eget gjort tortillabröd, toppad med strimlad morot, vitkål och rödkål, lite grönsallad, och sriracha-gräddfilssås samt sesamfrön och nypressad limesaft. Kärlek i ett bröd. Både teriyaki-såsen och tortillabröden är egengjorda, och det blir så mycket godare. Men ifall du inte har tid eller ork kan du köpa färdig sås och färdiga tortillabröd! 

Att smaksätta laxen med en teriyakisås är ett bra alternativ till den annars så laxsmakande laxen. På detta sätt försvinner den typiska laxsmaken, som säkert alla vid det här laget har börjat tröttna på, men du får ändå dra nytta av laxens nyttigheter! Dessutom är denna taco ett alternativ till den vanliga tacon med maletkött, ost, sallad, tacosås, tacokrydda and so on. Jag älskar vanlig taco men det är roligt med lite variation i livet. Och nyttigt.

Fishtaco teriyaki 1

Fish taco

4 portioner

Tortillabröd

12 små tortillabröd

4½ dl vetemjöl

¾ dl raps-/rypsolja

1½ tsk bakpulver

1½ tsk salt

1½ dl vatten

1. Blanda ihop alla ingredienser i en beredningsskål.

2. Rulla degen till golfboll-storlek och kavla ut dem till små runda bröd.

3. Stek bröden någon minut på vardera sida i en torr stekpanna.

4. Ställ in de klara bröden på gallret i ugnen under tiden du steker resten. Sätt ugnen på ca 50ºc.

 

Teriyaki marinerad lax

500 g lax

1 stor vitlöksklyfta

2 msk socker

½ dl vatten

½ dl soja med lägre salthalt

1 msk mirin

1 tsk riven ingefära

½ röd chili

1 tsk maizena

(sesam)olja till stekning

1. Ta skinnet av laxen och skär den i 1,5x1,5 cm stora tärningar. 

2. Blanda ihop alla ingredienser till teriyakin i en skål, vispa så att maizenan försvinner.

3. Stek laxen i olja i en stekpanna tills den nästan är klar, häll på teriyakisåsen och låt puttra ca 3 minuter.

 

Tillbehör

3 strimlade morötter, jag använde potatisskalaren att strimla med

Strimlad vitkål och/eller rödkål

Lite grönsallad

2 dl gräddfil + chilisås enligt tycke och smak

2 lime i klyftor

Sesamfrön

Fishtaco teriyaki 3

Pressa över lime vid servering.

Fishtaco teriyaki 4

Vik ihop tacon, ät och njut!


Snabba laxsåsen

Skrivet av Sofia Rönnbacka 27.12.2017

Kanske har du lax över från julen? Då är denna laxsås perfekt att göra, och går snabbt. Du kan göra den med gravad, kallrökt, varmrökt eller färsk lax, det spelar ingen roll! Smaken ändras lite beroende på vilken typ av lax du gör men jag lovar dig att det ändå är gott. 

Snabba laxsasen 2

Snabba laxsåsen

600 g lax av något slag

1 burk creme bonjour färskost med räksmak eller annan favoritsmak

1-2 dl vatten

½ fiskbuljong

1 dl finhackad dill

½ dl gräslök

Smör till stekning

Salt och peppar

Couscous, potatis eller ris till servering

1. Skär laxen i bitar, stek den i smör tills den fått fin färg.

2. Hacka dillen och gräslöken under tiden laxen tillagas.

3. Rör i färskost, vatten och buljongtärningen i laxen. Låt koka fem minuter.

4. Tillsätt dill och gräslök och smaka av med salt och peppar.

5. Servera med valfritt tillbehör.

6. Ät och njut!

Snabba laxsasen 1


Årets kräftskiva

Skrivet av Sofia Rönnbacka 29.08.2017

Årets kräftskiva ordnades för två helgar och oj så mycket gott vi åt! Det måste ju vara det bästa med en kräftskiva, man äter mycket och gott men hamnar inte i matkoma för maten är inte så tung. Kräftskivan blev en lugn kväll med min familj och min farbrors familj, vanligt vis brukar vi vara hela tjocka släkten men det blev inte så i år men det blev bra ändå. Ifall du inte ännu hunnit ha en kräftskiva så kanske du får lite idéer från min lista med mina måsten under kräftisen :)

Mina måsten under kräftskivan:

• Kräftor, duh.

• Oskalade räkor

• Tzatziki

• Något gott ljust bröd, baguetter eller semlor

• Citronmajonnäs

• Västerbottenostpaj

• En lätt och fräsch efterrätt

• En löjlig duk och servetter med kräftmotiv

Sedan finns det förstås mycket annat i matväg. Detta år hade vi även kronärtskocka med aioli-dipp, smördegssnittar med päron och blåmögelost, limemarinerade grillade tigerräkor, en grönsallad, ostbricka och kex. 

Kraftis 17 1

Kronärtskockan var så god.

Du behöver:

1 kronärtskocka

Vatten

2 tsk salt

½ citron

1. Klipp av den spetsiga delen på kronärtskockans alla blad.

2. Sätt skockan i en kastrull och täck den med vatten. 

3. Tvätta och halvera citronen, tillsätt den i kastrullen och salta vattnet.

4. Koka kronärtskockan i 40-50 minuter eller tills det går att dra bort bladen.

5. Gör en aioli och servera med kronärtskockan.

6. Ät och njut!

Aioli

1 ägg

1 tsk dijonsenap

1 msk vitvinsvinäger

1 tsk socker

2 dl neutral olja

1-2 klyftor vitlök

Salt och vitpeppar

1. Sätt alla ingredienser i en kanna eller skål med hög kant. 

2. Ta en stavmixer, sätt den i botten av kannan, starta den och lyft den uppåt!

3. Pressa i vitlök, salta och peppra enligt tycke. Servera med kronärtskockan.

4. Ät och njut!

Paron blamogelsnittar 1

Receptet på dessa snittar kommer inom några dagar, kanske lagom till helgen?

Kraftis 17 5

Testade en romrussin ost, den var sååå krämig och smakade exakt romrussin. Så för er romrussinälskande människor, testa denna.